Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 2-4 Ιουνίου το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική». Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος παρέμεινε για δύο ημέρες στο νησί της Χάλκης, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τη διοργάνωση και την ευχή αυτή η πρωτοβουλία να βρει μιμητές, ώστε να αναδειχτεί περισσότερο η Θεολογική Σχολή.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» του ΕΚΠΑ , σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Σημειώνεται ότι το ΔΠΜΣ διοργανώνεται από κοινού από το τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.
Στο συνέδριο αναδείχτηκαν οι ηθικοί κανόνες που διέπουν την τριμερή σχέση περιβάλλοντος-ζώων- ανθρώπου, υπό το πρίσμα της Οικολογίας, της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας, καθώς επίσης και η στάση που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα και στα οικοσυστήματά τους.
Προσκεκλημένη στο συνέδριο ήταν η διάσημη βρετανή Δρ Christina Nellist μια Ανατολική Ορθόδοξη θεολόγος που ειδικεύεται στον πόνο των ζώων και την ανθρώπινη σωτηριολογία. Είναι Μέλος του Κέντρου Ηθικής των Ζώων της Οξφόρδης και πρώην επισκέπτης Early Career Fellow στο Τμήμα Θεολογίας, Θρησκείας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Winchester, UK.
Η Δρ Nellist διευθύνει τώρα τη φιλανθρωπική οργάνωση Pan Orthodox Concern For Animals (http://panorthodoxconcernforanimals.org) και είναι συντάκτης του ιστότοπού της και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Συνεχίζει την ακαδημαϊκή της έρευνα και γράφει άρθρα με θέματα θεολογία, εκπαίδευση, προστασία των ζώων και κλιματική αλλαγή.
δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται στο βιβλίο Eastern Orthodox Christianity and Animal Suffering: Ancient Voices in Modern Theology. Η Δρ Christina Nellist ως συγγραφέας, αναλογίζεται τον ενστερνισμό της Ορθοδοξίας και διερευνά πώς οι αρχαίες παραδόσεις της μπορούν να παρέχουν σημαντικές γνώσεις στους σύγχρονους υποστηρικτές των ζώων.
Η Nellist αναφέρει ότι «ενώ η Ορθοδοξία είναι πρωτοπόρος στις περιβαλλοντικές θεολογικές διδασκαλίες, ιδιαίτερα σε αυτήν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου («Ο Πράσινος Πατριάρχης»), είμαστε ωστόσο πενήντα χρόνια πίσω από τη Δύση στη θεολογία των ζώων. Με αυτή τη σκέψη κατά νου, ήταν που καθόρισε τόσο το θέμα του διδακτορικού μου όσο και την επιθυμία να ιδρύσω μια Ορθόδοξη φιλανθρωπική οργάνωση που θα παρείχε διδασκαλίες για Ορθόδοξους, μη Ορθοδόξους και όσους εμπλέκονται στον κόσμο των ζώων/περιβαλλοντικής προστασίας. Στο αληθινό πνεύμα του οικουμενισμού, εργαζόμαστε ευτυχώς με ομάδες προστασίας των ζώων τόσο με πίστη όσο και με μη πίστη. Ο ιστότοπός μας έχει πολλές διδασκαλίες και άρθρα, θεολογικά και επιστημονικά, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ανά πάσα στιγμή, ο Θεός και η Προστασία των Ζώων/Περιβάλλοντος βρίσκονται στον πυρήνα του.
Παρακολουθήστε την ομιλία της:
Για πληροφορίες σχετικά με το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» απευθυνθείτε στη Γραμματεία (Βίκυ Πρωτοπαπαδάκη) animalethics@philosophy.uoa.gr και στο τηλέφωνο: 210 7277568. Site: https://animalethics.philosophy.uoa.gr
από τη Βίκυ Μπαφατάκη