Search

Jon Waterhouse: Οικολόγος, Περιβαλλοντολόγος, Ερευνητής Ιθαγενών πληθυσμών

Ο Jon Waterhouse διακατέχεται από την αντίληψη, ότι εάν ‘’παντρέψουμε’’ την παραδοσιακή γνώση και τέχνη των ιθαγενών με την σύγχρονη επιστήμη, μόνο τότε μπορούμε να κατανοήσουμε τον πλανήτη μας. Για να αποδείξει κάτι τέτοιο, μαζί με την συνεργάτη του, την Mary Marshall, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, εξουσιοδοτώντας σε παγκόσμιο επίπεδο, όλους αυτούς τους “θεατές” των περιβαλλοντικών αλλαγών, εν προκειμένω τους ιθαγενείς.

Παρέχοντας την τεχνολογία λοιπόν, σ’ αυτούς τους απομακρυσμένους πληθυσμούς, να συλλέξουν, να καταγράψουν και να μοιραστούν την ντόπια γνώση και πληροφορία, ο Waterhouse συμβάλλει σε μια καθαρότερη επιστημονική καταγραφή των αποθεμάτων νερού και περιβαλλοντικών συνθηκών, ενώ ταυτοχρόνως, δημιουργεί μια τρισδιάστατη οπτική βάση δεδομένων για την κατάσταση των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, άνευ προηγουμένου.

Χωρίς κανέναν περιορισμό, τόσο από την γλώσσα, όσο και από την εκπαίδευση, αυτή η κατανοητή οπτική βιβλιοθήκη, το Ζωντανό Δίκτυο Γνώσης των Ιθαγενών (LINK), δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες, να έχουν φωνή και άποψη σε μια ευρύτερη συζήτηση για τον φυσικό μας κόσμο, τους ανθρώπους και τις κουλτούρες του.

Ιθαγενείς συνεργάτες από τη Σιβηρία μέχρι τον Αμαζόνιο και άλλες απομακρυσμένες περιοχές, παρέχουν βασικές γνώσεις για την κατάσταση των τοπικών υδάτων και περιβαλλοντικών συνθηκών, καθώς επίσης και για τα χαρακτηριστικά της τοπικής κουλτούρας και του πολιτισμού τους.

Επιπροσθέτως, μέσα από συνεργασίες με την NASA, την Αμερικανική Υπηρεσία για τα Ψάρια και την Άγρια Ζωή, το Παν/μιο του Χάρβαρντ, τον USGS, το Ίδρυμα Εθνικών Επιστημών, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την Βιοποικιλότητα, τις Ρωσικές Ακαδημίες Επιστημών και την Κοινότητα του National Geographic, ο Waterhouse και η Marshall, είναι σε θέση να παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε ιθαγενείς νεαρής ηλικίας σε όλο τον πλανήτη.

Ο Waterhouse, ένας ντόπιος Αμερικανός, επικεφαλής του Προγράμματος για τους Ιθαγενείς, με έδρα το Παν/μιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, συμμετέχει στο Συμβούλιο για το Ιατρικό Πρότζεκτ μεταξύ Αλάσκας-Σουδάν και είναι απόστρατος Αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Ντίνος Παιδαράκης

Πηγή: https://www.nationalgeographic.org

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close