Search

Ερωτήματα και απαντήσεις περί ναρκισσισμού

Ποιά είναι η πιο θλιβερή αλήθεια όταν γίνεσαι θύμα ναρκισσιστικής κακοποίησης;

Η πιο θλιβερή αλήθεια όταν είσαι θύμα ναρκισσιστικής κακοποίησης είναι ότι οι ναρκισσιστές δεν αλλάζουν ποτέ πραγματικά. Μπορεί να ζητούν συγγνώμη και να ορκίζονται ότι δεν θα το ξανακάνουν ποτέ, αλλά το μοτίβο πάντα επαναλαμβάνεται. Οι ναρκισσιστές είναι ειδικοί στο να εκθέτουν τα θύματά τους με gaslighting και να τα χειραγωγούν, κάνοντάς τα να αμφιβάλλουν για τις δικές τους αναμνήσεις και την πραγματικότητά τους. Ως αποτέλεσμα, τα θύματα συχνά βρίσκονται συνεχώς να περπατούν σε τσόφλια, ζώντας με το φόβο μήπως πουν ή κάνουν κάτι που θα προκαλέσει το θυμό του θύτη τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό επιβαρύνει την ψυχική και συναισθηματική υγεία του ατόμου. Αν είστε θύμα ναρκισσιστικής κακοποίησης, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι/ες. Υπάρχουν πολλές ομάδες υποστήριξης και πόροι που είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν να θεραπευτείτε από αυτό το είδος κακοποίησης.

Ποιά τα σημαντικότερα σημάδια ότι κάποιος έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας;

Οι ναρκισσιστές είναι άνθρωποι που έχουν μια διογκωμένη αίσθηση της σημαντικότητάς τους και μια βαθιά ανάγκη για προσοχή και θαυμασμό. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και δεν υπολογίζουν καθόλου τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Eίναι συχνά πολύ γοητευτικοί και χαρισματικοί με την πρώτη ματιά, αλλά το πραγματικό τους πρόσωπο αρχίζει να φαίνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι επιδιώκει συνεχώς την προσοχή και τον έπαινο, ενώ δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για τις ανάγκες ή τα συναισθήματά σας. Οι ναρκισσιστές μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά χειριστικοί και αλαζόνες, περιμένοντας από τους άλλους να ικανοποιούν πάντα τις ανάγκες τους.

Τι συμβαίνει στους ναρκισσιστές που γερνούν;

Οι ναρκισσιστές είναι άτομα που έχουν υπερβολική εμμονή με τον εαυτό τους. Ο ναρκισσισμός συχνά χαρακτηρίζεται από μια διογκωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, την ανάγκη για συνεχή προσοχή και θαυμασμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Οι ναρκισσιστές συχνά απαιτούν συνεχή επικύρωση και έγκριση από τους άλλους προκειμένου να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Καθώς οι ναρκισσιστές μεγαλώνουν, μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση της θνητότητάς τους. Ενδέχεται επίσης να αρχίσουν να χάνουν τη φυσική εμφάνιση στην οποία κάποτε βασίζονταν για να προσελκύσουν την προσοχή και τον θαυμασμό των άλλων. Ως αποτέλεσμα, οι ναρκισσιστές μπορεί να απομονωθούν, να πάθουν κατάθλιψη, ακόμη και να αυτοκτονήσουν. Ενώ ορισμένοι ναρκισσιστές είναι σε θέση να διατηρήσουν την αίσθηση της αυτοπεποίθησής τους μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι περισσότεροι τελικά υποκύπτουν στη φθορά του χρόνου.

Τι κάνει κάποιον ναρκισσιστή;

Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από μια διογκωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Τα άτομα με ναρκισσισμό συχνά αναζητούν την προσοχή και την επικύρωση και μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κριτική ή την απόρριψη. Αν και ο ναρκισσισμός συνδέεται συχνά με άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όπως διασημότητες ή πολιτικοί, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Πολλοί ναρκισσιστές εμφανίζονται γοητευτικοί και με αυτοπεποίθηση, αλλά η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι χειριστική και καταστροφική.

Τι συμβαίνει όταν αγνοείτε έναν ναρκισσιστή;

Οι ναρκισσιστές είναι άνθρωποι που έχουν μια διογκωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης και μια βαθιά ανάγκη για προσοχή και θαυμασμό. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και δεν υπολογίζουν καθόλου τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Οι ναρκισσιστές είναι συχνά πολύ χαρισματικοί και πειστικοί και μπορούν να είναι πολύ επιτυχημένοι στη ζωή. Ωστόσο, τείνουν επίσης να είναι χειριστικοί, εγωιστές και αναίσθητοι στις ανάγκες των άλλων. Αν αγνοήσετε έναν ναρκισσιστή, μπορεί να εξοργιστεί και να προσπαθήσει να ανταποδώσει. Μπορεί επίσης να γίνουν πιο αποφασισμένοι να τραβήξουν την προσοχή σας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι καταφεύγουν σε χειραγώγηση ή άλλες αρνητικές συμπεριφορές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ναρκισσιστές μπορεί επίσης να αποσυρθούν εντελώς από κοντά σας, αν αισθάνονται ότι δεν τους δίνετε πλέον την προσοχή που επιθυμούν.

Ποια είναι τα σημάδια ενός κρυφού ναρκισσιστή;

Οι ναρκισσιστές είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή είναι ειδικοί στη μεταμφίεση. Μπορεί να φαίνονται ντροπαλοί ή εσωστρεφείς, ενώ στην πραγματικότητα είναι συγκαλυμμένοι ναρκισσιστές. Οι κρυφοί ναρκισσιστές είναι απίστευτα εγωκεντρικοί και στερούνται ενσυναίσθησης για τους άλλους. Έχουν επίσης μια βαθιά ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος γνωστός σας είναι ναρκισσιστής, υπάρχουν διάφορα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα, οι ναρκισσιστές συχνά μιλούν αδιάκοπα για τον εαυτό τους και περιμένουν από τους άλλους να τους δείχνουν συνεχή προσοχή και επιβεβαίωση. Μπορεί επίσης να προσπαθούν να ελέγχουν τις συζητήσεις και να υποτιμούν ή να απορρίπτουν τις απόψεις των άλλων. Επιπλέον, οι ναρκισσιστές τείνουν να έχουν μια διογκωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης και θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από τους άλλους.

Τι περνάει ένας ναρκισσιστής όταν φεύγετε;

Οι ναρκισσιστές είναι συχνά πολύ γοητευτικοί και χαρισματικοί άνθρωποι. Συνήθως είναι η ψυχή της παρέας και φαίνεται να περιτριγυρίζονται πάντα από φίλους. Ωστόσο, οι ναρκισσιστές είναι επίσης πολύ χειριστικοί και συχνά χρησιμοποιούν τη γοητεία τους για να εκμεταλλευτούν τους άλλους. Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι πολύ ελεγκτικοί και απαιτητικοί. Οι ναρκισσιστές έχουν επίσης πολύ εύθραυστο εγωισμό και δεν μπορούν να διαχειριστούν την κριτική ή την απόρριψη. Αν αποφασίσετε να εγκαταλείψετε έναν ναρκισσιστή, πιθανότατα θα περάσει από μια σειρά διαφορετικών συναισθημάτων. Στην αρχή, μπορεί να θυμώσουν και να προσπαθήσουν να σας πείσουν να μείνετε. Μπορεί επίσης να γίνουν εξαιρετικά λυπημένοι και καταθλιπτικοί. Οι ναρκισσιστές μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή σας.

Τι συμβαίνει όταν απορρίπτετε έναν ναρκισσιστή;

Γνωρίζει ένας ναρκισσιστής ότι είναι ναρκισσιστής; Οι ναρκισσιστές είναι άνθρωποι που είναι υπερβολικά εγωκεντρικοί και έχουν μια διογκωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Συχνά οι ναρκισσιστές περιγράφονται ως έχοντες μια “μεγαλοπρεπή” αίσθηση του εαυτού τους. Λαχταρούν την προσοχή και τον θαυμασμό και έχουν έντονη αίσθηση δικαιώματος. Πιστεύουν ότι είναι ιδιαίτεροι και μοναδικοί και ότι μπορούν να γίνουν κατανοητοί μόνο από άλλους ιδιαίτερους ή υψηλού κύρους ανθρώπους. Συχνά απαιτούν υπερβολικό θαυμασμό. Μπορεί επίσης να τους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους και τα επιτεύγματά τους. Πολλοί ναρκισσιστές έχουν επίσης μια αίσθηση δικαιώματος, περιμένοντας από τους άλλους να υποτάσσονται και να τους δίνουν αυτό που θέλουν. Οι ναρκισσιστές μπορεί επίσης να εκμεταλλεύονται τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν και γενικά στερούνται ενσυναίσθησης για τους άλλους και μπορεί να είναι ανάλγητοι, εγωιστές ή ακόμα και χειριστικοί.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε έναν ναρκισσιστή;

Οι ναρκισσιστές είναι συχνά εύκολο να εντοπιστούν. Είναι αυτοί που μιλούν πάντα για τον εαυτό τους, που φαίνεται να χρειάζονται συνεχώς προσοχή και που δεν φαίνεται να σκέφτονται ποτέ κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό τους. Μπορούν να είναι γοητευτικοί και πειστικοί, αλλά έχουν επίσης την τάση να είναι χειριστικοί και ελεγκτικοί. Έχουν συχνά μια αίσθηση δικαιώματος και περιμένουν από τους άλλους να συμφωνούν πάντα μαζί τους και να τους δίνουν αυτό που θέλουν. Μπορεί να θυμώσουν γρήγορα αν δεν περάσει το δικό τους και μπορεί να καταφύγουν σε λεκτική ή σωματική κακοποίηση προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://drpsychological.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close