Search

Παναγιώτης Ρούσσος: Αποκωδικοποιώντας τους μηχανισμούς των νευροψυχιατρικών παθήσεων

Ο Παναγιώτης Ρούσσος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε στο ίδιο πανεπιστήμιο μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, πραγματοποίησε έρευνα πάνω στη γενετική αρχιτεκτονική των γνωστικών διαταραχών που παρατηρούνται στη σχιζοφρένεια, καθώς και στη γενετική ανάλυση των γνωστικών λειτουργιών, λαμβάνοντας πολλαπλές διακρίσεις αριστείας και υποτροφίες.

Ο Π. Ρούσσος μετοίκησε στη Νέα Υόρκη το 2008 για να πραγματοποιήσει την ειδικότητα του στην Ψυχιατρική στο παγκοσμίως γνωστό νοσοκομείο του Icahn School of Medicine at Mount Sinai και ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά ιδρύματα της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην Ψυχιατρική ως ειδικευόμενος και μεταδιδακτορικός, αρίστευσε, λαμβάνοντας συνεχείς διακρίσεις και παναμερικανικά βραβεία. Εστίασε το ενδιαφέρον του στο συνδυασμό πολλαπλών γενετικών και μοριακών δεδομένων για να διερευνήσει τους άγνωστους ως τώρα μηχανισμούς μέσω των οποίων γενετικοί πολυμορφισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια. Ο Π. Ρούσσος ανελίχθη στην ακαδημαϊκή ιεραρχία από πολύ μικρή ηλικία και έλαβε τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Ψυχιατρικής και Γενετικής και Γενομικών Επιστημών στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai το 2014, και από το 2017 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή.

Ο Π. Ρούσσος διορίστηκε πρόσφατα πρόεδρος του διάσημου τμήματος Γενετικής και Γενομικής Ψυχιατρικής του Icahn School of Medicine at Mount Sinai, έχοντας υπό την επίβλεψη του περισσότερους από 80 παγκοσμίως διακεκριμένους καθηγητές, μεταδιδακτορικούς φοιτητές, φοιτητές ιατρικής και λοιπό προσωπικό.

Η συνολική πρωτοποριακή μελέτη του και η πολύτιμη συμβολή του στην έρευνα για την αποκωδικοποίηση των μηχανισμών της σχιζοφρένειας αναγνωρίστηκαν το 2016 με την απονομή του κορυφαίου προεδρικού βραβείου για επιστήμονες και μηχανικούς, από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο. Το βραβείο αυτό είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση που μπορεί να δοθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε κορυφαίους νέους επιστήμονες και μηχανικούς στα αρχικά στάδια της ερευνητικής σταδιοδρομίας τους.

Τα τελευταία 5 χρόνια, ως ανεξάρτητος πλέον επικεφαλής ερευνητής, ο Π. Ρούσσος έχει εστιάσει στη μελέτη των μηχανισμών μέσω των οποίων οι γενετικοί πολυμορφισμοί αυξάνουν την ευπάθεια σε νευροψυχιατρικές παθήσεις, όπως ενδεικτικά αυτές της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και της νόσου του Alzheimer αποσπώντας παναμερικανικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον. Η έρευνα του υποστηρίζεται από πολλαπλά χρηματοδοτικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών των ΗΠΑ, πολλά από τα οποία είναι μέρος μεγάλων “κοινοπραξιών”, όπως το psychENCODE και το Million Veteran Program, τα οποία και συντονίζει.

Στην ομιλία του ο Π. Ρούσσος υπογράμμισε ότι η αιτιοπαθογένεση των νευροψυχιατρικών νοσημάτων είναι πολυπαραγοντική και πολύπλοκη. Παρουσιάζοντας συνοπτικά το ερευνητικό έργο της ομάδας του για την κατανόηση και θεραπεία των ψυχιατρικών νοσημάτων, ο Π. Ρούσσος ανέφερε ότι στο εργαστήριο του έχουν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες εγκεφαλικού ιστού, από περισσότερους από 5.000 ασθενείς με εγκεφαλικά νοσήματα. Με σύγχρονες τεχνικές απομονώνουν συγκεκριμένα κύτταρα και πραγματοποιούν ανάλυση της κυτταρικής λειτουργίας, και αξιοποιώντας υπερυπολογιστές και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, αποσκοπούν στην παροχή εξατομικευμένης ψυχιατρικής υποστήριξης με την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή.

Πηγή: www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ίδρυμα Μποδοσάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close