Search

Από 27 χώρες οι φοιτητές του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής του Α.Π.Θ και έσοδα 1,5 εκ ευρώ

Σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα έσοδα από το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει φοιτητές από 27 χώρες και από τις πέντε ηπείρους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα “πείραμα”, προσέλκυσης ξένων φοιτητών σε ένα ελληνικό πνεπιστήμιο το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία λειτούργησε θετικά.

Μέσα σε δυο χρόνια, 120 φοιτητές

Μέσα στα δύο χρόνια που έχει τεθεί σε εφαρμογή , έχει υποδεχθεί και φιλοξενήσει 120 φοιτητές. Για την επόμενη, την τρίτη χρονιά, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον αν και το ανώτατο όριο των προπτυχιακών φοιτητών που μπορούν να πάρουν μέρος είναι μόλις 60, όσους επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας του προγράμματος.

Από το Μάρτιο του 2021 οπότε και ξεκίνησε η διεθνής επικοινωνία για το πρόγραμμα έως και σήμερα, η ιστοσελίδα του προγράμματος έχει 120.000 μοναδικούς επισκέπτες.Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περισσότεροι από 3.500 φοιτητές, από τους οποίους το ένα τρίτο κατέθεσαν ολοκληρωμένο φάκελο. Τα δίδακτρα είναι 12.000 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής σχολής Κυριάκο Αναστασιάδη, με τα έσοδα αυτά, έχει καλυφθεί η λειτουργία του προγράμματος με 22 νέους επιστήμονες στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Ιατρικής, έχουν ανακαινιστεί 2 κεντρικά αμφιθέατρα στη Σχολή και 4 στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία της πόλης, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και χώροι γραφείων και υποδοχής. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί τα αναλώσιμα υλικά, έχουν εγκατασταθεί 300 τάμπλετς για τις ψηφιοποιημένες εξετάσεις (είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία) του τμήματος, έχει εξυπηρετηθεί η διαδικτυακή προβολή ενώ έχουν δοθεί 18 υποτροφίες και βραβεία.

Οι επιδόσεις των φοιτητών του αγγλόφωνου προγράμματος είναι αντίστοιχες με αυτές του ελληνόφωνου. Τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις μαθημάτων των φιλοξενούμενων φοιτητών και φοιτητριών είναι 95% .

Η επιτυχής λειτουργία του προγράμματος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. “είναι απόδειξη των μεγάλων προοπτικών της Ελληνικής εκπαίδευσης στη διεθνή αγορά. Είναι νέα πηγή εθνικού εισοδήματος, πολλαπλασιαστής της φήμης της χώρας, ενισχυτής των διεθνών σχέσεων και της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας όχι μόνο στις ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Κεφαλαιοποιεί την ιστορική σχέση της χώρας με την Ιατρική, πολλαπλασιάζει την παγκόσμια φήμη των Ελλήνων γιατρών, μεγιστοποιεί τη διεθνώς θετική αποτίμηση των αποφοίτων του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος”. Η Ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει το δρόμο και σε άλλες σχολές και τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων καθώς αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για όλα τα ξενόγλωσσα προγράμματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τα οποία μπορούν να διεθνοποιήσουν τις σπουδές τους για να αναπτυχθούν ή για να διατηρήσουν αξιόπιστα τη βιωσιμότητα τους χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη φέτος ξεκίνησε και η Ιατρική του ΕΚΠΑ. Σε φάση δημιουργίας προγραμμάτων είναι και οι υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές της χώρας, καθώς και πολλά Πανεπιστήμια και άλλες Σχολές στην Ελλάδα.

“Η πρωτοβουλία αυτή απέδειξε ότι η στρατηγική, η φίλεργη αφοσίωση στο στόχο και η αξιοποίηση των καλών πρακτικών της παγκόσμιας αγοράς μπορεί να αντικαταστήσει επιτυχώς τον ιδρυματισμό, τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την ιδεοληπτική τυφλότητα προς ό,τι διακρίνεται αλλά δεν είναι “δικό” μας”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Το αγγλόφωνο πρόγραμμα τις Ιατρικής “παράγει άριστους λειτουργούς της Υγείας και επικοινωνεί την ελληνική αξία. Το μήνυμα «Precision & Empathy» της Ιατρικής του Αριστοτελείου δεν είναι ακόμα ένα επικοινωνιακό εύρημα, αλλά το προϊόν της ανάλυσης των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων, η υπόσχεση προς τους μελλοντικούς γιατρούς και ένα καθαρό μήνυμα για την συνεισφορά της Ελληνικότητας στην επιστήμη και στην τεχνολογία, στην ακρίβεια αλλά και στην ενσυναίσθηση” διευκρίνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close