Search

Ναρκισσιστικό καθρέφτισμα: Πώς ο ναρκισσιστής σε χειραγωγεί για να τον αγαπήσεις

Ο ναρκισσιστικός αντικατοπτρισμός είναι τόσο χειριστικός που σας ξεγελάει για να τους αγαπάτε.

Σας μελετούν και στη συνέχεια βάζουν την τέλεια μάσκα που καθρεφτίζει τις επιθυμίες και τα όνειρά σας. Γίνονται ο φανταστικός σύντροφος, αλλά είστε εσείς που έχετε ερωτευτεί.

Τι κάνει έναν ναρκισσιστή ή έναν κακοποιητικό τύπο τόσο ελκυστικό για κάποιους από εμάς;

Πρόκειται για μια λεπτή τακτική χειραγώγησης, γνωστή ως καθρέφτισμα.

Οι ναρκισσιστές είναι οι απόλυτοι χειριστές. Πριν σας γνωρίσουν ή στα πρώτα λεπτά της συνάντησής σας, σας μελετούν. Παρατηρούν τα πάντα πάνω σας και έχουν την ικανότητα να σας διαβάζουν γρήγορα.
Ποια είναι τα πάθη σας. Τι σας εξιτάρει. Τι αποζητάτε από τη ζωή σας ή τι λείπει από αυτήν. Στη συνέχεια, μεταμορφώνονται σε αυτό το πρόσωπο και ενσαρκώνουν όλα όσα θέλετε να είναι.

Βάζουν την τέλεια μάσκα και καθρεφτίζουν τις επιθυμίες και τα όνειρά σας, τις ελπίδες και τις πεποιθήσεις σας πίσω σε εσάς. Λόγω αυτού πιστεύετε ότι είναι ο άνθρωπος που περιμένατε, ο ένας και μοναδικός, ότι υπάρχει μια σύνδεση τόσο βαθιά και γρήγορη και ότι δεν έχετε γνωρίσει ποτέ κανέναν σαν κι αυτόν.

Οι ναρκισσιστές στερούνται μιας μορφής ενσυναίσθησης και συγκεκριμένα τη συναισθηματική ενσυναίσθηση. Μπορούν όμως να τη δουν στους άλλους ανθρώπους. Μπορούν να διαβάσουν αυτή την αντίδραση, ακόμα κι αν δεν τους είναι έμφυτη.
Στην πραγματικότητα, αναπληρώνουν αυτή την έλλειψη με μια λαμπρή ικανότητα να διαβάζουν τους άλλους και να μιμούνται αυτή τη συμπεριφορά.

Ναρκισσιστικός καθρεφτισμός
Είναι σπουδαίοι ηθοποιοί, οι οποίοι μιμούνται αυτά τα συναισθήματα. Ξέρουν ακριβώς ποια μάσκα απαιτείται ανάλογα με το πρόσωπο ή την κατάσταση. Και μπορούν να φορέσουν πολλές διαφορετικές μάσκες ταυτόχρονα.

Όταν συναντάτε για πρώτη φορά έναν ναρκισσιστή και εκφράζετε συναισθήματα για διάφορα πράγματα, έχετε απόψεις για κάποια γεγονότα ή αγαπάτε ένα συγκεκριμένο φαγητό ή μουσική, θα το μιμηθούν αυτό. Ξαφνικά θα μιλήσουν σαν εσάς, θα αγαπούν τα ίδια πράγματα που κάνετε, θα νιώθουν τις ίδιες παθιασμένες πεποιθήσεις για τα πράγματα που κάνετε εσείς. Αυτός είναι ο ναρκισσιστικός καθρεφτισμός. Ό,τι έχουν διαβάσει, παρατηρήσει και μελετήσει για εσάς το αντανακλούν σε εσάς.

Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει όταν ερωτοτροπούν, στην αρχή μαζί σας, είναι ότι ερωτεύεστε τον εαυτό σας. Αν και παράλογο ερωτεύεστε μια κατοπτρική εκδοχή σας. Εσάς. Γι’ αυτό νιώθετε υπέροχα.

Ναρκισσιστική χειραγώγηση
Θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό για όσο χρειαστεί για να σας αγκιστρώσουν και να σας παγιδεύσουν στη σχέση. Θα συνεχίσουν να ερωτοτροπούν μαζί σας και να σας κάνουν να αισθάνεστε καταπληκτικά μέσα σας.
Συνεχίζουν να παριστάνουν τον τέλειο σύντροφο. Όσο χρειαστεί για να σας μπλέξουν πραγματικά σε αυτή τη σχέση.

Αυτή η μάσκα θα μείνει πάνω τους μέχρι να καταλάβουν ότι πραγματικά σας έχουν. Αν είστε κάποιος που τους διακρίνει αμέσως και τους φωνάζει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και θέτει όρια, τότε μάλλον θα εξαφανιστούν. Θα διαβάσουν το μήνυμα ότι είστε κάποιος που δεν μπορούν να χειραγωγήσουν. Δεν θέλουν κάποιον τέτοιο άνθρωπο.

Χρειάζονται κάποιον που μπορούν να χειραγωγήσουν, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πηγή εφοδιασμού.

Σημάδια ναρκισσιστικής κακοποίησης
Αυτό που εννοώ με τον όρο παροχή είναι ότι ψάχνουν για κάποιον που θα παρέχει πράγματα που θα τους κάνουν να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Εκ των πραγμάτων, δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, καθώς, παρά τη μαγκιά και τη μεγαλοπρεπή αίσθηση αυτοπεποίθησης, είναι βαθιά ανασφαλείς.
Έτσι, αναζητούν από εσάς πράγματα όπως το status.

Ενδέχεται να είστε πολύ ελκυστική, ωραία και κοινωνική αναγνώριση, ίσως χρήματα γεγονός που τους προσδίδει κοινωνικό κύρος. Αλλά δεν μπορούν να κρατήσουν αυτή τη μάσκα για πολύ καιρό, επειδή δεν έχουν την ικανότητα να νιώσουν πραγματικά αυτά τα συναισθήματα. Υποδύονται το ρόλο. Θα πουν ψυχαναγκαστικά ψέματα σε εσάς και στους άλλους και δεν μπορούν να θυμηθούν όλα τα ψέματα που λένε και σε ποιον. Έτσι, κάποια στιγμή, ο καθρεφτισμός θα σταματήσει.

Και τότε θα πάτε να αναζητήσετε εκείνο το πρόσωπο που είδατε για πρώτη φορά. Αναρωτιέστε πού πήγε εκείνος ο τέλειος σύντροφος, οπότε συνεχίζετε να τον ψάχνετε και όσο περνάει ο καιρός γίνεται μια απελπισμένη και μάταιη αναζήτηση.

Ναρκισσιστική κακοποίηση
Θα σας κατηγορήσουν για το σπάσιμο του καθρέφτη. Πρέπει να τους δούμε – όχι ως εκείνον τον φανταστικό τέλειο σύντροφο – το πρόσωπο των ονείρων που σας αντανακλά – αλλά τον πραγματικό τους εαυτό. Αυτόν που μένει μετά την πτώση της μάσκας, όταν αρχίζουν να σας δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Μην ξεγελιέστε από έναν καθρέφτη που στην πραγματικότητα αντανακλά εσάς και τις ελπίδες, τα όνειρα και τις επιθυμίες σας. Αν δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτών, με την έννοια ότι δεν είναι κάποιος που ευθυγραμμίζεται με αυτό που πραγματικά είστε – τους στόχους σας, τα πάθη σας, τις πεποιθήσεις σας και τις βασικές σας αξίες – τότε αφήστε τον να φύγει.

Μην προσκολλάστε σε μια φαντασίωση για κάποιον που δεν είναι στην πραγματικότητα. Μην σπαταλάτε την ενέργεια και τον χρόνο σας αλλάζοντας τα πάντα εξωτερικά για να προσπαθήσετε να διορθώσετε κάτι που δεν λειτουργεί για να προσπαθήσετε να πάρετε πίσω αυτή τη φαντασίωση. Είναι μια φαντασίωση, μια αντανάκλαση, μια ψευδαίσθηση. Είναι ο Δρ Τζέκιλ και ο κύριος ή η κυρία Χάιντ. Ένας ναρκισσιστής πακετάρει τον εαυτό του σε ό,τι πρόκειται να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τα όνειρά σας. Αλλά να θυμάστε, ο καθρέφτης είναι μια τακτική χειραγώγησης.

Αν αισθάνεστε μαγνητικά όταν τους πρωτογνωρίζετε και νιώθετε περίεργα να σας τραβάνε προς το μέρος τους, προσπαθήστε να απελευθερωθείτε όσο μπορείτε.

Όσο περισσότερο σας παρασύρουν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φύγετε.

Η χειραγώγηση του ναρκισσιστή είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ο αντικατοπτρισμός είναι μόνο ένα από αυτά.

Το να αγαπάς έναν ναρκισσιστή μοιάζει πολύ με το να αγαπάς μια ψεύτικη εκδοχή του εαυτού σου. Σας παρατηρεί και αντανακλά αυτά που λέτε και κάνετε για να δημιουργήσει μια ψεύτικη σύνδεση. Θα μιμηθούν την ενέργεια, τις εκφράσεις και το ύφος σας για να σας παγιδεύσουν στον γκροτέσκο λαβύρινθο των ψεμάτων και της εξαπάτησης.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.vivianmcgrath.com/ & https://themindsjournal.com/ by Vivian McGrath

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close