Search

Πώς συμπεριφέρονται οι ναρκισσιστές όταν ξέρουν ότι σας έχασαν για πάντα;

Οι ναρκισσιστές μπορούν να αντιδράσουν με διαφορετικούς τρόπους όταν συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει κάποιον για πάντα. Ακολουθούν μερικές κοινές αντιδράσεις:

  • Μπορεί να προσπαθήσουν να σας ξανακερδίσουν: Οι ναρκισσιστές είναι γνωστοί για την επιθυμία τους για έλεγχο και εξουσία. Μπορεί να δουν την απώλειά σας ως πλήγμα στον εγωισμό τους και να αισθάνονται την ανάγκη να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προσπαθήσουν να σας κερδίσουν πίσω με το να είναι υπερβολικά γοητευτικοί, να δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν ή ακόμα και να χρησιμοποιούν τακτικές χειραγώγησης.
  • Μπορεί να θυμώσουν ή να δυσανασχετήσουν: Οι ναρκισσιστές έχουν συχνά μια εύθραυστη αίσθηση αυτοεκτίμησης και μπορεί να νιώθουν απειλή από την απόρριψη. Αν νιώσουν ότι σας έχουν χάσει, μπορεί να θυμώσουν, να αγανακτήσουν ή ακόμη και να εκδικηθούν. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας κατηγορήσουν για τον χωρισμό ή να προσπαθήσουν να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι που τους αφήσατε.
  • Μπορεί να προχωρήσουν γρήγορα: Οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν την τάση να μεταπηδούν από τη μία σχέση στην άλλη, αναζητώντας επιβεβαίωση και προσοχή από τους άλλους. Αν σας χάσουν, μπορεί να προχωρήσουν γρήγορα σε κάποιον άλλο για να καλύψουν το κενό.
  • Μπορεί να προσπαθήσουν να σας υποτιμήσουν ή να σας απορρίψουν: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ναρκισσιστές μπορεί να προσπαθήσουν να σας υποτιμήσουν ή να σας απορρίψουν μόλις συνειδητοποιήσουν ότι σας έχουν χάσει. Μπορεί να το κάνουν αυτό για να προστατέψουν την εύθραυστη αυτοεκτίμησή τους ή για να νιώσουν καλύτερα για τον χωρισμό. Μπορεί να σας επικρίνουν ή να σας υποτιμούν ή ακόμη και να διαδίδουν φήμες ή ψέματα για εσάς σε άλλους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και δεν αντιδρούν όλοι οι ναρκισσιστές με τον ίδιο τρόπο. Εάν έχετε τερματίσει μια σχέση με έναν ναρκισσιστή, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στη δική σας ευημερία και να περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικούς ανθρώπους.

Λοιπόν, στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν ότι σας έχασαν για πάντα. Όσο ψυχρός κι αν είσαι, όσο κι αν τους έχεις μπλοκάρει ή όσο λίγο κι αν μιλάς γι’ αυτούς, ο ναρκισσιστής θα βρίσκεται κάπου και θα νομίζει ότι τον νοσταλγείς και ότι τον θέλεις πίσω, πραγματικά.

Γι’ αυτό μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά από το πουθενά, χρόνια μετά τον χωρισμό, όταν εσείς είστε ευτυχισμένοι με κάποιον άλλο, και να συμπεριφέρονται σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα.

Υπάρχει ο πραγματικός κόσμος, και υπάρχει ο κόσμος των ναρκωτικών, και είναι πολύ διαφορετικοί.

Αλλά αυτό που ΘΑ κάνουν, αμέσως μετά τον χωρισμό, είναι να σας κακολογούν και θα σας δυσφημούν, γιατί ουσιαστικά φοβούνται ότι θα διαδίδετε τα πάντα για το πώς συμπεριφέρθηκαν.

Oι αμοιβαίοι και οι μακροχρόνιοι φίλοι θα “πιάνονται στην αρχή”, καθώς ο ναρκισσιστής προσπαθεί να διαδώσει τη σκληρή χολή του σε όποιον είναι αρκετά εύπιστος για να του δώσει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Η τακτική των ναρκισσιστών εδώ είναι να εμφανίζονται όσο καλύτερα μπορούν ως δίκαιοι, εύλογοι και λογικοί, ενώ παραλείπουν να αναφέρουν τις αμέτρητες ευκαιρίες που έχουν ήδη τινάξει στον αέρα. Οι ναρκισσιστές λατρεύουν να παίζουν το χαρτί του θύματος και είναι ασφαλές να πούμε ότι φροντίζουν να βάζουν πάντα πρώτα τη δική τους πλευρά της ιστορίας με την υπόθεση ότι η φρέσκια λάσπη κολλάει. Ωστόσο, ενώ σας κατακεραυνώνουν παρασκηνιακά, να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούν σταθερά όχι μόνο εσάς, αλλά και οποιονδήποτε σχετίζεται μαζί σας, με την ελπίδα να μάθουν ζωτικά στοιχεία για το πού βρίσκεστε και, κυρίως, για οποιαδήποτε νέα σχέση.

Στην πορεία κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βρουν κάποιον αρκετά ελκυστικό για να τον καμαρώσουν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα να σας κάνουν να ζηλέψετε. Μέχρι να έρθει αυτό το στάδιο τότε πραγματικά καταλαβαίνεις ότι είναι απελπισμένοι να πετύχουν κάθε είδους συναισθηματικό χτύπημα που μπορούν. Και θα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην συνέβη τίποτα από όλα αυτά αν τους συναντήσετε χρόνια αργότερα.

Μην προσπαθείτε να κατανοήσετε τον κόσμο των ναρκισσιστών – οι κανόνες εκεί είναι πολύ διαφορετικοί. Απλά προσπαθήστε να μάθετε ποιοι είναι οι κανόνες – σε περίπτωση που συναντήσετε τυχαία ναρκισσιστές, ή έχετε ναρκισσιστές συγγενείς ή ένα ναρκισσιστικό αφεντικό – και μείνετε μακριά τους όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε.

‘Ενα νέο βιβλίο για το θέμα του ναρκισσισμού είναι γραμμένο από μια επιζήσασα – Is There A Narcissist In Your Life?, της Amanda Clymont. Αναλύει όλα τα βασικά, από τις ενδείξεις (κόκκινες σημαίες) μέσω του συστήματος των ναρκισσιστών, μέχρι το πώς συμπεριφέρονται όλοι αυτοί, και τα κόλπα που χρησιμοποιούν για να σας ελέγχουν και να σας εμποδίζουν να φύγετε.

Όταν απομακρυνθείτε από τους νάρκισσες και είστε αδιάλλακτοι τότε δεν τους μένει τίποτα άλλο από το να βγουν εκεί έξω κάποιον/α αρκετά ελκυστικό και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να καμαρώσουν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα να σας κάνουν να ζηλέψετε. Μέχρι να έρθει αυτό το στάδιο τότε πραγματικά καταλαβαίνετε ότι είναι απελπισμένοι να πετύχουν κάθε είδους συναισθηματικό χτύπημα που μπορούν.

Οι νάρκισσοι θα προσπαθήσουν να σας επαναφέρουν κοντά τους. Δεν αντέχουν να τους εγκαταλείψετε γιατί ο εγωισμός τους είναι τεράστιος. Αν καταφέρουν να σας δελεάσουν να επιστρέψετε στον σκοτεινό τους κόσμο, θα παίξουν μαζί σας, θα σας πληγώσουν συναισθηματικά και θα σας παρατήσουν μόνο και μόνο για να έχουν την ικανοποίηση ότι είναι αυτοί που σας παράτησαν. Δεν πρόκειται γι’ αυτούς για αγάπη. Πρόκειται για τη νίκη, το να είσαι στην κορυφή και να έρχεσαι πρώτος με κάθε κόστος. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Απομακρυνθείτε, μείνετε μακριά, διατηρήστε μηδενική επαφή και χτίστε στον εαυτό σας μια υπέροχη νέα ζωή χωρίς έναν κακοήθη ναρκισσιστή μέσα σε αυτήν.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close