Τι δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε έναν ναρκισσιστή;

Το να μιλάς με έναν ναρκισσιστή – ένα άτομο που έχει πολύ υψηλή αυτοεκτίμηση και που δεν μπορεί να διαχειριστεί καμία κριτική – είναι σαν να περπατάς σε ναρκοπέδια. Κάθε λέξη μπορεί να κάνει τον ναρκισσιστή να «εκραγεί» από θυμό, με αποτέλεσμα συχνά να υπάρχουν βίαιες λογομαχίες και προσβολές.

Οι ναρκισσιστές είναι κακοί στη ρύθμιση των συναισθημάτων και δεν διαχειρίζονται καλά την απογοήτευση, κάτι που οδηγεί σε εκρήξεις θυμού και εκδικητική συμπεριφορά.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πραγμάτων που δεν πρέπει να πείτε σε έναν ναρκισσιστή:

1. Δεν θα το έκανα έτσι

Ακόμα κι αν θέλετε απλώς να εκφράσετε εποικοδομητική κριτική ή να δώσετε συμβουλές, ο νάρκισσος θα νιώσει μόνο ότι έκανε κάτι άσχημα και ότι θα μπορούσατε να είχατε χειριστεί καλύτερα την κριτική γεγονός που απειλεί την αυτοεκτίμησή του, και αυτό δεν σου επιτρέπεται γιατί ο μόνος που μπορεί να τραβήξει την προσοχή και που μπορεί να κάνει πράγματα καλύτερα από τον καθένα είναι αυτός

2. Κάνεις λάθος

Ο νάρκισσος δεν του αρέσει να του λένε ότι κάνει λάθος και οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις ιδέες του θα θεωρηθεί ως αιτία λογομαχίας. Είναι ο καλύτερος, επομένως αυτό που πιστεύει είναι καλύτερο από τις σκέψεις των άλλων.

3. Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε; Υπάρχει πρόβλημα;

Όταν θέτετε ένα τέτοιο ερώτημα έρχεται σε δύσκολη και αμήχανη θέση και θα τον κάνει αμυντικό, γιατί ακόμα κι αν δεν φαίνεται, η αυτοεκτίμησή του είναι πολύ εύθραυστη και μια τέτοια ερώτηση μπορεί να τη βάλει σε κίνδυνο. Στο μυαλό του, αν κάποιος πιστεύει για εκείνον ότι είναι περίεργος/προβληματικός/κακός/κάτι λιγότερο από τέλειος, τότε αυτό το άτομο αντιπροσωπεύει μια απειλή που πρέπει να καταστραφεί και θα αποφασίσει τον τρόπο.

Η δεύτερη ερώτηση μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη. Ο νάρκισσος δεν θα το εκλάβει ως προσφορά βοήθειας αλλά ως ένα είδος κοροϊδίας, διότι θεωρεί ότι μετατρέπεται το αδύναμο άτομο που χρειάζεται τους άλλους.

4. Αλλά ποτέ δεν ___

«Μα δεν έχεις δει ποτέ αυτή την ταινία»

Μα δεν μίλησες ποτέ σε αυτό το κορίτσι”

«Δεν ήρθες ποτέ σε εκείνο το πάρτι»

Ποτέ μην επισημαίνετε σε έναν ναρκισσιστή ότι έχετε παρατηρήσει ότι λέει ψέματα, ειδικά αν υπάρχουν άλλα άτομα τριγύρω, γιατί μόνο θα τον θυμώσετε. Δεν θέλει να τον βλέπουν ως ψεύτη αλλά ως ένα cool άτομο που έχει κάνει πολλά πράγματα, ακόμα κι αν δεν είναι αλήθεια. Συχνά θα χρησιμοποιεί ψέματα για να επινοήσει αυτό που συνέβη ή θα επιβεβαιώσει ότι έκανε ή είδε πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Όσο πιο ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία, όσο περισσότερη προσοχή λαμβάνει, τόσο αυξάνεται και ενισχύεται η αυτοεκτίμησή του.

5. Οποιαδήποτε κριτική

Ποτέ, ποτέ, ποτέ μην επικρίνετε έναν ναρκισσιστή, ειδικά μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Οποιαδήποτε κρίση θα εκληφθεί ως προσωπική επίθεση και προσβολή, είτε είναι συμβουλή, είτε μια ιδέα διαφορετική από τη δική του, μια εποικοδομητική κριτική ή ένα αστείο, μια πολύ μικρή προσβολή ή μια κρίση για όσα είπε ή έκανε. Ο νάρκισσος αυτό που φοβάται περισσότερο είναι να τον επικρίνουν και αν το κάνεις θα σου επιτεθεί και θα στρέψει ό,τι λες εναντίον σου. Θα πάρει ακόμα και ένα αστείο και θα το μετατρέψει σε κάτι φρικτό για να σας πειράξει και να σας κάνει να νιώσετε άσχημα, γιατί δεν μπορεί να αφήσει ατιμώρητη καμία κριτική και να θέσει σε κίνδυνο την αγάπη του για το τέλειο ον που πιστεύει ότι είναι.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: Matilde Vernarelli ερευνήτρια ναρκισσιστικής διαταραχής

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close