Search

Η ιατρική κοινότητα δεν πρέπει να σιωπά για τον ιατρικό βιασμό στις μυστικές φυλακές της CIA, υποστηρίζουν ερευνητές

Σύμφωνα με μια νέα άποψη της JAMA, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Sondra Crosby και Leonard Glantz, καταγγέλλουν πρακτικές ορθικής σίτισης που συνέβησαν σε αυτές τις φυλακές και ζητούν από τους ιατρούς να λογοδοτήσουν. 

Σύμφωνα με μια νέα άποψη της JAMA  , οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Sondra Crosby  και Leonard Glantz , καταγγέλλουν πρακτικές πρωκτικής σίτισης που συνέβησαν σε αυτές τις φυλακές και ζητούν από τους ιατρούς που επέτρεψαν αυτόν τον «ιατροποιημένο βιασμό» να λογοδοτήσουν για παραβίαση ηθικών και νομικών προτύπων. .  

Πριν από σχεδόν 10 χρόνια, μια έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ εξέθεσε για πρώτη φορά τη φρίκη της αναγκαστικής σίτισης από το ορθό που επιβλήθηκε σε κρατούμενους στις μυστικές φυλακές της CIA. Τα θύματα αυτής της κακοποίησης μεταφέρθηκαν αργότερα στο στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντάναμο για αόριστο περιορισμό.

Τώρα, καθώς η χώρα σηματοδοτεί τον 22ο χρόνο από το άνοιγμα του Κόλπου του Γκουαντάναμο, δύο ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSPH) ζητούν από τους ιατρούς που εμπλέκονται σε αυτήν την ανήθικη και απαξιωμένη πρακτική να λογοδοτήσουν.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA , η Δρ. Sondra Crosby , καθηγήτρια νόμου υγείας, ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο BUSPH και ο Leonard Glantz , ομότιμος καθηγητής δικαίου υγείας, πολιτικής και διαχείρισης στο BUSPH, εξισώνουν την ορθική σίτιση με βασανιστήρια και υποστηρίζουν ότι οι ιατροί που εξουσιοδοτούσαν , διέταξε ή συμμετείχε σε αυτή τη μη συναινετική και ιατρικά αναποτελεσματική πρακτική έχουν διαπράξει πράξεις που πληρούν τον νομικό ορισμό του βιασμού. Αυτοί οι αξιωματούχοι δεν έχουν ποτέ ταυτοποιηθεί ή τιμωρηθεί επίσημα για τις πράξεις τους.

«Οι ιατροί δεν απαλλάσσονται από ηθική και νομική ευθύνη για τις πράξεις τους όταν διαπράττουν αποτρόπαιες πράξεις για λογαριασμό και με την άδεια του κράτους», γράφουν οι Crosby και Glantz. «Πιστεύουμε ότι σε οποιουσδήποτε γιατρούς της CIA και όλους τους άλλους ιατρικούς λειτουργούς που εξουσιοδότησε ή συμμετείχαν στην πρωκτική σίτιση αυτών των κρατουμένων δεν μπορεί να ανατεθεί η προστασία της ευημερίας των ασθενών μόλις επιστρέψουν σε πολιτικές θέσεις».

Η σύγχρονη ιατρική έχει απορρίψει εδώ και καιρό την ορθική σίτιση, η οποία κάποτε θεωρούνταν εναλλακτική μέθοδος παροχής διατροφής. Αξιωματούχοι της CIA ισχυρίστηκαν ότι αυτή η αναγκαστική σίτιση ήταν μια απαραίτητη ενέργεια για τον τερματισμό των απεργιών πείνας των κρατουμένων. Όμως τον περασμένο Αύγουστο, ένας στρατιωτικός δικαστής έκρινε ότι ήταν παράνομη ιατρική πρακτική.

«Τα επακόλουθα του βιασμού μπορεί να επιμείνουν για δεκαετίες, ακόμη και για μια ζωή», γράφουν οι συγγραφείς, δηλώνοντας ότι οι επιζώντες του πρωκτικού βιασμού συχνά βιώνουν τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές βλάβες, από κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες, μέχρι διάτρηση του ορθού, λοιμώξεις και χρόνιο πόνο.

«Τόσο τα ηθικά όσο και τα νομικά πρότυπα απαιτούν λογική ιατρική κρίση και απαγορεύουν την παροχή θεραπείας που δεν μπορεί να ωφελήσει έναν ασθενή», γράφουν οι Crosby και Glantz. «…Επιπλέον, οι διεθνείς νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απαγορεύουν τη συμμετοχή σε σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που μπορεί να συνιστά βασανιστήριο. Εάν οποιοσδήποτε από τους εμπλεκόμενους ιατρούς αξιωματούχους ήταν γιατροί, θα είχε παραβιάσει τις θεμελιώδεις ηθικές του υποχρεώσεις χρησιμοποιώντας τις ιατρικές του δεξιότητες για να προκαλέσουν σκόπιμα βλάβη σε άτομα».

Τόσο ο Crosby όσο και ο Glantz έχουν μελετήσει εκτενώς τη νομοθεσία για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Κρόσμπι, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Chobanian & Avedisian School of Medicine, υπηρετεί ως εγκεκριμένος από το δικαστήριο ιατρός εμπειρογνώμονας σε βασανιστήρια. Το 2008, αυτή και οι συνεργάτες της στο Physicians for Human Rights ηγήθηκαν της πρώτης έρευνας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με ανακρίσεις της CIA κρατουμένων ατόμων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέθεσε στο δικαστήριο για να καταγγείλει τις πρακτικές πρωκτικής σίτισης στις μυστικές φυλακές, περιγράφοντας γραφικές λεπτομέρειες των επιπτώσεων των βασανιστηρίων, με βάση αποκλειστικές συνεντεύξεις που έκανε με τον ύποπτο τρομοκράτη Abd al-Rahim al-Nashiri.

Ο εντοπισμός των ιατρών που επέτρεψαν ή συμμετείχαν σε σεξουαλική επίθεση με πρωκτική σίτιση είναι ζωτικής σημασίας, συμπεραίνουν οι συγγραφείς, για να καθοριστεί εάν δικαιολογείται νομική ή επαγγελματική δράση εναντίον τους.

«Το ιατρικό επάγγελμα δεν πρέπει να σιωπά όταν τα μέλη του διαπράττουν θηριωδίες υπό το πρόσχημα της ιατρικής».

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.eurekalert.org/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close