Search

Η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στην γονιμότητα

Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση που διοργάνωσε το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στο κτήριο του στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και αναπαραγωγή. Βιοηθικές και κοινωνικές διαστάσεις», -στο πλαίσιο διοργάνωσης σημαντικών εκδηλώσεων κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα- τις επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία και κατ’ επέκταση στην δημιουργία οικογένειας.  Επίσης, το μήνυμα όλων των ομιλητών ήταν η δημιουργία οικογένειας μέσα στα αναπαραγωγικά ηλικιακά όρια, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών.  

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, Ευτέρπη Στάντσιου, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους επιστήμονες και τόνισε το πολυσήμαντο μήνυμα της κλιματικής αλλαγής στη γονιμότητα, καθώς και της απόκτησης παιδιών στο πλαίσιο της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων, η Πρόεδρος Ευτέρπη Στάντσιου, ο Καθηγητής Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, η Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη, ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Κώστας Πάντος, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΔΠΘ, Νικόλαος Νικολέττος και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Νικολέττος

Την επικινδυνότητα της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τη γονιμότητα και τις κοινωνικές και τις βιοηθικές επιπτώσεις που επιφέρει ανέλυσαν και ερμήνευσαν, βάσει επιστημονικών ερευνών και μελετών οι προσκεκλημένοι επιστήμονες:

Οι ομιλητές και ο συντονιστής της εκδήλωσης Δημήτρης Γεωργανάς

Ο Κων/νος Πάντος, MD.,Ph.D., Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Διοικητικός Δ/ντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών, αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, την έλλειψη ενημέρωσης περί γονιμότητας. Ο κ. Πάντος έθεσε τα επιστημονικά δεδομένα περί αναπαραγωγής ηλικίας και για τα δυο φύλα και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής (ρυπογόνοι παράγοντες, αύξηση της θερμοκρασίας) στη γονιμότητα. Επεσήμανε ότι τα ζευγάρια στην Ελλάδα πρέπει να σέβονται τα αναπαραγωγικά όρια που θέτει η φύση, να αποφεύγουν τις προσπάθειες απόκτησης παιδιών σε προχωρημένες ηλικίες και να προστατεύουν τη γονιμότητά τους με την κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού (ωάρια, σπέρμα).

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Διευθυντής του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην έννοια της ηθικής και τη σχέση της κλιματικής αλλαγή και αναπαραγωγής, καθώς και για τους διακριτούς πυλώνες τους, οι οποίοι διαπλέκονται μεταξύ τους. Αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που προκύπτουν από το θέμα καιστην μη αναπαραγωγική διάθεση εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων.

Η  Επικοινωνιολόγος, MSc., PD Βιοηθικής, Βίκυ Μπαφατάκη, Research Fellow στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας & Ακαδημαϊκή Γραμματέας στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» του τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φλέγον ζήτημα με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της υγείας, αλλά και στη γονιμότητα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την παραγωγή σπερματοζωαρίων στον άνδρα και στην ωρίμανση των ωαρίων στην γυναίκα προκαλώντας υπογονιμότητα. Οι ψυχογενείς επίσης παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή -φοβίες, χρόνιο άγχος, αγωνία- επηρεάζουν την ψυχολογία των υποψηφίων γονέων επηρεάζοντας την αναπαραγωγική ικανότητα τους. Ανέφερε ότι τρώμε «μια πλαστική κάρτα» την εβδομάδα σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό ερευνητή Fionne Ferreira και υπογράμμισε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μέσω της παιδείας.

Το κοινό παρακολούθησε με μεγάλη  προσοχή τους ομιλητές και συμμετείχε αλληλεπιδρώντας με παρέμβεις και ερωτήματα.

Φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων: Θωμάς Μπαφατάκης, Ειρήνη Γκοδοσίδου, Δημήτρης Γιαννακούδης, Ολυμπία Κρυσταλλίδου, Βίκυ Μπαφατάκη, Θεανώ Κατασιουμπάνη, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Γκαλέτση και Μαρία Γκαγκώνη

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης, η Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης Ελένη Ραφαέλα, ο Καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής Δ.Π.Θ. Νικόλαος Νικολέττος, η Ομ. Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ.  Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, ο Σπύρος Κάλφας από το Επιμελητήριο Ξάνθης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Ν.Δ. Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη και εκπρόσωποι του Δ’ Σώματος Στρατού και σημαντικές προσωπικότητες της Ξάνθης.

Την εσπερίδα παρουσίασε ο Δημήτρης Γεωργανάς.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των: Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και του ISGESI.

Χορηγός της εκδήλωσης: ΣΕΚΕ Α.Ε.

Ευχαριστούμε θερμά το www.xanthipost.gr για την ευγενική παραχώρηση των βίντεο

Γραφεία Τύπου

Δ.Σ. Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας & ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία»

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close