Search

Στιγμές-ορόσημο της ζωής του υδατανθρώπου Δρ. Στάθη Αβραμίδη που δόξασε την Ελλάδα παγκοσμίως στην εφαρμοσμένη και αθλητική ναυαγοσωστική

Ο Στάθης Αβραμίδης μέσα από κακουχίες κατάφερε σε δύο δεκαετίες να κατακτήσει την κορυφή ως ερευνητής, συγγραφέας, πανεπιστημιακός, σκηνοθέτης και επαγγελματίας ασφάλειας και διάσωσης κερδίζοντας τον σεβασμό παγκόσμιων οργανισμών.

Ο Στάθης μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά. Κάποια προβλήματα στην σπονδυλική του στήλη ώθησαν τους γονείς του Παντελή και Ιωσηφίνα να τον βάλουν στον αθλητισμό. Με την ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού, κατέκτησε 5 πανελλήνιες νίκες. Στην συνέχεια, με επεισοδιακό τρόπο, την βοήθεια της χρυσής ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου και μια απεργία πείνας της μητέρας του Ιωσηφίνας, μπήκε στο πανεπιστήμιο video. Στην συνέχεια, χωρίς Αγγλικά και χρήματα πήγε με την αδελφή του Ελευθερία στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Παρά τα προβλήματα επιβίωσης και γλώσσας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του σε κάθε επίπεδο. Πήρε πτυχίο από το ΤΕΦΑΑ Αθήνας, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το Leeds Metropolitan University και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και διδακτορικό από το ίδιο Βρετανικό Πανεπιστήμιο.

Εργάστηκε ως Λέκτορας Υγρού Στίβου και Επισκέπτης Ερευνητής για 9 χρόνια στην Αγγλία. Σήμερα είναι Ακαδημαϊκός Υπότροφος Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει 18 βιβλία ναυαγοσωστικής, (τεχνικά και/ή πανεπιστημιακά συγγράμματα σε Ελλάδα και Αμερική), δεκάδες ερευνητικές εργασίες και εκατοντάδες επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Τα βιβλία διαπραγματεύονται την διάσωση, ναυαγοσωστική, πρώτη βοήθεια, βρεφική κολύμβηση, επιθανάτιες εμπειρίες σε επίπεδο πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας.

Το 2009, η κριτική επιτροπή του International Swimming Hall of Fame, τον τοποθέτησε στο πάνθεον των κορυφαίων προσωπικοτήτων του κόσμου. Το όνομά του γράφτηκε στην Μέκκα του Υγρού Στίβου ανάμεσα σε κορυφαίες προσωπικότητες. Σε αυτές συγκαταλέγονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέηγκαν, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, αστέρες του Χόλυγουντ όπως ο Τζώνυ Βάυσμίλερ (Ταρζάν) και η Έσθερ Γουίλιαμς. Έως τότε, το Paragon Aquatic Safety Award δινόταν μόνο σε Αμερικανούς. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, όταν είδε το βιογραφικό του αναρωτήθηκε: “είστε σίγουροι ότι αυτό το άτομο είναι αληθινό;” Η παράδοση “έσπασε” για να τιμηθεί ο μικρότερος σε ηλικία και ο πρώτος μη Αμερικανός. Στην τελετή βράβευσης, τον αποκάλεσαν θρύλο και θεό της ασφάλειας στο νερό video.

Το 2012, το International Swimming Hall of Fame, τον τίμησε για δεύτερη φορά για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του στην ασφάλεια στο νερό video. Την ίδια επιτυχία (δύο εισόδους σε Hall of Fame) έχει καταφέρει και ο Νίκος Γκάλης στο μπάσκετ.

Η ταινία του “Ode to Lifesaving Joy” βραβεύτηκε δύο φορές. Το 2012, προβλήθηκε στο International Aquatic History Symposium and Film Festival και τιμήθηκε με το Best Young Film Director. Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο δημιουργός του Baywatch, Greg Bonann, που τελικά την τελευταία στιγμή δεν κατάφερε να παραβρεθεί την βραδιά των απονομών video. Το 2018, επιλέχτηκε ανάμεσα σε 1890 ταινίες από 120 χώρες και προβλήθηκε στο 17th International Festival of Red Cross and Health Films στην Βουλγαρία. Ήταν μια από τις 16 νικήτριες ταινίες. Η ταινία τιμήθηκε με το “Βραβείο Δεσποτικής Αφήγησης Γεγονότων Ερυθρού Σταυρού”, ενώ ο δημιουργός της Στάθης και ο πρωταγωνιστής της, Λουκάς Μπισταράκης, με βραβεία έργου ζωής από την κριτική επιτροπή και τον Βουλγάρικο Ερυθρό Σταυρό H βράβευσή του και η προβολή της ταινίας του Πάπα Francis ήταν τα κυριώτερα γεγονότα της τελετής έναρξης του διεθνούς φεστιβάλ video.

Το 2015, δημιούργησε το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό με την αιγίδα πλήθους ημεδαπών και αλλοδαπών οργανισμών κύρους. Το ίδιο έτος, το World Open Water Swimming Association τον κατέταξε στους 50 σημαντικότερους υδατανθρώπους στην ιστορία της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης πλάι σε ολυμπιονίκες και αστέρες του Χόλυγουντ.

Σε μια περίοδο 10 ετών, το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του εκτιμήθηκε και επιβραβεύτηκε επίσης από την Βασιλική Κοινοπολιτεία Διάσωσης. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο σε θέματα διάσωσης που τελεί υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο οργανισμός τον τίμησε με 3 Diploma Awards. Το τελευταίο ήταν για το βιβλίο του “Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού” και video.

Το 2008, βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι της ζωής του. Η οικογένειά του είχε 3 συγγενείς στην θάλασσα (Αλέκος Γιαννούλιας – πατέρας του Alexi Giannoulias, Χρήστος Κουριδάκης, Ιωσήφ Παπαδάκης). Στο δίλημμα να παραμείνει στο εξωτερικό απολαμβάνοντας αναδυόμενες ελκυστικές επαγγελματικές προοπτικές ή να επιστρέψει για να βοηθήσει την πατρίδα και την οικογένειά του, επέλεξε το δεύτερο. Θεώρησε χρέος να συμβάλει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής από τραυματισμούς στο νερό και εκπλήρωση μιας άτυπης “συμφωνίας” που σύναψε με τον Θεό.

Τον Φεβρουάριο του 2020, συνειδητοποιώντας ένα τεράστιο κενό στον χώρο της δημόσιας υγείας, ίδρυσε την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (EANE). Η ΕΑΝΕ παντρεύει την δημόσια υγεία με τον αθλητισμό. Γρήγορα κέρδισε τον σεβασμό οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κορυφαίες προσωπικότητες από δεκάδες χώρες, ολυμπιονίκες, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι παγκόσμιων οργανισμών, ταυτίστηκαν με τους σκοπούς της ως υποστηρικτές ή επίτιμα μέλη. Εκδίδει το διεθνές περιοδικό “Ο Αθλοσώστης”, πραγματοποιεί δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως σεμινάρια και διοργανώνει αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής ως μορφή μη αγωνιστικού αθλητισμού.

Σε συνεργασία με το Princess Charlene of Monaco Foundation, έχει διδάξει ασφάλεια στο νερό σε χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο κατάλογος των οργανισμών που τον εμπιστεύονται και τον στηρίζουν, μεγαλώνει διαρκώς. Σε αυτά ξεχωρίζουν τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, και πρόσφατα ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Στάθης είναι ο “πατέρας” της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Έχει διοργανώσει πανελλήνια πρωταθλήματα, στρατιωτικά τουρνουά, και πανεπιστημιάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όσοι τον ξέρουν, βλέπουν σε αυτόν ένα όραμα. Φέτος συνόδευσε ως προπονητής ομάδες της ΣΕΦΑΑ Αθηνών και της ΕΑΝΕ στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής με τεράστια επιτυχία [βίντεο προετοιμασίας] [βίντεο αγώνων].

Μια από τις πρωτοβουλίες του που θα δουν το φως της δημοσιότητας προσεχώς, είναι η δημιουργία του διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος ασφάλειας στο νερό για παιδιά “Τσάρλι ο διασώστης” (Charlie the savior) που έχει αναγνωριστεί από 7 διεθνείς οργανισμούς κολύμβησης και διάσωσης με δίκτυο σε 113 χώρες. Είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα και εγκεκριμένο από τον δημιουργό του Baywatch.

Παρά την διεθνή καταξίωση του, ο Στάθης ουδέποτε καυχιέται. Παραμένει προσγειωμένος, προσιτός και προσηλωμένος στην αποστολή του. Θεωρεί ότι η όποια προκοπή, του έχει προσφερθεί όχι για τον κορεσμό της (ανύπαρκτης) προσωπικής του ματαιοδοξίας αλλά ως λίπασμα για να ανθίσουν πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν τον κόσμο. Προσπαθεί να είναι υπηρέτης του καλού της ζωής των άλλων προσφέροντας αγάπη και γνώση. Συμπεριφέρεται σαν πηγάδι και όχι σαν στέρνα. Δίνει απλόχερα το “νερό” των γνώσεών του χωρίς να φοβάται ότι θα αδειάσει. Οι άνθρωποι – στέρνες με την πεπερασμένη ποσότητα νερού φοβούνται, τα πηγάδια όχι. Σε μια χώρα που πρώτα σε τιμωρεί και σε βασανίζει για αυτό που είσαι και θέλεις να της δώσεις (όπως εξήγησε ο Πλάτωνας στην Αλληγορία του Σπηλαίου), ο Στάθης αγωνίζεται να αφυπνίσει συμπολίτες, επαγγελματίες και κρατικούς λειτουργούς στα Υπουργεία Υγείας, Ναυτιλίας και Παιδείας νομοθετικά, εκπαιδευτικά και αθλητικά. Για αυτό προσκαλεί κάθε πολίτη, επαγγελματία ή μη, να γίνει μέλος στην Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος εδώ.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close