Search

Ο κακοήθης ναρκισσιστής είναι ένα από τα χειρότερα είδη ανθρώπου. Τα σημάδια και τα χαρακτηριστικά του

Ένας κακοήθης ναρκισσιστής είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο άτομο που πρέπει να αποφύγετε με κάθε κόστος. Το κλειδί είναι να μάθετε να διαβάζετε τα χαρακτηριστικά και τα σημάδια τους για να τους αναγνωρίζετε.

Οι διάφοροι τύποι ναρκισσισμού
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι ναρκισσιστών:

Υπάρχουν περισσότεροι ναρκισσιστές εκεί έξω απ’ ό,τι ίσως συνειδητοποιείτε, απλώς και μόνο επειδή η διάγνωση της διαταραχής προσωπικότητας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η NPD, ή αλλιώς η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Και ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι περνούν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς σωστή διάγνωση.

Ένας συγκεκριμένος τύπος ναρκισσιστή που πρέπει να αποφεύγετε με κάθε κόστος είναι ο κακοήθης ναρκισσιστής.

Τι είναι ο κακοήθης ναρκισσιστής;

Ο κακοήθης ναρκισσιστής είναι κάποιος με οριακά κοινωνιοπαθητικές ή και ψυχοπαθητικές τάσεις. Εμφανίζουν ποικίλα και διαφορετικά χαρακτηριστικά που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν τον κακοήθη ναρκισσιστή.

Πρόκειται για κάποιον που θα διαστρεβλώσει, θα γυρίσει, θα κακοποιήσει, θα βασανίσει ψυχικά και θα χρησιμοποιήσει επιθετικότητα για να πάρει αυτό που θέλει. Είναι επίσης εξαιρετικά παρανοϊκοί και μπορούν να χρησιμοποιήσουν σαδισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους κατάσταση ψυχικής υγείας ή διαταραχή προσωπικότητας, υπάρχουν διάφοροι βαθμοί σοβαρότητας. Μπορεί να συναντήσετε έναν ναρκισσιστή που απλώς έχει μια πολύ διογκωμένη αίσθηση του εαυτού του, αλλά δεν χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τον ναρκισσισμό του για να βλάψει τους άλλους.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να συναντήσετε έναν ναρκισσιστή που χρησιμοποιεί τακτικά το gaslighting και άλλες μορφές ψυχολογικής χειραγώγησης για να μπερδέψει και να κακοποιήσει συναισθηματικά τον σύντροφό του ή τους φίλους του.

Η δυσκολία προκύπτει επειδή δεν υπάρχει τεράστιος αριθμός ερευνών σχετικά με τον κακοήθη ναρκισσισμό, σε σύγκριση με τον ναρκισσισμό ως γενικό όρο-ομπρέλα.

Αυτό στο οποίο οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ωστόσο είναι ότι ο κακοήθης ναρκισσιστής είναι ο χειρότερος τύπος.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά για να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

Αιτίες του κακοήθους ναρκισσισμού

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς ένα άτομο καταλήγει κακοήθης ναρκισσιστής. Λοιπόν, υπάρχουν διάφορες αιτίες και ιδού αυτές.

1. Κακοποίηση ή παραμέληση

Όλα τα ανθρώπινα όντα χρειάζονται αγάπη και στοργή από άλλους ανθρώπους – ειδικά από τους γονείς τους. Είναι αναμενόμενο ότι οι μητέρες και οι πατέρες θα πρέπει να τα παρέχουν αυτά στα παιδιά τους.

Αλλά δυστυχώς, πολλά παιδιά στον κόσμο πέφτουν θύματα κακοποίησης ή/και παραμέλησης από τους γονείς τους. Εξαιτίας όλης αυτής της κακοποίησης ή παραμέλησης, οι κακοήθεις ναρκισσιστές απενεργοποιούν τα συναισθήματά τους για τους άλλους ανθρώπους και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Ήταν ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν αυτό το τραύμα.

Αν η κακοποιητική συμπεριφορά ομαλοποιήθηκε στην παιδική τους ηλικία, το πιθανότερο είναι να την προβάλλουν στους ανθρώπους που συναντούν.

2. Υπερβολική γονική περιποίηση

Στο άλλο άκρο του φάσματος, ένας κακοήθης ναρκισσιστής μπορεί να έχει δεχτεί υπερβολική περιποίηση ως παιδί από τους γονείς του. Το παιδί μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποτε ήθελε.

Αυτή η υπερβολική περιποίηση δημιουργεί στο παιδί μια αίσθηση δικαιώματος. Νομίζουν ότι θα έπρεπε να μπορούν να χτυπήσουν τα δάχτυλά τους και οι άνθρωποι να σέρνονται μπροστά τους. Ως αποτέλεσμα, θεωρούν ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος και το μόνο άτομο που έχει πραγματικά σημασία.

3. Υπερβολικά αυταρχική ανατροφή

Μερικές φορές, ένας κακοήθης ναρκισσιστής μπορεί να έχει υπερβολικά αυταρχικούς γονείς. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αισθάνονται σαν να μεγάλωσαν σε στρατιωτικό στρατόπεδο εκγύμνασης.

Επειδή ποτέ δεν είχαν λόγο για το τι συνέβαινε στη ζωή τους, όταν ενηλικιώνονται, θέλουν να ελέγχουν τα πάντα – ακόμη και τους άλλους ανθρώπους.

Έτσι, το παιδί των αυταρχικών γονέων γίνεται και το ίδιο αυταρχικό, και μάλιστα χειρότερα. Νιώθουν ότι το να είναι ναρκισσιστές θα τους δώσει την ελευθερία που τους έλειπε ως παιδιά.

4. Απρόβλεπτη φροντίδα

Ακόμη και αν οι γονείς ενός παιδιού δεν είναι βίαιοι, αυταρχικοί ή χαϊδεμένοι, μπορεί να είναι απρόβλεπτοι. Ίσως το παιδί να μην ξέρει ποτέ αν πρόκειται να το κανακέψουν ή να είναι κακοποιητικοί με κάποιον τρόπο.

Ίσως μερικές φορές να είναι παραμελημένα και να μην έχουν πολύ φαγητό. Άλλες φορές όμως, έχουν και οι γονείς τους δίνουν προσοχή, αν και με αρνητικό τρόπο.

Αυτή η απρόβλεπτη συμπεριφορά έχει βαθιά επίδραση σε ένα παιδί. Δημιουργεί φόβο και αβεβαιότητα. Έτσι, ως αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει κακοήθης ναρκισσιστής.

Διάγνωση του κακοήθους ναρκισσισμού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο κακοήθης ναρκισσισμός δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη διάγνωση στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών. Αλλά πολλοί ψυχολόγοι και ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο για να περιγράψουν ένα συγκεκριμένο σύνολο δοκιμασιών προσωπικότητας.

Σύμφωνα με το Ψυχιατρικό Λεξικό του Campbell, ο κακοήθης ναρκισσισμός συνδυάζει χαρακτηριστικά των εξής διαταραχών: 

1. Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας *APD*

Τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας έχουν μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί μοτίβα χειραγώγησης και παραβίασης άλλων ανθρώπων. Η κατάσταση αυτή καταδυναστεύει την προσωπικότητά τους.

Κάποιος που πάσχει από APD θα κάνει πράγματα όπως η περιφρόνηση του νόμου, η παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων και η χειραγώγηση και εκμετάλλευση των άλλων. Μπορεί να λέει ψέματα και να θέτει τους άλλους σε κίνδυνο χωρίς να νιώθει τύψεις.

2. Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας *NPD*

Τα συμπτώματα της NPD είναι το αίσθημα μεγαλομανίας, η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους ανθρώπους και η ανάγκη για θαυμασμό. Τα άτομα με αυτή την κατάσταση περιγράφονται ως αλαζόνες, εγωκεντρικοί, χειριστικοί και απαιτητικοί.

Μπορεί επίσης να έχουν μεγάλες φαντασιώσεις και να είναι πεπεισμένοι ότι αξίζουν ειδική μεταχείριση.

Τα άτομα με NPD συχνά προσπαθούν να συναναστρέφονται με άλλους που πιστεύουν ότι είναι μοναδικοί ή προικισμένοι με κάποιο τρόπο, επειδή αυτό ενισχύει τη δική τους αυτοεκτίμηση. Επίσης, δυσκολεύονται να ανεχθούν οποιαδήποτε κριτική ή ήττα.

3. Επιθετικότητα και σαδισμός

Η επιθετικότητα περιγράφει κάθε συμπεριφορά ή ενέργεια που αποσκοπεί στο να βλάψει ένα άτομο, ένα ζώο ή να καταστρέψει μια φυσική περιουσία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σωματική βία, σκληρή γλώσσα ή το σπάσιμο πραγμάτων.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η επιθετικότητα και η βία είναι τα ίδια πράγματα. Και ενώ είναι αλήθεια ότι συμπίπτουν, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.

Σαδισμός είναι όταν κάποιος βιώνει ευχαρίστηση και ικανοποίηση *όχι πάντα σεξουαλική* από την πρόκληση πόνου σε άλλους ανθρώπους.

4. Παράνοια

Η παράνοια είναι μια διαδικασία σκέψης που κάνει ένα άτομο να έχει παράλογη καχυποψία ή δυσπιστία για τους άλλους ανθρώπους. Κάποιος που την έχει μπορεί να αισθάνεται ότι τον καταδιώκουν ή ότι κάποιος θέλει να τον πιάσει.

Μπορεί επίσης να αισθάνεται ότι υπάρχει απειλή σωματικής βλάβης, ακόμη και αν δεν κινδυνεύει. Πιστεύεται ότι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το άγχος ή τον φόβο, συχνά σε σημείο παραληρήματος.

Η παρανοϊκή σκέψη συνήθως περιλαμβάνει πεποιθήσεις συνωμοσίας σχετικά με μια συγκεκριμένη απειλή. Διαφέρει, ωστόσο, από τις φοβίες, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης παράλογους φόβους, αλλά συνήθως δεν ενοχοποιούνται.

Τα χαρακτηριστικά και τα σημάδια ενός κακοήθους ναρκισσιστή για να τα αναγνωρίσετε:

Ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι ένας τεράστιος συνδυασμός διαφόρων παραγόντων. Η ίδια η NPD έχει έναν κατάλογο διαφορετικών χαρακτηριστικών, οπότε κάθε υπότυπος θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με μερικά άλλα που τον διαφοροποιούν.

Καθώς ένας κακοήθης ναρκισσιστής εξακολουθεί να είναι ναρκισσιστής, προφανώς μοιράζεται μερικά χαρακτηριστικά και με άλλα είδη ναρκισσιστών.

Ας το χωρίσουμε λοιπόν σε δύο ομάδες χαρακτηριστικών του κακοήθους ναρκισσιστή, τα κοινά και τα τρομακτικά σημάδια που είναι μοναδικά για έναν κακοήθη ναρκισσιστή.

Τα γενικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ενός κακοήθους ναρκισσιστή περιλαμβάνουν:

1. Μια διογκωμένη αίσθηση του εαυτού

2. Ανικανότητα να διαχειριστεί οποιοδήποτε είδος κριτικής

3. Εξαιρετική ανησυχία για το πώς φαίνονται στους άλλους ανθρώπους

4. Τακτική ανάγκη για επιβεβαίωση

5. Μηδενική ενσυναίσθηση για τους άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου τους

6. Συχνά εκμεταλλεύονται τους κοντινούς τους ανθρώπους για να φανούν καλύτεροι ή για να πάρουν από αυτούς τα πράγματα που θέλουν

7. Θεωρούν ότι αξίζουν το καλύτερο από τα καλύτερα

8. Συχνά ασχολούνται μόνο με ανθρώπους που είναι ελκυστικοί, επιτυχημένοι ή με υψηλό κοινωνικό κύρος

9. Πρέπει να έχουν το καλύτερο από όλα, π.χ. το καλύτερο αυτοκίνητο, το καλύτερο τηλέφωνο κ.λπ.

10. Περιμένουν να τους φέρονται σαν βασιλείς

11. Δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη αν πληγώσουν κάποιον, δεν το καταλαβαίνουν καν τις περισσότερες φορές

12. Κατηγορούν τους άλλους ανθρώπους όταν κάνουν κάτι λάθος

13. Πιστεύουν ότι η γνώμη τους είναι σωστή και όλοι οι άλλοι έχουν άδικο

14. Χρησιμοποιούν τακτικά τακτικές χειραγώγησης, όπως το gaslighting και η απομόνωση του συντρόφου τους από τους φίλους και την οικογένεια

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα σημάδια ενός κακοήθους ναρκισσιστή

Ένας κακοήθης ναρκισσιστής θα έχει όλα ή τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και ο ναρκισσισμός είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για να εντοπιστεί. Έτσι, ένας κακοήθης ναρκισσιστής μπορεί να παρουσιάζει μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά όχι άλλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνος.

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν τον κακοήθη ναρκισσισμό από τους άλλους τύπους και ανάγονται κυρίως στην αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας *APD* και στον σαδισμό.

1. Δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα των άλλων

Οι περισσότεροι ναρκισσιστές δεν νοιάζονται πραγματικά για κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό τους. Με τους κακοήθεις ναρκισσιστές, αυτό το φαινόμενο εκτοξεύεται σε υπερβολικό βαθμό.

Δεν τους νοιάζει ποιον πληγώνουν, δεν έχουν καμία πρόθεση να ζητήσουν συγγνώμη και αυτό δεν καταγράφεται καν στο μετρητή μεταμέλειας τους.

2. Συχνά χρησιμοποιούν σε βάθος τακτικές χειραγώγησης

Οι ναρκισσιστές είναι έμπειροι χειριστές, αλλά ο κακοήθης τύπος πηγαίνει μερικές βαθμίδες παραπέρα.

Θα χρησιμοποιήσουν gaslighting, ψυχική κακοποίηση, συναισθηματική κακοποίηση και μερικές φορές μπορεί να καταφύγουν σε σωματική κακοποίηση.

3. Η χρήση βίας ή επιθετικότητας

Πολλοί κακοήθεις ναρκισσιστές θα γίνουν επιθετικοί ή ακόμα και βίαιοι όταν πιεστούν, αλλά όχι όλοι. Όπως μόλις αναφέραμε, είναι πιο πιθανό να πρόκειται για ανεπαίσθητες μορφές κακοποίησης, όπως η συναισθηματική ή η ψυχική, οι οποίες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, πολλοί κακοήθεις ναρκισσιστές χρησιμοποιούν τη σωματική κακοποίηση για να πάρουν αυτό που θέλουν και στη συνέχεια ενεργοποιούν τη γοητεία για να στραφούν στη συναισθηματική κακοποίηση στη συνέχεια. [

4. Μηδενική μεταμέλεια και μηδενική φροντίδα για τις συνέπειες

Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας, αλλά συχνά εμφανίζεται και στον κακοήθη ναρκισσισμό. Ενώ οι περισσότεροι ναρκισσιστές δεν νοιάζονται πραγματικά για τους άλλους, θα έχουν κάποια έγνοια για τις συνέπειες, αν αυτό τους κάνει να φαίνονται κακοί. Ορισμένοι ναρκισσιστές δείχνουν επίσης πολύ λίγες τύψεις.

Ωστόσο, ο κακοήθης ναρκισσισμός δεν θα δείξει τίποτα από αυτά, είτε πληγώνουν κάποιον, είτε καταστρέφουν κάτι, είτε δείχνουν βία προς ένα πράγμα, ένα άτομο ή ένα κατοικίδιο.

5. Απερίσκεπτη συμπεριφορά που είναι συχνά παρορμητική

Οι κακοήθεις ναρκισσιστές που ζουν με APD δεν έχουν ιδιαίτερη συνείδηση όταν πρόκειται να καταστρέψουν ή να πληγώσουν και δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε την προσωπική τους ασφάλεια.

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν ένα μοτίβο απερίσκεπτης συμπεριφοράς που είναι τακτικά παρορμητική. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί επίσης να είναι παράνομη, αλλά θα δείξουν λίγες γνήσιες τύψεις μετά.

6. Η επιθυμία να πληγώσουν ή να βλάψουν

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κακοήθεις ναρκισσιστές θα θέλουν να βλάψουν πράγματα ή ανθρώπους. Αυτό είναι στο ακραίο άκρο της κλίμακας, είναι αλήθεια, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε.

Αν αυτό συμβαίνει και το βλέπετε σε κάποιον γνωστό σας, απομακρυνθείτε το συντομότερο δυνατό για τη δική σας ασφάλεια.

7. Απόλαυση όταν κάποιος πληγώνεται

Οι κακοήθεις ναρκισσιστές χρησιμοποιούν συχνά τον σαδισμό. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που πραγματικά ξεχωρίζει τον κακοήθη τύπο από τους άλλους στο φάσμα των NPD.

Τους αρέσει να βλέπουν κάποιον αναστατωμένο ή πληγωμένο ή απολαμβάνουν να βλέπουν τη ζημιά σε κάτι αφού την έχουν προκαλέσει.

Ένας σοβαρά κακοήθης ναρκισσιστής μπορεί επίσης να το απολαμβάνει όταν κάποιος πονάει σωματικά ή συναισθηματικά. Θα νιώσουν πραγματική ευχαρίστηση από αυτό και δεν θα βιώσουν καμία επιθυμία να βοηθήσουν ή να διορθώσουν τα πράγματα.

8. Μπορεί να βιώνει σεξουαλική ευχαρίστηση βλέποντας τους άλλους να πληγώνονται

Εκτός από το να απολαμβάνουν να βλέπουν τους άλλους να πληγώνουν, κάποιοι κακοήθεις ναρκισσιστές μπορεί να το βρίσκουν και σεξουαλικά ερεθιστικό.

Αυτό δεν ισχύει για όλους τους κακοήθεις ναρκισσιστές, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει αναγνωριστεί σε ορισμένους κακοήθεις ναρκισσιστές που έχουν ιδιαίτερα σαδιστικές τάσεις.

9. Απολαμβάνουν να βλέπουν άλλους ανθρώπους να ταπεινώνονται

Ορισμένοι κακοήθεις ναρκισσιστές δεν είναι στην πραγματικότητα σωματικά βίαιοι, αλλά αντίθετα, απολαμβάνουν να βλέπουν τους ανθρώπους να ντρέπονται ή να ταπεινώνονται.

Αυτό είναι πιθανό να γίνεται σε μια δημόσια κατάσταση, και όσο περισσότερο το άτομο αυτό φαίνεται αναστατωμένο ή σπαρταράει, τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση παίρνουν από αυτό.

10. Εξαιρετικός έλεγχος

Ένα κοινό χαρακτηριστικό του κακοήθους ναρκισσισμού είναι να είναι ελεγκτικός. Αυτό μπορεί να είναι συναισθηματικό ή σωματικό, ή μερικές φορές ένας συνδυασμός και των δύο.

Ένα άτομο που βρίσκεται σε σχέση με κάποιον τέτοιον άνθρωπο θα υπόκειται σε ακραίο έλεγχο και είναι πιθανό να παρατηρήσει επιθετικότητα αν προσπαθήσει να κινηθεί πέρα από τα όρια που έχει θέσει ο ναρκισσιστής.

Κακοήθης ναρκισσιστής vs. ψυχοπαθής

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν οι κακοήθεις ναρκισσιστές είναι επικίνδυνοι. Η απάντηση είναι ναι. Ακόμα και αν το συγκεκριμένο άτομο με αυτή την κατάσταση δεν είναι σωματικά βίαιο, είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά συναισθηματικά βίαιο και ψυχικά βίαιο.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η επιθετικότητά τους να μετατραπεί σε σωματική κάποια στιγμή. Υπάρχει μια αμφισβητούμενη σχέση μεταξύ του κακοήθους ναρκισσισμού και της ετικέτας ψυχοπαθής.

Ειλικρινά, οι κακοήθεις ναρκισσιστές δεν είναι διαγνωσμένοι κοινωνιοπαθείς ή ψυχοπαθείς, αλλά παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με αυτές τις καταστάσεις.

Για το λόγο αυτό, το μείγμα όλων αυτών δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση για όποιον εμπλακεί σε αυτήν.

Θεραπεία του κακοήθους ναρκισσισμού

Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο κακοήθης ναρκισσισμός. Είναι ειδικοί στη χειραγώγηση και θα χρησιμοποιήσουν κάθε τακτική που μπορούν για να ελέγξουν τους ανθρώπους γύρω τους.

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε τον ναρκισσιστή να θέλει να ζητήσει θεραπεία, πράγμα που δεν είναι εύκολο, επειδή συνήθως αρνούνται να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα.

Ορισμένες μέθοδοι θεραπείας είναι:

1. Θεραπεία
Η θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης τόσο της ψυχοθεραπείας όσο και της ομαδικής θεραπείας, μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει τον ναρκισσιστή.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να τον βοηθήσει να κατανοήσει τη διαταραχή του και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω του. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να μάθουν νέες δεξιότητες αντιμετώπισης και τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους. [Διαβάστε: Λόγοι για τους οποίους η θεραπεία ζεύγους δεν λειτουργεί για εσάς]

Η ομαδική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και να επιτρέψει στον ναρκισσιστή να μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να μάθουν και νέες δεξιότητες αντιμετώπισης.

2. Φαρμακευτική αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για έναν κακοήθη ναρκισσιστή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο ορισμένων από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαταραχή. Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη και την παρορμητικότητα.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν κακοήθη ναρκισσιστή

Φυσικά, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε έναν ναρκισσιστή είναι να απομακρυνθείτε από αυτόν.

Ωστόσο, μερικές φορές αυτό δεν είναι εφικτό αν πρόκειται για τον γονέα σας, το μέλος της οικογένειάς σας, το αφεντικό σας ή κάποιον άλλο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας.

Αν αυτή είναι η περίπτωση και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα πράγματα.

1. Αποφυγή
Προσπαθήστε να τους αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν βρίσκεστε στο ίδιο σπίτι, κλειδωθείτε σε ένα δωμάτιο στο οποίο δεν βρίσκονται εκείνοι. Αν εργάζεστε μαζί τους, προσπαθήστε να αποφεύγετε όσο πιο συχνά μπορείτε οποιοδήποτε μέρος στο οποίο πηγαίνουν.

Δεν έχει σημασία πώς τους αποφεύγετε, το σημαντικό είναι ότι το κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν τη ζωή σας δυστυχισμένη.

2. Τεκμηρίωση

Αν σας κακοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο, τότε πρέπει να αρχίσετε να το τεκμηριώνετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν σας κακοποιούν σωματικά *όχι ότι η συναισθηματική και η ψυχική κακοποίηση δεν είναι εξίσου κακές*.

Υπάρχουν εφαρμογές που θα καταγράφουν τον ναρκισσιστή στα κακοποιητικά επεισόδια του, τόσο με βίντεο όσο και με ήχο. Αυτό θα σας βοηθήσει όταν απευθυνθείτε στις αρχές ή σε δικηγόρο. Με την τεκμηρίωση, ο ναρκισσιστής δεν μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε τρελοί και να σας κάνει να φαίνεστε τρελοί.

3. Γκρίζος βράχος

Το gray rocking είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να εκτρέψει τη συμπεριφορά ενός τοξικού ατόμου, ενεργώντας όσο το δυνατόν λιγότερο αντιδραστικά όταν αλληλεπιδράτε μαζί του.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν την αποφυγή της οπτικής επαφής ή τη μη επίδειξη συναισθημάτων. Η ιδέα πίσω από το γκρίζο βράχο είναι ότι οι τοξικοί άνθρωποι τρέφονται από τις συγκρούσεις, το δράμα, την προσοχή και τη συνολική αντίδρασή σας. Έτσι, κάνοντας τον εαυτό σας και τις αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους όσο το δυνατόν πιο ουδέτερες, τελικά θα χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Η έλλειψη αντίδρασής σας θα τους κάνει να ψάχνουν για κάποιον άλλο να επιτεθούν, αν δεν εγκαταλείψουν την αρνητική τους συμπεριφορά.

4. Καθιέρωση ορίων

Οι περισσότεροι ναρκισσιστές κακοποιούν άλλους ανθρώπους μόνο επειδή τους επιτρέπεται. Αν κάποιος έχει υψηλή αυτοεκτίμηση και σταθερά προσωπικά όρια, τότε δεν θα ενοχλείται τόσο πολύ από τον ναρκισσιστή στη ζωή του.
Βλέπετε, στους ναρκισσιστές αρέσουν οι εύκολοι στόχοι και τα αδύναμα θύματα. Δεν τους αρέσει κάποιος που υπερασπίζεται τον εαυτό του και θέτει όρια, επειδή τότε είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να κακοποιήσουν αυτό το άτομο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι τόσο σημαντικό να θέσετε όρια με τον ναρκισσιστή. Αλλά πρέπει επίσης να το ακολουθήσετε με πράξεις και να τις τηρήσετε. Διαφορετικά, θα συνεχίσει να σας κακοποιεί.

5. Κατανόηση του ναρκισσισμού

Αν δεν έχετε ενημερωθεί για το τι πραγματικά είναι ο ναρκισσισμός, τότε δεν θα είστε οπλισμένοι με τις δεξιότητες και τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή. Πολλοί άνθρωποι είναι εγωιστές κατά καιρούς. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά ένας ναρκισσιστής είναι εγωιστής σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Έτσι, όταν καταλάβετε τι πραγματικά είναι ο κακοήθης ναρκισσισμός, μπορείτε να τον εντοπίσετε και να μείνετε όσο πιο μακριά μπορείτε.

6. Να φροντίζετε τον εαυτό σας
Ο τύπος προσωπικότητας που εμπλέκεται με ναρκισσιστές σε μια ρομαντική σχέση τείνει να είναι δοτικός. Στην πραγματικότητα, δίνουν υπερβολικά, επειδή νοιάζονται περισσότερο για τους άλλους ανθρώπους παρά για τον εαυτό τους.

Αλλά πρέπει να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Η αυτοαγάπη είναι τόσο σημαντική. Θα σας εκμεταλλευτούν και θα σας αφήσουν δυστυχισμένους. Γι’ αυτό, αγαπήστε τον εαυτό σας!

Πώς να αναζητήσετε βοήθεια
Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε έναν κακοήθη ναρκισσιστή, υπάρχουν μέρη στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για να λάβετε βοήθεια. Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες.

1. Αναζητήστε νομική βοήθεια
Αν είστε παντρεμένη και θέλετε να εγκαταλείψετε τον ναρκισσιστή σύζυγό σας, τότε θα χρειαστείτε πολλές νομικές συμβουλές. Ο σύζυγός σας πιθανότατα δεν θα θέλει να φύγετε γιατί δεν θα έχει εύκολη λεία στο σπίτι.

Ένας δικηγόρος μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τα οικονομικά, την επιμέλεια των παιδιών, την εξεύρεση ασφαλούς κατοικίας και άλλες σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να φύγετε.

2. Αναζητήστε υποστήριξη ψυχικής υγείας
Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, το να πάτε σε ατομική θεραπεία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και ελπίζω να προχωρήσετε από τη σχέση. Η θεραπεία είναι χρήσιμη για όλους, αλλά όταν έχετε αντιμετωπίσει έναν ναρκισσιστή, είναι ακόμη πιο σημαντική.

3. Βρείτε υποστήριξη από ομότιμους
Μπορείτε ακόμη να αναζητήσετε υποστήριξη από ομάδες ή άτομα που αντιμετωπίζουν ναρκισσιστές ή έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Το να ακούσετε τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων και να στηρίξετε ο ένας τον άλλον θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας.

Να τερματίσετε τη σχέση σας με έναν κακοήθη ναρκισσιστή

Ο μοναδικός καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε έναν κακοήθη ναρκισσιστή; Να φύγετε μακριά. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαρά στη ζωή σας όσο ασχολείστε με ένα τέτοιο άτομο. Επιπλέον, είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για εσάς.

Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος στη ζωή σας είναι κακοήθης ναρκισσιστής, πρέπει να κάνετε αυτό που είναι σωστό για εσάς. Τώρα ξέρετε τα πάντα για τους κακοήθεις ναρκισσιστές, οπότε ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή και να ξεφύγετε από αυτόν.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε έναν κακοήθη ναρκισσιστή. Η μόνη καλύτερη επιλογή είναι να φύγετε μακριά και να ξεκινήσετε τη ζωή σας από την αρχή. Αν χρειάζεστε βοήθεια για την κακοποίηση που έχετε υποστεί, πάρτε τη και επικεντρωθείτε στον εαυτό σας από εδώ και πέρα.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τερματίσετε τη σχέση σας.

1. Πάρτε μια σταθερή απόφαση να φύγετε

Δεν είναι ποτέ εύκολο να χωρίσεις με κάποιον και ειδικά με έναν κακοήθη ναρκισσιστή. Δεν είναι σαν τους φυσιολογικούς ανθρώπους, οπότε δεν μπορείτε να τους αφήσετε να σας δελεάσουν για να μείνετε. Γι’ αυτό, κάντε μια μεγάλη, σκληρή και ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας. Πάρτε την απόφαση να φύγετε. Για την ακρίβεια, δώστε μια υπόσχεση στον εαυτό σας ότι θα το κάνετε και κρατήστε την υπόσχεση αυτή. Ποτέ μην το ξανακάνετε πίσω ή μην το γυρίσετε πίσω.

2. Κάντε αντίγραφα των σημαντικών εγγράφων

Ο ναρκισσιστής μπορεί να έχει τον έλεγχο σημαντικών εγγράφων, όπως η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, το διαβατήριό σας, οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή ακόμη και το δίπλωμα οδήγησής σας.

Οπότε, πρέπει να τα βρείτε και να κάνετε αντίγραφά τους και να ακυρώσετε τις κάρτες λίγο πριν φύγετε, ώστε να μην αδειάσει τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

3. Κάντε ένα σχέδιο

Μετά από αυτό, καταστρώστε ένα σχέδιο για να φύγετε από την κατάσταση και να απελευθερωθείτε πριν καταλάβουν τι ετοιμάζετε. Όταν έχετε όλα τα σημαντικά έγγραφα έτοιμα, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για να ξεφύγετε πραγματικά.

Έχετε έτοιμα τα χρήματά σας και ένα μέρος για να φύγετε. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει επίσης να κανονίσετε τη μεταφορά σας. Να έχετε καλύψει όλες τις βάσεις σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

4. Μην τους πείτε ότι φεύγετε

Στις φυσιολογικές σχέσεις, ο χωρισμός συζητείται και οι δύο άνθρωποι συμφωνούν με τον τερματισμό της σχέσης *είτε το θέλουν είτε όχι*. Αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό με έναν κακοήθη ναρκισσιστή.

Αν γνωρίζουν ότι φεύγετε, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποτρέψουν. Θα σας σαμποτάρουν με κάθε ευκαιρία. Γι’ αυτό, κρατήστε το για τον εαυτό σας. Φύγετε όταν δεν είναι στο σπίτι και μην κοιτάξετε πίσω.

5. Αναζητήστε θεραπεία

Πολλά θύματα κακοήθους ναρκισσισμού χρειάζονται θεραπεία μετά το τέλος της σχέσης. Χρειάζονται βοήθεια για να ξεδιαλύνουν την κακοποίηση και να την αποδεχτούν.

Δεν μπορείτε καν να εκθέσετε έναν κακοήθη ναρκισσιστή, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα και να βγείτε από την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Σε κανέναν δεν αξίζει να έχει να κάνει με έναν κακοήθη ναρκισσιστή. Τώρα που γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά και τα σημάδια τους, όσο καλά κι αν κρύβουν το θέμα και όσο κι αν προσπαθούν να σας κατηγορήσουν για ό,τι κάνουν – εσείς δεν έχετε άδικο, εκείνοι έχουν.

Μετάφραση – Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη
Πρωτότυπο κείμενο: Malignant Narcissist: 48 Scary Traits, Causes & What Makes Them So Bad! by Carol Morgan LPDR. CAROL MORGAN
Η Dr. Carol Morgan, Επικοινωνιολόγο, σύμβουλο σχέσεων και επιτυχίας…

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close