Search

Βραβείο Φυσικής 2024 Vexillum Sciacca στην ιδιοφυή Κουβανοαμερικάνα Φυσικό Dr. Sabrina Gonzalez Pasterski, 29 ετών “Το σύμπαν είναι ένα ολόγραμμα”

Πρωτοπορώντας σε έναν νέο τομέα της κοσμολογίας, η Δρ Παστέρσκι εξερευνά διαφορετικές προοπτικές στη φυσική και την αστρονομία – και αν το σύμπαν μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ένα ολόγραμμα.

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ολόγραμμα.

Τουλάχιστον, αυτή είναι μια από τις κεντρικές ιδέες στην ουράνια ολογραφία, πάνω στην οποία εργάζεται η δρ Sabrina Gonzalez Pasterski. Είναι η ιδρύτρια και κύρια ερευνήτρια της Πρωτοβουλίας Ουράνιας Ολογραφίας στο Ινστιτούτο Perimeter.

Το Σύμπαν είναι ένα τι;

Ναι, καλά διαβάσατε: Το σύμπαν μπορεί πράγματι να είναι ένα ολόγραμμα. Η ουράνια ολογραφία διερευνά την ιδέα ότι η αντίληψή μας για την πραγματικότητα προβάλλεται προς τα μέσα από κάποιο είδος περιτυλίγματος γύρω από το σύμπαν. Είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αντιληφθούμε το σύμπαν όταν πρόκειται για τη θεωρητική φυσική. “Θέλετε ένα πλαίσιο που να μπορεί να περιγράψει τόσο τις συγκρούσεις στο CERN όσο και τα βαρυτικά κύματα”, εξηγεί ο Δρ Pasterski.

Η ουράνια ολογραφία επιτρέπει στους φυσικούς να συμβιβάσουν την κβαντομηχανική με τη γενική σχετικότητα και προέρχεται από την κβαντική φυσική των μαύρων οπών. Είναι μια πολύπλοκη ιδέα, για να πούμε το λιγότερο, αλλά να τι είναι σημαντικό γι’ αυτήν: Η ουράνια ολογραφία είναι ένας ευρύτερος τρόπος να συζητάμε και να σκεφτόμαστε για το σύμπαν, σε όλα τα πεδία και τις προοπτικές. “Προσπαθεί να εφαρμόσει τις γνώσεις από τη θεωρία των χορδών και τις πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες σε στοιχεία του πραγματικού κόσμου”, λέει ο Δρ Pasterski.

Ο Δρ Pasterski ίδρυσε την Πρωτοβουλία Ουράνιας Ολογραφίας επειδή είναι σημαντικό να μπορούμε να φέρουμε διαφορετικά πεδία μαζί κάτω από μια ευρύτερη ομπρέλα. “Έχεις αυτά τα όμορφα πλαίσια που θα ήθελες να απλοποιηθούν σε ένα συνεκτικό πλαίσιο”, λέει. “Και το Άγιο Δισκοπότηρο είναι κατά κάποιο τρόπο η προσπάθεια κατανόησης μιας θεωρίας της κβαντικής βαρύτητας – ουσιαστικά κάνει αυτόν τον κανόνα γνώσης πιο συμπυκνωμένο”.
Η Πρωτοβουλία Ουράνιας Ολογραφίας έγινε το αγαπημένο έργο της Dr. Pasterski αμέσως μετά την πρόσληψή της στο Ινστιτούτο Perimeter. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το Perimeter είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου η θεωρητική φυσική βρίσκεται στο επίκεντρο. Η Δρ Pasterski πιστώνει επίσης τους συναδέλφους της και εκείνους που την προσέλαβαν ότι φρόντισαν να πραγματοποιηθεί η Πρωτοβουλία Ουράνιας Ολογραφίας.

Ένα μακρύ ταξίδι από την αεροδιαστημική στη φυσική

Αλλά η Sabrina Gonzalez Paterski δεν ήθελε πάντα να γίνει θεωρητική φυσικός. Ως παιδί, άρχισε να ενδιαφέρεται για την αεροδιαστημική, ένα πάθος που οι γονείς της ενθάρρυναν. Όταν ήταν 9 ετών, άρχισε να κάνει μαθήματα πτήσης. “Στα 14 μου πέταξα μόνη μου με το Cessna”, λέει.
Καθώς περνούσε από το σχολείο, ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι η αεροδιαστημική δεν ήταν αυτό που την καλούσε. “Πήγα στο MIT σκεπτόμενη ότι θα κάνω αεροδιαστημική μηχανική”, λέει. “Αλλά απογοητεύτηκα κάπως γιατί όλοι ήθελαν απλώς να παίζουν με drones”. Η κατασκευή ενός τετρακοπτέρου δεν πυροδότησε ακριβώς τη φαντασία της και άρχισε να αισθάνεται ότι η αεροδιαστημική ήταν ένας στάσιμος τομέας.

“Το θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι ότι μερικές φορές τα πεδία είναι πραγματικά συναρπαστικά, και στη συνέχεια γίνεται ένα ζήτημα μηχανικής, όπου δεν θέλεις να κάνεις λάθος”, λέει.Όταν οι άνθρωποι της έλεγαν αργότερα ότι η θεωρία των χορδών ήταν στάσιμη, εκείνη γελούσε και έλεγε: “Δεν έχετε δει την αεροδιαστημική!Απλά παρακάμπτουμε τη γραφειοκρατία!”

https://www.wired.com/story/women-in-science-sabrina-gonzalez-pasterski/ BY SWAPNA KRISHNA

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close