Search

Η Ελληνική έμπνευση…και η διαδρομή του Cody από το Τέξας στο Βατικανό

Με ελληνική πρωτοβουλία ο Cody McCasland βραβεύθηκε με τιμές Ολυμπιονίκη στο Βατικανό! Με τεράστια επιτυχία και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στην Aula Magna του Πανεπιστημίου “Pontificia Università Urbaniana” στην πόλη του Βατικανό (Ρώμη), η 11η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν νέοι από 18 έως 35 ετών οι οποίοι διακρίθηκαν στις τέχνες και τον πολιτισμό, την επιστήμη και την κοινωνία ενώ, απονεμήθηκαν κι ειδικά βραβεία σε σημαίνουσες προσωπικότητες.


O Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos, ο Cody McCasland, η μητέρα του Tina Dean, η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη και ο Πρόεδρος Rev. Καθ. Bruno Lima

Απόλυτος νικητής των Βραβείων φέτος ήταν ο 11χρονος αμερικανός αθλητής Cody McCasland, έπειτα από εισήγηση του 17χρονου έλληνα πρωταθλητή του μπάσκετ Γιώργου-Νεκτάριου Δελή, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Κριτική Επιτροπή των Βραβείων.

O Cody πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που λέγεται «Αγενεσία του Ιερού Οστού» (Sacral Agenesis), η οποία του προκάλεσε παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη, όσο εκείνος βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας του. Το αγόρι με το μεγαλείο ψυχής που έγινε αφίσα στο νοσοκομείο του Τέξας με ανωμαλία στην καρδιά, σύνδρομο ουροδόχου κύστης, με ένα χέρι με 4 δάχτυλα και κοντύτερο από το άλλο, ακρωτηριάστηκε στα κάτω άκρα μόλις 15 μηνών…

Σε ηλικία 17 μηνών απέκτησε το πρώτο ζευγάρι τεχνητών μελών κι έκτοτε κινείται ασταμάτητα, τρέχει, κολυμπά, παίζει ποδόσφαιρο, χόκεϊ και είναι πρωταθλητής στο τρίαθλο. Ο Cody έχει υποβληθεί σε 20 εγχειρήσεις και έχεις 13 διαφορετικά προσθετικά άκρα. Για τη γενναία στάση του στη ζωή και την ατσάλινη θέλησή του, το Υπουργείο Άμυνας της Αμερικής τον επέλεξε για να συμπαραστέκεται στους ακρωτηριασμένους και πληγωμένους στρατιώτες που επιστρέφουν από τις αποστολές του εξωτερικού.

Παρά τις σωματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο Cody με αφορμή τη βράβευσή του από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, έκανε για πρώτη φορά υπερατλαντικό ταξίδι για να βρεθεί στη Ρώμη και να παραλάβει το βραβείο ο ίδιος συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Στο Κολοσσιαίο το πρωί του Σαββάτου πρωτοσυνάντησε τον 17χρονο μπασκεμπολίστα Γιώργο – Νεκτάριο Δελή, το νεαρό αθλητή που πρότεινε σθεναρά την υποψηφιότητα του Cody, την οποία συνόδευσε με μια βαθύτατα αφοπλιστική και συγκινητική επιστολή, η οποία έπεισε την Κριτική Επιτροπή των Βραβείων για την ανυπέρβλητη δύναμη ζωής του μικρού Cody.

Το μικρό αγόρι με τα ‘σιδερένια πόδια’ έτρεξε στην αγκαλιά του Γιώργου – Νεκτάριου σαν να γνωρίζονταν οι δυο τους μια ζωή. Κατόπιν ξεναγήθηκαν στο Κολοσσιαίο, ενώ τον Cody ακολουθούσε τηλεοπτικό συνεργείο από το TG5. O μικρός Αμερικανός ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στο μνημείο μιλούσε για την ιστορία των μονομάχων.

Τα αγόρια συνόδευσαν ο Πρόεδρος των Βραβείων Don Bruno Lima και η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη, δίνοντας όλοι μαζί συνεντεύξεις σε ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια κι εφημερίδες (Τg5 & Corriere della Sera κ.ά.). Ο Cody μιλώντας με λόγια ενός μικρού παιδιού, αλλά με την ψυχή ενός υπερήρωα, ευχαρίστησε τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca για την τιμή που του έκαναν, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια του για μια καθημερινότητα ίδια με όσων είναι αρτιμελείς, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την οικογένειά του που του συμπαραστέκεται ακούραστα.

«Ναι, είμαι ξεχωριστός» δήλωσε ο Cody. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δυο πόδια, ενώ εγώ έχω πολλά περισσότερα, ένα ζευγάρι για κάθε περίπτωση κι αυτό με διευκολύνει να ανταποκρίνομαι σε κάθε πρόκληση».

Eκείνο που έκανε αίσθηση ήταν το δέσιμο των δυο αγοριών μέσα στη ‘στιγμή’, εκεί που η ανιδιοτελής αγάπη πρωταγωνιστεί στο χωροχρόνο. Τα δυο νεαρά αγόρια συνομιλούσαν όπως δυο παιδικοί φίλοι κι υποσχέθηκε ο ένας στον άλλο να ξανασυναντηθούν σύντομα στην Ελλάδα. Ο Cody εξέφρασε την επιθυμία να δει την Ακρόπολη και την Αρχαία Ολυμπία και φυσικά όλα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής του το υποσχέθηκαν, μαθαίνοντας του τις πρώτες Ελληνικές λέξεις.

Ο Cody το απόγευμα του Σαββάτου ντυμένος με ένα μαύρο κοστούμι και φωτεινός από την προσδοκία του Απόλυτου Βραβείου, συνοδευόμενος πάντα από τη μητέρα του Tina Dean – και την οικογένειά του, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη σε ιταλικά και ξένα δίκτυα «Αισθάνομαι υπέροχα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, τόσο για τους νέους ανθρώπους που γνωρίζω, τους νέους μου φίλους, όσο και για το βραβείο. Η εμπειρία είναι καταπληκτική. Οι άνθρωποι των Βραβείων κάνουν άριστη δουλειά και τους ευχαριστώ πολύ» Ο Cody επίσης έδωσε ένα μήνυμα στα άτομα με αναπηρία.

«Πρέπει να συνεχίζουν να πορεύονται, να κάνουν όσα θέλουν να κάνουν και φυσικά όλα όσα επιθυμούν».Όταν ο παρουσιαστής Savino Zaba ανακοίνωσε το όνομα του Cody McCasland από τις Η.Π.Α. όλο το κοινό σηκώθηκε όρθιο χειροκροτώντας τον Απόλυτο Νικητή, το αγόρι με το χαμόγελο ελπίδας και τη δύναμη του για ζωή. Δάκρυα συγκίνησης κύλησαν από μικρούς και μεγάλους όταν προβλήθηκε το βίντεο του Cody, το βίντεο της ζωής του χαμογελαστού αγοριού.

O Κύπριος Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης ‘στεφανώνει’ συμβολικά τον Cody McCasland

Η αιτιολογία της βράβευσης παραδόθηκε από τον Πρόεδρο των Βραβείων Rev. Prof. Bruno Lima στον παρουσιαστή, ο οποίος την διάβασε «Αγόρι 11 χρονών που στερείται τα κάτω άκρα από τους πρώτους μήνες της ζωής του, εξαιτίας μιας σοβαρής αρρώστιας. Προικισμένος με εξαιρετικές αθλητικές ικανότητες που τον καθιστούν Πρωταθλητή σε πολλά και διαφορετικά αθλήματα. Συνδυάζει επιμονή, το αίσθημα της αυτοθυσίας, την υγιή ευαισθησία, μια τεράστια θέληση για ζωή και τον αλτρουισμό. Παρουσιάζει ένα καταπληκτικό αθλητικό πορτρέτο στεφανωμένο με το Ολυμπιακό πνεύμα όλων των εποχών».

Το βραβείο σε σχήμα καραβιού το οποίο φιλοτέχνησε ο έλληνας δημιουργός Σάκης Χειλέλης παρέδωσε στον Cody ο Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos κάνοντας τη συμβολική κίνηση της πλεύσης και της προσπάθειας που καταβάλλει κανείς για να φτάσει στον προορισμό του. Τα λαμπερά μάτια και το χαρούμενο χαμόγελο του μικρού αγοριού «αγκάλιασαν» το συμβολισμό, ενώ ο Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos υποκλίθηκε μπροστά του παραδίνοντάς του το πανέμορφο βραβείο.

O Cody βαθιά συγκινημένος και ταυτόχρονα χαμογελαστός απάντησε στην ερώτηση του παρουσιαστή Savino Zaba αν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ιταλία: «Είναι η πρώτη μου φορά στην Ιταλία. Θα ξανάρθω, είναι υπέροχα». Ανέφερε, επίσης, ότι ήδη προπονείται για τους Παραολυμπιακούς του Ρίο.

Στη συνέχεια διάβασε το λόγο του με ιδιαίτερο στόμφο «Καλησπέρα! Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Ιταλία, στο Βατικανό και να βραβεύομαι με το Premio Assoluto. Γι αυτό το λόγο έχω έρθει από το Ντάλλας του Τέξας. Πριν από μερικούς μήνες βρισκόμουν στο Κολοράντο, στο Κέντρο Ολυμπιακών προπονήσεων κολύμβησης.

Πριν επιστρέψω σπίτι, πήγαμε 3 φορές με τον προπονητή μου, 3 φορές Ολυμπικονίκη, Ράντι Γκαρσία Τάλσεν σε ένα μέρος που ονομάζεται «ο Κήπος των Θεών». Ήταν ένα εξαιρετικό βραχώδες μέρος. Κάτι παρόμοιο δεν είχα ξαναδεί ποτέ μου. Τεράστιοι βράχοι με νερό και καλυμμένοι με πάγο. Παρά το ότι δεν έχω τα πόδια μου κατάφερα να σκαρφαλώσω στην κορυφή ενός βράχου και είχε πολλή πλάκα!

Tα αδέρφια Callie & Cody, Γιώργος & Νίκη

Μερικοί άνθρωποι με βλέπουν και αισθάνονται άσχημα για μένα, επειδή δεν έχω τα πόδια μου. Για μένα, αυτό αποτελεί κίνητρο να δείξω τι μπορώ να κάνω. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν ήθελα να καταφέρω κάτι, η οικογένειά μου πάντοτε με ενθάρρυνε να το κάνω, έστω και με διαφορετικό, από ό,τι συνηθίζεται, τρόπο.

Έχω την ευλογία να ξεπερνώ τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν από όταν ήμουν μικρός. Σε ιατρικό επίπεδο, μπορεί να θεωρείται πως έχω αναπηρία, όμως εγώ δεν πιστεύω καθόλου κάτι τέτοιο. Το θεωρώ δώρο! Αυτό το δώρο μου δίνει την ευκαιρία να ταξιδεύω ανά τον κόσμο και να γνωρίζω σπουδαίους και δημοφιλείς ανθρώπους. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι μπορώ να μοιραστώ την ιστορία μου, έτσι ώστε να δίνω κίνητρο και να εμπνέω άλλους ανθρώπους.

Κάποια μέρα, ένας από τους στόχους μου είναι να αγωνιστώ στους 26ους Παραολυμπιακούς για τις Η.Π.Α. στην κολύμβηση. Δουλεύω γι’ αυτό το σκοπό και προπονούμαι από τα 5 μου χρόνια. Και είμαι σίγουρος πως με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, των προπονητών και των αθλητικών συλλόγων αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Ένας άλλος στόχος μου είναι να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου θα ήθελα να σπουδάσω γιατρός, αναισθησιολόγος. Μου αρέσει πολύ να βοηθάω ανθρώπους και να τους απαλύνω τον πόνο.

Κάτι τελευταίο. Ο Θεός με έχει ευλογήσει δίνοντάς μου την ευκαιρία να μοιράζομαι την ιστορία μου με άλλους βετεράνους που πολέμησαν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν ή άλλα παιδιά. Λατρεύω να λέω την ιστορία μου, πείθοντάς τους πως μπορούμε να πραγματοποιούμε τους στόχους μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Δελή που με πρότεινε γι αυτό το εξαιρετικό βραβείο. Είναι μία αληθινή τιμή για μένα και σπουδαία εμπειρία. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και βέβαια, την οικογένειά μου που με ωθεί να προχωρώ ακόμη και πέρα από τα όνειρά μου. Χωρίς εκείνους τίποτα δε θα ήταν πιθανό. Ευχαριστώ!”

Ο Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos, Επίτιμος Πρόεδρος των Βραβείων απευθυνόμενος στο μικρό αγόρι είπε «Cody είσαι σπουδαίος. Ανήκεις στον εαυτό σου γιατί έχεις μια γοητευτική προσωπικότητα, ανήκεις στην οικογένειά σου, αλλά κυρίως εσύ ανήκεις στον κόσμο. Είσαι η ελπίδα για τον κόσμο.

Cody McCasland, ο ηθοποιός Murat Yildirim και ο σχεδιαστής κοσμημάτων Γιώργος Πονηρός

Eσύ ο ίδιος είπες ότι ο Θεός σου έδωσε τη δυνατότητα να μοιραστείς μαζί μας αυτές τις στιγμές. Εσύ μας χάρισες σήμερα ευτυχία, μας έδωσες παράδειγμα για όλα εκείνα που είναι ικανός να κάνει ένας άνθρωπος που πιστεύει στον εαυτό του. Τα μωρά, τα παιδιά, οι στρατιωτικοί που έχουν προβλήματα θα έχουν εσένα ως παράδειγμα, ένα χριστιανικό παράδειγμα υπομονής, προσπάθειας, εμπιστοσύνης. Δεν θα ήσουν, βέβαια, ένας καλός χριστιανός, εάν δεν είχες ένα όμορφο χαμόγελο για εμάς και για όλο τον κόσμο. Σε ευχαριστούμε Cody».

Με αφορμή την προετοιμασία του Cody για του Παραολυμπιακούς του 2016, η Γενική Γραμματέας των Βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη παρέδωσε στον Cody το αιώνιο σύμβολο της νίκης, έναν κότινο, δηλώνοντας για τον συσχετισμό και τον συμβολισμό του δώρου: «Επειδή ο Cody θέλει να πάρει μέρος στους Παραολυμπιακούς του Rio εμείς του παραδίδουμε τον κότινο, το σύμβολο της νίκης το οποίο φέρνουμε από την Ελλάδα, τη γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να τον ακολουθεί σε κάθε του ταξίδι, σε κάθε Ολυμπιάδα και του ευχόμαστε να είναι πάντα νικητής στη ζωή του».

Τον κότινο, ο οποίος είναι δημιουργία του κ. Γιάννη Σουβατζόγλου, τοποθέτησε στο κεφάλι του Cody ο Κύπριος Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης με τον μικρό Cody να μη το αποχωρίζεται στο υπόλοιπο της βραδιάς. Ο αναπληρωτής Εκπρ. Ελλάδας Σπύρος Καραουλάνης του παρέδωσε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Ελληνικής Γραμματείας των Βραβείων.

Ο Cody σήμερα προπονείται εντατικά για τους Παραολυμπιακούς του 2016 στο Rio και χαρούμενος για τη βράβευσή του θέλησε να δείξει στους παρευρισκόμενους στην τελετή απονομής, μέρος της προπόνησής του, αλλάζοντας τα άκρα με τα οποία περπατά σε αυτά της προπόνησης. Το κοινό τον χειροκροτούσε ασταμάτητα και με ρυθμό, όπως αρμόζει σε κάθε πρωταθλητή, εμψυχώνοντάς τον ακόμη περισσότερο για το μεγάλο ταξίδι στην καρδιά του Ολυμπιακού ιδεώδους. Από Ελληνικής πλευράς τίμησαν την εκδήλωση ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βατικανό, Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Μάμαλος, Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη.

(To απόσπασμα της Βράβευσης του Cody McCasland μπορείτε να το δείτε (http://www.youtube.com/watch?v=-6a0jurtrJo&feature=share&noredirect=1)

Από τις Βίκυ Μπαφατάκη & Δώρα Αυγουλίδου
———
Ευχαριστήρια επιστολή

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που πίστεψαν και βοήθησαν ώστε να έρθει ο Cody στη Ρώμη για να παραλάβει το Premio Assoluto. Τον Πρόεδρο των Βραβείων Rev. Don Bruno Lima για την απεριόριστη εμπιστοσύνη και στήριξή του, τους Pietro Cuccaro, Noemi Tramonti, Antonella Sturna, Giorgio Mammolitti και Fabrizio Marsili. Kυρίως όμως να ευχαριστήσω από καρδιάς τα στελέχη και τα μέλη της Ελληνικής Γραμματείας, τον Εκπρόσωπο Ελλάδας Μανώλη Αγγελάκα, τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Σπύρο Καραουλάνη για την αρχική επιτυχή επικοινωνία με την οικογένεια του Cody, τους Θεανώ Καρατσιουμπάνη, Κατερίνα Νίκου, Θεοδώρα Αυγουλίδου, Αντώνιο – Μάριο Παπαγιώτη, τον δημοσιογράφο Γιώργο Αδαμόπουλο, τη Νίκη Δελή, τον Tommaso Rossi το μεγάλο μας χορηγό και κυρίως το Γιώργο – Νεκτάριο Δελή για την έμπνευση, την προσπάθεια και το πάθος που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Cody McCasland.

Βασιλική Α. Μπαφατάκη
Γενική Γραμματέας Διεθνών Βραβείων G. Sciacca

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close