Search

Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021: Ιστορική διεξαγωγή με αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και 12 σημαντικών συμμάχων

Γλυφάδα 26.09.2021. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία και 5-εθνή συμμετοχή, το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος συνδράμοντας στον πανηγυρικό εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδος με την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και 12 σημαντικών ημεδαπών και διεθνών οργανισμών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κολυμβητήριο του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας. Περιείχε χαιρετισμούς, παρέλαση, όρκο αθλητών, και την διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών αγωνισμάτων κολύμβησης και διάσωσης. Συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Απονεμήθηκαν μετάλλια συμμετοχής, βραβεία ευ αγωνίζεσθαι και έπαθλα στους νικητές. Η διοργάνωση φιλοξένησε αθλητές και προσκεκλημένους από 5 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Αϊτή, Αμερική, Αγγλία), 11 ομάδες και ανεξάρτητους αγωνιζόμενους. Η εκδήλωση αφιερώθηκε σε ένα ομαδικό πνιγμό που συνέβη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Την εκδήλωση χαιρέτισαν δια ζώσης σημαντικές προσωπικότητες. Συγκεκριμένα παρέστησαν, ο Διευθυντής του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας και Olympian Υδατοσφαίρισης, Αναστάσιος Παπαναστασίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και Ασημένια Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης Εύη Μωραϊτίδου, το Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Olympian Υδατοσφαίρισης, Άκης Γιαννόπουλος, το Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Βασίλης Τσιουμάνης, ο Ειδικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης, Μιχάλης Λαζαρίδης, η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και «πατέρας» της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Λουκάς Μπισταράκης. Με την παρουσία του τίμησε επίσης την εκδήλωση ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Χρήστος Μανδεμλής.

Επιστολικό χαιρετισμό εκφράζοντας συγχαρητήρια και ευχές, απεύθυναν οργανισμοί και σημαντικές προσωπικότητες από πλήθος χωρών. Συγκεκριμένα την χαιρέτισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατατσάφος, ο Επίτιμος Καγκελάριος του Μονακό, Σάμης Γκορμεζάνος, ο Πρόεδρος του International Swimming Hall of Fame, Μπρεντ Ρούτεμιλερ, ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Κυριάκος Γιαννόπουλος, ο «πατέρας» της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Λουκάς Μπισταράκης, ο αθλοσώστης και 4ος Σπουδαιότερος Αθλητής όλων των Εποχών των World Games, Μαρσέλ Χάσεμάιερ, ο Πρόεδρος του British Universities Lifesaving Club’s Association, Ben Barker, το Princess Charlene of Monaco Foundation, ο τ. Καθηγητής του Leeds Metropolitan University Dr Ron Butterly, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Water Safety Ireland John Leech, ο Υποναύαρχος Sharma και Ιδρυτικός Πρόεδρος του Ραστρίγια Life Saving Society, India, το Royal Life Saving Society of Malaysia, ο Διευθύνων Σύμβουλος του International Federation of Swimming Teachers’ Association, Dave Candler, το Στέλεχος του Royal Life Saving Society UK Janet Wilson, το Μέλος Επιτροπής του International Life Saving Federation, Dr. Σέυν Μπέικερ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και η Ελληνική Λύση.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Το GLSA Medal of Honor απονεμήθηκε στον Διευθυντή του ΑΝΟΓ Τάσου Παναναστασίου, στην Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου και στον Ειδικό Γραμματέα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης Μιχάλη Λαζαρίδη για την συμβολή και συνεργασία των φορέων τους με την ΕΑΝΕ.

Με τον τίτλο του GLSA Supporter τιμήθηκαν 4 αθλήτριες με σημαντικές διακρίσεις και ήθος. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης), Μαριάνθη Κάσδαγλη (Υποπλοίαρχος Ε.Ν.), και οι αδελφές Emilie Grand’Pierre (Olympian Κολύμβησης) και Naomi Grand’Pierre (Olympian Κολύμβησης).

Το GLSA Lifetime Achievements Award 2021 απονεμήθηκε στον John Long, Knight in the Order of Lifesaving του International Life Saving Federation και Αντιπρόεδρο του Royal Life Saving Society Commonwealth.

To GLSA Organization of the Year Award 2021, απονεμήθηκε στον Dr. Evenel Mervelus για το Haitian Lifesaving Federation.

Ο John Long απένειμε το Diploma Award στον Δρ. Στάθη Αβραμίδη εκ μέρους της Βασιλικής Κοινοπολιτείας Διάσωσης που τελεί υπό την προστασία της Βασίλισας Ελισάβετ και την Προεδρία του Πρίγκηπα Μιχαήλ του Κεντ, για την δημιουργία του «Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό – Τσάρλι ο διασώστης» που έχει εγκριθεί από 6 διεθνείς οργανισμούς με δίκτιο 120 χωρών και το Υπουργείο Παιδείας.

Αρκετοί εθελοντές τιμήθηκαν για τη συνεισφορά τους. Με το Χάλκινο Βραβείο Εθελοντή τιμήθηκαν οι Ρία Μπούζα, Ένωση Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας “Το Αρκάδι”, Σύλλογος Κρητών Αγίου Δημητρίου Αττικής, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, HELP Rescue, Όλγα Παπαλέξη, Φώτης Ζιάς, Γιάννης Σαλογιάννης, Δημήτρης Σαλιμίδης, Άγγελος Αντωνακάκης και η Σκηνοθέτης Kelechi Agwuncha. Με το Ασημένιο Βραβείο Εθελοντή τιμήθηκαν οι Γιάννης Δημακόπουλος, Εφραίμ Χαλκιάς. Με το Μετάλλιο Τιμής Ένεκεν τιμήθηκε ο Ηρακλής Μαρκουίζος για την σημαντική συνεισφορά του στην επίτευξη των στόχων της ΕΑΝΕ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στο αθλητικό μέρος τα αποτελέσματα ήταν τα εξής. Σημαντικότερες αθλήτριες της διοργάνωσης (MVP) ανακηρύχθηκαν ισόβαθμα η Ελληνίδα Καλυψώ Οικονομίδου (Ατλαντίς) και η Αϊτινή Emilie Grand’Pierre (Haitian Lifesaving Federation).

Το Κύπελλο «Καθηγητής Δημήτρης Χατζηχαριστός» απονεμήθηκε στον Ποσειδώνα Ιλισίων από την σύζηγο του, Καθ. ΣΕΦΑΑ Αθηνών Κατερίνα Ζουνχιά. Το Κύπελλο «Λουκάς Μπισταράκης» απονεμήθηκε στον Σύλλογο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ατλαντίς.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Η διοργάνωση είχε στιγμές με έντονο συμβολισμό. Στην τελετή έναρξης οι πρόεδροι της ΕΑΝΕ και του Haitian Lifesaving Federation, έριξαν στην πισίνα νερό από τις θάλασσες των χωρών τους σε ένδειξη συναδέλφωσης.

Η θεατρική ομάδα εκτέλεσε την παράσταση «1821: Ο Αγώνας της Ελλάδας για Ζωή». Το σκηνικό μας ταξίδεψε στο χρόνο, στην Ελλάδα του 1821 και απέσπασε θερμό χειροκρότημα. Το σενάριο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Οι λίγοι υπόδουλοι Έλληνες έχουν εξεγερθεί ενάντια στους πολλούς και δυνατούς Τούρκους. Ο απελευθερωτικός αγώνας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός, γράφει τον εθνικό ύμνο. Η Ελλάδα χαροπαλεύει. Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις παρακολουθούν και κρίνουν την μοίρα της. Πολεμιστές έρχονται από την Αϊτή για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων. Το καράβι βουλιάζει. Η Ελλάδα αγωνίζεται. Σηκώνεται όρθια. Ζει.

Κατά την απονομή μεταλλίων, ο πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Αβραμίδης είπε: «Συγχαίρουμε τα αδέλφια μας από την Αϊτή για τις επιτυχίες τους. Είμαστε μάλιστα χαρούμενοι που, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν 200 χρόνια, αυτή τη φορά κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα!»

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με πολιτιστικό στοιχείο χάρη στη συμμετοχή της Ένωσης Κρητών Αγίου Δημητρίου. Η χορωδία τραγούδησε το συμβολικό τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η χορευτική ομάδα χόρεψε κρητικά και όλοι, αθλητές και εθελοντές, πιάστηκαν σε κύκλο γύρω από την πισίνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ο τελικός απολογισμός ήταν θετικός. Οι επίσημοι συμμετέχοντες έκαναν δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ και «πατέρας» της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Δρ. Στάθης Αβραμίδης είπε: «Η σημερινή διοργάνωση αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα και καθήκον. Είναι χαρά μας που και φέτος, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες καταφέραμε να διοργανώσουμε όμορφους αγώνες. Ευχαριστούμε όσους πίστεψαν σε εμάς και μας στήριξαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Τάσος Παπαναστασίου: «Ελπίζουμε αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός και ας μην ξεχνάμε ότι φέτος είναι μια ιστορική χρονιά εφόσον γιαορτάζουμε τα 200 χρόνια από το 1821».

Λουκάς Μπισταράκης: «Αυτοί οι αγώνες είχαν ανθρωπιά. Εγώ είμαι ο παππούς της ναυαγοσωστικής και ο Στάθης ο μπαμπάς. Ελπίζω τα αδέλφια Αβραμίδη να αντέξουν την αδιαφορία και την άγνοια του κράτους».

Άκης Γιαννόπουλος: «Είμαστε σίγουροι ότι με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με την ΕΑΝΕ, θα έχουμε νέους και καλύτερους αγώνες. Ο καλύτερος ας κερδίσει».

Μιχάλης Λαζαρίδης: «Εκ μέρους του ΣΕΠΥ ευχόμαστε να έχει συνέχεια και επιτυχία αυτός ο αγώνας».

Εύ Μωραϊτίδου: «Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι ένα άθλημα που προάγει την υγεία από την πρόληψη πνιγμών. Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με την ΕΑΝΕ στηρίζουμε αυτούς τους αγώνες, ευχόμαστε καλή επιτυχία και να γίνουν θεσμός».

Σάκης Τσιουμάνης: «Το ΔΣ του ΣΕΒ συγχαίρει την Ένωση για αυτή την όμορφη διοργάνωση και να ευχηθεί καλή επιτυχία».

Dr. Evenel Mervelus: «Είναι μια ιστορική στιγμή. Είμαι χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα με την οποία μας συνδέουν σημαντικοί δεσμοί».

Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη: «Στηρίζουμε τους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής διαχρονικά. Είμαι μεγάλη μας τιμή που έχουμε φέτος την ομάδα της Αϊτής λόγω της ιστορικότητας της εκδήλωσης. Εύχομαι στους διοργανωτές να συνεχίσουν το όνειρό τους γιατί η πλεύση είναι μοναδική».

John Long: «Η σημερινή διοργάνωση είναι υψηλών προδιαγραφών. Είμαι περήφανος για την λήψη του βραβείου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα που έχω λάβει και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ».

Μαριάνθη Κάσδαγλή: «Είναι τιμή μου να είμαι υποστηρίκτρια του αθλήματος που σώζει ζωές. Το άθλημα έχει μια λαμπρή πορεία. Χαίρομαι που θα συνεισφέρω σε αυτό».

Naomi Grand’Pierre: «Είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι ενθουσιασμένη. Θα έρθουμε και του χρόνου».

Emilie Grand’Pierre: «Αισθάνομαι πανέμορφα με την συμμετοχή μου σε αυτούς τους αγώνες. Έχω εντυπωσιαστεί με την φιλοξενία και τις επιδόσεις των αθλητών».

Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: «Η παγκόσμια πρωτοπορία της ΕΑΝΕ να συμπεριλάβει στους αγώνες της ΑμεΑ, μαρτυρά το όραμα των ιδρυτών της για ίσες ευκαιρίες στο μοναδικό ανθρωπιστικό άθλημα του κόσμου. Ως Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης και προσφάτως αθλοσώστρια, εμπνέομαι και στηρίζω την ΕΑΝΕ.”

Η ΕΑΝΕ

Η ΕΑΝΕ είναι πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής και αθλητικού τουρισμού της Γενικής Γραμματέας Αθλητισμού. Ιδρύθηκε στην μνήμη 3 συγγενών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία από τραυματισμούς στο νερό. Διαθέτει μέλη σε 30 χώρες και αποτελεί το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Περίπου 250 άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση (αθλητές, εθελοντές και επίσημοι και ελάχιστοι συνοδοί ΑμεΑ και ανηλίκων). Όλοι ανταποκρίθηκαν στις υγειονομικές οδηγίες για τον covid-19 προσκομίζοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι αγώνες διεξήχθησαν με ασφάλεια και επιτυχία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εθελοντικά και αγωνιστικά δεκάδες φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για δεύτερη χρονιά, η ΕΑΝΕ συμπεριέλαβε στο αγωνιστικό πρόγραμμα άτομα με Αναπηρία. Φέτος ο αριθμός των αγωνισμάτων και των αθλητών αυξήθηκε. Τα ΑμεΑ είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε ξεχωριστή κατηγορία ΑμεΑ και σε σκυταλοδρομίες μαζί με αρτιμελείς αθλοσώστες. Οι συμμετέχοντες είναι αθλητές υψηλού επιπέδου. Να θυμίσουμε ότι η ΕΑΝΕ είναι από πέρυσι ο πρώτος οργανισμός στον κόσμο που διοργανώνει αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής με τη συμμετοχή ΑμεΑ.

Η διοργάνωση είχε την στήριξη 12 σημαντικών εθνικών και διεθνών συμμάχων (Princess Charlene of Monaco Foundation, International Swimming Hall of Fame, International Federation of Swimming Teachers’ Association, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Make the Minute Matter, British Universities’ Lifesaving Club Association, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών και Κοινωνικών Νομικών Σπουδών, Ακαδημία Κοινωνία και Αθλητισμός, Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης, Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca).

Χορηγοί των αγώνων ήταν οι: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, Help Rescue, Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας, Ανεξάρτητη Συνεργάτης LR Μαρίνα Τουτουντζή, Water Salvation, Σύλλογος Κρητών Αγίου Δημητρίου Αττικής, Leroy Merlin, Unity, Βεστιάριο Δήμου Ιλίου, Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close