Search

Επιστημονικές απόψεις για τη ναρκισσιτική διαταραχή

Η Lynell Ross, Coach υγείας και ευεξίας αναφέρει ότι το θέμα του ναρκισσισμού έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι ψυχολόγοι μελετούν το θέμα αυτό εδώ και δεκαετίες.

Οι ειδικοί επικαλούνται την άνοδο του ναρκισσισμού λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της πολιτικής και της εποχής της άμεσης ικανοποίησης. Ωστόσο, αυτό που δεν συνειδητοποιεί ο μέσος άνθρωπος είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένα εύρος συμπεριφορών στο ναρκισσιστικό φάσμα, αλλά οι κλινικοί ψυχολόγοι έχουν μια διάγνωση για τη Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας για όσους πληρούν τα κριτήρια.

Αυτό που σημαίνει για το ανυποψίαστο άτομο που προσπαθεί να εργαστεί σκληρά για να κρατήσει τη σχέση του ενωμένη, είναι ότι καταλήγει να στριφογυρίζει, να απογοητεύεται συνεχώς και να καταντήσει εξαντλημένο, μπερδεμένο και συχνά άρρωστο.

Ακολουθούν μόλις 3 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχετε σχέση με έναν ναρκισσιστή:

Αγνοούν τα όρια
Προσπαθείτε να θέσετε όρια ή να πείτε όχι και το άτομο στη ζωή σας όχι μόνο θυμώνει, αλλά και προσπερνά και αγνοεί κάθε όριο που προσπαθείτε να θέσετε. Σύμφωνα με την Dr. Judith Orloff, στο βιβλίο της The Empath’s Survival Guide- Life Strategies for Sensitive People, “Οι ναρκισσιστές συμπεριφέρονται σαν ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω τους. Έχουν μια διογκωμένη αίσθηση σπουδαιότητας και δικαιώματος”.

Η Dr. Orloff προτείνει να θέσετε ευγενικά αλλά αυστηρά όρια.

Ένας τρόπος που μπορείτε να δοκιμάσετε για να δείτε αν όντως είστε σε σχέση με κάποιον είναι να πείτε απλώς όχι ευγενικά και να τον δείτε να στρέφεται εναντίον σας.

Είτε αυτό, είτε θα πιέζουν και θα πιέζουν μέχρι να γίνει το δικό τους, είτε θα ξεπεράσουν τα όριά σας και θα κάνουν αυτό που θέλουν ούτως ή άλλως. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένας ναρκισσιστής θα σας εκμεταλλευτεί για να πάρει αυτό που θέλει.

Τους λείπει η ενσυναίσθηση
Στην αρχή, κατά τη διάρκεια της σχέσης σας, ο σύντροφός σας είναι ευγενικός, γενναιόδωρος, ακόμη και υπερβολικός, σας κατακλύζει με δώρα, δείπνα έξω και προσοχή. Στη συνέχεια, κάποια στιγμή, παρατηρείτε μια αλλαγή. Δεν φαίνεται πλέον να σας ακούει ή να νοιάζεται για τα συναισθήματά σας. Αρχίζετε να μπερδεύεστε, σκεπτόμενοι “Πώς γίνεται να λένε ένα πράγμα, αλλά να φέρονται με αυτόν τον τρόπο;”.

Η Melanie Tonia Evans, συγγραφέας του βιβλίου You Can Thrive After Narcissistic Abuse, πιστεύει ότι δεν είμαστε σωστά εκπαιδευμένοι σχετικά με το να βρισκόμαστε σε μια ναρκισσιστική σχέση. Γράφει: “Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι ναρκισσιστές είναι απλώς εγωκεντρικοί άνθρωποι με υπερδιογκωμένο εγωισμό που είναι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια”.

Η Melanie έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να ανακάμψουν από τη ναρκισσιστική κακοποίηση με το Πρόγραμμα Ανάκαμψης από τη Ναρκισσιστική Κακοποίηση.

Η Έβανς εξηγεί: “όταν έχουμε υποστεί σημαντική ναρκισσιστική κακοποίηση και χρειαστεί να βρούμε βοήθεια και λύσεις για να σωθούμε… συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που είναι πολύ διαφορετικά καλωδιωμένοι από εμάς”.

Πολλοί από εμάς ίσως να μην είχαμε ποτέ φανταστεί ότι θα συναντούσαμε άτομα που δεν νιώθουν τύψεις ή ενοχές για τις πράξεις τους, που θα κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του εγώ τους, εξασφαλίζοντας χρήματα, προσοχή, επαφές, σεξ, προσοχή και ιδιοκτησία – και όλα αυτά χωρίς να σκέφτονται πώς οι πράξεις τους μπορεί να επηρεάσουν τους άλλους.

Έχουν μια τεράστια αίσθηση δικαιώματος
Ένας ναρκισσιστής συχνά προσπερνάει τους ανθρώπους για να φτάσει μπροστά στην ουρά, εκφοβίζει τους υπαλλήλους ή τους σερβιτόρους για να περάσει το δικό του και πιστεύει ότι οι ανάγκες του είναι πιο σημαντικές από οποιονδήποτε άλλο. Αυτό που συμβαίνει συχνά στις σχέσεις είναι ότι ένα δοτικό, ανιδιοτελές άτομο καταλήγει με έναν ναρκισσιστή.

Ένας άνθρωπος που ικανοποιεί τους ανθρώπους είναι ο πρώτος στόχος για έναν ναρκισσιστή, επειδή ξέρει ότι το άτομο αυτό θα κάνει τα πάντα γι’ αυτόν. Ο δότης συνεχίζει να δίνει και ο λήπτης το λατρεύει. Το πρόβλημα είναι ότι ο ναρκισσιστής χρειάζεται πάντα κάτι, τα πάντα αφορούν αυτόν, και ο δωρητής καταλήγει να εξαντλείται προσπαθώντας να τον ευχαριστήσει, να κάνει κάτι γι’ αυτόν και συνεχίζει να δίνει, άσχετα με το πόσο άσχημα του φέρονται.

Σύμφωνα με τον Dr. Les Carter που έγραψε το βιβλίο When Pleasing You is Killing Me: Setting Boundaries with Controllers in Your Life, “Το ανθυγιεινό people-pleasing μπορεί να οριστεί ως η τάση να ικανοποιούμε τις προτιμήσεις των άλλων εις βάρος της προσωπικής ευημερίας”.

Η Dr. Ramani Durvasula, αδειούχος κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια έχει γράψει δύο βιβλία που εξηγούν τους τύπους ναρκισσισμού και πώς επηρεάζει όσους βρίσκονται σε σχέση με έναν ναρκισσιστή. Η Dr. Ramani λέει: “Είναι καιρός να πάρουμε πίσω τις ζωές μας από έναν κόσμο ναρκισσισμού, δικαιωμάτων και τοξικών σχέσεων”. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά στον εργασιακό χώρο και στις προσωπικές τους σχέσεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους είναι να βοηθήσουμε στην εκπαίδευσή τους σχετικά με την ψυχική υγεία και το τι σημαίνει να θέτουμε υγιή όρια.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://upjourney.com/ by Lyonell Ross

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close