Τρεις Έλληνες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην επιστήμη και στην κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς και σημαντικοί ακόμα ξένοι επιστήμονες, βραβεύονται το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 17.30, στην Αula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τελετή βράβευσης των Διεθνών Βραβείων Vexillum Giuseppe Sciacca.
Στα βραβεία που αποτελούν πια ένα σπουδαίο θεσμό επιστήμης και πολιτισμού, θα βραβευτούν, παρουσία του διακεκριμένου Καρδινάλιου Ryamond Leo Burke, από τη χώρα μας θα βραβευτούν ο Γεώργιος Χρούσος, με το Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης: Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας, οι νεαροί Ανδρέας Αλικανιώτης και Άγγελος Τσιαμούρας για τον ηρωισμό που επέδειξαν σώζοντας ανθρώπους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και ο εκλιπών Φώτης Πονηρός, ως δημιουργός έργων υψηλής κοσμηματοποιίας.
Αναλυτικά τα ελληνικά βραβεία:
Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης: Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος
Πρωτοστάτησε σε μελέτες που διευκρίνισαν τις ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό σε συμπεριφορικό, νευροενδοκρινικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Διεξήγαγε βαθιά καινοτόμες έρευνες για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Είναι ένας από τους 100 πιο πολυαναφερόμενους βιοϊατρικούς επιστήμονες στον κόσμο.
Βραβείο Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Αλικανιώτης (20 ετών) & Άγγελος Τσιαμούρας (19 ετών)
Οι δύο φοιτητές που ενεπλάκησαν στο σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ Τεμπών και Λάρισας, όπου η σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κυρίως φοιτητές, με απίστευτο θάρρος και εξαιρετική ανιδιοτέλεια, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, κατάφεραν να σώσουν 26 ανθρώπους μόνο με τις δικές τους δυνάμεις. Μια τέτοια υποδειγματική συμπεριφορά αποτελεί αφορμή για ελπίδα και ταυτόχρονα για κοινή ευγνωμοσύνη.
Βραβείο ad memoriam ΦΩΤΗΣ ΠΟΝΗΡΟΣ – 40 ετών (Ελλάδα)
Λαμπρός δημιουργός έργων υψηλής κοσμηματοποιίας της γνωστής οικογενειακής μάρκας ΠΟΝΗΡΟΣ, συνδύασε την καλλιτεχνική ικανότητα με μεγάλο επαγγελματισμό, επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους στον διεθνή στίβο. Εθελοντής και ανθρωπιστής ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια των βραβείων Sciacca. Ο πρόωρος θάνατός του αφήνει μια μνήμη εξαιρετικής ανθρωπιάς και έμφυτης κομψότητας.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΗΠΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: SOFIA TOMOV ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 19 ετών
Εφευρέτης του λογισμικού “Qardian Labs”, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της διάγνωσης αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, κύρια αιτία θανάτου των αθλητών. Επίσης ένας αλγόριθμος δικής της εφεύρεσης επιλέγει προληπτικά τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή, αποφεύγοντας τις παρενέργειες, που κατατάσσονται στην τέταρτη θέση στην προέλευση των θανάτων στις ΗΠΑ.
ΣΚΩΤΙΑ: ΒΡΑΒΕΊΟ ΕΝΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΊΑΣ – ΚΑΘ. JON HENDERSON
Καθηγητής ενάλιας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Είναι διευθυντής του υποβρύχιου αρχαιολογικού προγράμματος Παυλοπέτρι που αφορά την αρχαιότερη υποθαλάσσια πόλη του κόσμου (5.000 π.Χ.). Ειδικός στην εφαρμογή της πληροφορικής, της ακουστικής και της σάρωσης με λέιζερ σε χερσαίες και υποβρύχιες έρευνες.
ΚΟΥΒΑ – ΙΤΑΛΙΑ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ANDY DIAZ HERNANDEZ (27 ετών)
Αθλητής με εξαιρετικό ταλέντο στο τριπλούν και σημαντικές παγκόσμιες, ολυμπιακές νίκες και κάτοχος του τίτλου Diamond League 2022 & 2023.
ΒΕΛΓΙΟ: ΒΡΑΒΕΊΟ ΓΕΝΕΤΙΚΉΣ – ΙΑΤΡΙΚΉΣ: CEDRIC BOGAERT 27 ΕΤΏΝ
Συνδημιουργός της θεραπείας myNEO, που βασίζεται στη βιοπροσομοίωση και την τεχνητή νοημοσύνη για καλύτερες εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΒΡΑΒΕΊΟ ΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΏΝ: FILIPA DE SOUSA ROCHA, 27
Μηχανικός υπολογιστών και ερευνήτρια, επινόησε ένα ψηφιακό σύστημα εκμάθησης προσβάσιμο σε παιδιά με προβλήματα όρασης, χρησιμοποιώντας μπλοκ αφής διακοσμημένα με τρισδιάστατα εικονίδια για τον έλεγχο ενός ρομπότ.
ΙΤΑΛΙΑ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: ALBERTO CARTUCCIA CINGOLANI – 6 ετών
Παιδί θαύμα στο πιάνο. Παίζει μουσική από την ηλικία των 2,5 ετών, Mozart, Rachmaninov, Beethoven και άλλων συνθετών στην εντέλεια.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ BIO – BLIND INTERNATIONAL ORCHESTRA
Αποτελείται από μουσικούς διαφόρων εθνικοτήτων, το ένα τρίτο των οποίων είναι τυφλοί, ηλικίας 12 έως 65 ετών.
ΙΤΑΛΙΑ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ: PROF. MICHELE REIBALDI & PROF. VINCENZO SARNICOLA
Με τη διενέργεια αυτομεταμόσχευσης ολόκληρης της οφθαλμικής επιφάνειας, για πρώτη φορά στον κόσμο ένας ασθενής που ήταν εντελώς τυφλός επί 30 χρόνια, πάσχοντας από μη αναστρέψιμη τύφλωση του αμφιβληστροειδούς, ανέκτησε την όρασή του.
ΙΤΑΛΙΑ: ΒΡΑΒΕΙΟ AD MEMORIAM VITO BUGLIARELLO (35 ετών)
Ένας πραγματικά αξιοθαύμαστος νέος, με μια πράξη ηρωικής ανιδιοτέλειας θυσίασε τον εαυτό του σώζοντας τη ζωή δύο αγοριών από βέβαιο πνιγμό.
ΕΛΒΕΤΙΑ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ KURT KOCH
Αξιοσέβαστος επιστήμονας και κληρικός. Ως Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου προώθησε τη Χριστιανική Ενότητα για τις Θρησκευτικές Σχέσεις με τους Εβραίους.
Τα εθιμοτυπικά δαχτυλίδια των Καρδιναλίων είναι δημιουργίες της εταιρείας Poniros Jewelry, το γλυπτό καράβι φιλοτεχνεί ο γλύπτης Γιώργος Ρούσσης, τα βραβεία η εταιρεία Mendrinos Art, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια της ελληνικής αποστολής ο Prince Erotokritos.
Χορηγοί και υποστηρικτές της ελληνικής αποστολής: ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Μον. Α.Ε.), Magiq Doorz, KYANA, Colectivo Tango Ν. Μάκρης, ενώ χορηγός επικοινωνίας η Bci Media Inc.
Γραφείο Τύπου Διεθνών Βραβείων Vexillum G. Sciacca