Search

Αμφιλεγόμενη τεχνική «ορθικής σίτισης» που χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των κρατουμένων

Η έκθεση της CIA δείχνει ότι τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε ακραία ιατρική πρακτική, γνωστή περισσότερο ως θρεπτικό κλύσμα

Οι πράκτορες της CIA υπέβαλαν τουλάχιστον πέντε κρατούμενους σε αυτό που αποκαλούσαν «ορθική επανυδάτωση και σίτιση», μια ιατρική πρακτική που εφαρμόζεται με εξαιρετική σπανιότητα και είναι πιο γνωστή στην καθομιλουμένη ως θρεπτικό κλύσμα , σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η CIA ανάγκασε τους θρεπτικούς υποκλυσμούς σε δύο κρατούμενους που επιχείρησαν απεργία πείνας, έναν τρίτο που «αρνήθηκε εν μέρει τα υγρά», έναν τέταρτο «χωρίς να καθορίσει ιατρική ανάγκη» και έναν πέμπτο του οποίου οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν αποκαλύπτονται.

Οι πράκτορες της υπηρεσίας είχαν εξετάσει ρητά άλλες μεθόδους αναγκαστικής σίτισης, δείχνει η έκθεση, αλλά επέλεξαν να υποβάλουν τους κρατούμενους σε ορθικές εγχύσεις τουλάχιστον εν μέρει επειδή οι αξιωματικοί της τις θεωρούσαν «μέσο ελέγχου συμπεριφοράς». Ένας γιατρός έγραψε ότι «[ενώ] η ενδοφλέβια έγχυση είναι ασφαλής και αποτελεσματική, εντυπωσιαστήκαμε με τη βοηθητική αποτελεσματικότητα του ορθού για τον τερματισμό της άρνησης νερού». με την έκθεση, ο Abd al-Rahim al-Nashiri τοποθετήθηκε «σε θέση προς τα εμπρός… με το κεφάλι χαμηλότερα από τον κορμό», οπότε και άρχισε το κλύσμα. Ένας αξιωματικός περιέγραψε τη διαδικασία ως «όσον αφορά τον ορθικό σωλήνα, εάν τον τοποθετήσετε και ανοίξετε τη σωλήνωση IV, η ροή θα αυτορυθμιστεί, κατεβάζοντας το παχύ έντερο… [αυτό που] συμπεραίνω είναι ότι βγάζετε ένα σωλήνα όσο μπορείτε , μετά ανοίξτε διάπλατα το IV. Δεν χρειάζεται να πιέσετε την τσάντα – αφήστε τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά.» Ένας αξιωματικός έγραψε επίσης: «Χρησιμοποιήσαμε τον μεγαλύτερο σωλήνα Ewal [sic] που είχαμε».

Στην περίπτωση του Khalid Sheikh Mohammed, ενός κρατούμενου που ομολόγησε ότι είναι ο αρχιτέκτονας της 11ης Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής ανακριτής της CIA διέταξε πρωκτική σίτιση «χωρίς προσδιορισμό ιατρικής ανάγκης». Ο Abd al-Rahim al-Nashiri και ο Maid Khan έλαβαν θρεπτικό κλύσμα μετά από σύντομες απεργίες πείνας και ο Abu Zubaydah αφού «αρνήθηκε εν μέρει τα υγρά». Τουλάχιστον τρεις άλλοι κρατούμενοι απειλήθηκαν με επανυδάτωση του ορθού.

Η ορθική σίτιση εθεωρείτο κάποτε μια νόμιμη ιατρική διαδικασία. Αλλά είναι πολύ λιγότερο ασφαλές και αποτελεσματικό από τα ενδοφλέβια συστήματα και τα συστήματα σωλήνων, και έτσι έπεσε εκτός χρήσης σε ιατρικά περιβάλλοντα το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Οι θρεπτικοί υποκλυσμοί ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους από την ενδοφλέβια υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στο ορθό και στο κόλον. τρόφιμα που σαπίζουν μέσα στο πεπτικό σύστημα του ασθενούς. και φλεγμονή ή πρόπτωση του ορθού από απρόσεκτη εισαγωγή του σωλήνα τροφοδοσίας.

Τα αρχεία της CIA έδειξαν ότι τουλάχιστον ένας κρατούμενος , ο Mustafa al-Hawsawi, έπασχε από πρωκτική σχισμή, χρόνιες αιμορροΐδες και συμπτωματική πρόπτωση του ορθού μετά από έγχυση του ορθού. Η έκθεση της Γερουσίας διαπίστωσε επίσης ότι η ηγεσία της CIA ενημερώθηκε για τους ισχυρισμούς ότι οι εξετάσεις του ορθού διεξήχθησαν με «υπερβολική βία».

Οι γιατροί αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα της πρωκτικής σίτισης για περισσότερο από έναν αιώνα και έρευνα που έγινε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα διαπίστωσε ότι η πρακτική είχε περιορισμένη χρησιμότητα . Ενώ τα βακτήρια στο παχύ έντερο διασπούν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, το κόλον και το ορθό απορροφούν μόνο αλάτι, γλυκόζη, λίγες βιταμίνες και μέταλλα και αρκετά δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά. Το 1911, ο Δρ Λάνγκντον Μπράουν αποφάσισε ότι «δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, σήμερα θέση στη θεραπευτική για το θρεπτικό κλύσμα που περιέχει πρωτεΐνη ή λίπος».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η CIA έκανε πρωκτική έγχυση στους κρατούμενους με διατροφικά ποτά Ensure, τα οποία περιλαμβάνουν λίπη και πρωτεΐνες. Οι αξιωματικοί χορήγησαν επίσης ένα κλύσμα «δίσκου μεσημεριανού γεύματος» στον Majid Khan που αποτελούνταν «από χούμους, ζυμαρικά με σάλτσα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες [που είχαν] «πολτοποιηθεί και εγχυθεί από το ορθό»».

Επειδή το λεπτό έντερο εκτελεί τη συντριπτική πλειονότητα της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, η ορθική σίτιση μπορεί να κρατήσει ένα άτομο στη ζωή μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα – πιθανώς έως και 10 ημέρες – σε αντίθεση με τον ενδοφλέβιο τοκετό, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει ένα άτομο μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, από τη δεκαετία του 1950 οι γιατροί γνώριζαν ότι τα θρεπτικά συστατικά που χορηγούνται από το ορθό θα έπρεπε να υποβάλλονται σε προεπεξεργασία για να μεγιστοποιηθεί η αξία για τον ασθενή.

Οι υποκλυσμοί ασκούνται εδώ και αιώνες, συνήθως για τον καθαρισμό των εντέρων και μερικές φορές για τη χορήγηση φαρμάκων, και οι υποκλυσμοί με θρεπτικά συστατικά ήταν κάποτε σχετικά συνηθισμένοι. Όταν ο Πρόεδρος Τζέιμς Γκάρφιλντ πυροβολήθηκε από έναν δολοφόνο το 1881, κρατήθηκε στη ζωή για αρκετές ημέρες με έγχυμα κλύσματος «φρέσκου βοείου κρέατος, ψιλοκομμένο, σε 14 ουγγιές κρύο μαλακό νερό», μαζί με κρόκο αυγού και λίγο ουίσκι.

Η έκθεση της Γερουσίας τονίζει ότι η CIA δεν είχε ως κορυφαία προτεραιότητά της την επιβίωση των κρατουμένων όταν χορηγούσε τους κλύσματα. Ένα άτομο που δεν κατονομάζεται στην έκθεση είπε ότι τα κλύσματα βοήθησαν να «καθαριστεί το κεφάλι ενός ατόμου», υποδηλώνοντας ότι οι κρατούμενοι θα ήταν πιο επιδεκτικοί στη συνεργασία στη συνέχεια, και ο επικεφαλής της ανάκρισης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως επίδειξη «απόλυτου ελέγχου επί του κρατούμενου».

Αυτό το σκεπτικό έχει προηγούμενο. Στη δεκαετία του 1860, ένα ζευγάρι Γερμανών ψυχιάτρων που διοικούσαν ένα ιδιωτικό άσυλο «σύστησαν την πρωκτική σίτιση ως μέσο αποφυγής βίας και τραυματισμού» κατά τη θεραπεία ασθενών που αρνούνταν να φάνε – αλλά όπως και η ορθική σίτιση έχει απορριφθεί εδώ και πολύ καιρό από τους ιατρούς. κοινότητα.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.theguardian.com/ By Alan Yuhas

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close