Search

Ζητήματα και ηθικά ερωτήματα στον Φρανκενστάιν

Το βιβλίο Φρανκενστάιν ή αλλιώς ο σύγχρονος Προμηθέας ήταν το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Το μυθιστόρημα πήρε αυτόν τον υπότιτλο καθώς ο χαρακτήρας του Βίκτωρ Φρανκενστάιν παραλληλίζεται με τον μύθο του Προμηθέα. Ο Προμηθέας στο μύθο παρακούει τους νόμους της φύσης με αποτέλεσμα να φέρνει δυστυχία στον εαυτό του και στους άλλους. Ο Βίκτωρ Φρανκενστάιν κάνει το ίδιο πράγμα δημιουργώντας το τέρας του και αφήνοντάς το να περιφέρεται ελεύθερο. Αυτή η πράξη του Φρανκενστάιν εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ηθική που περιβάλλει την επιστήμη. Αυτό μαζί με τα μηνύματα που απεικονίζονται από τον παραλληλισμό μεταξύ της συγγραφέως Mary Shelley και του τέρατος του Φρανκενστάιν φέρνουν μηνύματα γύρω από την ηθική και την εγκατάλειψη.
Η Mary Shelley γεννήθηκε το 1797 και μεγάλωσε με τον φιλόσοφο πατέρα της. Η Shelley άρχισε να έχει σχέση με τον παντρεμένο Percy Shelley, έναν από τους φίλους του πατέρα της, τον οποίο τελικά παντρεύτηκε. Όταν ο Percy Shelley εγκατέλειψε τη γυναίκα του για τη Mary, εκείνη αυτοκτόνησε, αφήνοντας ένα αίσθημα ενοχής στη Mary. Αυτή η αίσθηση εγκατάλειψης και τα όσα προκάλεσε είναι ένα σημαντικό θέμα του βιβλίου. Για να μην εγκαταλειφθεί η Μαίρη, έπρεπε να εγκαταλειφθεί κάποιος άλλος. Αυτό το πρόσωπο, η πρώτη σύζυγος του Percy, κατέληξε να αυτοκτονήσει εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον Φρανκενστάιν, καθώς ο Βίκτωρ Φρανκενστάιν, όπως και ο Percy, εγκαταλείπει το τέρας του.

Κάθε φορά που ο Φρανκενστάιν εγκαταλείπει το τέρας του, κάποιος που αγαπάει πεθαίνει. Αυτό αντικατοπτρίζει τις ενοχές που νιώθει η Mary, καθώς ήταν η αιτία που κάποιος εγκαταλείφθηκε και στη συνέχεια πέθανε. Τα θέματα της εγκατάλειψης και της ενοχής κυριαρχούν στο μυθιστόρημα ως αντανάκλαση της ζωής της Mary Shelley.

Μαζί με τα θέματα που αντανακλούν τη ζωή της συγγραφέως, το μυθιστόρημα εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ηθική της επιστήμης. Ένα από αυτά τα ερωτήματα είναι αν ο Βίκτωρ είναι καλός άνθρωπος και καλός επιστήμονας. Πιστεύω ότι ο Βίκτωρ Φρανκενστάιν δεν ήταν καλός άνθρωπος, καθώς η δημιουργία του τέρατος έγινε για εγωιστικούς λόγους. Επίσης αφού το έκανε εγκατέλειψε το τέρας. Το βιβλίο το κάνει να φαίνεται ότι αν δεν εγκατέλειπε το τέρας και είχε κάποιον να το δεχτεί το τέρας δεν θα ήταν κακό. Αν και το ερώτημα για το αν ήταν καλός επιστήμονας είναι διαφορετικό. Έκανε κάτι εξαιρετικό με το οποίο δημιούργησε ζωή, αλλά το ηθικό ερώτημα τίθεται για το αν ήταν σωστό να το κάνει. Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε από αυτό το βιβλίο, σε σχέση με το προηγούμενο, ήταν ότι επειδή μπορείς να κάνεις κάτι, πρέπει να το κάνεις; Η επιστήμη έχει να κάνει με την έρευνα και τον πειραματισμό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπερνιέται. Η δημιουργία αυτού του τέρατος προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Παρόλο που για να προχωρήσει η επιστήμη πρέπει να γίνονται πειράματα, θα πρέπει να υπάρχουν θέματα που να αφήνονται στην ησυχία τους, όπως η δημιουργία της ζωής. Αυτό το θέμα διερευνάται ακόμη και σήμερα μέσα από ταινίες όπως το Jurassic Park, όπου η δημιουργία ζωής που γίνεται με την ανυπακοή στους νόμους της φύσης, προκαλεί δυστυχία μεταξύ άλλων.

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://web.colby.edu/ by Simon Pratico

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close