Search

Η ζωφόρος του Παρθενώνα

Η γλυπτή μαρμάρινη απεικόνιση των Μεγάλων Παναθηναίων αποτελεί μαρτυρία του καλλιτεχνικού μεγαλείου της αρχαίας Ελλάδας.

Αρχικά φιλοτεχνημένο για να κοσμεί το ανώτερο τμήμα του εσωτερικού θαλάμου του Παρθενώνα, αυτό το μνημειώδες αριστούργημα προσφέρει μια ματιά στη μεγαλοπρέπεια του αρχαίου κόσμου.

Εκτεινόμενο σε ένα εντυπωσιακό μήκος 525 ποδών (160 μ.), το γλυπτό καυχιόταν για την εκπληκτική απεικόνιση 378 μορφών και θεοτήτων, συνοδευόμενων από πάνω από 200 περίτεχνα σκαλισμένα ζώα.

Σήμερα, θραύσματα αυτού του αξιοσημείωτου έργου τέχνης βρίσκονται σε δύο διάσημα μουσεία, το καθένα από τα οποία φιλοξενεί ένα μέρος της μεγαλοπρέπειάς του.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, που βρίσκεται στην Αθήνα, παρουσιάζει με υπερηφάνεια 164 πόδια (50 μ.) της ζωφόρου των Μεγάλων Παναθηναίων. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τις περίτεχνες λεπτομέρειες και την καλλιτεχνική μαεστρία που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία αυτού του μνημειώδους γλυπτού.

Τα θραύσματα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης προσφέρουν μια δελεαστική ματιά στη μεγαλύτερη σύνθεση, επιτρέποντας στους θεατές να εκτιμήσουν την ικανότητα και το όραμα των αρχαίων τεχνιτών.

Επιπλέον 262 μέτρα της ζωφόρου των Μεγάλων Παναθηναίων βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αυξάνοντας την παγκόσμια εκτίμηση αυτού του εξαιρετικού έργου τέχνης.

Εδώ, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βυθιστούν στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, να θαυμάσουν τις εξαιρετικά σκαλισμένες μορφές και να κατανοήσουν βαθύτερα τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα της εποχής.

Η σημασία των Μεγάλων Παναθηναίων εκτείνεται πέρα από την απόλυτη κλίμακα και την καλλιτεχνική τους λαμπρότητα. Αντιπροσωπεύει τον εορτασμό των Παναθηναϊκών Αγώνων, μιας από τις σημαντικότερες θρησκευτικές και αθλητικές γιορτές στην αρχαία Αθήνα. Η ζωφόρος απεικονίζει την πανηγυρική πομπή που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων, παρουσιάζοντας σκηνές θεών, ανθρώπων και ζώων, όλα περίτεχνα συνυφασμένα σε μια εκπληκτική επίδειξη καλλιτεχνίας που κόβει την ανάσα.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://thetravelbible.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close