Search

Προσοχή στην προβολή: Η τακτική της μετατόπισης ευθυνών του ακραίου ναρκισσιστή

« Οι άνδρες είναι μόνο έξυπνοι στο να μεταφέρουν τις ευθύνες από τους δικούς τους ώμους στους ώμους των άλλων ».

-Τίτος Λίβιος (59 π.Χ.–17 μ.Χ.)

Τα άτομα που βρίσκονται σε ρομαντική σχέση με έναν ναρκισσιστή διαθέτουν σίγουρα τις ιδιότητες υψηλού συναισθηματικού IQ. Με αυτό εννοώ ότι συχνά οι στόχοι των κακοήθων ναρκισσιστών διακατέχονται από τις περιζήτητες ιδιότητες της αυθεντικότητας, της ακεραιότητας, του συμβιβασμού, της υπευθυνότητας, της ενσυναίσθησης, της αμοιβαιότητας και της ικανότητας να αγαπούν σε ώριμο επίπεδο. Ένας συναισθηματικός κακοποιός επιδιώκει στην πραγματικότητα να περιπλέκεται με αντικείμενα αγάπης που διαθέτουν τα ίδια τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που του λείπουν.

Θυμηθείτε, ένας κακοήθης ναρκισσιστής λειτουργεί ουσιαστικά με ένα ψυχολογικό κενό, με αποτέλεσμα η ύπαρξή του/της να βασίζεται στην απόσπαση ναρκισσιστικής προσφοράς από τους σημαντικούς άλλους.

Αναπόφευκτα, ο ναρκισσιστής δεν μπορεί να διατηρήσει το προσωπείο που έχει αριστοτεχνικά κατασκευάσει στο στάδιο της εξιδανίκευσης. Έτσι, όταν συμβαίνει ο αναπόφευκτος κύκλος εξιδανίκευσης/υποτίμησης/απορρίψεως, ο επιζών της κακοποίησης συχνά μένει άναυδος όταν ο πρώην σύντροφός του προβάλλει τα καταπιεσμένα συναισθήματά του στο αντικείμενο της αγάπης.

Η προβολή επινοήθηκε αρχικά από τον ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ, ως μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στις δικές του ασυνείδητες παρορμήσεις, συναισθήματα ή πεποιθήσεις αρνούμενο την ύπαρξή τους στον εαυτό του, ενώ αποδίδει αυτές τις ιδιότητες σε ένα σημαντικό άλλο άτομο/μέλος της οικογένειας.

Στην κοινότητα των επιζώντων, η προβολή ονομάζεται επίσης “μετατόπιση ευθυνών”.
Με άλλα λόγια, ο ναρκισσιστής μπορεί να έχει ορισμένα συναισθήματα θαμμένα ή καταπιεσμένα μέσα του, αλλά επειδή είναι τόσο αποκομμένος από την εσωστρέφεια και την ικανότητα να παράγει διορατικότητα σχετικά με τα συναισθήματά του, συχνά ένας ναρκισσιστής ουσιαστικά ‘ξερνάει λεκτικά’ (ή προβάλλει) τα συναισθήματά του στο αντικείμενο της αγάπης του. Συχνά αυτή η μετατόπιση ευθυνών συμβαίνει όταν ένας ναρκισσιστής έχει βιώσει έναν ναρκισσιστικό τραυματισμό ή ένα όριο που τέθηκε από τον σύντροφό του, με αποτέλεσμα ο ναρκισσιστής να αισθάνεται μια αίσθηση απώλειας ελέγχου/δύναμης.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πληροφορίες από https://themindsjournal.com/ by Andrea Schneider

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close