Search

Οι 10 τύποι ναρκισσιστών, αιτίες & προειδοποιητικά σημάδια

Κατ’ αρχάς, θέλω να πω ότι η ναρκισσιστική διαταραχή είναι δύσκολη υπόθεση! Ο λόγος είναι ότι κάποιος με τη διαταραχή αυτή μπορεί να παρουσιάζεται με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους… πιθανότατα επειδή συχνά συνυπάρχει με άλλες διαταραχές.

Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο να αφαιρέσει τη διαταραχή από την τελευταία έκδοση του DSM, του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου για τις ψυχικές διαταραχές, με κυρίαρχο λόγο τον περιορισμένο αριθμό επίσημων ερευνών σχετικά με τη διαταραχή. Σύμφωνα με το American Journal of Psychiatry, πρόκειται για μια από τις λιγότερο μελετημένες διαταραχές προσωπικότητας, χωρίς να έχουν γίνει κλινικές δοκιμές για μια πιθανή θεραπεία της διαταραχής. Αρκετά τρομακτικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο διαδεδομένη φαίνεται να είναι… ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν “γονική αποξένωση”.

Τι είναι ο ναρκισσιστής;

Γενικά πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και δικαιούνται ειδική μεταχείριση. Παρουσιάζουν ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλομανίας μερικές φορές στη συμπεριφορά τους και άλλες φορές μόνο σε φαντασιώσεις επιτυχίας και εξουσίας. Κάτω από την επιφάνεια, δεν αγαπούν τον εαυτό τους (πράγμα που πιστεύω ότι σημαίνει ότι είναι ανίκανοι να αγαπήσουν πραγματικά οποιονδήποτε άλλον). Τους οδηγεί η ντροπή, έχουν μια συνεχή ανάγκη για θαυμασμό και θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τον εύθραυστο εγωισμό τους, με τους μηχανισμούς αντιμετώπισης να είναι ευθέως καταχρηστικοί. Τέλος, και ίσως το πιο γνωστό σύμπτωμα της διαταραχής, είναι η κραυγαλέα έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους.

Τώρα, επειδή ο ένας ναρκισσιστής μπορεί να παρουσιάζεται πολύ διαφορετικά από τον άλλον, θα αναφερθώ σε ένα άρθρο που έγραψε η Kristen Milstead, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, το οποίο εξέθεσε όλους αυτούς τους διάφορους όρους που είχα συναντήσει όμορφα και με τρόπο που έβγαζε απόλυτο νόημα.

Τύποι

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τέσσερις βασικούς τύπους ναρκισσιστών, καθένας από τους οποίους επιδεικνύει διαφορετικές συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον εύθραυστο εσωτερικό πυρήνα της αίσθησης του εαυτού του. Μέσα σε κάθε έναν από αυτούς τους τρεις τύπους υπάρχουν έξι υπο-τύποι που χαρακτηρίζουν το πώς τα χαρακτηριστικά μπορεί να φαίνονται στους άλλους.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτοί οι διαφορετικοί τύποι αποτελούν γενικεύσεις και ότι δεν πρόκειται κάθε ναρκισσιστής να χωρέσει με ακρίβεια σε μία μόνο κατηγορία. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν πάντα αποχρώσεις του γκρίζου και ένας ναρκισσιστής μπορεί να διασταυρώνεται με περισσότερους από έναν τύπους.

Κλασικός

Οι κλασικοί ναρκισσιστές είναι οι τυπικοί ναρκισσιστές που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν ακούν τον όρο “ναρκισσιστής”, που περιγράφονται επίσης ως υψηλά λειτουργικοί, επιδειξιομανείς ή μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές. Παρουσιάζουν συμπεριφορά που επιδιώκει την προσοχή, τείνουν να καυχιούνται για τα επιτεύγματά τους, αισθάνονται ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση και περιμένουν από τους άλλους να υποκλιθούν και να τους φιλήσουν τα πόδια. Στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό τους και βαριούνται εύκολα όταν η συζήτηση απομακρύνεται από αυτούς. Έχουν την τάση να θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από τους περισσότερους ανθρώπους και είναι απελπισμένοι να νιώθουν σημαντικοί.

Ευάλωτος

Ο δεύτερος μεγάλος τύπος ναρκισσιστή είναι ο ευάλωτος ναρκισσιστής, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης εύθραυστος, αντισταθμιστικός ή νάρκισσος της ντουλάπας. Όπως και οι κλασικοί ναρκισσιστές, έτσι και αυτοί αισθάνονται ανώτεροι από τους περισσότερους ανθρώπους που συναντούν- ωστόσο, είναι πιο εσωστρεφείς και απεχθάνονται να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Προτιμούν να προσκολλώνται σε ιδιαίτερους ανθρώπους αντί να επιδιώκουν οι ίδιοι την ιδιαίτερη μεταχείριση. Είναι πιο πιθανό να αναζητούν τον οίκτο των άλλων ή να κολακεύουν και να γλείφουν τους άλλους, μερικές φορές με υπερβολική γενναιοδωρία, μόνο και μόνο για να λάβουν την προσοχή και τον θαυμασμό που επιθυμούν για να ενισχύσουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους.

Κοινοτικός

Ο τρίτος μεγάλος τύπος ναρκισσιστή είναι ο κοινοτικός ναρκισσιστής. Αυτός ο τύπος είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστεί με την πρώτη ματιά, επειδή εστιάζουν στην προώθηση του εαυτού τους μέσα από τη δέσμευσή τους προς τους άλλους, τους κοινοτικούς στόχους και την αυτοαποκαλούμενη υπερ-ικανότητά τους να ακούνε και να συνδέονται με τους άλλους. Συχνά δίνουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (ή καυχιούνται για το πόσο λίγα ξοδεύουν για τον εαυτό τους) και αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους “βοηθώντας” τους άλλους. Μπορεί να μιλούν για την “αποστολή της ζωής τους” με μεγαλοπρεπείς όρους ή να δεσμεύονται για έναν σκοπό που θα “αλλάξει τον κόσμο”.

Παρόλο που επιφανειακά φαίνονται ανιδιοτελείς, ψάξτε λίγο βαθύτερα και μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι εξαιρετικά εδαφικοί όσον αφορά το φιλανθρωπικό ίδρυμα που υπηρετούν και ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να λάβουν ένα χτύπημα στην πλάτη για τη συνεισφορά τους παρά για τον κοινοτικό στόχο για τον οποίο υποτίθεται ότι εργάζονται. Η αλήθεια είναι ότι ασχολούνται με την κοινότητα μόνο και μόνο για να επικυρώσουν την οδυνηρά ελλειμματική αίσθηση του εαυτού τους.

Κακοήθης

Ο τέταρτος και τελευταίος σημαντικός τύπος ναρκισσιστή είναι ο κακοήθης ή τοξικός ναρκισσιστής. Είναι ιδιαίτερα χειριστικοί και εκμεταλλεύονται τους άλλους (συνήθως για ευχαρίστηση). Αυτοί οι ναρκισσιστές τείνουν να εμφανίζουν παράνοια και αντικοινωνικά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στους κλασικούς, ευάλωτους ή κοινοτικούς ναρκισσιστές. Μπορεί να είναι αδίστακτοι στον πρωταρχικό τους στόχο να ελέγχουν και να κυριαρχούν στους άλλους. Είναι δόλιοι και επιθετικοί. Ακόμη χειρότερα, δεν έχουν τύψεις για τις πράξεις τους.

Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε κολλήσει σε μια σχέση ή να αντιμετωπίζετε έναν ναρκισσιστή πρώην που θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά σας, σας ενθαρρύνω να απευθυνθείτε για βοήθεια.

Υπο-τύπος 1: Φανερός vs. Κρυφός

Καθένας από αυτούς τους κύριους τύπους ναρκισσιστών περιλαμβάνει υποτύπους που χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά μπορεί να εμφανίζονται στους άλλους.
Ο πρώτος υποτύπος περιγράφει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ναρκισσιστής για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του… Είναι φανερός και χρησιμοποιεί μεθόδους που είναι προφανείς και ανοιχτές για να τις βλέπουν όλοι; Ή είναι κρυφοί και χρησιμοποιούν μεθόδους που είναι πιο κρυφές και μυστικοπαθείς; Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε ότι στους ναρκισσιστές αρέσει να εκτοξεύουν προσβολές και να υποτιμούν τους ανθρώπους. Ένας φανερός ναρκισσιστής θα το κάνει αυτό με προφανείς και αδιαμφισβήτητους τρόπους, ενώ ένας κρυφός ναρκισσιστής θα το κάνει με πιο παθητικούς-επιθετικούς τρόπους. Ένας συγκαλυμμένος ναρκισσιστής μπορεί να χειραγωγήσει τους άλλους χωρίς αυτοί να γνωρίζουν ότι χειραγωγήθηκαν, ή η τακτική του τους επιτρέπει να αρνηθούν αυτό που συνέβη.

Οι κλασικοί και κοινοτικοί ναρκισσιστές είναι πάντα φανεροί και οι ευάλωτοι ναρκισσιστές είναι πάντα κρυφοί- ωστόσο, όταν πρόκειται για κακοήθεις ναρκισσιστές… μπορεί να είναι και οι δύο.

Υποτύπος 2: Σωματικός vs. εγκεφαλικός

Ο δεύτερος υποτύπος ορίζει τι εκτιμά περισσότερο ο ναρκισσιστής στον εαυτό του και στους άλλους. Κανένας ναρκισσιστής δεν θέλει να υπερτερεί του συντρόφου του. Ο σύντροφός τους αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν ένα λαμπερό αντικείμενο που μπορούν να επιδείξουν για να αυξήσουν τη δική τους κοινωνική θέση. Αυτός ο υποτύπος περιλαμβάνει τους σωματικούς ναρκισσιστές, οι οποίοι έχουν εμμονή με το σώμα τους και την εξωτερική τους εμφάνιση, και τους εγκεφαλικούς ναρκισσιστές που εμφανίζονται ως ξερόλες. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους πιο έξυπνους στην παρέα και τους αρέσει να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους με τα επιτεύγματά τους. Ο πρώτος υποτύπος περιγράφει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ναρκισσιστής για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του… Είναι φανερός και χρησιμοποιεί μεθόδους που είναι προφανείς και ανοιχτές για να τις βλέπουν όλοι; Ή είναι κρυφοί και χρησιμοποιούν μεθόδους που είναι πιο κρυφές και μυστικοπαθείς; Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε ότι στους ναρκισσιστές αρέσει να εκτοξεύουν προσβολές και να υποτιμούν τους ανθρώπους. Ένας φανερός ναρκισσιστής θα το κάνει αυτό με προφανείς και αδιαμφισβήτητους τρόπους, ενώ ένας κρυφός ναρκισσιστής θα το κάνει με πιο παθητικούς-επιθετικούς τρόπους. Ένας συγκαλυμμένος ναρκισσιστής μπορεί να χειραγωγήσει τους άλλους χωρίς αυτοί να γνωρίζουν ότι χειραγωγήθηκαν, ή η τακτική του τους επιτρέπει να αρνηθούν αυτό που συνέβη.

Οι κλασικοί και κοινοτικοί ναρκισσιστές είναι πάντα φανεροί και οι ευάλωτοι ναρκισσιστές είναι πάντα κρυφοί- ωστόσο, όταν πρόκειται για κακοήθεις ναρκισσιστές… μπορεί να είναι και οι δύο.

Υποτύπος 2: Σωματικός vs. εγκεφαλικός

Ο δεύτερος υποτύπος ορίζει τι εκτιμά περισσότερο ο ναρκισσιστής στον εαυτό του και στους άλλους. Κανένας ναρκισσιστής δεν θέλει να υπερτερεί του συντρόφου του. Ο σύντροφός τους αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν ένα λαμπερό αντικείμενο που μπορούν να επιδείξουν για να αυξήσουν τη δική τους κοινωνική θέση. Αυτός ο υποτύπος περιλαμβάνει τους σωματικούς ναρκισσιστές, οι οποίοι έχουν εμμονή με το σώμα τους και την εξωτερική τους εμφάνιση, και τους εγκεφαλικούς ναρκισσιστές που εμφανίζονται ως ξερόλες. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους πιο έξυπνους στο δωμάτιο και τους αρέσει να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους με τα επιτεύγματά τους. Οποιοσδήποτε από τους τέσσερις κύριους τύπους ναρκισσιστών – κλασικός, ευάλωτος, κοινοτικός ή κακοήθης – μπορεί να είναι είτε σωματικός είτε εγκεφαλικός.

Υπο-τύπος 3: Αντεστραμμένος vs. σαδιστής

Ο τελευταίος και τελευταίος υποτύπος περιλαμβάνει δύο ειδικούς τύπους ναρκισσιστών. Ο πρώτος ειδικός υποτύπος είναι ο ανεστραμμένος ναρκισσιστής, ο οποίος ισχύει μόνο για τους ευάλωτους, συγκαλυμμένους ναρκισσιστές. Αυτή η ομάδα ναρκισσιστών είναι συν-εξαρτώμενοι και τείνουν να προσκολλώνται σε άλλους ναρκισσιστές για να νιώθουν ξεχωριστοί. Τείνουν να έχουν νοοτροπία θύματος και υποφέρουν από θέματα εγκατάλειψης παιδιών.

Ο δεύτερος ειδικός υποτύπος είναι ο σαδιστής ναρκισσιστής… ένας ειδικός τύπος κακοήθους ναρκισσιστή. Αυτή η ομάδα είναι συγκρίσιμη με τους κοινωνιοπαθείς και τους ψυχοπαθείς στο ότι παίρνουν μεγάλη ευχαρίστηση από τον πόνο των άλλων. Τους αρέσει να ταπεινώνουν και να πληγώνουν τους ανθρώπους και μερικές φορές έχουν παράξενα σεξουαλικά φετίχ.

Αιτίες

Τώρα που εξετάσαμε τους 10 διαφορετικούς τύπους ναρκισσιστών, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι στο καλό προκαλεί αυτή τη διαταραχή προσωπικότητας. Υπάρχουν πολλές εικασίες εκεί έξω, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά. Ωστόσο, βρήκα δύο διαφορετικές επίσημες θεωρίες σχετικά με αυτό… η πρώτη αναπτύχθηκε από τον Otto Kernberg και η δεύτερη από τον Heinz Kohut.

Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους ναρκισσιστικά… και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η αυτοεκτίμησή τους ρυθμίζεται από εξωτερικές επιρροές και έχουν ανάγκη να τα θαυμάζουν οι άλλοι για να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Έτσι, ο λόγος για τον οποίο εμείς, ως γονείς, παρέχουμε θετική ενίσχυση στα παιδιά μας.

Σύμφωνα με τον Kernberg, η ύπαρξη μιας μητέρας που είναι άνεργη και απόμακρη, η οποία είναι υπερκριτική και υποτιμά το παιδί της, αναγκάζει το παιδί να δημιουργήσει έναν εσωτερικευμένο μεγαλοπρεπή εαυτό ως μηχανισμό άμυνας απέναντι στην αντιληπτή έλλειψη αγάπης και το συνακόλουθο συναισθηματικό τραύμα. Θεωρεί ότι η ναρκισσιστική διαταραχή είναι μια παθολογική εξέλιξη.

Ο Kohut, από την άλλη πλευρά, θεωρούσε ότι το περιβάλλον και μόνο είναι η κύρια αιτία και ότι η ναρκισσιστική διαταραχή ήταν το αποτέλεσμα της ανακοπής της φυσιολογικής ψυχολογικής ανάπτυξης.

Τώρα, μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχω γνωρίσει μερικούς που σίγουρα είχαν ανατροφή σε ένα σπίτι με μια εξαιρετικά ανάλγητη μητέρα. Από την άλλη πλευρά, έχω γνωρίσει ναρκισσιστές ανθρώπους που έχουν επίσης φαινομενικά “φυσιολογικές” μητέρες και είχαν περισσότερο παιδική ηλικία τύπου “κλειδί στο χέρι”. Το κοινό στοιχείο από τη δική μου οπτική γωνία φαίνεται να είναι ότι το παιδί δεν ικανοποιεί τις συναισθηματικές του ανάγκες, είτε αυτό συμβαίνει μέσω ενός υπερκριτικού γονέα είτε μέσω ενός παραμελητικού γονέα.

Στο τέλος της ημέρας, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ότι ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου στην πρώιμη παιδική ηλικία περιλαμβάνουν:

  • την αναίσθητη γονική μέριμνα,
  • απρόβλεπτη ή αμελής φροντίδα,
  • υπερβολική κριτική,
  • την κακοποίηση,
  • τραύμα,
  • εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες, και
  • ο υπερβολικός έπαινος και η υπερβολική περιποίηση, όταν οι γονείς εστιάζουν έντονα στην εμφάνιση ή το ιδιαίτερο ταλέντο του παιδιού (συνήθως ως αποτέλεσμα της δικής τους έλλειψης αυτοεκτίμησης).

Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι οι ανωμαλίες στα γονίδια ενός ατόμου μπορεί να επηρεάζουν τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου του και των συμπεριφορών του.

Προειδοποιητικά σημάδια
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να βρίσκεστε στην παρουσία ή, ακόμη χειρότερα, σε σχέση με ένα ναρκισσιστικό άτομο;

Λοιπόν, υπάρχουν πολλά εξωτερικά σημάδια που θα πρέπει να κάνουν τις αραχνοΰφαντες αισθήσεις σας να μυρίζουν…

Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά γοητευτικός και συμπαθής. Ξέρετε… εκείνο το άτομο που ανυπομονούσατε να ξαναδείτε γιατί σας έκανε να νιώσετε τόσο καλά.

Ωστόσο, αν ψάξετε λίγο βαθύτερα μπορεί να παρατηρήσετε ότι:

• πάντα επαναφέρουν την κουβέντα στον εαυτό τους,
• έχουν την τάση να καυχιούνται για τις ικανότητες ή τα επιτεύγματά τους,
• τους αρέσει να αναφέρουν ονόματα,
• είναι πραγματικά αρκετά επιφανειακοί και δεν είναι σε θέση να είναι πραγματικά ευάλωτοι…
• δεν υπάρχει βαθιά συζήτηση με έναν πραγματικό ναρκισσιστή.
• έχουν την τάση να ψαρεύουν κομπλιμέντα εξαιτίας της υπερβολικής τους ανάγκης για επιβεβαίωση,
• μπορούν να γίνουν εχθρικοί όταν τους ασκείται κριτική… ακόμη και με εποικοδομητική κριτική,
• είναι τελειομανείς,
• αρέσκονται στο να ξεπερνούν τους πάντες, επειδή θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο,
• μπορεί να μην ακολουθούν τους κανόνες λόγω της αίσθησης του δικαιώματός τους,
• είναι ανίκανοι για αυτοκριτική και δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Τους αρέσει να παίζουν το “παιχνίδι των ευθυνών”.
• είναι φρικιά του ελέγχου, οπότε τείνουν να μην επικοινωνούν πολύ καλά και σίγουρα δεν λειτουργούν ως μέρος μιας ομάδας,
• διαθέτουν εμφανή έλλειψη ενσυναίσθησης των άλλων… πραγματικά δεν γνωρίζουν την έννοια της φράσης “να μπεις στη θέση κάποιου άλλου”.
• μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικοί απέναντι στους άλλους,
• στερούνται ορίων, ως μέρος της αίσθησης του δικαιώματός τους,
• έχουν πολλούς επιφανειακούς φίλους, ίσως στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ωστόσο, τους λείπουν σοβαρά οι στενές ή μακροχρόνιες φιλίες ή σχέσεις.
• σε γενικές γραμμές, απλά αφήνουν πίσω τους ένα ίχνος συντριβής όπου κι αν πάνε… είτε πρόκειται για μια σειρά από διαλυμένες φιλίες, προσωπικές σχέσεις που πήγαν σοβαρά στραβά, είτε για φρικτές εργασιακές εμπειρίες.
Αυτά είναι μερικά από τα εξωτερικά σημάδια που μπορεί να αναγνωρίσετε σε ένα ναρκισσιστικό άτομο- ωστόσο, θέλω να ψάξω λίγο βαθύτερα και να εξετάσω μερικά από τα εσωτερικά σημάδια που πραγματικά πρέπει να προσέχουμε. Με άλλα λόγια, πώς μας κάνουν να αισθανόμαστε.
Όπως ανέφερα προηγουμένως, ένα ναρκισσιστικό άτομο θα σας κάνει να νιώσετε πραγματικά ξεχωριστοί στην αρχή της σχέσης σας. Μπορεί να σας κατακλύζει με κομπλιμέντα ή να σας πηγαίνει σε μεγάλες περιπέτειες. Θα σας κάνουν να νιώσετε τόσο καλά που μπορεί απλώς να αγνοήσετε κάποια από τα προειδοποιητικά σημάδια.
Μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να βρίσκετε δικαιολογίες για την κακή συμπεριφορά του… “πρέπει να είχε απλώς μια κακή μέρα”. Ή… “Ουάου, αυτό το άτομο πρέπει να τον/την πλήγωσε πολύ”. Ή μπορεί ακόμη και να το πάρετε πάνω σας… “πρέπει να παρεξήγησα”.

Αφού παρασυρθείτε εντελώς, ο ναρκισσιστής θα αρχίσει να το αλλάζει και να γίνεται χειριστικός. Στην αρχή θα είναι ανεπαίσθητο, αλλά με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και μπορεί ακόμη και να βρεθείτε να ζείτε σε μια ομίχλη σύγχυσης. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλός/’η και ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά. Η αυτοεκτίμησή σας θα απογυμνωθεί και θα περπατάτε για πάντα πάνω σε τσόφλια προσπαθώντας να κατευνάσετε το άτομο που κάποτε σας έκανε να νιώθετε απίστευτα ξεχωριστοί.

Βιβλιογραφικές αναφορές 

Monique Mason, (2019) The 10 Types of Narcissists, Causes & Warning Signs https://pathwaysfamilycoaching.com/

Sheenie Ambardar, MD, Narcissistic Personality Disorder, MedScape, May 16, 2018

Eve Caligor, M.D., Kenneth N. Levy, Ph.D., Frank E. Yeomans, M.D., Ph.D., Narcissistic Personality Disorder: Diagnostic and Clinical Challenges, The American Journal of Psychiatry, April 30, 2015

Kristen Milstead, Ph.D. Sociology, 9 Types of Narcissists: The Ultimate Guide, Fairy Tale Shadows, December 4, 2018

Margalis Fjelstad, PhD, 14 Signs You’re Dealing With A Narcissist, Mind Body Green

Amanda Chan, HuffPost, 18 Ways To Spot A Narcissist, November 2, 2018

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close