Search

Τα ονόματα των γιατρών που βασάνισαν κρατούμενους του Gimto, λένε οι ειδικοί

Το θέμα της συμμετοχής σε βασανιστήρια από γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους της CIA κατά τη διάρκεια του πολέμου της κυβέρνησης Μπους κατά της τρομοκρατίας είναι ακόμα ζωντανό. Σε ένα άρθρο της Viewpoint στο JAMA , οι Sondra S. Crosby και Leonard H. Glantz, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, απαιτούν να μάθουν ποιος ήταν υπεύθυνος για τη βάναυση πρακτική της «ορθικής σίτισης».

Ένας θρεπτικός υποκλυσμός, γνωστός και ως σίτιση ανά ορθό, ορθική διατροφή ή πρωκτική σίτιση, είναι ένας υποκλυσμός που χορηγείται για την παροχή διατροφής σε περιπτώσεις όπου η κανονική διατροφή δεν είναι δυνατή

Αν και το πρόγραμμα παράδοσης, κράτησης και ανάκρισης έληξε επίσημα το 2009, οι καταχρηστικές πρακτικές ανάκρισης που συνέβησαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια στις μυστικές φυλακές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) είναι σχετικές το 2023. Η μαρτυρία που δόθηκε στις προδικαστικές ακροάσεις των στρατιωτικών επιτροπών στο Γκουαντάναμο τόνισε σοβαρά νομικά και ηθικά προβλήματα με την «ορθική σίτιση», που είναι μια μορφή ιατρικού βιασμού.  Αυτή η δημόσια διαθέσιμη μαρτυρία παρέχει προηγουμένως άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τη βαρβαρότητα της πρωκτικής σίτισης που δικαιολογείται ως ιατρική διαδικασία στις μυστικές φυλακές της CIA και παρείχε ιατρικές πληροφορίες που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν για τις μακροχρόνιες ψυχολογικές και σωματικές βλάβες που προκάλεσε σε έναν κρατούμενο.

Αυτή η διαδικασία έγινε γνωστή στο κοινό πριν από περίπου δέκα χρόνια, αλλά οι συντάκτες του άρθρου θέλουν πλέον να κληθούν να λογοδοτήσουν το συμμετέχον ιατρικό προσωπικό. Ένας Αμερικανός δικαστής διαπίστωσε ότι «η ορθική σίτιση δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί ως νόμιμη ιατρική πρακτική».

Μόλις ο γιατρός προσδιορίσει ότι η τεχνητή χορήγηση διατροφής είναι ιατρικά απαραίτητη, η τυπική μέθοδος παροχής διατροφής είναι μέσω ρινογαστρικού ή στοματογαστρικού σωλήνα, διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας, νηστιδοστομίας ή ενδοφλεβίως μέσω μιας βαθιάς φλέβας. Η ορθική σίτιση δεν αναγνωρίζεται πλέον ως νόμιμη ιατρική πρακτική. Ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν τη βίαιη σίτιση ατόμων που συμμετέχουν σε απεργίες πείνας δεν προτείνουν ποτέ τη χρήση πρωκτικής σίτισης.

Οι συγγραφείς περιγράφουν τη διαδικασία, η οποία φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί περίπου πέντε φορές, ως ιατρικό βιασμό, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή σωματική και ψυχολογική βλάβη. Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν καταδικάσει την πρακτική ως « σεξουαλική επίθεση που μεταμφιέζεται ως ιατρική θεραπεία ». Οι συντάκτες του JAMA απαιτούν να εντοπιστεί το υπεύθυνο υγειονομικό προσωπικό και να προσαχθεί στη δικαιοσύνη:

Οι επαγγελματικές ιατρικές οργανώσεις πρέπει να επιμείνουν στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου, να προσδιορίσουν τους ιατρούς (συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε μπορεί να ήταν γιατροί, βοηθοί γιατρών και νοσοκόμες) που συμμετείχαν στον πρωκτικό βιασμό ομοσπονδιακών κρατουμένων, έτσι ώστε οι υπηρεσίες αδειοδότησης ή τα δικαστήρια να μπορούν να καθορίσουν εάν δικαιολογείται δράση εναντίον τους. Τα ιατρικά επαγγέλματα δεν πρέπει να σιωπούν όταν τα μέλη τους διαπράττουν θηριωδίες υπό το πρόσχημα της ιατρικής.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://bioedge.org/ by Michael Cook & https://jamanetwork.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close