Search

3 λόγοι για τους οποίους ένας ναρκισσιστής θα σιωπούσε

Η σιωπηλή μεταχείριση μπορεί να οριστεί ως εξής: μια παθητική-επιθετική μορφή συναισθηματικής κακοποίησης κατά την οποία η δυσαρέσκεια, η αποδοκιμασία και η περιφρόνηση επιδεικνύονται μέσω μη λεκτικών χειρονομιών, ενώ διατηρείται λεκτική σιωπή.

Βασικά, η σιωπηλή μεταχείριση είναι μια παθητικο-επιθετική συμπεριφορά με την οποία ο θύτης επικοινωνεί κάποιο αρνητικό μήνυμα στο προοριζόμενο θύμα, το οποίο μόνο ο δράστης και το θύμα αναγνωρίζουν μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μπορεί να είναι ρητή ή διακριτική, σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο, αναγνωρίσιμη από τους άλλους ή όχι, και συνήθως συνυπάρχει με άλλες μορφές κακοποίησης.

Πότε ο Ναρκισσιστής σταματά να μιλάει. Τι τους παρακινεί να σιωπήσουν ή να δώσουν σε κάποιον τη σιωπηλή μεταχείριση;

Λοιπόν, υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι. Γνωρίζουμε ότι οι Ναρκισσιστές είναι πολύ πανούργοι και όταν σιωπούν, είναι συνήθως επειδή δεν είναι ευχαριστημένοι με κάτι, αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο. Υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να επηρεάσουν έναν Ναρκισσιστή να σταματήσει να μιλάει και απλά να μην ασχολείται με τους ανθρώπους στο περιβάλλον του.

Οι ακόλουθοι είναι οι 3 κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ένας Ναρκισσιστής θα σιωπούσε.

1. Ο ναρκισσιστής δεν είναι άνετος.

Ο πρώτος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι ο Ναρκισσιστής δεν νιώθει άνετα. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις και άνθρωποι που μπορεί να κάνουν έναν Ναρκισσιστή να νιώθει άβολα και η αντίδρασή του είναι συνήθως να κλείνεται.

Οι ναρκισσιστές αγαπούν την εξοικείωση. Τους αρέσει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και τους αρέσει να ξέρουν τι να περιμένουν, ώστε να έχουν έτοιμη την κατάλληλη μάσκα. Οι ναρκισσιστές είναι πλάσματα της συνήθειας, καθώς αυτό τους επιτρέπει να έχουν μια αίσθηση ελέγχου. Έτσι, αν γνωρίσουν μια νέα ομάδα ανθρώπων, για παράδειγμα, και υπάρχει κάποιος στην ομάδα αυτή που είναι πιο εξωστρεφής και κοινωνικός και απλά τραβάει περισσότερη προσοχή, ο Ναρκισσιστής τείνει να κλείνει τα μάτια του καθώς βράζει από θυμό.

Οι Ναρκισσιστές λατρεύουν την προσοχή, τα κομπλιμέντα και τον έπαινο, και αν κάποιος άλλος βρίσκεται στο επίκεντρο και όχι εκείνοι, προτιμούν απλώς να κλείσουν τα μάτια τους. Επίσης, δεν τους αρέσει να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που λένε την αλήθεια ή δεν έχουν τακτ, οπότε είναι βέβαιο ότι θα είναι επιφυλακτικοί και με τέτοιου είδους ανθρώπους.

Και, φυσικά, αν χρειαστεί να τους ρωτήσετε γιατί είναι τόσο ήσυχοι, πιθανότατα θα δώσουν απλώς μια σαχλή δικαιολογία ότι είναι κουρασμένοι ή ότι δεν αισθάνονται πολύ καλά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ναρκισσιστής έχει βγει από τη ζώνη άνεσής του και βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου κάποιος άλλος είναι το επίκεντρο της προσοχής και όχι εκείνος- Όλα αυτά τον κάνουν να αγχώνεται και να ενοχλείται. Και οι άνθρωποι που είναι η πηγή της δυσφορίας και του θυμού τους είναι σίγουρο ότι θα γίνουν μελλοντικοί στόχοι.

2. Ο Ναρκισσιστής καταστρώνει μηχανορραφίες.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Ναρκισσιστής θα σιωπήσει είναι επειδή μηχανορραφεί. Μπορεί να σχεδιάζουν να καταστρέψουν κάποιον ή απλώς να σχεδιάζουν το επόμενο ραντεβού τους. Οι Ναρκισσιστές έχουν συνήθως εμμονή με την αναζήτηση εκδίκησης και επίσης έχουν εμμονή με τις νέες προμήθειές τους. Και τα δύο πράγματα μπορεί να έχουν το μυαλό του Ναρκισσιστή σε υπερδιέγερση.

Όταν πρόκειται για τις Νέες Προμήθειες, ο Ναρκισσιστής επικεντρώνεται στο πώς θα συνεχίσει να τις γοητεύει και πώς θα βρει περισσότερο χρόνο για να περάσει μαζί τους. Ο Ναρκισσιστής μισεί να τον διακόπτουν όταν βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο του μυαλού του, οπότε είναι εύκολο γι’ αυτόν να ξεσπάσει και να γίνει σούπερ εριστικός, καθώς και αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο για να ξεφύγει (αν έχει αυτή τη στιγμή σύντροφο) και να είναι με αυτή τη νέα προμήθεια.

Όταν έχουν χορτάσει από τη Νέα Παροχή, τότε είναι που τείνουν να επιστρέφουν και να παριστάνουν και πάλι τους καλούς για να σας κρατήσουν μακριά από τη μυρωδιά τους μέχρι να είναι έτοιμοι να φύγουν ξανά. Οι Ναρκισσιστές ζογκλέρουν με αυτόν τον τρόπο τις προμήθειες μέχρι να είναι έτοιμοι να αφήσουν κάποιον, και τότε είναι που ο περιστασιακός ερωτικός βομβαρδισμός σταματάει εντελώς και βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία απόρριψης.

Αλλά είτε ο Ναρκισσιστής σχεδιάζει να καταστρέψει κάποιον είτε να κάνει κάποιον να τον ερωτευτεί, επενδύει πολύ χρόνο και ενέργεια για να κάνει και τα δύο πράγματα σωστά. Και όταν το μυαλό του Ναρκισσιστή είναι έτσι απασχολημένο, είναι βέβαιο ότι είναι πιο σιωπηλός από ό,τι συνήθως.

3. Ο ναρκισσιστής θέλει να τον κυνηγούν.

Ο τελευταίος λόγος που ένας Ναρκισσιστής θα σιωπούσε θα ήταν για να χειραγωγήσει κάποιον ώστε να τον κυνηγήσει ή να του ενδώσει. Γιατί όταν ένας Ναρκισσιστής δεν μπορεί να περάσει το δικό του, η σιωπή είναι μια μορφή τιμωρίας που είναι λεπτή και ύπουλη.

Αποκρύπτοντας την επικοινωνία, ο Ναρκισσιστής αναγκάζει το άλλο άτομο να είναι εκείνο που θα προκαλέσει τη συζήτηση και επίσης να προσπαθήσει να του φτιάξει τη διάθεση. Συνήθως θέλουν να τους παρακαλάτε να αλληλεπιδράσουν ξανά μαζί σας και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τους διασκεδάσετε και να τους κάνετε ευτυχισμένους. Οι ναρκισσιστές λατρεύουν να τους κυνηγάνε καθώς αυτό τους κάνει να νιώθουν απαραίτητοι και σημαντικοί. Αυτό είναι επίσης ένα παιχνίδι που αρέσει στους Ναρκισσιστές να παίζουν όταν βαριούνται τις σχέσεις τους, καθώς τους επιτρέπει να βλέπουν την επίδραση της σιωπής τους στους στόχους τους, χωρίς να ενοχλούνται καθόλου από τον αντίκτυπό της.

Στο τέλος της ημέρας, όλα είναι διασκέδαση για τον Ναρκισσιστή όταν μπορεί να σας πληγώσει, να σας κάνει να ανησυχήσετε ή απλώς να σας χαλάσει τη διάθεση. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην επενδύετε συναισθηματικά σε τέτοιου είδους ανθρώπους, καθώς στόχος τους είναι να σας αποσταθεροποιήσουν συναισθηματικά και να καταστρέψουν τη ζωή σας.

Αλλά για να ολοκληρώσω, αυτοί είναι οι 3 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους ένας Ναρκισσιστής σιωπά ή σταματά να ασχολείται με τους ανθρώπους γύρω του. Μπορεί απλά να μην αισθάνεται άνετα, να μηχανορραφεί ή να μην έχει τίποτα καλό στο μυαλό του ή τέλος να θέλει απλώς να σας δει να σφίγγεστε. Οι Ναρκισσιστές είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι και τίποτα δεν τους κάνει πιο ευτυχισμένους από το να κάνουν τη ζωή κάποιου άλλου δυστυχισμένη. Και όταν δεν μπορούν, και αυτό οδηγεί τον Ναρκισσιστή να σιωπά, καθώς είναι καταθλιπτικός και αναλώνεται από τη δική του δυστυχία.

Εκτός λοιπόν από τους τρεις βασικούς λόγους αυτός ο επιπλέον λόγος όπως βλέπετε δεν έχει καμία σχέση με εξωτερικές δυνάμεις. Δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους γύρω τους, αλλά αντίθετα με όλα όσα ο Ναρκισσιστής συνήθως προσπαθεί να καταπιέσει- όπως η ντροπή του, τα αισθήματα αναξιότητας κ.λπ. Αυτό μπορεί να τους κάνει πολύ κυκλοθυμικούς και αποσυρμένους, αλλά φυσικά, ειδικά για τους Κρυφούς Ναρκισσιστές, αυτό συνήθως γίνεται αντιληπτό μόνο από τους ανθρώπους με τους οποίους ζουν μαζί.

Οι ναρκισσιστές είναι θλιμμένοι, δυστυχισμένοι άνθρωποι και όταν δεν αποδίδουν και βρίσκονται στις ασφαλείς ζώνες τους, τις περισσότερες φορές είναι απλώς σκοτεινοί, σιωπηλοί και κυκλοθυμικοί. Αλλά όποια και αν είναι η αιτία της σιωπής, δεν είναι ποτέ καλό πράγμα όταν ο Ναρκισσιστής σταματά να μιλάει.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://howdofr.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close