Search

Πόσο διάστημα μπορείτε να αφήνετε έναν σκύλο μόνο του στο σπίτι;

Το People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA)[1] αναφέρει τις πέντε ανάγκες ευημερίας των ζώων συντροφιάς: υγεία, διατροφή, συμπεριφορά, περιβάλλον και συντροφικότητα. Τα σκυλιά ως  κοινωνικά πλάσματα έχουν ανάγκη από επαρκή αλληλεπίδραση και συντροφιά για να ζήσουν μια υγιή ζωή, ακόμη και εκείνα που απολαμβάνουν τον χρόνο τους μόνοι τους.

Η παραμονή ενός σκυλιού επί πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι είναι ένα ευαίσθητο θέμα είτε ο ιδιοκτήτης είναι έμπειρος είτε είναι νέος. Η ασφαλιστική δικλείδα για την διασφάλιση της ευημερίας τους είναι η παρακολούθηση της ψυχικής τους υγείας.

Πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε έναν σκύλο μόνο του;

Το PDSA υπερτονίζει ότι τα σκυλιά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους σε τακτική βάση για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Το περιοδικό Modern Dog Magazine αναφέρει  ότι τα σκυλιά σε κλουβί δεν πρέπει να μένουν μόνα τους στο σπίτι για περισσότερες από τρεις ή τέσσερις ώρες. Το PAWS Chicago, ένα μη κερδοσκοπικό καταφύγιο χωρίς θανάτους, λέει ότι πέντε έως έξι ώρες είναι το μέγιστο για έναν ενήλικο σκύλο. Οι ειδικοί παρεκκλίνουν μερικώς στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ενδείκνυται να μένουν τα σκυλιά μόνα τους. Αυτό φυσικά εξαρτάται και ποικίλλει ανάλογα με την ράτσα, την ηλικία, την υγεία, τη συμπεριφορά, την ιδιοσυγκρασία, το μέγεθος, τη ρουτίνα, τα καθιερωμένα πρότυπα συμπεριφοράς και την υγεία του σκύλου, όταν ο ιδιοκτήτης πόσες ώρες θα τον αφήσετε μόνο του στο σπίτι (Pierce, 2018; Ashley, 2021; Canklin, 2023)   Ορισμένες ράτσες, όπως τα Σιβηριανά Χάσκι είναι ιδιαίτερα καταστροφικά αν μείνουν ώρες μόνα τους, ενώ τα  Basset Hounds είναι πιο καθιστικά και χαλαρώνουν ήσυχα μόνα τους  (Ashley, 2021).

Τα κουτάβια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή και είναι απαγορευτικό να μένουν στο σπίτι μόνα τους πάνω από μια ώρα, διότι είναι η ηλικία που θέτονται όρια και κανόνες, αλλά κυρίως για την ούρηση και την αφόδευση

Η Αμερικανική Λέσχη Κένελ λέει ότι όταν το κουτάβι σας είναι μεταξύ δέκα και 12 εβδομάδων, μπορείτε να φτάσετε μέχρι και τις δύο ώρες. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να κρατήσουν την κύστη τους για περίπου έξι ώρες. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι, από την άλλη πλευρά, όχι μόνο θα μπορούν να κάνουν περισσότερο χρόνο χωρίς διάλειμμα για τουαλέτα, αλλά πιθανότατα θα κοιμούνται για περισσότερη ώρα της ημέρας από ό,τι ένα νεαρό κουτάβι.

Η Dr. Katie Pagan, κτηνίατρος του Heart + Paw Fells Point, σημειώνει ότι κάθε  σκύλος, ανεξαρτήτως ράτσας ή ηλικίας, ενδεχομένως να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού. Αναφέρει, επίσης, ότι οι ιδιοκτήτες που φεύγουν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί είτε να προκαλέσουν άγχος αποχωρισμού για πρώτη φορά είτε να επιδεινώσουν το υπάρχον άγχος στα κατοικίδια ζώα. Επιπρόσθετα, όπως διαπίστωσαν η PDSA και η Dogs Trust, περισσότερα σκυλιά εμφανίζουν συμπτώματα άγχους αποχωρισμού μετά την πανδημία.

Η American Kennel Club και οι καλοί εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να μαθαίνουν στο σκύλο σας να μένει μόνος του πριν γίνει ενήλικας με βαθιά ριζωμένες ρουτίνες και συμπεριφορές. Η εκπαίδευση ενισχύει την αυτοπεποίθηση του σκύλου και βελτιώνει την ψυχική του ευεξία, όταν ο ιδιοκτήτης λείπει από το σπίτι. αλλά θα κάνει το να φύγετε από το σπίτι για να δείτε μια ταινία ή να βγείτε για φαγητό πολύ λιγότερο αγχωτικό για εσάς.

Τρόποι για να βελτιώσετε τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας

Είναι σημαντικό να βελτιώσετε και να κάνετε πιο ελκυστική την περίοδο που θα μείνει μόνος του, ώστε να εξασφαλίσετε μια ασφαλή και ήρεμη εμπειρία όσο λείπετε με κάποια παιχνίδια, όπως:

Παιχνίδι μάσησης με λιχουδιές ή φυστικοβούτυρο

Διαδραστικά παιχνίδια

Παζλ με λιχουδιές και τροφές

Κουβέρτα με βάρος

Πύλη για να περιορίσετε το σκύλο σας σε ένα ασφαλές μέρος του σπιτιού

Συμπληρώματα ηρεμιστικά

Τέλος, η πρόσληψη ενός περιπατητή σκύλων όπως αναφέρει η Animal Humane Society ακόμη και μία ημέρα την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη ζωή του σκύλου σας.


[1] Το Ίδρυμα People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα παγκοσμίως στη Μεγάλη Βρετανία με 48 νοσοκομεία ζώων στο δίκτυό του.

από τη Νικόλ Δελή, MSc., Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία ΕΚΠΑ

Πληροφορίες και από το https://www.purewow.com/ by Sarah Ashley

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close