Search

H EANE μέλος στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία

Βέλγιο 19.10.2021. Ορόσημο και εφαλτήριο εξελίξεων για την ασφάλεια στο νερό και την αθλητική ναυαγοσωστική, αποτελεί η ιστορική ένταξη της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) στο International Life Saving Federation (ILS) και το International Life Saving Federation of Europe (ILSE).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι πόρτες της ILS και της ILSE άνοιξαν για την ΕΑΝΕ. Η επιστολή αποδοχής της Εκτελεστικής Διευθύντριας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Karin Obus, ανάφερε: «Αγαπητέ Στάθη, εκ μέρους του Δ.Σ. έχω την χαρά να καλοσωρίσω τον οργανισμό σου ως νέο μέλος στην ILS. Σε ευχαριστούμε που υπέβαλλες και επαν-υπέβαλες αίτηση που αξιολογήθηκε από την Επιτροπή Μελών. Με βάση την παρασχεθείσα πληροφόρηση, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στο ΔΣ της ILS την έγκριση του οργανισμού σου που έγινε δεκτός στις 9/10.» Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Joachim Kellermeier, πρόσθεσε: «Αγαπητό νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας, ΕΑΝΕ, και αγαπητέ Πρόεδρε Στάθη Αβραμίδη, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε για την απόφαση του ΔΣ της ILS την προηγούμενη εβδομάδα, βάση της οποίας ο οργανισμός σου έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας οικογένειας. Εκ μέρους όλων των Ευρωπαϊκών οργανισμών της ILS, σας καλωσορίζουμε.» Το γεγονός της ένταξης 20 μήνες μετά την ίδρυσή της, αποτελεί τεράστια επιτυχία για την ΕΑΝΕ και ιστορικά κομβική στιγμή για την Ελλάδα.

ΕΡΓΟ

Από το 2004 έως σήμερα οι ιδρυτές της ΕΑΝΕ υπηρετούν με αφοσίωση τους τομείς της υδάτινης ασφάλειας και της αθλητικής ναυαγοσωστικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, «γέννησαν» την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα, «βάπτισαν» τον αθλητή (αθλοσώστης), δημιούργησαν μια στρατιά ανθρώπων που γνώρισαν και αγάπησαν το άθλημα, εξέδωσαν δεκάδες βιβλία και έρευνες, εκατοντάδες επιστημονικές ανακοινώσεις, διοργάνωσαν δεκάδες εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, φεστιβάλ κινηματογράφου), πραγματοποίησαν εκατοντάδες διασώσεις, έλαβαν δεκάδες τιμητικές διακρίσεις από παγκόσμιους οργανισμούς, εξέδωσαν περιοδικό, επιμόρφωσαν εκατοντάδες κριτές, χρονομέτρες και γυμναστές, βράβευσαν δεκάδες σημαντικές προσωπικότητες, διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε αγώνες ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολιτικό, στρατιωτικό και πανεπιστημιακό επίπεδο, δίδαξαν χιλιάδες ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό, σύναψαν συμμαχίες και συνεργάστηκαν με σημαντικούς οργανισμούς και επέδειξαν «fair play» σε συναρμόδιους οργανισμούς και συναδέλφους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ

Το πολυετές και πολυσχιδές έργο της ΕΑΝΕ δεν πέρασε απαρατήρητο. Η υποψηφιότητά της, υποστηρίχθηκε απλόχερα από 8 εθνικούς και παγκόσμιους οργανισμούς διάσωσης, ασφάλειας, αθλητισμού, πολιτισμού, υγρού στίβου και παιδικής προστασίας (Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, A Chance For Children Foundation, International Awards Giuseppe Sciacca, International Swimming Hall of Fame, International Federation of Swimming Teachers’ Association, Princess Charlene of Monaco Foundation, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Ακαδημία «Κοινωνία και Αθλητισμός»).

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Την υποψηφιότητα της ΕΑΝΕ υποστήριξαν γενναιόδωρα, άμεσα (με επιστολές) ή έμμεσα (ενθαρρύνοντας τον εθνικό τους εκπρόσωπο να υπερψηφίσει), πολλές σημαντικές προσωπικότητες.

Ο Λουκάς Μπισταράκης («πατέρας» Ελληνικής επαγγελματικής ναυαγοσωστικής και της Σχολής Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), έγραψε στην «Ναυαγοσωστική Διαθήκη» του: «Πριν κλείσω τα μάτια μου, θέλω εγγυήσεις ότι οι θυσίες που έκανα για να υπηρετήσω την FIS [σημείωση: παγκόσμια ομοσπονδία πριν την ILS] και τον Ερυθρό Σταυρό σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική δεν πήγαν χαμένες. Στηρίξτε την ΕΑΝΕ και τον διάδοχό μου, Στάθη».

«Έχω προσωπικά διαπιστώσει αξιοπιστία, μεράκι, αφοσίωση, το βάθος και εύρος γνώσης, και την ικανότητα του Στάθη να εμπνέει. Η ΕΑΝΕ έχει αποδειχθεί ένας αξιοσέβαστος οργανισμός με έναν ικανό ηγέτη που έχει φέρει επανάσταση στην υδάτινη ασφάλεια και την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα και αποτελεί κινητήριο δύναμη διεθνώς» (Greg Bonann, Δημιουργός Baywatch, Ιππότης Διάσωσης ILS).

«O Στάθης αποτελεί αποδεδειγμένη και αξιόπιστη δύναμη ασφάλειας στο νερό στην Ελλάδα και παγκοσμίως, γεγονός που εξηγεί γιατί τον βραβεύσαμε σε τόσο μικρή ηλικία. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα του οργανισμού του» (Brent Rutemiller, Πρόεδρος International Swimming Hall of Fame).

«Είδα το έργο του Στάθη και της Ελευθερίας στους αγώνες, είναι υψηλών προδιαγραφών και στηρίζω την υποψηφιότητα του οργανισμού τους» (John Long, Ιππότης Διάσωσης ILS, Αντιπρόεδρος Royal Life Saving Society Commonwealth).

«Ο Στάθης έκανε την αθλητική ναυαγοσωστική πανεπιστημιακό μάθημα, γεγονός σημαντικό για την εξέλιξη του αθλήματος. Είναι απαραίτητος στο πανεπιστήμιο, χαίρει σεβασμού από φοιτητές και συναδέλφους και αναμφισβήτητα ωφελεί την Ελλάδα, την Ευρώπη και το Παγκόσμιο ναυαγοσωστικό κίνημα» (Καθ. Κώστας Καρτερολιώτης, Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ Αθηνών).

«Όπως εξηγεί η Αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα, κάθε πρωτοπόρος πληρώνει το τίμημα της επιθυμίας του να προσφέρει. Ο Στάθης και η Ελευθερία παράγουν έργο στην Ελλάδα που ελπίζουμε να εκτιμηθεί» (Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, Γ. Γραμματέας International Awards Giuseppe Sciacca).

«Συνεργαζόμαστε με τους ιδρυτές της ΕΑΝΕ από το 2014. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της τα αποτελέσματα ήταν άριστα, απόδειξη του πάθους και της αποφασιστικότητας των ιδρυτών της» (Pascal Granero, General Director Princess Charlene of Monaco Foundation).

«H EANE έχει αποδεδειγμένη αξία, αποτελεσματικότητα και συντροφικότητα. Είναι απολύτως αξιέπαινη για τη συνεισφορά της στον υγρό στίβο. Οι ιδρυτές της έφεραν την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα» (Dave Candler, CEO International Federation of Swimming Teachers’ Association).

«Ως φύλακες των συνόρων, τα ΟΥΚ εμπιστεύονται μόνο τους ικανούς και τους αξιόπιστους. Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσανατολισμό της ΕΑΝΕ» (Αλέξανδρος Παλατιανός, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων).

«Οι άνθρωποι της ΕΑΝΕ έκαναν ότι κανείς άλλος πριν. Είχαν το κουράγιο να ξεκινήσουν από το μηδέν, παρά τα εμπόδια λόγω καταστάσεων, για να υπηρετήσουν όλους μας» (Βούλα Ζυγούρη, OLY, Πρόεδρος Ακαδημίας Κοινωνία και Αθλητισμός).

Ο Βούλγαρος Ακαδημαϊκός Kristo Grigorov (Πρόεδρος Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού), είπε: «Φίλε Στάθη θεώρησε την ψήφο της χώρας μου δεδομένη». Ομοίως, η Νορβηγίδα Torill Hindmarch (Hall of Fame 2014), ο Ιρλανδός John Leech (CEO Water Safety Ireland), o Dr. Steve Beerman (τ. ILS President), ο Αυστραλός Dr. Shayne Baker (τ. Πρόεδρος RLSS Australia), ο Γερμανός Dr. Klaus Wilkens (Ισόβιος Επίτιμος Πρόεδρος ILSE) και ο Γερμανός αθλοσώστης Marcel Hassemeier (4ος Σπουδαιότερος Αθλητής Όλων των Εποχών των World Games), όλοι τους κορυφαίες προσωπικότητες σε διεθνές επίπεδο, υποστήριξαν την υποψηφιότητα με γνωριμίες και επαινετικά σχόλια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η ενταξιακή πορεία διένυσε 2 φάσεις. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Μελών αξιολόγησε το έργο, την αίτηση της ΕΑΝΕ και σημαντικά δεδομένα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και ενέκρινε ομόφωνα την Ελληνική υποψηφιότητα. Στις 9/10/2021, το Δ.Σ. με συντριπτική πλειοψηφία 81% υπερψήφισε την ένταξη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Αρκετοί αξίζουν ευχαριστίες για αυτή την επιτυχία. Πρώτα και κύρια, η ΕΑΝΕ εκφράζει τεράστια ευγνωμοσύνη στον «αρχιτέκτονα» και Γ. Γραμματέα της ILS, Dr. Harald Vervaecke, για την καταλυτική συνεισφορά στο αποτέλεσμα. Δεύτερον, ευχαριστίες απευθύνονται στους προαναφερθέντες οργανισμούς και προσωπικότητες που στήριξαν την υποψηφιότητα. Τρίτον, ευχαριστίες αξίζουν τα μέλη του ILS Membership Committee. Είναι οι Dott. Giorgio Quintavalle (Πρόεδρος Επιτροπής Μελών και Επίτιμο Μέλος ΕΑΝΕ), οι Γενικοί Γραμματείς Joackim Kellermeyer (Ευρώπη), Peter Davis (Αμερική, συναθλητής του Αβραμίδη), Justin Scarr (Asia-Pacific), Indy El Shazly (Africa) και τα ex-officio μέλη John Martin OBE (ILS Membership Committee Secretary) και Karin Obus (ILS Executive Director). Ευχαριστίες οφείλονται στους Graham Ford (ILS President) και Dr. Detlev Mohr (ILSE President). Ολόθερμες ευχαριστίες αξίζουν στους εκπροσώπους και τους οργανισμούς των χωρών που υπερψήφισαν την υποψηφιότητα. Τέλος, η ΕΑΝΕ ευχαριστεί τους αθλοσώστες, εθελοντές, συμμάχους και τα επίτιμα, νομικά και φυσικά μέλη της σε 30 χώρες που ταυτίστηκαν με το όραμα της.

ΣΧΟΛΙΑ

Οι ιδρυτές της ΕΑΝΕ καλωσόρισαν με συγκίνηση το αποτέλεσμα. O Πρόεδρος Δρ. Στάθης Αβραμίδης, σχολίασε: «Η ένταξη προκαλεί έντονα συναισθήματα χαράς και αποτελεί τη δικαίωση μιας κοινωνικής προσφοράς 2 δεκαετιών. Οι αλλαγές και η πρόοδος επιτυγχάνονται μόνο όταν είναι αναπόφευκτες. Το πνεύμα του Ερρίκου Ντυνάν και του Ρέιμοντ Πιτέτ ζει!» Η Αντιπρόεδρος Ελευθερία Αβραμίδου, είπε: «Η ΕΑΝΕ αντιλαμβάνεται την ένταξη όχι ως προνόμιο αλλά ως καθήκον. Για αυτό επιθυμεί να την αξιοποιήσει συνεργαζόμενη με ΟΛΟΥΣ όσους το επιθυμούν για να ωφεληθεί η κοινωνία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο». Η ΕΑΝΕ αντιλαμβανόμενη ότι κανένας οργανισμός δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να μηδενίσει τους πνιγμούς, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους της και να συνάπτει νέες συμμαχίες με κάθε συναρμόδιο θεσμικό οργανισμό, πρώτης βοήθειας, ασφάλειας στο νερό και ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.

WHO IS WHO

Το International Life Saving Federation είναι ο παγκόσμιος οργανισμός πρόληψης πνιγμών. Είναι αναγνωρισμένος από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμμαχεί με διεθνείς οργανισμούς και έχει 147 οργανισμούς-μέλη σε εκατοντάδες χώρες. Είναι υπεύθυνος για την διεξαγωγή παγκοσμίων πρωταθλημάτων αθλητικής ναυαγοσωστικής.

Το International Life Saving Federation of Europe είναι η ηγέτιδα Ευρωπαϊκή οργάνωση πρόληψης πνιγμών. Έχει 54 οργανισμούς-μέλη σε δεκάδες χώρες. Είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αθλητικής ναυαγοσωστικής.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος είναι το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα και πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Διαθέτει μέλη σε 30 χώρες, συμμαχεί με διεθνείς οργανισμούς και προστατεύει την δημόσια υγεία από τραυματισμούς μέσω αθλητισμού. Ιδρύθηκε στην μνήμη 3 συγγενών της που έχασαν τη ζωή τους στην θάλασσα.

Πηγή: https://sportlifesaving.blogspot.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close