Search

Ανταγωνιστικές εκθέσεις στον Καναδά για τις ψυχικές ασθένειες και την ευθανασία

Οι επαρχιακές και ομοσπονδιακές περιφέρειες στον Καναδά πρέπει να τροποποιήσουν γρήγορα τους νόμους περί ευθανασίας έως τον Μάρτιο του 2020 σύμφωνα με την δικαστική αρχή του Κεμπέκ, Baudouin, η οποία αποφάνθηκε ότι ήταν αντισυνταγματικό να αρνούνται οι Καναδοί το δικαίωμα να πεθάνουν, εκτός αν οι θάνατοι τους ήταν “λογικά προβλέψιμοι”.

Μεταξύ άλλων ζητημάτων, οι νομοθέτες πρέπει να καθορίσουν εάν τα άτομα με ψυχικές ασθένειες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ευθανασία ή στην ιατρική βοήθεια στο θάνατο (MAiD), όπως ονομάζεται στον Καναδά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψυχική ασθένεια προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, αλλά ακόμη και οι υποστηρικτές της ευθανασίας διχάζονται για τα εάν είναι ανυπόφορη και αν είναι ανίατη.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι Καναδοί έχουν δύο εκθέσεις πλούσιες σε ακρωνύμια περί ευθανασίας και ψυχικής ασθένειας ή για περισσότερη ακρίβεια, ιατρική βοήθεια στο θάνατο, καθώς σχετίζεται με περιπτώσεις όπου η ψυχική διαταραχή είναι η μόνη υποκείμενη ιατρική κατάσταση – MAiD για MD-SUMC.

Η πρώτη δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Δημόσια Πολιτική (IRPP) και γράφτηκε από τον «όμιλο Halifax», οκτώ ακαδημαϊκούς στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Καναδών Ακαδημιών (CCA) για το MAiD. Το πιο γνωστό μέλος του είναι ο Jocelyn Downie, νομικός εμπειρογνώμονας.

Υποστηρίζουν ότι τα άτομα με MD-SUMC δεν πρέπει να αποκλείονται από την πρόσβαση στο MAiD, υπό την προϋπόθεση ότι η απόφασή τους είναι “καλά μελετημένη και όχι παρορμητική”. Επιμένουν επίσης ότι η νομοθεσία δεν θα πρέπει να απαιτεί η απόφασή τους να είναι «μη αμφιλεγόμενη», αλλά ορθολογική.

Βεβαίως, υπάρχει ο κίνδυνος “υπερβολικής ένταξης” – επιτρέποντας στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο MAiD, των οποίων τα βάσανα θα μπορούσαν να ανακουφιστούν. Ωστόσο, πιστεύουν ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Η δεύτερη έκθεση υποστηρίζει ότι ο Καναδάς βρίσκεται στο δρόμο για να θα επιτρέπει την πρόσβαση στο MAiD, με τις λιγότερες εγγυήσεις έναντι ανεπιθύμητων θανάτων». Γράφτηκε από τη Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (EAG) για το MAiD, μια ομάδα καναδών και διεθνών εμπειρογνωμόνων, καθώς και από ανθρώπους με εμπειρία ψυχικής υγείας.

Εγκυμονεί ο κίνδυνος να παρέχεται MAiD για ψυχικές ασθένειες, ενώ δεν είναι σε θέση να προβλέψει ανεπανόρθωτη ψυχική ασθένεια. Οι συγγραφείς της EAG επιμένουν ότι η προσέγγισή τους βασίζεται σε στοιχεία και ότι η έκθεση του ομίλου Halifax δεν αποτελεί συναίνεση ιατρικής γνωμοδότησης. Στην πραγματικότητα, λένε ότι “οι έρευνες των παρόχων ψυχικής υγείας δείχνουν ότι ενώ οι περισσότεροι (72%) υποστηρίζουν το MAiD γενικά, δεν υποστηρίζουν, ωστόσο, το MAiD για ψυχικές ασθένειες (μόνο 29% στη στήριξη)”. Επίσης, επικρίνουν την ανταγωνιστική έκθεση επειδή δεν συμπεριέλαβαν τους συγγραφείς με έμβια ψυχική εμπειρία.

Απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc Βιοηθικής

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close