Search

Ο Φίλιππος, ο Δούκας του Εδιμβούργου και οι παράλληλες σχέσεις που του αποδίδονται…

Στο μεγαλύτερο μέρος του 70ετούς γάμου της βασίλισσας και του πρίγκιπα Φίλιππου, οι φήμες για τις υποτιθέμενες σχέσεις του ήταν έντονες.

Ακόμα και τώρα, ο κόσμος αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να αφήσει τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά του – τον Κάρολο και την Άννα – για μια βόλτα σε μακρινά φυλάκια της Κοινοπολιτείας στα τέλη του 1956.

Διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις μήνες και υπήρχαν κουτσομπολιά για άγρια πάρτι. Είχαν κάποια βάση; Οι ένορκοι δεν έχουν αποφασίσει, αλλά δύσκολα φαίνεται αξιόπιστο ότι θα μπορούσε να έχει λάβει χώρα οτιδήποτε απρόσφορο χωρίς να το γνωρίζουν τουλάχιστον κάποιοι από το πλήρωμα του βασιλικού γιοτ Britannia, το οποίο αποτελούνταν από 220 άνδρες και 20 αξιωματικούς.

Τον επόμενο χρόνο, ένας ανταποκριτής της Baltimore Sun με έδρα το Λονδίνο υποστήριξε ότι υπήρχαν φήμες για το ενδιαφέρον του Φίλιππου για μια ανώνυμη γυναίκα, την οποία φέρεται να συναντούσε τακτικά στο διαμέρισμα ενός κοσμικού φωτογράφου στο West End. ‘Report Queen, Duke in Rift Over Party Girl’ έγραφε ο τίτλος.

O Πρίγκιπας Φίλιππος, που απεικονίζεται με τη φίλη του Penny Romsey το 1975, έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του 70ετούς γάμου του ότι έχει συνάψει σχέσεις

Τα κουτσομπολιά τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω από το γεγονός ότι ο προσωπικός γραμματέας του πρίγκιπα Μάικ Πάρκερ είχε επιλέξει εκείνη τη στιγμή να υποβάλει την παραίτησή του. Αυτό θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι έπρεπε να φύγει επειδή είχε παρασύρει τον Φίλιππο. Στην πραγματικότητα, ο Πάρκερ θεώρησε ότι έπρεπε να παραιτηθεί επειδή η σύζυγός του είχε μόλις υποβάλει αίτηση διαζυγίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο Δούκας πυρακτώθηκε [για τις αναφορές]. Ήταν πολύ, πολύ θυμωμένος. Και βαθιά πληγωμένος”.

Σε μια παρέκκλιση από τον κανόνα ότι το Παλάτι δεν σχολιάζει ποτέ φήμες, η βασίλισσα εξουσιοδότησε τον εκπρόσωπο Τύπου της να ανακοινώσει: “Είναι εντελώς αναληθές ότι υπάρχει οποιαδήποτε ρήξη μεταξύ της βασίλισσας και του δούκα”.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν το ανώνυμο κορίτσι της παρέας που αναφέρεται στη Baltimore Sun ήταν η Pat Kirkwood, μια όμορφη σταρ της μουσικής κωμωδίας.

Οι φήμες για σχέση της με τον Φίλιππο είχαν εμφανιστεί ήδη από το 1948, όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν έγκυος στον πρίγκιπα Κάρολο. Η Pat τότε η πιο ακριβοπληρωμένη σταρ στη σκηνή του Λονδίνου, ήταν η κοπέλα του κοσμικού φωτογράφου Baron Nahum – μέλους του Thursday Club στο Σόχο, στο οποίο ο Φίλιππος πήγαινε τακτικά για αγορίστικη έξοδο.

Χαμένοι εραστές; Η εκλιπούσα ηθοποιός Pat Kirkwood, αριστερά, και η μητέρα της Sarah Ferguson, Susan Barrantes (δεξιά), ήταν μεταξύ των γυναικών που φημολογείται ότι συνδέονταν με τον Δούκα του Εδιμβούργου

Τι είναι λοιπόν γνωστό για τη σχέση της με τον πρίγκιπα; Χρόνια αργότερα, η Pat είπε ότι ένα βράδυ, αφού είχε παίξει στο μιούζικαλ Starlight Roof στο London Hippodrome, η Baron είχε πάει τον Philip και έναν ιπποκόμο στο καμαρίνι της.

Στη συνέχεια, η τετράδα βγήκε για δείπνο στο Les Ambassadeurs Club στο Hamilton Place, το οποίο διευθύνει ένας Πολωνός πρώην παλαιστής. Στην πορεία, συνέχισαν – κατόπιν αιτήματος του Philip – στο Milroy Club για λίγη μουσική και χορό. Σύμφωνα με την Pat, ο πρίγκιπας δεν την άφηνε να καθίσει, χόρευε μαζί της ό,τι έπαιζε η μπάντα. Έμειναν έξω μέχρι τα ξημερώματα και έφαγαν ομελέτα στο διαμέρισμα του Baron.

Η Pat επέμενε ότι η μόνη φορά που είχε ξανασυναντήσει τον Πρίγκιπα ήταν σε θεατρικές παραστάσεις.

Αφού πέθανε το 2007, ο τέταρτος σύζυγός της Peter Knight ανακοίνωσε ότι, κατόπιν αιτήματός της, θα έδινε μια μέρα την “αλληλογραφία” μεταξύ της Pat και του Δούκα του Εδιμβούργου” στον επίσημο βιογράφο του Φίλιππου. Θα αποδείκνυε ότι δεν υπήρχε καμία παράνομη σχέση, είπε.

Αυτό δεν εξηγούσε, ωστόσο, γιατί η Pat και ο πρίγκιπας αλληλογραφούσαν μεταξύ τους.

Το 1947 παντρεύτηκαν η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, εδώ με τα παιδιά Κάρολος και Άννα το 1951.

Μια άλλη γυναίκα με την οποία ο πρίγκιπας έχει συνδεθεί ερωτικά είναι η Hélène Cordet,, πρώην Helene Foufounis. Ήταν φίλοι από παιδιά όταν περνούσαν μαζί τις διακοπές τους στη βίλα των γονιών της στο Le Touquet της Γαλλίας.

Η Helene, η οποία έγινε οικοδέσποινα μιας εκπομπής ποικίλης ύλης του BBC Café Continental, απέκτησε δύο παιδιά ενώ ήταν σε διάσταση με τον πρώτο της σύζυγο, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος ήταν ο πατέρας τους. Έτσι, όταν ο Φίλιππος επέλεξε να γίνει νονός και των δύο, κάποιοι υπέθεσαν ότι πρέπει να είναι αυτός.

Παρόλα αυτά, η Hélène επέτρεψε να παραμείνει μυστήριο η πατρότητα των παιδιών της – αν και ένας από τους γιους της αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο πρίγκιπας είναι ο πατέρας του.

Ο μύλος των φημών συνέχισε να αλέθει, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είχε σχέση με τη μητέρα της Sarah Ferguson, τη Susan Barrantes. Στις υποτιθέμενες αδιακρισίες του περιλαμβάνονται: η κόμισσα του Westmorland, σύζυγος του Master of the Horse της βασίλισσας, η συγγραφέας Daphne du Maurier, η οποία ήταν παντρεμένη με τον “Boy” Browning, πρώην Ελεγκτή του Βασιλικού Οίκου, οι ηθοποιοί Merle Oberon και Anna Massey, η τηλεοπτική προσωπικότητα Katie Boyle, η δούκισσα του Abercorn, σύζυγος του Lord Steward του Βασιλικού Οίκου, η ξαδέλφη του, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, και η σύντροφός του που οδηγούσε άμαξα Lady Brabourne (σήμερα Lady Mountbatten).

Σχέση; Η ηθοποιός Pat Kirkwood στο απόγειο της φήμης και της αίγλης της

Το σατιρικό περιοδικό Private Eye συνέδεσε μάλιστα τον πρίγκιπα Φίλιππο με τον Stephen Ward, τον κοινωνικό οστεοπαθητικό που βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης Profumo, η οποία συγκλόνισε τη συντηρητική κυβέρνηση το 1963.

Ο Ward, επίσης μέλος του Thursday Club, ήταν διαβόητος για τη διοργάνωση άγριων πάρτι στα οποία ο “άνθρωπος με τη μάσκα” σερβίριζε ποτά φορώντας μόνο μια λιτή ποδιά. Το Private Eye αναφερόταν στον πρίγκιπα Φίλιππο ως “Ο γυμνός σερβιτόρος”.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό είναι αληθινό, όπως δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιονδήποτε από τους άλλους ισχυρισμούς.

Από όλους τους αξιοσέβαστους βιογράφους του πρίγκιπα Φίλιππου, μόνο η Sarah Bradford είναι ανένδοτη στο ότι ο Φίλιππος είχε σχέσεις.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου”, δήλωσε στον συγγραφέα Gyles Brandreth το 2004. ‘Ο Δούκας του Εδιμβούργου είχε σχέσεις – ναι, ολοκληρωμένες σχέσεις και περισσότερες από μία.

‘Όχι με την Pat Kirkwood ή την Merle Oberon ή οποιονδήποτε από αυτούς τους ανθρώπους. Όλα αυτά ήταν ανοησίες, πλήρεις ανοησίες. Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο. Αλλά έχει σχέσεις. Και η Βασίλισσα το δέχεται. Νομίζω ότι πιστεύει πως έτσι είναι οι άντρες.

Ποτέ δεν του άρεσε να κυνηγάει ηθοποιούς. Το ενδιαφέρον του είναι τελείως διαφορετικό. Οι γυναίκες που κυνηγάει είναι πάντα νεότερες από αυτόν, συνήθως όμορφες και πολύ αριστοκρατικές… Ο Philip και η Sacha Abercorn είχαν σίγουρα σχέση. Χωρίς αμφιβολία.

Η δούκισσα του Abercorn το αρνήθηκε αυτό.

Η απάντηση του ίδιου του πρίγκιπα Φίλιππου σε όλα αυτά τα κουτσομπολιά ήταν να πει σε έναν δημοσιογράφο το 1992: “Σκεφτήκατε ποτέ ότι, τα τελευταία 40 χρόνια, δεν έχω μετακινηθεί ποτέ πουθενά χωρίς να με συνοδεύει ένας αστυνομικός; Οπότε πώς στο διάολο θα μπορούσα να ξεφύγω από κάτι τέτοιο;”.

Αυτό που δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι πάντα απολάμβανε τη συντροφιά όμορφων γυναικών, κατά προτίμηση κατά χρόνια νεότερων από τον ίδιο.

Τον έχω δει να γλιστράει στην πίστα του χορού στο χορό της Βασιλικής Ναυτικής Μοίρας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Cowes με την Penny Romsey, τη σύζυγο του λόρδου Brabourne. Κανείς από τους δύο δεν έδινε δεκάρα για το ποιος τους έβλεπε ή τι θα έλεγε ο καθένας. Και παρατήρησα ότι ο Φίλιππος, ένας εξαιρετικός χορευτής, βρισκόταν σε απόλυτο ρυθμό με την πανέμορφη Penny.

Είναι αναμφίβολα κοντά της. Το 1996, στο αποκορύφωμα αυτού που ονομάστηκε “ο πόλεμος των Ουαλών”, ένας αδιάκριτος ραδιοφωνικός χαμάλης μαγνητοσκόπησε ένα τηλεφώνημα που έκανε ο Φίλιππος στο κινητό του σε μια γυναίκα με “πλουμιστή φωνή”, στο οποίο συζητούσαν την πικρή μάχη μεταξύ του Καρόλου και της Νταϊάνα.

H Hélène Cordetια μια άλλη γοητευτική γυναίκα με την οποία ο πρίγκιπας συνδέθηκε ερωτικά 

Η γλυκιά φωνή αποδείχθηκε ότι ήταν της Penny. Αλλά, σε κάποιο σημείο της συνομιλίας, παρέδωσε το τηλέφωνο στον σύζυγό της, καταστρέφοντας έτσι μάλλον κάθε ψευδαίσθηση μυστικής σχέσης.

Από το 1975, όταν συστήθηκε για πρώτη φορά στον πρίγκιπα Κάρολο, η Penny είναι δημοφιλής στη βασιλική οικογένεια.

Αλλά είναι το ζωηρό της μυαλό, καθώς και η ομορφιά της, που έχουν μετατρέψει αυτή την πρώην κόρη του εμπόρου κρέατος σε κεντρική φιγούρα στην καρδιά της βασιλικής ζωής. Βρίσκεται συχνά στο Κάστρο του Ουίνδσορ τα Σαββατοκύριακα και ενημερώνει τόσο τον Φίλιππο όσο και τη βασίλισσα για όσα συμβαίνουν στον έξω κόσμο.

Ως άντρας που του αρέσουν οι όμορφες γυναίκες αλλά βαριέται εύκολα, ο Πρίγκιπας βρίσκει την παρέα της ακαταμάχητη. Της έχει διδάξει τα στοιχειώδη της οδήγησης άμαξας και κατόπιν βρήκε έναν άλλο λόγο για να περνούν χρόνο μαζί – ζωγραφίζοντας με ακουαρέλες.

Το πώς αισθάνεται η βασίλισσα για όλα αυτά, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Στον Φίλιππο πάντα άρεσε να φλερτάρει και να κάνει υπονοούμενα σχόλια, και εκείνη είναι η πρώτη που κάνει αστεία για τη λάγνα φύση του.

Εξάλλου, δεν θα το έλεγε ποτέ αν είχε πληγωθεί από τις φήμες για τις υποτιθέμενες περιπτύξεις του συζύγου της.

Πολύ πιθανόν, να είχε καταφύγει ακόμη και στο συνηθισμένο της κόλπο να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο και να προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Είναι ευτύχημα για τον Φίλιππο ήταν ότι η βασίλισσα έχει αυτό που πολλοί θα θεωρούσαν παλιομοδίτικη άποψη για τον γάμο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, σημείωσε: “Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περιφράζεις έναν άνδρα και να τον εμποδίζεις να κάνει αυτό που θέλει”.

Ο Φίλιππος ήταν κατάπληκτος όταν μια βασιλική υπηρέτρια τους συνόδευσε ακόμη και στο ταξίδι του μέλιτος
Για έναν ναυτικό που είχε συνηθίσει να ταξιδεύει με ελαφρά ταξίδια και να φροντίζει τον εαυτό του, πολλές πτυχές της ζωής ως βασιλικό πρόσωπο αποτέλεσαν δυσάρεστο σοκ για τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Το πρώτο πρόβλημα εμφανίστηκε στον κατά τα άλλα ευτυχισμένο μήνα του μέλιτος στη Σκωτία – και το όνομά της ήταν Bobo MacDonald. Ως η επί σειρά ετών αφοσιωμένη υπηρέτρια της πριγκίπισσας Ελισάβετ, τους συνόδευε αυτόματα.

Αυτό που δεν περίμενε, όμως, ο Φίλιππος ήταν να τη βρει στο πλευρό της νύφης του όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας – ακόμη και όταν η πριγκίπισσα χρησιμοποιούσε την τουαλέτα. Όπως ήταν φυσικό, αυτό τον εκνεύριζε: δυσανασχετούσε που δεν μπορούσε να μείνει μόνος με τη σύζυγό του όποτε ήθελε.

Η Πριγκίπισσα, ωστόσο, πραγματικά δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο γινόταν όλη αυτή η φασαρία. Είχε συνηθίσει να περιβάλλεται συνεχώς από προσωπικό και συχνά αγνοούσε την παρουσία τους.

Η μάχη για τη Bobo MacDonald δεν θα επιλυθεί ποτέ. Όπως πολλές γυναίκες υπηρέτριες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη βασιλική υπηρεσία, πάντα δυσανασχετούσε ελαφρά με την παρουσία του συζύγου της κυρίας της. Ο Φίλιππος, με τη σειρά του, προσπαθούσε να την κρατήσει σταθερά στη θέση της. Πίστευε ότι ο ρόλος της Bobo MacDonald ήταν να ανοίγει τις κουρτίνες κάθε πρωί και να αφήνει τα σκυλιά να μπαίνουν μέσα – τίποτα περισσότερο.

Τελικά, ο πρίγκιπας και η υπηρέτρια κατέληξαν σε μια φιλική, μη λεκτική συμφωνία να μην μπαίνει ο ένας στα πόδια του άλλου. Όσο για τη βασίλισσα, έβλεπε τη Bobo -που την υπηρέτησε για 67 χρόνια- ως φίλη και κρίσιμο σύνδεσμο με την παιδική της ηλικία, καθώς η Bobo MacDonald ήταν η νταντά της.

Ο Φίλιππος όχι μόνο δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την υπηρέτρια στον μήνα του μέλιτος, αλλά αναγκάστηκε να ζήσει με τα πεθερικά του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για τον πρώτο χρόνο του γάμου του, ενώ το Clarence House ανακαινιζόταν με κόστος 50.000 λιρών για εκείνον και τη νύφη του.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ γνώριζε ήδη καλά ότι θα ήταν δύσκολο για έναν άνδρα που είχε συνηθίσει να κάνει ό,τι ήθελε να είναι δεμένος σε μια σουίτα δωματίων σε ένα τεράστιο, παλιομοδίτικο παλάτι, όπου τα πάντα υπόκεινται σε ατελείωτο πρωτόκολλο. Ήξερε επίσης ότι έβρισκε πολλούς από τους αυλικούς πομπώδεις και γελοία κολλημένους στους τρόπους τους.

Πολύτιμες αναμνήσεις: Macdonald (κάτω δεξιά) με τη νοσοκόμα της Margaret ‘Bobo’ Macdonald το 1932

‘Η ζωή στην αυλή ήταν πολύ απογοητευτική γι’ αυτόν στην αρχή’, είπε ο αείμνηστος λόρδος Brabourne, του οποίου η σύζυγος, Patricia Mountbatten, ήταν ξαδέλφη του Φιλίππου. “Ήταν πολύ αποπνικτικά. Ο Tommy Lascelles (προσωπικός γραμματέας του βασιλιά) ήταν ανυπόφορος. Ήταν βασανιστικοί μαζί του. Τον πατρονάριζαν. Τον αντιμετώπιζαν ως παρείσακτο. Δεν ήταν πολύ διασκεδαστικό.

Φυσικά, γελούσε, αλλά πρέπει να πονούσε και η πριγκίπισσα Ελισάβετ το είχε αντιληφθεί. .

Κατά κάποιο τρόπο, ο γάμος δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου τη ζωή της… Ήταν σε θέση να συνεχίσει σχεδόν όπως πριν. Με το γάμο της, δεν θυσίασε τίποτα. Ενώ η ζωή του Φιλίππου άλλαξε εντελώς. Εγκατέλειψε τα πάντα.

Πίσω στο 1947, οι αυλικοί και τα ανώτερα μέλη του οίκου ασκούσαν μεγάλη επιρροή, λαμβάνοντας συχνά σημαντικές αποφάσεις πάνω από μερικά μεγάλα ουίσκι ή μια τσόχα μπριτζ. Πολύτιμες αναμνήσεις: Macdonald το 1932.

‘Η ζωή στην αυλή ήταν πολύ απογοητευτική γι’ αυτόν στην αρχή’, είπε ο αείμνηστος λόρδος Brabourne, του οποίου η σύζυγος, Patricia Mountbatten, ήταν ξαδέλφη του Φιλίππου. “Ήταν πολύ αποπνικτικά. Ο Tommy Lascelles (προσωπικός γραμματέας του βασιλιά) ήταν ανυπόφορος. Ήταν αιματηροί μαζί του. Τον πατρονάριζαν. Τον αντιμετώπιζαν ως παρείσακτο. Δεν ήταν πολύ διασκεδαστικό.

Φυσικά, γελούσε, αλλά πρέπει να πόνεσε. Δεν είμαι σίγουρος ότι η πριγκίπισσα Ελισάβετ το πρόσεξε. Μάλλον δεν το είδε.

Κατά κάποιο τρόπο, ο γάμος δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου τη ζωή της… Ήταν σε θέση να συνεχίσει σχεδόν όπως πριν. Με το γάμο της, δεν θυσίασε τίποτα. Η ζωή του άλλαξε εντελώς. Εγκατέλειψε τα πάντα.

Πίσω στο 1947, οι αυλικοί και τα ανώτερα μέλη του οίκου ασκούσαν μεγάλη επιρροή, λαμβάνοντας συχνά σημαντικές αποφάσεις πάνω από μερικά μεγάλα ουίσκι ή ένα λάστιχο μπριτζ. Με διακριτική δύναμη, δεν παραδέχονταν ποτέ τα λάθη τους, δεν παραπονιόντουσαν ποτέ ο ένας για τον άλλον, δεν παραιτούνταν ποτέ και δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι έκαναν λάθος.

Ο ευθύς πρίγκιπας -που κάποτε περιέγραψε τον εαυτό του ως κοσμοπολίτη Ευρωπαίο- δεν ταίριαζε καθόλου σε αυτόν τον κόσμο. Και η παλιά φρουρά του παλατιού τον έβρισκε τραχύ και αγενή.

Η ξαδέλφη του, Lady Pamela Hicks, θυμάται: “Ήξερε ότι θα έμπαινε στη φωλιά των λιονταριών. Είχε πλήρη συνείδηση του τρόπου με τον οποίο του είχαν φερθεί και του πόσο σκληρά θα έπρεπε να παλέψει για τη θέση του και την ανεξαρτησία του [απέναντι στο κατεστημένο]. Αυτό που δεν ήξερε ήταν πόσο τρομακτικός θα ήταν”.

Για τους πρώτους μήνες του έγγαμου βίου, ο Φίλιππος ανέλαβε μια δουλειά γραφείου στο rubber Ναυαρχείο, η οποία δεν βελτίωσε και πολύ τη διάθεσή του. ‘Ήμουν απλώς ένα σκυλάκι που ανακάτευε πλοία’, είναι ο τρόπος που το περιέγραψε.

Αργότερα, άλλαξε πόστο και έκανε μαθήματα, έγινε επίσης προστάτης διαφόρων οργανώσεων και συνόδευσε την πριγκίπισσα Ελισάβετ σε επίσημες επισκέψεις και περιοδείες.

Έγινε επίσης προστάτης διαφόρων οργανώσεων και συνόδευσε την πριγκίπισσα Ελισάβετ σε επίσημες επισκέψεις και περιοδείες.

Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένος ήταν, ο Φίλιππος έβρισκε χρόνο να διασκεδάζει με τον παλιό του φίλο Μάικ Πάρκερ ως μέλος του Thursday Club – μιας ομάδας ανδρών που είχε εβδομαδιαίες συναντήσεις σε μια ιδιωτική αίθουσα στην ψαροταβέρνα Wheeler’s στο Σόχο.

Το ευτυχισμένο ζευγάρι: Η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος χορεύουν σε μια βασιλική επίσκεψη στον Καναδά

Η λέσχη είχε ξεκινήσει από τον φωτογράφο βαρόνο Nahum και συνήθως υπήρχαν δέκα έως 15 άτομα σε κάθε συνάντηση. Στα μέλη περιλαμβάνονταν οι ηθοποιοί David Niven, James Robertson Justice και Peter Ustinov, ο ποιητής John Betjeman και ο Iain MacLeod (μετέπειτα υπουργός Οικονομικών).

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ αναφέρθηκε σε αυτό το ετερόκλητο πλήρωμα ως “οι αστείοι φίλοι του Φίλιππου”. Υπήρχαν φήμες για ξέφρενα πάρτι, ακόμη και για όργια – όλα αυτά τα διέψευσε ο Parker – αλλά το τι ακριβώς συνέβαινε στη λέσχη δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί.

Όποια και αν ήταν η αλήθεια, ο γάμος δεν είχε μαλακώσει τον Φίλιππο. Ήταν άνθρωπος της εποχής του και του περιβάλλοντός του, όπως και η γυναίκα του ήταν γυναίκα της εποχής της – και δεν έβλεπε γιατί να μην συνεχίσει να απολαμβάνει τα αστεία με τους κολλητούς του.

Η παλιά φρουρά του παλατιού δεν το ενέκρινε: υπήρχε μεγάλη ανησυχία για την εμφανή επιθυμία του Φιλίππου να συνεχίσει τις εργένικες φιλίες με ανθρώπους κάπως αμφίβολης φήμης. Αλλά αντί να τον περιορίσουν, η στάση τους φάνηκε απλώς να τον ενθαρρύνει.

Οικογενειακή υπόθεση: Το 1957 ο πρίγκιπας Φίλιππος απεικονίζεται με τη μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ.

Η λέσχη είχε ξεκινήσει από τον φωτογράφο βαρόνο Nahum και συνήθως υπήρχαν δέκα έως 15 άτομα σε κάθε συνάντηση. Στα μέλη περιλαμβάνονταν οι ηθοποιοί David Niven, James Robertson Justice και Peter Ustinov, ο ποιητής John Betjeman και ο Iain MacLeod (μετέπειτα υπουργός Οικονομικών).

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ αναφέρθηκε σε αυτό το ετερόκλητο πλήρωμα ως “οι αστείοι φίλοι του Φίλιππου”. Υπήρχαν φήμες για ξέφρενα πάρτι, ακόμη και για όργια – όλα αυτά τα διέψευσε ο Parker – αλλά το τι ακριβώς συνέβαινε στη λέσχη δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί.

Όποια και αν ήταν η αλήθεια, ο γάμος δεν είχε μαλακώσει τον Φίλιππο. Ήταν άνθρωπος της εποχής του και του περιβάλλοντός του, όπως και η γυναίκα του ήταν γυναίκα της εποχής της – και δεν έβλεπε γιατί να μην συνεχίσει να απολαμβάνει τα αστεία με τους κολλητούς του.

Η παλιά φρουρά του παλατιού δεν το ενέκρινε: υπήρχε μεγάλη ανησυχία για την εμφανή επιθυμία του Φιλίππου να συνεχίσει τις εργένικες φιλίες με ανθρώπους κάπως αμφίβολης φήμης. Αλλά αντί να τον περιορίσουν, η στάση τους φάνηκε απλώς να τον ενθαρρύνει.

“Δεν θα μπορούσες να καλέσεις τον Ούννο σε βασιλικό γάμο τόσο σύντομα μετά τον πόλεμο”.
Οικογενειακή υπόθεση: Το 1957 ο πρίγκιπας Φίλιππος απεικονίζεται με τη μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ.

Οικογενειακή υπόθεση: Πρίγκιπας Φίλιππος με τη μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, το 1957

Δεν υπήρχε ποτέ θέμα να προσκληθούν οι τέσσερις αδελφές του πρίγκιπα Φίλιππου στο γάμο του με την πριγκίπισσα Ελισάβετ. Ο βασιλιάς Γεώργιος αποφάσισε ότι η σχέση τους με τη ναζιστική Γερμανία ήταν ακόμα πολύ ντροπιαστική.

Και οι τέσσερις είχαν παντρευτεί Γερμανούς αριστοκράτες τη δεκαετία του ’30. Ακόμη χειρότερα, δύο από τους κουνιάδους του Φιλίππου είχαν δραστηριοποιηθεί στο ναζιστικό κόμμα και είχαν καταλήξει να ενταχθούν στις ελίτ τάξεις των SS και SA του Χίτλερ (η παραστρατιωτική πτέρυγα του ναζιστικού κόμματος).

“Τόσο σύντομα μετά τον πόλεμο, δεν μπορούσες να έχεις “τον Ούννο””, θυμάται η ξαδέλφη του Φίλιππου, η Λαίδη Πάμελα Χικς.

‘Νομίζω ότι ο Φίλιππος το καταλάβαινε, αλλά οι αδελφές σίγουρα όχι. Για χρόνια μετά, έλεγαν: “Γιατί δεν μας επέτρεψαν να έρθουμε στο γάμο σας;” Δεν ήταν ακριβώς Stormtroopers”.

Μόνο το 2006 ο πρίγκιπας Φίλιππος έσπασε τη δημόσια σιωπή 60 ετών σχετικά με τους ναζιστικούς δεσμούς της οικογένειάς του. Όπως πολλοί Γερμανοί, εξήγησε, η οικογένειά του είχε βρει πολλά να θαυμάσει στις πρώτες προσπάθειες του Χίτλερ να αποκαταστήσει την ισχύ και το κύρος της Γερμανίας.

“Υπήρξε μεγάλη βελτίωση σε πράγματα όπως η έγκαιρη λειτουργία των τρένων και η οικοδόμηση”, εξήγησε ο Φίλιππος. ‘Υπήρχε μια αίσθηση ελπίδας μετά το καταθλιπτικό χάος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

“Μπορώ να καταλάβω ότι οι άνθρωποι προσκολλήθηκαν σε κάτι ή σε κάποιον που φαινόταν να απευθύνεται στον πατριωτισμό τους και να προσπαθεί να πάρει μπροστά τα πράγματα. Καταλαβαίνεις πόσο ελκυστικό ήταν αυτό”.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ποτέ δεν είχε “συνείδηση” ότι κάποιος στην οικογένεια εξέφραζε αντισημιτικές απόψεις.

Είτε το έκαναν είτε όχι, η μητέρα του Φίλιππου, η πριγκίπισσα Άλις – της οποίας ο πατέρας, ο πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάτενμπεργκ (αργότερα αγγλιστί Mountbatten), ήταν Γερμανός – διακινδύνευσε πράγματι τη ζωή της για να σώσει διωκόμενους Εβραίους στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Για τις πράξεις της, της απονεμήθηκε το υψηλότερο βραβείο του Ισραήλ για ξένο.

Το 1994, ο Φίλιππος και η αδελφή του, Σοφί, πήγαν στην Ιερουσαλήμ για να παραλάβουν το βραβείο μεταθανάτια εκ μέρους της εκλιπούσας μητέρας τους.

Ο ίδιος ο πρίγκιπας δεν είχε ποτέ συμπάθειες προς τους Ναζί. Μια από τις μεγαλύτερες επιρροές στη ζωή του ήταν ο Δρ Κουρτ Χαν, ένας Γερμανός Εβραίος που βοήθησε στην ίδρυση της σχολής Σάλεμ της Γερμανίας – τότε μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Ο Φίλιππος στάλθηκε εκεί στα 12 του χρόνια με εντολή της αδελφής του, Θεοδώρας, αλλά άντεξε λιγότερο από ένα χρόνο.

Αρχικά, έμπλεξε σε μπελάδες επειδή κορόιδευε τον ναζιστικό χαιρετισμό και στη συνέχεια – όταν η Χιτλερική Νεολαία άρχισε να διεισδύει στο σχολείο – η Θεοδώρα συμφώνησε να επιστρέψει στην Αγγλία.

Εν τω μεταξύ, ο Δρ Χαν έμπλεξε με τους Ναζί, οι οποίοι δεν μπορούσαν να επιτρέψουν σε έναν Εβραίο να εκπαιδεύσει τη νεολαία της Γερμανίας. Συνελήφθη και φυλακίστηκε, αλλά άνθρωποι με επιρροή από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Ramsay MacDonald, ζήτησαν από τον Χίτλερ να τον αφήσει ελεύθερο.

Ως αποτέλεσμα, ο Hahn επιτράπηκε να μεταναστεύσει στη Βρετανία, όπου ίδρυσε ένα νέο σχολείο στη Σκωτία -που ονομαζόταν Gordonstoun- στο οποίο ο Philip εντάχθηκε τη φθινοπωρινή περίοδο του 1934.

Εκτός από τη σύντομη γερμανική του φοίτηση και τις επισκέψεις στις αδελφές του, ο Φίλιππος πέρασε ελάχιστα από τα παιδικά του χρόνια στη Γερμανία.

Και ενώ μπορεί να έχει γερμανικό αίμα στις φλέβες του, το ίδιο ισχύει και για τους Windsors – οι οποίοι άλλαξαν το όνομά τους από Saxe-Coburg-Gotha το 1917, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πράγματι, η βασιλική οικογένεια εξακολουθεί να διατηρεί το γερμανικό έθιμο -που εισήγαγε ο πρίγκιπας Αλβέρτος- να ανοίγουν τα δώρα τους την παραμονή των Χριστουγέννων και όχι το πρωί.
Η μετακόμιση στο Clarence House ήταν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση. Υπό την επίβλεψη του Φίλιππου, είχε εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα οικιακά gadgets, όπως σύστημα ενδοεπικοινωνίας, πλυντήρια ρούχων και ηλεκτρική πρέσα παντελονιών.

Το 1949, ο πρίγκιπας έγινε υποπλοίαρχος στο HMS Chequers, το ηγετικό πλοίο του στόλου των αντιτορπιλικών της Μεσογείου, με έδρα τη Μάλτα. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ ταξίδευε συχνά για μακρά παραμονή.

Ο χρόνος της στη Μάλτα έχει συχνά περιγραφεί ως ο μόνος χρόνος που μπορούσε να ζήσει σαν μια συνηθισμένη σύζυγος ναυτικού, οδηγώντας μόνη της, πηγαίνοντας στο κομμωτήριο και κάνοντας ψώνια. Στην πραγματικότητα, η ζωή της ήταν λιγότερο συνηθισμένη: η βίλα τους είχε προσωπικό 19 ατόμων και η πριγκίπισσα είχε επίσης τη συνοδό της και τον ντετέκτιβ της.

Το 1950, προς μεγάλη χαρά του Φίλιππου, διορίστηκε στην πρώτη του διοίκηση: τη φρεγάτα HMS Magpie. Πίσω στην πατρίδα, ωστόσο, τα νέα ήταν δυσοίωνα: ο βασιλιάς ήταν άρρωστος από ένα μικρόβιο που δεν μπορούσε να το αποβάλει.

Την επόμενη χρονιά, ο Φίλιππος πήρε άδεια και επέστρεψε στην πατρίδα για να μοιραστεί τα καθήκοντα της συζύγου του, η οποία αντικαθιστούσε τον πατέρα της σε επίσημες εκδηλώσεις.

Ο Martin Charteris, προσωπικός γραμματέας της πριγκίπισσας Ελισάβετ (στη φωτογραφία μαζί παραπάνω), μετέφερε στον Φίλιππο την είδηση του θανάτου του βασιλιά

Μια επέμβαση για την αφαίρεση ενός από τους πνεύμονες του βασιλιά φάνηκε να πηγαίνει καλά, οπότε το επόμενο έτος το βασιλικό ζεύγος πέταξε στο Ναϊρόμπι για το πρώτο σκέλος μιας περιοδείας στην Κοινοπολιτεία.

Ο Mike Parker ήταν αυτός που έμαθε την είδηση του θανάτου του βασιλιά από ένα ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων, αφού μίλησε με τον Martin Charteris, τον προσωπικό γραμματέα της πριγκίπισσας Ελισάβετ, και ξύπνησε τον Φίλιππο σε ένα καταφύγιο στην Κένυα.

Σύμφωνα με τον Parker, τον προσωπικό του γραμματέα, ο πρίγκιπας έμοιαζε σαν να είχε πέσει όλος ο κόσμος στους ώμους του.

Η Lady Pamela Hicks, που ήταν επίσης εκεί, θυμήθηκε ότι η πρώτη αντίδραση του Φίλιππου ήταν να βάλει μια εφημερίδα στο πρόσωπό του και να παραμείνει ακίνητος για πέντε λεπτά.

Η Pamela είπε: “Και τότε συνήλθε και είπε ότι πρέπει να πάει να βρει την πριγκίπισσα… Εκείνη ξεκουραζόταν στο δωμάτιό της… Και έτσι πήγαν μια βόλτα στον κήπο και μπορούσες να καταλάβεις, περπατώντας πάνω-κάτω, πάνω-κάτω, ότι της έλεγε.

“Γύρισε πίσω στο κατάλυμα – και σκεφτόταν κανείς, αυτό το φτωχό κορίτσι που λάτρευε πραγματικά τον πατέρα της- ήταν πολύ δεμένοι. Νομίζω ότι την αγκάλιασα και της είπα πόσο λυπάμαι. Και τότε ξαφνικά σκέφτηκα, Θεέ μου, μα είναι βασίλισσα!”.

Το “απαίσιο”, πρόσθεσε η Pamela, ήταν ότι το ζευγάρι δεν περίμενε ότι θα αναλάμβανε τη δουλειά μέχρι να φτάσει στα 50 του χρόνια.

Βλέποντας τη νεαρή κοπέλα ως βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς απομακρυνόταν, ένιωσα τη θλίψη της, καθώς απλά σήκωσε το χέρι της προς το μέρος μας, καθώς στεκόμασταν εκεί σιωπηλοί, με τις κάμερες στο έδαφος
Η Ελισάβετ ζήτησε να μην τραβηχτούν φωτογραφίες καθώς έφευγε από το οίκημα, αλλά υπήρχαν ήδη δύο φωτογράφοι έξω.

Στεκόμασταν σιωπηλοί έξω από το καταφύγιο”, θυμάται ένας από αυτούς, “καθώς τα αυτοκίνητα απομακρύνονταν μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης, χωρίς κανείς από εμάς να τραβήξει μια φωτογραφία εκείνη την ιστορική στιγμή.

‘Βλέποντας τη νεαρή κοπέλα ως βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς απομακρυνόταν, ένιωσα τη θλίψη της καθώς απλά σήκωσε το χέρι της προς το μέρος μας, ενώ εμείς στεκόμασταν εκεί σιωπηλοί, με τις κάμερες στο έδαφος’.

Όταν η βασίλισσα έφτασε πίσω στο Χίθροου στις 7 Φεβρουαρίου 1952, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και το υπόλοιπο Μυστικό Συμβούλιο παρατάχθηκαν για να την υποδεχτούν. Εκείνη τη στιγμή, ο Φίλιππος ήξερε ότι η ζωή του είχε αλλάξει για πάντα.

Χρόνια αργότερα, θυμήθηκε: “Οι άνθρωποι ερχόντουσαν σε μένα και με ρωτούσαν τι να κάνω. Το 1952, το όλο θέμα άλλαξε, πολύ, πολύ σημαντικά”.

Ο Τσόρτσιλ επέμεινε να μετακομίσουν εκείνος και η νέα βασίλισσα στο παλάτι – ένα τεράστιο πλήγμα για τον Φίλιππο, για τον οποίο το Clarence House ήταν το μόνο σπίτι που μπορούσε ποτέ να αποκαλεί δικό του.

Για τη βασίλισσα, ωστόσο, ήταν απλώς θέμα να πάει στο μέρος όπου είχε ζήσει πολύ ευτυχισμένη για μεγάλο μέρος της ζωής της.

Για τον πρίγκιπα, τα προβλήματα σύντομα πολλαπλασιάστηκαν. “Ο Φίλιππος ήταν διαρκώς καταπιεσμένος, σνομπ, τσαντισμένος, χτυπημένος στις αρθρώσεις”, λέει ο Mike Parker. “Ήταν ανυπόφορο. Το πρόβλημα ήταν απλά ότι ο Φίλιππος είχε ενέργεια, ιδέες, ζωντάνια και αυτό δεν ταίριαζε καθόλου στο κατεστημένο.

Στο νέο του ρόλο, ο Φίλιππος αναζήτησε την καθοδήγηση του πρίγκιπα Bernhard των Κάτω Χωρών, ο οποίος, ως σύζυγος της βασίλισσας Juliana, είχε 15ετή εμπειρία ως σύζυγος.

Ο Martin Charteris, προσωπικός γραμματέας της πριγκίπισσας Ελισάβετ (στη φωτογραφία μαζί παραπάνω), μετέφερε στον Φίλιππο την είδηση του θανάτου του βασιλιά

Μια επέμβαση για την αφαίρεση ενός από τους πνεύμονες του βασιλιά φάνηκε να πηγαίνει καλά, οπότε το επόμενο έτος το βασιλικό ζεύγος πέταξε στο Ναϊρόμπι για το πρώτο σκέλος μιας περιοδείας στην Κοινοπολιτεία.

Ο Mike Parker ήταν αυτός που έμαθε την είδηση του θανάτου του βασιλιά από ένα ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων, αφού μίλησε με τον Martin Charteris, τον προσωπικό γραμματέα της πριγκίπισσας Ελισάβετ, και ξύπνησε τον Φίλιππο σε ένα καταφύγιο στην Κένυα.

Σύμφωνα με τον Parker, τον προσωπικό του γραμματέα, ο πρίγκιπας έμοιαζε σαν να είχε πέσει όλος ο κόσμος στους ώμους του.

Η Lady Pamela Hicks, που ήταν επίσης εκεί, θυμήθηκε ότι η πρώτη αντίδραση του Φίλιππου ήταν να βάλει μια εφημερίδα στο πρόσωπό του και να παραμείνει ακίνητος για πέντε λεπτά.

Η Pamela είπε: “Και τότε συνήλθε και είπε ότι πρέπει να πάει να βρει την πριγκίπισσα… Εκείνη ξεκουραζόταν στο δωμάτιό της… Και έτσι πήγαν μια βόλτα στον κήπο και μπορούσες να καταλάβεις, περπατώντας πάνω-κάτω, πάνω-κάτω, ότι της έλεγε.

“Γύρισε πίσω στο κατάλυμα – και σκεφτόταν κανείς, αυτό το φτωχό κορίτσι που λάτρευε πραγματικά τον πατέρα της- ήταν πολύ δεμένοι. Νομίζω ότι την αγκάλιασα και της είπα πόσο λυπάμαι. Και τότε ξαφνικά σκέφτηκα, Θεέ μου, μα είναι βασίλισσα!”.

Το “απαίσιο”, πρόσθεσε η Pamela, ήταν ότι το ζευγάρι δεν περίμενε ότι θα αναλάμβανε τη δουλειά μέχρι να φτάσει στα 50 του χρόνια.

Βλέποντας τη νεαρή κοπέλα ως βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς απομακρυνόταν, ένιωσα τη θλίψη της, καθώς απλά σήκωσε το χέρι της προς το μέρος μας, καθώς στεκόμασταν εκεί σιωπηλοί, με τις κάμερες στο έδαφος
Η Ελισάβετ ζήτησε να μην τραβηχτούν φωτογραφίες καθώς έφευγε από το οίκημα, αλλά υπήρχαν ήδη δύο φωτογράφοι έξω.

Στεκόμασταν σιωπηλοί έξω από το καταφύγιο”, θυμάται ένας από αυτούς, “καθώς τα αυτοκίνητα απομακρύνονταν μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης, χωρίς κανείς από εμάς να τραβήξει μια φωτογραφία εκείνη την ιστορική στιγμή.

‘Βλέποντας τη νεαρή κοπέλα ως βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς απομακρυνόταν, ένιωσα τη θλίψη της καθώς απλά σήκωσε το χέρι της προς το μέρος μας, ενώ εμείς στεκόμασταν εκεί σιωπηλοί, με τις κάμερες στο έδαφος’.

Όταν η βασίλισσα έφτασε πίσω στο Χίθροου στις 7 Φεβρουαρίου 1952, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και το υπόλοιπο Μυστικό Συμβούλιο παρατάχθηκαν για να την υποδεχτούν. Εκείνη τη στιγμή, ο Φίλιππος ήξερε ότι η ζωή του είχε αλλάξει για πάντα.

Χρόνια αργότερα, θυμήθηκε: “Οι άνθρωποι ερχόντουσαν σε μένα και με ρωτούσαν τι να κάνω. Το 1952, το όλο θέμα άλλαξε, πολύ, πολύ σημαντικά”.

Ο Τσόρτσιλ επέμεινε να μετακομίσουν εκείνος και η νέα βασίλισσα στο παλάτι – ένα τεράστιο πλήγμα για τον Φίλιππο, για τον οποίο το Clarence House ήταν το μόνο σπίτι που μπορούσε ποτέ να αποκαλεί δικό του.

Για τη βασίλισσα, ωστόσο, ήταν απλώς θέμα να πάει στο μέρος όπου είχε ζήσει πολύ ευτυχισμένη για μεγάλο μέρος της ζωής της.

Για τον πρίγκιπα, τα προβλήματα σύντομα πολλαπλασιάστηκαν. “Ο Φίλιππος ήταν διαρκώς καταπιεσμένος, σνομπ, τσαντισμένος, χτυπημένος στις αρθρώσεις”, λέει ο Mike Parker. “Ήταν ανυπόφορο. Το πρόβλημα ήταν απλά ότι ο Φίλιππος είχε ενέργεια, ιδέες, ζωντάνια και αυτό δεν ταίριαζε καθόλου στο κατεστημένο.

Στο νέο του ρόλο, ο Φίλιππος αναζήτησε την καθοδήγηση του πρίγκιπα Bernhard των Κάτω Χωρών, ο οποίος, ως σύζυγος της βασίλισσας Juliana, είχε 15ετή εμπειρία ως σύζυγος.

Jun 16, 2011 – Ascot, England, UK – Royal Ascot Day 3. THE QUEEN and PRINCE PHILLIP arrive at Royal Ascot on Ladies Day . (Credit Image: © Mark Large/Daily Mail/SOLO Syndication)

Το 1949, ο πρίγκιπας έγινε ανθυποπλοίαρχος στο HMS Chequers, το ηγετικό πλοίο του στόλου των αντιτορπιλικών της Μεσογείου, με έδρα τη Μάλτα. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ πετούσε συχνά για μακρόχρονες παραμονές. Στη φωτογραφία παραπάνω, το ζευγάρι το 2011 μετά από 64 χρόνια γάμου

Ο Bernhard του είπε: “Πρακτικά ό,τι κάνεις θα αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Δεν μπορείτε να την αγνοήσετε, διότι κάποιες από αυτές μπορεί να είναι δικαιολογημένες. Και ακόμη και αν δεν είναι, μπορεί να είναι πολιτική να την ακούσετε. Αλλά μην την αφήνετε να σας καταβάλλει. Σε αυτή τη δουλειά, χρειάζεστε ένα δέρμα σαν του ελέφαντα”.

Για τον Φίλιππο σε αυτό το σημείο, η απογοήτευση, ο εκνευρισμός και η απογοήτευση ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όμως, με τη βοήθεια του Πάρκερ, ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό του παλατιού, προς μεγάλη απογοήτευση της παλιάς φρουράς.

Μεταξύ άλλων, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης λακέδων, έβαλε σε εφαρμογή την ανακαίνιση των ζοφερών ιδιωτικών διαμερισμάτων και εγκατέστησε μια κοντινή κουζίνα, ώστε να μη χρειάζεται να μεταφέρεται το φαγητό χιλιόμετρα από συρτούς διαδρόμους.

Και ως πρόεδρος της Επιτροπής Στέψης, επέβλεψε κάθε λεπτομέρεια της τελετής.

Δεν άφησε τίποτα στην τύχη, στάθηκε ακόμη και στο μπαλκόνι του παλατιού για να βρει την καλύτερη γωνία από την οποία η βασίλισσα – που φορούσε ακόμη το βαρύ στέμμα της – θα μπορούσε να παρακολουθήσει το ιπτάμενο πέρασμα μετά την τελετή χωρίς να πάθει κράμπα στο λαιμό της.

Αλλά το να χάσει την καριέρα του και να υποβιβαστεί σε παρασκηνιακή θέση δεν μπορούσε παρά να τον ενοχλεί περιστασιακά.

Ο κύριος ρόλος του στη στέψη στις 2 Ιουνίου 1953 ήταν να γονατίσει μπροστά στη σύζυγό του, δίνοντας τον αρχαίο όρκο πίστης: “Εγώ, ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, γίνομαι ο υποτελής σας με ζωή και σώμα και με επίγεια λατρεία…” Στη συνέχεια έπρεπε να σηκωθεί, να τη φιλήσει στο μάγουλο και να απομακρυνθεί.

Όμως στην πρόβα, ενδεχομένως νιώθοντας λίγο ευνουχισμένος, ψέλλισε γρήγορα τις λέξεις, έχασε το μάγουλο της βασίλισσας και αποσύρθηκε γρήγορα προς τα πίσω. Η βασίλισσα του το είπε: “Μην είσαι ανόητος, Φίλιππε. Γύρνα πίσω και κάνε το σωστά”.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι εμφανίστηκαν υπό βροχή για να παρατάξουν τη διαδρομή της στέψης. Μέσα στο Αβαείο του Westminster, ο φωτογράφος Cecil Beaton σημείωσε τα “ζαχαρένια ροζ μάγουλα και τα σφιχτά σγουρά μαλλιά της Βασίλισσας και τη συμπεριφορά της απλότητας και ταπεινότητας”.

Καθώς περπατούσε, είπε, άφηνε “τη βαριά φούστα της να κουνιέται μπρος-πίσω σε ένα όμορφο ρυθμικό αποτέλεσμα”.

‘Η στέψη ήταν μια βαθιά συγκινητική πνευματική εμπειρία για την ίδια’, δήλωσε η ξαδέλφη της βασίλισσας Margaret Rhodes, ‘ειδικά το μέρος που δεν γυρίστηκε – όταν στεκόταν γυμνή, φορώντας μόνο μια λευκή λινάτσα, καθώς ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι σημείωνε πάνω της το σημείο του σταυρού με τα λόγια: “Όπως ο Σολομώντας χρίστηκε από τον ιερέα Ζαδόκ, έτσι κι εσύ να χριστείς, να ευλογηθείς και να χειροτονηθείς ως βασίλισσα του λαού που ο Θεός σου σου έδωσε να κυβερνήσεις”.

Όσον αφορά το ρόλο του Φιλίππου, αυτός τα πήγε καλά, αλλά το άγγιγμά του στο στέμμα ήταν λίγο βαρύ και η σύζυγός του έπρεπε να το προσαρμόσει. Με την πάροδο των χρόνων, δεν ξέχασε ποτέ την υπόσχεσή του να είναι ο “υποτελής της για τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα”. Κατά καιρούς, ήταν οξύθυμος, παλικάρι και δύσκολος – αλλά πάντα έδινε στη βασίλισσα την ολόψυχη υποστήριξή του.

Προσαρμογή από την Corinna Honan από το My Husband And I: The Inside Story Of 70 Years Of Royal Marriage, της Ingrid Seward, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster

Απόδοση κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk by Igrid Seward

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close