Search

Το πιο πιεστικό σημάδι αναγνώρισης ενός ναρκισσιστή είναι το “εγώ” στις συζητήσεις του

Σύμφωνα με την Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων Laurie Hollman το πιο πιεστικό σημάδι ότι μπορεί να βρίσκεστε σε μια ναρκισσιστική σχέση είναι αν διαπιστώσετε ότι ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί το “εγώ” στις περισσότερες συζητήσεις του.

Το άτομο αυτό θα αποτυγχάνει να σας συμπάσχει, θα είναι ξεκάθαρα εγωκεντρικό, θα υπερβάλλει για τα επιτεύγματα που συζητά ακατάπαυστα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ιστορίες, θα θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής και θα αναζητά κοινό.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι συχνά είστε αόρατοι και ότι είστε εκεί μόνο για να χτίζετε το άλλο άτομο. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο ναρκισσιστής έχει και τα δύο χαρακτηριστικά της κατωτερότητας και της μεγαλοπρέπειας, γεγονός που μπορεί να σας μπερδέψει, αλλά σας βοηθά να καταλάβετε την ανάγκη του να εστιάζει στον εαυτό του και να σας χρησιμοποιεί για να τον ενδυναμώνει.

Ο ναρκισσιστής μπορεί να εκμεταλλεύεται τους άλλους για τις δικές του ανάγκες, να χειραγωγεί τους άλλους, να υποβιβάζει και να μειώνει τους άλλους που ζηλεύει και να αποδεικνύεται δόλιος, άπιστος και συνάμα γοητευτικός.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι εξαρτάστε από τον ναρκισσιστή για να ανυψώσετε την αυτοεκτίμησή σας, την οποία εκείνος ή εκείνη, ωστόσο, ελαχιστοποιεί
Ο ναρκισσιστής μπορεί να νομίζει ότι τον κρατάτε πίσω επειδή θέλετε κι εσείς να αναγνωριστείτε. Οι ναρκισσιστές ενεργούν αντί να κάνουν ενδοσκόπηση. Αυτοί είναι τυφλοί για τα χαρακτηριστικά τους, εγωιστές, εγωκεντρικοί και αλαζόνες. Στη χειρότερη περίπτωση, ο ναρκισσιστής μπορεί να έχει αδικαιολόγητη ιδιοσυγκρασία με υπερβολικές αντιδράσεις οργής σε οτιδήποτε εκλαμβάνεται ως προσβολή.

Ενώ ειρωνικά μπορεί να περιγράφουν τους εαυτούς τους ως καταπληκτικούς ανθρώπους, μπορεί επίσης να αισθάνονται πολύ μόνοι, ανίκανοι να διατηρήσουν αμοιβαία οικειότητα και να μην εμπιστεύονται τους άλλους. Παρά τη γοητεία τους, οι ναρκισσιστές είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι που έχουν βιώσει από νωρίς έλλειψη αγάπης ή συναισθηματική παραμέληση.

Αντίθετα, μπορεί επίσης να έχουν ανατραφεί υπερβολικά επιεικώς, κυριαρχώντας στους άλλους ανελέητα. Σε περίπτωση που δουν την εταιρική ψυχοθεραπεία, θα θέλουν να ελέγχουν τον θεραπευτή ή να παραιτηθούν νωρίς. Αυτές οι σχέσεις αν είναι για δεκαετίες, είναι απίθανο να αλλάξουν.

Οι νεαροί ναρκισσιστές, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αναγνωρίζουν τα κοινωνικά τους ελλείμματα, να αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη και να αναζητούν θεραπεία που μπορεί να διατηρηθεί με έναν ταλαντούχο ενσυναισθητικό θεραπευτή που δείχνει βαθιά κατανόηση.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://upjourney.com/ by Laurie Hollman

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close