Search

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής 2023 με θέμα «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών»

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής 2023 με θέμα «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών» το οποίο διοργανώθηκε σε υβριδική μορφή στις 18 Οκτωβρίου 2023, από το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής Τεχνοηθικής και Δικαίου και το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και το Κλιμάκιο Βόλου International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center). Επιπροσθέτως από το Youtube Channel του ΕΚΠΑ την ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 1.000 προβολές.

Εικονίζονται: Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Κορναράκης, η Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, o Νικόλαος Σανιδάς – Ιατρικό Marketing και οι Καθηγητές Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης και η Μαρία Χωριανοπούλου

Επιπροσθέτως από το Youtube Channel του ΕΚΠΑ την ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 1.000 προβολές.

https://www.youtube.com/live/FpiZHa8QOUY?si=2DKzdo1_5MxUKi7p

1η Συνεδρία: Πρόεδρος: Δρ. Γιώργος Κωστελέτος Ομιλητές: Ομ. Καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη, οι Καθηγητές Σπύρος Βλαχόπουλος, Κωνσταντίνος Κορναράκης, και ο Δρ. δικηγόρος και μέλος της ΕΕΒΤ Θεόδωρος Τροκανάς

Το θέμα του Συνεδρίου «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών» βασίστηκε στο άρθρο 16 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDBHR) που αναφέρεται ρητά πως «πρέπει να δίδεται η δέουσα προσοχή στον αντίκτυπο που έχουν οι επιστήμες της ζωής στις μελλοντικές γενεές συμπεριλαμβανομένης και της γενετικής τους σύστασης».

2η Συνεδρία: Πρόεδρος: Ομ. Καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη. Στο πάνελ: Αρχ. Δρ. Φιλόθεος – Φώτιος Μαρούδας, η Καθ. Αντωνία-Λήδα ΜΑΤΑΛΑ, η Κλινική Διαιτολόγος Alini Calmon – Σπανού και ο Καθηγητής Ιωάννης Πολίτης

Επιπλέον διασφαλίζει ότι οι ηθικές αρχές και αξίες που καθοδηγούν την επιστημονική έρευνα και την ιατρική πρακτική σήμερα διατηρούνται και ενισχύονται προς όφελός τους. Η προστασία των μελλοντικών γενεών είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που παρέχει σωματική, ψυχική, ψυχολογική, κοινωνική και ηθική υγεία. Απαιτεί δέσμευση σε δεοντολογικές αρχές που προάγουν την υγεία και την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας στο σύνολό της, συνεχή προβληματισμό, συζήτηση και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, των ερευνητών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και του κοινού.

3η Συνεδρία: Πρόεδρος: Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη Ομιλητές: Καθηγήτρια Σταυρούλα Τσινόρεμα, Αρχ. Δρ. Φιλόθεος – Φώτιος Μαρούδας και η Φιλόλογος Αθηνά Γκριτζάλα

Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαίνοντες επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς (βλ. Πρόγραμμα) από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα τοποθετήθηκαν στα καίρια βιοηθικά ζητήματα που πραγματεύτηκε το συνέδριο, ενώ το παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και το 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου και το 17ο Λύκειο Αθηνών.  

Οι Καθηγητές Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης και Κωνσταντίνος Κορναράκης

THE INTERNATIONAL CHAIR IN BIOETHICS (ICB)

Η Διεθνής Έδρα Βιοηθικής (International Chair in Bioethics) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με έτος ίδρυσης το 2001. Αποστολή της ICB είναι να υπηρετεί την ανθρωπότητα προσπαθώντας να επιτύχει τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα στη Βιοηθική, την Ιατρική Ηθική και την Εκπαίδευση στο Δίκαιο της Υγείας. Η ICB είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που βασίζεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο σήμερα με περισσότερα από 260 κλιμάκια σε πέντε ηπείρους. Παράλληλα η ICB παρέχει ένα φόρουμ για τα μέλη της με στόχο να επικοινωνούν ελεύθερα, να συνεργάζονται ενεργά, να επιτυγχάνουν συναίνεση για υψηλά πρότυπα Βιοηθικής, Ιατρικής Δεοντολογίας και Εκπαίδευσης στο Δίκαιο της Υγείας. Η ICB διευθύνει Επαγγελματικά Τμήματα και Διεθνές Φόρουμ Δασκάλων (IFT) με περισσότερα από 1200 μέλη. Υπό αυτό το πρίσμα θεσπίστηκε το 2015 και η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής (World Bioethics Day) και η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 19η Οκτωβρίου.

Η κλινική διαιτολόγος Alini Calmon – Σπανού
Ο Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας Σπυρίδων Τέγος

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δημήτριος Λαμπρέλλης με την Δρ. Ελίνα Καραματζάνη

Τα πρώτα 20 έτη ο οργανισμός λειτουργούσε υπό την αιγίδα της UNESCO (Haifa) ενώ πλέον αποτελεί και επίσημα Cooperative Center της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (World Medical Association). Η WMA από την πλευρά της έχει μια μακρόχρονη ιστορία συνεργασίας με την ICB η οποία και έχει εξελιχθεί σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα μέσω της συνεργασίας στο Διεθνές Συνέδριο Βιοηθικής και, πιο πρόσφατα, στο Τμήμα Εκπαίδευσης Online δραστηριοτήτων της ICB.

H Καθ. Αντωνία-Λήδα ΜΑΤΑΛΑ

Το Ελληνικό Κλιμάκιο, το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην ICB, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, και στόχος του είναι η προαγωγή του διαλόγου γύρω από τη Βιοηθική στη χώρα μας και η πλαισίωση επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών δράσεων που αφορούν στα ζητήματα Βιοηθικής, σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς και θεσμούς.

O Αν. Καθηγητής Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης παραχωρεί συνέντευξη στο OPEN Channel για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής 2023
Μέλη της Εθνικής Αρχής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής,, διοργανωτές και ομιλητές του Διεθνούς Συνεδρίου
Χαιρετσιμός από τον Αν. Καθηγητή Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη
Χαιρετισμός από την Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου
Ομίλία της Ομ. Καθηγήτριας και πρώην Πρυτάνεως Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνης Κριάρη
Ο Καθηγητής Νομικής Σπύρος Βλαχόπουλος
Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιωάννης Πολίτης
Ο Δικηγόρος. Δρ. Θεόδωρος Τροκανάς
O Καθηγητής Θεολογίας Κωνσταντίνος Κορναράκης
Η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Σταυρούλα Τσινόρεμα
Ο Αρχ. Δρ. Φιλόθεος – Φώτιος Μαρούδας
Η Φιλόλογος Αθηνά Γκριτζάλα
Η Πρόεδρος της 3ης συνεδρίας Βίκυ Μπαφατάκη
Η Δρ. Ελίνα Καραματζιάνη συντόνισε τις συνεδρίες του Συνεδρίου
O Πρόεδρος της 1ης συνεδρίας Δρ. Γιώργος Κωστελέτος
Βίκυ Μπαφατάκη. Νίκος Σανιδάς, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Μαρία Χωριανοπούλου
Φοιτητές και μαθητές παρακολουθούν το Συνέδριο

Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου η Καναδική πλατφόρμα BCImedia Inc.

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close