Search

Είναι ένας κακοήθης ναρκισσιστής πιο επικίνδυνος από τους κοινωνιοπαθείς και τους ψυχοπαθείς;

Ο Καθηγητής Ψυχολογίας, Laney Zukerman απαντά “Συχνά ναι”. Ο ψυχολόγος Erich Fromm επινόησε τον όρο κακοήθης ναρκισσιστής το 1964 αποκαλώντας τον – “Η πεμπτουσία του κακού” και “η πιο σοβαρή παθολογία και η ρίζα της πιο φαύλης καταστροφικότητας και απανθρωπιάς”.

Εντατική μελέτη για τον Κακοήθη Ναρκισσιστή έγινε επίσης από τον αείμνηστο Δρ Otto Kernberg. Οι Dr. Craig Malkin και Ross Rosenberg έχουν επίσης εξαιρετικές πληροφορίες στο youtube.

Για να το απλοποιήσουμε, σκεφτείτε το σε ένα συνεχές: Ναρκισσισμός, Κακοήθης Ναρκισσισμός και Ψυχοπάθεια/ΑΨΔ.

Οι Κακοήθεις Ναρκισσιστές φαίνεται να έχουν και τα 9 κύρια χαρακτηριστικά της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, αλλά…..αυτό που τους κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους είναι ότι παρουσιάζουν “επικαλυπτόμενες” διαταραχές προσωπικότητας, εμφανίζοντας κοινωνιοπαθητικά/ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. (Έλλειψη συνείδησης, έλλειψη συναισθηματικής ενσυναίσθησης, πολύ ανάλγητη συμπεριφορά κ.λπ.)

Οι κακοήθεις ναρκισσιστές είναι οι πιο επικίνδυνοι ναρκισσιστές. Αυτό που πραγματικά θα σας τρελάνει είναι ότι οι Κακοήθεις Ναρκισσιστές συχνά είναι σε θέση να είναι κάπως ενσυναισθητικοί (επιλεκτική ενσυναίσθηση) με τους λίγους εκλεκτούς τους. Αυτό μπορεί πραγματικά να ρίξει ακόμα και ισχυρότερες, ψυχολογικά ισχρές προσωπικότητες εκτός εαυτού. Φαίνονται πολύ “πιστευτοί” και μπορεί να είναι πολύ προστατευτικοί απέναντί σας σε διαστήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, οι Κακοήθεις Ναρκισσιστές φαίνεται να θέλουν “Αγάπη” από τους οπαδούς, το κοινό και τους χρυσούς κύκλους τους. Φαίνεται να έχουν μια ορισμένη διανοητική ενσυναίσθηση για εκείνους που είναι πιστοί, λατρεύουν, θαυμάζουν. Έτσι, μπορούν να καταστρέφουν ζωές, να σπιλώνουν, να ταπεινώνουν, να καταστρέφουν όσους στέκονται στο δρόμο τους, αλλά θα κανακεύουν τους εκλεκτούς τους (προσωρινά).

Τείνουν επίσης να είναι πιο σαδιστικοί και να παρουσιάζουν σημάδια παράνοιας (φθόνος, ζήλια) από τους πιο συνηθισμένους Ναρκισσιστές. Οι κακοήθεις Ναρκισσιστές τείνουν επίσης να είναι πολύ εκδικητικοί, μοχθηροί και μνησίκακοι αν τους αντιμετωπίσετε προσβλητικά ή ερμηνεύσουν μια συμπεριφορά ως “προσβολή”.

Τείνουν επίσης να είναι πιο σαδιστικοί και να παρουσιάζουν σημάδια παράνοιας (φθόνος, ζήλια) από ό,τι οι πιο συνηθισμένοι Ναρκισσιστές. Οι κακοήθεις Ναρκισσιστές τείνουν επίσης να είναι πολύ εκδικητικοί, μοχθηροί και μνησίκακοι αν τους αντιμετωπίσετε με “προσβολή” ή ερμηνεύσουν την συμπεριφορά σας ως προσβλητική.

Σε περίπτωση που εναντιωθείτε ή δεν υπακούσετε σε έναν Κακοήθη Ναρκισσιστή, θα μείνετε έκπληκτοι και σοκαρισμένοι από τα μέτρα που θα πάρει για να σας τιμωρήσει. Είναι “συλλέκτες αδικιών” και η τιμωρία είναι πιο αυστηρή από το έγκλημα.

Φυσικά και ο Ψυχοπαθής/Κοινωνιοπαθής είναι εξαιρετικά επικίνδυνος (θυμηθείτε ότι κάθε συναισθηματική, ψυχολογική κακοποίηση κάθε είδους και επιπέδου είναι επικίνδυνη). Είναι θέμα βαθμού και συχνότητας. Συχνά είναι δύσκολο ακόμα και για τους επαγγελματίες να διαγνώσουν επίσημα έναν κακοήθη Ναρκισσιστή, επειδή κατά καιρούς θολώνουν στην Κοινωνιοπάθεια.

Η Laney Zukerman, Relationship Coach υπογραμμίζει: “Ο κακοήθης Ναρκισσιστής τείνει επίσης να είναι πολύ εκδικητικός, μοχθηρός και μνησίκακος αν τον αντιμετωπίσετε ή ερμηνεύσει μια “προσβολή”. Σε περίπτωση που εναντιωθείτε ή δεν υπακούσετε σε έναν Κακοήθη Ναρκισσιστή, θα μείνετε έκπληκτοι και σοκαρισμένοι από τα μέτρα που θα πάρει για να σας τιμωρήσει. Είναι “συλλέκτες αδικιών” και η τιμωρία είναι πιο αυστηρή από το έγκλημα.

Φυσικά και ο Ψυχοπαθής/Κοινωνιοπαθής είναι εξαιρετικά επικίνδυνος (θυμηθείτε ότι κάθε συναισθηματική, ψυχολογική κακοποίηση κάθε είδους και επιπέδου είναι επικίνδυνη). Είναι θέμα βαθμού και συχνότητας. Συχνά είναι δύσκολο ακόμα και για τους επαγγελματίες να διαγνώσουν επίσημα έναν κακοήθη Ναρκισσιστή, επειδή κατά καιρούς θολώνουν στην Κοινωνιοπάθεια.

Να θυμάστε: “Ο κακοήθης Νάρκισσος μπορεί να είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους που έχουν σχέση με τον Ναρκισσισμό. Όλα τα άτομα που βρίσκονται ψηλότερα στο φάσμα της Παθολογίας (συγκεκριμένα ο Ναρκισσισμός και οι Κοινωνιοπαθείς) πρόκειται να προκαλέσουν βλάβη στις σχέσεις. Ακόμη και όταν εμφανίζονται ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και στοργικοί, μην ξεχνάτε ποτέ ότι συχνά είναι λύκοι με το ένδυμα του προβάτου. Προστατέψτε τον εαυτό σας και ενεργήστε αναλόγως.

Ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι ένας συνδυασμός ναρκισσιστικής διαταραχής, κοινωνιοπάθειας, σαδισμού και παράνοιας. Το σκεπτικό είναι ότι τα χαρακτηριστικά δεν είναι τόσο υψηλά όσο θα ήταν σε έναν κοινωνιοπαθή ή ψυχοπαθή.

Τα άτομα με κοινωνιοπάθεια και ψυχοπάθεια εκφράζουν σύντομα την απεχθή συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στους αποδέκτες της συμπεριφοράς τους. Ας πούμε ότι μπορούν να κλέψουν ή να σκοτώσουν ή να εξαπατήσουν εύκολα. Δεν έχουν τύψεις, δεν έχουν ενοχές για όποιον νομίζουν ότι τους αξίζει.

Οι άνθρωποι με κακοήθη ναρκισσισμό θα εκφράσουν τη συμπεριφορά τους μάλλον στο πέρασμα του χρόνου, ειδικά οι συγκαλυμμένοι, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο κακό με την άλλη ομάδα. Αλλά όταν συμβαίνει, ο αποδέκτης θα είναι ο στενός σύντροφος τις περισσότερες φορές. Δεν υπάρχουν τύψεις, ούτε ενοχές. Πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ένας σύντροφος  που σε κάνει να πιστεύεις στην αγάπη, σε κάνει να ονειρεύεσαι ένα μέλλον, να δημιουργείς αυτό το μέλλον με παιδιά και μετά σε υποτιμά, σε κακοποιεί ψυχολογικά, σωματικά, νοητικά και σεξουαλικά, ένας βιαστής του μυαλού και αρχιτέκτονας πρωτοφανών πράξεων.

Οι κακοήθεις ναρκισσιστές είναι οι χειρότεροι των χειρότερων και δυστυχώς έχουν και τη μεγαλύτερη ικανότητα να γοητεύουν, να κερδίζουν τους στόχους τους, είναι χαρισματικοί, και παθιασμένοι και λειτουργούν ως καυστικοί χαμαιλέοντες.

Είναι η επιτομή της εξαπάτησης και της σκληρότητας. Υπάρχουν για να προκαλούν πόνο και συναισθηματική οδύνη.

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν έχουν οι κακοήθεις ναρκισσιστές χειρότερη ιδιοσυγκρασία από τους ψυχοπαθείς/κοινωνιοπαθείς; Η ψυχολόγος Cristian Clinite αναφέρει ότι Ναι.

Σε αντίθεση με τους ψυχοπαθείς και τους κοινωνιοπαθείς, τα συναισθήματα του κακοήθους ναρκισσιστή δεν αμβλύνονται. Οι ψυχοπαθείς έχουν την καλύτερη ιδιοσυγκρασία από κάθε άλλο άτομο. Είναι ψύχραιμοι και πάντα ήρεμοι. Θα χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια για να θυμώσει ένας ψυχοπαθής. Οι κοινωνιοπαθείς έχουν αφορμές οργής και είναι συχνά ανυπόμονοι. Τις περισσότερες φορές, όμως, είναι σε θέση να κρατούν την ψυχραιμία τους σε απόσταση.

Οι κακοήθεις ναρκισσιστές δεν έχουν αμβλυμένα συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα συναισθήματά τους είναι απίστευτα ισχυρά. Είναι ο ευκολότερος τύπος ανθρώπου που μπορεί να θυμώσει κανείς. Είναι γνωστό ότι είναι αρκετά εκδικητικοί όταν η ψυχραιμία τους ξεσπάσει. Η παραμικρή προσωπική προσβολή θα τους προκαλέσει αντίδραση.

Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα όχι: οι ναρκισσιστές αναζητούν τη λατρεία και την επικύρωση πάνω απ’ όλα. Αν κάποιος δεν παρέχει αυτό που ο ναρκισσιστής επιθυμεί περισσότερο, για να τρέφει το εγώ του, ο ναρκισσιστής πιθανότατα θα σας αφήσει ήσυχους αργά ή γρήγορα και θα περιβάλλεται με νέους suck ups. Μπορεί να υπάρξει κάποιο δράμα: οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να πιστέψουν ότι κάποιος θα επέλεγε να τους εγκαταλείψει.Οι ναρκισσιστές έχουν λιγότερη επίγνωση του γιατί ακριβώς αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν και ότι υποσυνείδητα χρησιμοποιούν τους ανθρώπους

Ο ναρκισσιστής δεν στοχεύει τους ανθρώπους, ουσιαστικά απλώς συλλέγει θαυμαστές. Είναι δύσκολο να εξαναγκάσει κανείς τους ανθρώπους να γίνουν θαυμαστές του. Είναι προτιμότερο να αφήσεις αυτούς που είναι να παραμείνουν και να απορρίψεις αυτούς που δεν παίζουν πια το παιχνίδι. Οι κοινωνιοπαθείς/ψυχοπαθείς διαλέγουν τους στόχους τους πιο προσεκτικά, πιο επιλεκτικά και δεν τους αφήνουν να φύγουν μέχρι να φανεί ότι δεν θα πάρουν ποτέ αυτό που θέλουν ή όταν το έχουν ήδη πάρει. Συνήθως επικεντρώνονται σε έναν, ίσως και σε δύο στόχους κάθε φορά, γεγονός που τους καθιστά πιο επικίνδυνους.

Οι άνθρωποι με κακές προθέσεις είναι επικίνδυνοι, είτε πρόκειται για ψυχο/κοινωνιοπαθείς, είτε για (κακοήθεις) ναρκισσιστές, είτε για άλλους φυσιολογικούς τύπους. Νομίζω ότι το επίπεδο επικινδυνότητας θα πρέπει να καθορίζεται από την ευφυΐα σε συνδυασμό με τη δέσμευση να κάνουν κακό. Οι έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν πώς να χαλάσουν πραγματικά ένα άτομο μακροπρόθεσμα και να αυξήσουν την πιθανότητα να το πετύχουν αυτό. Αυτό είναι που τους καθιστά επικίνδυνους. Ένας κοινωνιοπαθής ή ψυχοπαθής δεν νοιάζεται για σένα ούτε έτσι ούτε αλλιώς. Η μόνη φορά που μπορούν να είναι χειριστικοί είναι όταν θέλουν κάτι από εσάς.

Ένας κακοήθης ναρκομανής, από την άλλη πλευρά, νοιάζεται για το τι κάνετε ή τι σκέφτεστε. Τους οδηγεί η παράνοια, ο φθόνος και το μίσος για τους άλλους. Τους αρέσει να βασανίζουν τους ανθρώπους που μισούν και δεν αισθάνονται καν τίποτα. Η υψηλή σαδιστική τους συνιστώσα τους κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους. Οι κακοήθεις νάρκισσοι είναι τοξικά άτομα.

Ο Kernberg περιέγραψε τον κακοήθη ναρκισσισμό ως ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD), αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, παρανοϊκά χαρακτηριστικά και εγωσυντονική επιθετικότητα. Είναι πιθανό να υπάρχει ψυχολογική ανάγκη για δύναμη και αίσθηση σπουδαιότητας (μεγαλοπρέπεια). Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον ορισμό του DSM-IV της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας. Η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού των ηθικών ή νομικών προτύπων, επίμονη αντικοινωνική συμπεριφορά, μειωμένη ενσυναίσθηση και τύψεις, και τολμηρά, ανεμπόδιστα, εγωιστικά χαρακτηριστικά. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή αποκαλούνται μερικές φορές ψυχοπαθείς ή κοινωνιοπαθείς.

Και οι δύο διαταραχές χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης και από την πιθανότητα να ενεργούν με καταστροφικούς τρόπους. Και τα δύο μπορεί να είναι επικίνδυνα ανάλογα με την ποσότητα του αυτοελέγχου και του κινήτρου.

Ενώ τα περισσότερα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας είναι τοξικά , οι κακοήθεις ναρκισσιστές είναι κακοί -δηλαδή ότι τους αρέσει να προκαλούν βάσανα και να καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων- ειδικά άτομα που εμφανίζουν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που τους λείπουν.Οι κακοήθεις ναρκισσιστές είναι δυνητικά ιδιαίτερα επιβλαβείς επειδή μπορεί να είναι εκδικητικοί και να κρατούν μνησικακία για εξαιρετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο κακοήθης ναρκισσιστής ποικίλλει σε όλο το φανερό/κρυφό εύρος. Κάποιοι θα έχουν ιδιοσυγκρασία και κάποιοι όχι. Ένα άτομο με χαμηλή λειτουργικότητα μπορεί να συγκινηθεί αν τον θυμώσετε. Μπορεί να χάσουν την ψυχραιμία τους και να σας επιτεθούν. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι έτσι, αλλά ο κακοήθης ναρκισσιστής αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως πολύ πόνο και ζητήματα αυτοεκτίμησης, έτσι μπορεί να έχει χαμηλότερη ανοχή στον τραυματισμό του ναρκισσιστή.

Οι κακοήθεις ναρκισσιστές έχουν αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας που τροφοδοτείται από τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Δυνητικά, αποτελούν κίνδυνο για τους ψυχοπαθείς, τους ναρκισσιστές, τους λεγόμενους «νευροτυπικούς» και όλους τους άλλους ενδιάμεσα.

Οι κακοήθεις ναρκισσιστές είναι άτομα που οδηγούνται από μίσος, θυμό και ακόμη και σεξουαλική παρέκκλιση – υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να καταστρέψουν τελικά συναισθηματικά, οικονομικά ή κυριολεκτικά όλους όσους τους πλησιάσουν. Ένας κακοήθης ναρκισσιστής είναι ικανός να κάνει πολύ κακό για πολλούς λόγους που σε πολλούς από εμάς φαίνονται παράλογοι. Συχνά πληγώνουν τους άλλους από ζήλια, ντροπή, έντονο θυμό.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close