Search

8 Ψέματα που λένε ΟΛΟΙ οι Νάρκισσοι

Οι ναρκισσιστές και η αλήθεια πάνε μαζί, σαν λάδι και νερό. Και τίποτα δεν είναι πραγματικά εκτός ορίων. Εάν έχετε πάει με έναν ναρκισσιστή, το ξέρετε αυτό. Αλλά υπάρχουν μερικά κοινά ψέματα που λένε όλοι οι ναρκισσιστές. Έτσι, αν έχετε βρεθεί με έναν ναρκισσιστή, θα έχετε ακούσει κάποια εκδοχή ενός από αυτά τα ψέματα, αν όχι όλα.

Οπότε, όταν μιλάμε για τα ψέματα που λένε οι ναρκισσιστές, δεν είναι τόσο πολύ η συμπάθεια, αν και αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας θεραπείας. Έχει να κάνει περισσότερο με την επικύρωση, και έχει να κάνει με το να καταλάβουμε τελικά πράγματα που δεν είχαν νόημα για τόσο καιρό και να κατανοήσουμε ότι δεν είστε ο μόνος που ήταν εδώ.

Ναι, μπορεί να είναι απογοητευτικό, ακόμη και εξοργιστικό, αλλά δεν είστε μόνοι. Υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της σχέσης του ενός ή του άλλου με έναν ναρκισσιστή. 

“Μπορείς να είσαι ευάλωτη μαζί μου”.

Το πρώτο ψέμα που λένε οι ναρκισσιστές είναι: “Μπορείς να είσαι ευάλωτος μαζί μου”. Τώρα, μπορεί να το λένε ευθέως αυτό. Μπορεί πραγματικά να σας πουν ότι μπορείτε να είστε ευάλωτοι και ότι είναι ασφαλές να μοιραστείτε τις ιστορίες σας, τις εμπειρίες σας, τα συναισθήματά σας και τις δυσκολίες σας. Αλλά δυστυχώς, αν έχετε να κάνετε με έναν ναρκισσιστή, δεν είναι ασφαλές. Τώρα, αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε για να προσδιορίσετε αν έχετε να κάνετε με έναν ναρκισσιστή, γιατί, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να μπορείτε να είστε ευάλωτοι με τους ανθρώπους που είναι κοντά σας.

Έτσι, αν κάποιος σας λέει ότι πρέπει να είστε ευάλωτοι μαζί του, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ναρκισσιστές. Αλλά αυτό είναι ένα ψέμα που όλοι οι ναρκισσιστές λένε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορεί να το κάνουν αυτό κάνοντάς σας να αισθάνεστε άνετα. Μπορεί στην πραγματικότητα να μην λένε τις λέξεις, ή μπορεί να το κάνουν αυτό κάνοντάς σας ερωτήσεις και διηγούμενοι ιστορίες από τη δική τους ζωή για να σας βοηθήσουν κατά κάποιο τρόπο να χαλαρώσετε τη φρουρά σας.

“Μπορείς να βασιστείς σε μένα.”

Το δεύτερο ψέμα που λένε όλοι οι ναρκισσιστές είναι: “Μπορείς να βασίζεσαι σε μένα” ή “Σε καλύπτω”. Και δυστυχώς, ακόμα και αν το άτομο που έχετε απέναντί σας, το άκρως ναρκισσιστικό άτομο, ακόμα και αν το εννοεί εκείνη τη στιγμή, στην πραγματικότητα, υπάρχει μόνο ένα άτομο για το οποίο είναι έξω από τα νερά του, και αυτό είναι ο εαυτός του. Ένας ναρκισσιστής θα καλύψει πάντα μόνο τα δικά του νώτα. Και ναι, ίσως να κάνουν ωραία πράγματα για εσάς ή για άλλους ανθρώπους, αν τους βολεύει ή αν μπορούν να βγάλουν κάτι από αυτό. Αλλά αν φτάσουμε στο σημείο, αν απλά δεν θέλουν να κάνουν κάτι για εσάς, δεν πρόκειται να το κάνουν. Και έτσι, μπορεί να δημιουργήσουν αυτό το αίσθημα του τύπου, “Είμαστε μαζί σε αυτό, καταλαβαίνετε; Εγώ σε καλύπτω, εσύ με καλύπτεις”.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να το ανακαλύπτουμε αυτό τη χειρότερη δυνατή στιγμή, ότι το άλλο άτομο δεν είναι πραγματικά εκεί για εμάς. Στην πραγματικότητα, μπορεί πολύ γρήγορα να αλλάξει στάση. Μπορεί από τον καλύτερο φίλο σας και κάποιον που είναι στη γωνία σας, κάποιον που είναι εκεί για εσάς, να γίνει κάποιος που είναι απολύτως εναντίον σας, κάποιος που σπιλώνει το όνομά σας ή κάνει πράγματα ενεργά για να σας βλάψει. Και δυστυχώς, πολλοί από εμάς καταλήγουμε να νιώθουμε ανόητοι που εμπιστευτήκαμε αυτό το άτομο εξαρχής. Αλλά πραγματικά, αν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, δεν φταίτε εσείς. Είναι σχεδιασμένο. Αυτά είναι μέρος των βασικών ψεμάτων που λένε οι ναρκισσιστές για να σας κάνουν να χαλαρώσετε και να τους εμπιστευτείτε.

“Δεν είναι δικό μου λάθος”

Το τρίτο ψέμα που λένε όλοι οι ναρκισσιστές είναι: “Δεν φταίω εγώ”. Έτσι, ό,τι κι αν πάει στραβά, δεν μπορεί να φταίνε αυτοί. Και ακόμα κι αν φαίνεται ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για κάτι, συνήθως αυτό για το οποίο θα αναλάβουν την ευθύνη είναι κάτι μικρό ή παραπλήσιο με αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Οι ναρκισσιστές είναι γνωστό ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την κακή τους συμπεριφορά και είναι επίσης πολύ, πολύ καλοί στο να δικαιολογούν την κακή τους συμπεριφορά. Έτσι, αντί να αναλάβουν την ευθύνη, αντί να πουν: “Ναι, δεν έπρεπε να το είχα κάνει αυτό”, μπορεί να πουν κάτι σαν: “Το έκανα αυτό εξαιτίας αυτού”. Και σε μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να φανεί ακόμα και σαν μια πολύ καλή εξήγηση.

Κάποιος που δεν έχει όλη την ιστορία μπορεί να ακούσει την αιτιολόγηση, επειδή είναι πολύ καλοί στο να δικαιολογούν τα πράγματα. Κάποιος μπορεί να ακούσει αυτή τη δικαιολογία και να πάρει το μέρος του ναρκισσιστή, επειδή, λοιπόν, δεν μπορεί να φταίνε αυτοί- είναι απόλυτα δικαιολογημένοι για τα κακά πράγματα που έκαναν. Αλλά όταν είστε αρκετό καιρό κοντά σε έναν ναρκισσιστή, αυτό γίνεται πολύ γρήγορα βαρετό. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι εκνευρίζεστε ακόμα και όταν τον βλέπετε να το κάνει αυτό με άλλους ανθρώπους, επειδή ξέρετε πόσο ικανοποιητικό θα ήταν αν αυτό το άτομο αναλάμβανε ποτέ την ευθύνη για οτιδήποτε. Έτσι, το τρίτο ψέμα που λένε όλοι οι ναρκισσιστές είναι ότι όλα θα καλυτερέψουν.

“Θα καλυτερέψει”.

Και δυστυχώς, αν έχετε περάσει από εκεί -και υποθέτω ότι έχετε περάσει- ξέρετε πού καταλήγει αυτό. Και με έναν ναρκισσιστή, δεν καλυτερεύει ποτέ- χειροτερεύει μόνο.Αν σας έχουν υποτιμήσει, αν σας έχουν απορρίψει, αν σας έχουν χρησιμοποιήσει ως σάκο του μποξ, θα είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτούς να το κάνουν στο μέλλον, και θα το κάνουν. Αλλά ακόμη και πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια παραλλαγή αυτού σε αυτό που ονομάζουμε μελλοντική προσποίηση. Αυτό λοιπόν είναι όταν ένας ναρκισσιστής θα σας υποσχεθεί όλα όσα θέλετε.

Ας πούμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια ρομαντική σχέση, και θέλετε να παντρευτείτε, θέλετε να κάνετε παιδιά. Αυτό θα είναι αυτό που θα σας υποσχεθεί ο ναρκισσιστής, ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και ότι είμαστε τόσο κοντά σε αυτό. Και θα είναι πάντα ένα κίνητρο καρότο που θα θέσει μπροστά σου και δεν θα θέλεις να φύγεις, γιατί είσαι τόσο κοντά στο να αποκτήσεις όλα όσα ήθελες, ακόμα κι αν τα πράγματα είναι άσχημα, θα γίνουν καλύτερα. Μόνο που δεν είναι. Αυτό μπορεί να συμβεί και με ένα ναρκισσιστικό αφεντικό- μπορεί να σου πετάξει μπροστά σου μια προαγωγή ή μια αύξηση. Πραγματικά, όπως είπα, αυτά είναι ψέματα που λένε όλοι οι ναρκισσιστές, και μπορεί να τα λένε με διαφορετικούς τρόπους, αλλά όλα είναι το ίδιο ψέμα.

«Είμαι ο πιο ειλικρινής άνθρωπος που θα συναντήσεις ποτέ».

Δυστυχώς, λειτουργεί, εκτός κι αν έχετε συναντήσει κάποιον σαν αυτόν στο παρελθόν, και μετά ξέρετε ότι κάποιος που είναι πραγματικά ειλικρινής δεν χρειάζεται να σας πει πόσο ειλικρινής είναι. Αλλά ως άνθρωποι, μας αρέσει να δίνουμε σε άλλους ανθρώπους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, και αν κάποιος σας πει ότι είναι πραγματικά ειλικρινής, θέλετε να τους πιστέψετε. Μόνο όταν μπείτε πολύ πιο βαθιά στη σχέση θα συνειδητοποιήσετε πόσο αναληθής είναι αυτή η σχέση. Ακόμα κι αν ο ναρκισσιστής προσπαθεί να αποφύγει τα ξεκάθαρα ψέματα, θα έχουν πάντα μυστικά.

Οι ναρκισσιστές χρειάζονται πάντα προσφορά και όταν έχεις πολλά να κρύψεις, είναι δύσκολο να μην πεις ψέματα. Πρέπει να λες ψέματα για να κρατήσεις αυτά τα μυστικά, για να κρατήσεις αυτούς τους σκελετούς στην ντουλάπα. Ακόμη και όταν δεν σας λένε ξεκάθαρα ψέματα, μπορεί να παραλείπουν μεγάλα κομμάτια πληροφοριών που θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να γνωρίζετε.

«Θα αλλάξω»

Το έκτο ψέμα είναι, «Θα αλλάξω ή θα σου φερθώ καλύτερα». «Θα γίνω πιο ωραίος. Θα κάνω τα πράγματα που θέλετε να κάνω εδώ γύρω». Και αυτό είναι ένα ψέμα που πρόκειται να ακούσετε μόνο όταν ο νάρκισσος χρειαστεί κάτι από εσάς. Έτσι, αν σας χρειάζονται ως προμήθεια, ας πούμε ότι σας απέρριψαν και επιστρέφουν με ένα Hoover επειδή χρειάζονται προμήθεια και είστε η πιο γρήγορη διαδρομή για να φτάσετε εκεί, θα σας υποσχεθούν τον κόσμο. Θα σας υποσχεθούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι θα πάνε ίσως σε συμβουλευτική ή θα είναι πιο καλοί μαζί σας, θα βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους. Αλλά αν το έχετε ξαναπεράσει, ξέρετε ότι αυτό είναι εξοργιστικά ψευδές.

«Σ’ αγαπώ»

Έτσι το έβδομο ψέμα που μπορεί να ακούσετε από έναν νάρκισσο είναι σκληρό. Είναι δύσκολο να το ακούσεις και είναι δύσκολο να μιλήσεις για το τώρα, αλλά το ψέμα είναι: «Σ’αγαπώ». Είναι ατυχές και είναι λυπηρό παντού γιατί οι ναρκισσιστές έχουν έλλειψη συναισθηματικής ενσυναίσθησης. Δυσκολεύονται να κάνουν τους τύπους συνδέσεων που είναι απαραίτητοι για την αληθινή αγάπη. Και αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι επίσης που τους επιτρέπει να πληγώνουν τους ανθρώπους χωρίς τύψεις.

Και αν ήσουν εδώ, νιώθω για σένα γιατί ήμουν κι εγώ εδώ, και αυτή τη στιγμή που συνειδητοποιείς αυτό το ψέμα, πιθανότατα καταλήγεις να νιώθεις σαν να σε πρόδωσαν. Μπορεί να σκέφτεστε πράγματα όπως, «Πώς θα μπορούσε κάποιος που με αγάπησε ποτέ να μου φερθεί με αυτόν τον τρόπο; Πώς μπορεί κάποιος που υποτίθεται ότι νοιάζεται τόσο πολύ να είναι τόσο σκληρός;» Και δυστυχώς, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης που επιτρέπει σε έναν ναρκισσιστή να το κάνει αυτό, να σβήσει την καλοσύνη και να ενεργοποιήσει το μίσος, ακριβώς έτσι.

“Είσαι άχρηστη.”
Και το τελευταίο ψέμα που θα πουν όλοι οι ναρκισσιστές είναι: “Είσαι άχρηστη”. Αυτό είναι ένα ψέμα, και δυστυχώς, είναι ένα ψέμα που τόσοι πολλοί από εμάς καταλήγουμε να πιστεύουμε, επειδή μετά από χρόνια κακοποίησης, μετά από χρόνια gaslighting, χάνουμε την επαφή με το ποιοι πραγματικά είμαστε. Χάνουμε την επαφή με την αίσθηση του εαυτού μας και της αυτοεκτίμησής μας. Και αν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση μετά από μια σχέση με έναν ναρκισσιστή, ανεξάρτητα από το είδος της σχέσης, οι επιβεβαιώσεις δεν πρόκειται να είναι το μόνο πράγμα που θα σας βοηθήσει να θεραπευτείτε, αλλά μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλή αρχή.

“Είσαι άχρηστη”

Και το τελευταίο ψέμα που θα πουν όλοι οι ναρκισσιστές είναι: “Είσαι άχρηστη”. Αυτό είναι ένα ψέμα, και δυστυχώς, είναι ένα ψέμα που τόσοι πολλοί από εμάς καταλήγουμε να πιστεύουμε, επειδή μετά από χρόνια κακοποίησης, μετά από χρόνια gaslighting, χάνουμε την επαφή με το ποιοι πραγματικά είμαστε. Χάνουμε την επαφή με την αίσθηση του εαυτού μας και της αυτοεκτίμησής μας.

Απόδοση – Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή Κειμένου και φωτγραφίας: https://humpsych.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close