Search

ΤΟ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΣΤΩΝΗΣ – Μία συζήτηση με την Eκτελεστική Διευθύντρια του, Χρυσούλα Κουρκουντή

Η αφίσα για την εκδήλωση με την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη στις 11 του Σεπτέμβρη και τα αντίτυπα της πρόσφατης αγγλικής μετάφρασης του βιβλίου του Χρυσόστομου Σταμούλη “Το Κάλλος το Άγιον” σε περίοπτη θέση. Η μόνιμη φωτογραφική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα δεσπόζει στο φουαγιέ, από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι,  ενώ ήδη ετοιμάζεται άλλη έκθεση για την πολιτιστική κληρονομιά των μοναστηριών στα Μετέωρα και το Άγιο Όρος, σε συνεργασία με τους “φίλους του Αγίου Όρους στην Αμερική.”

Η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης, στούς χώρους του Ελληνικού Κολλεγίου, που πριν ένα μήνα επιβραβεύτηκε με την σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Μουσείο Μπενάκη (το πρώτο μνημόνιο του είδους που το μουσείο υπογράφει με ίδρυμα εκτός Ελλάδας,) δίνει χαρά και δύναμη δημιουργίας στην εκτελεστική του διευθύντρια, Χρυσούλα Κουρκουντή, η οποία μας μίλησε για τις προσπάθειες της, για την ιστορία του κέντρου – την παλαιά αλλά και την πιο πρόσφατη-  και μας ξεδίπλωσε το όραμα της για το μέλλον.

Η Χρυσούλα Κουρκουντή, πτυχιούχος παιδαγωγικών, με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία από το Cambridge College, εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια ως σύμβουλος και θεραπεύτρια τέχνης στο Italian Home for Children της Βοστώνης και αργότερα συνέχισε την καριέρα της στο Ελληνικό Κολλέγιο. Το 2020, ο Γιώργος Καντώνης, τότε πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού, αναγνώρισε τις δυνατότητες του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου και την προσκάλεσε να αναλάβει καθήκοντα ως εκτελεστική διευθύντρια.

Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο είχε υποστεί σημαντική φθορά λόγω πολυετών δικαστικών αγώνων. Ωστόσο, χάρη στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του Προέδρου Καντώνη, το Κέντρο πέρασε υπό τη φροντίδα και τον έλεγχο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Ο Δρακούλης Μπεχράκης δέχθηκε ευγενικά τον ρόλο του επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής και δεσμεύτηκε να παράσχει κρίσιμη πολυετή χρηματοδότηση, η οποία ήταν καθοριστική για την πρόοδο του Κέντρου. Η επιτροπή ξεκίνησε την υλοποίηση της πολυετούς στρατηγικής που ανέπτυξε ο πρόεδρος Καντώνης, η οποία, παρόλο που έχει επεκταθεί σημαντικά, συνεχίζει να καθοδηγεί την πορεία του Κέντρου ως σήμερα. Ο Γιώργος Καντώνης παραμένει ενεργά εμπλεκόμενος στο Κέντρο, προσφέροντας τόσο οικονομική υποστήριξη όσο και στρατηγικές συμβουλές.

Υπό την ηγεσία της Χρυσούλας Κουρκουντή, με τη συνεχόμενη υποστήριξη του νυν πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Δρ. Δημήτρη Κάτου, και του επικεφαλής της Επιτροπής, Γιώργου Ορφανάκου, το Κέντρο έχει μεταμορφωθεί σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό κόμβο για τη ελληνική διασπορά. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έχει εξάρει το Κέντρο, περιγράφοντάς το ως “κόμβο του Ελληνισμού και κυψέλη της Ορθοδοξίας” στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας τη σημασία του.

Πρώτιστο μέλημα της Χρυσούλας Κουρκουντή, ήταν να επιβλέψει την επισκευή εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων, την καταγραφή και συντήρηση αποθηκευμένων έργων τέχνης, και τη δημιουργία νέωνπολυλειτουργικών χώρων. Το κέντρο τώρα, μας ενημερώνει με ενθουσιασμό, φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναντήσεις και συνεργάζεται με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, το Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης και τον πρέσβη κ. Συμεών Τέγο, την AΧΕΠΑ και διάφορους ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς, όπως το Λύκειο Ελληνίδων και το χορευτικό όμιλο της Μητρόπολης Βοστώνης. Έχει επίσης καθιερώσει συνεργασίες με την ΠολιτιστικήΕπιτροπή της Μασαχουσέτης, τα πανεπιστήμια της Βοστώνης,ακαδημαϊκά ινστιτούτα, και εξέχοντα ιδρύματα στην Ελλάδα όπως η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, με την οποία προγραμματίζεται τον Οκτώβριο η προβολή της έκθεσης “Στο όνομα της ανθρωπιάς” (για την παροχή βοήθειας αμερικανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων σε περιόδους καταστροφών στην Ελλάδα) και το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο θα παρουσιάσει το Νοέμβριο την έκθεση φωτογραφιών της Βούλας Παπαιωάννου για την σκληρότητα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου σtην Ελλάδα.

Στις σημαντικές εκδηλώσεις στο Κέντρο περιλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίων ελληνικών δραμάτων, θεατρικές παραγωγές και μουσικές συναυλίες. Το περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του, το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για τη Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά από την ιδρύτρια του προγράμματος, Δρ. Νικολέτα Τσιτσιανούδη – Μαλλίδη και το πανεπιστήμο Ιωαννίνων.

Με την Δρ. Νικολέτα Τσιτσιανούδη – Μαλλίδη από το Πανεπιστήμο Ιωαννίνων.

Από παλαιότερες αφίσες στο γραφείο της, το οποίο κοσμείται από πίνακες του Φασιανού, με χειρόγραφη αφιέρωση “στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο,” διαπιστώνουμε ότι όντως πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες παρουσίασαν το έργο τους στο Κέντρο την τελευταία τετραετία, όπως ο  Δημήτρης Λάλος -με τις παραστάσεις “Εκτωρος Κάθαρσις” και “‘Αλκυστις”,- η Φωτεινή Μπαξεβάνη με την “Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης που μίλησε, τραγούδισε και συζήτησε με το κοινό για την τέχνη.

Συνομιλώντας με την Χρυσούλα Κουρκουντή για αυτές τις δράσεις, μας ανέφερε και άλλες που πραγματοποιήθηκαν στο Μαλιώτειο. Συγκεκριμένα, η θεατρική παράσταση της φοιτητικής ομάδας του Κολλεγίου Αθηνών, “Κοινός Λόγος”, το Φεστιβάλ σύχρονων Ελληνικών Φίλμ (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανατολικών Μεσογειακών Σπουδών του Emmanuel College, με επικεφαλής τον Δρ. Πέτρο Βαμβακά), η παρουσίαση του έργου του βραβευμένου Κύπριου ποιητή Κυριάκου Ευθυμίου, η διάλεξη του διακεκριμένου φιλέλληνα αμερικανού καθηγητή Curtis Runners για τη παρουσίαση σπάνιων ελληνικών βιβλίων της συλλογής του, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη της Αθήνας, η διάλεξη της καθηγήτριας Δρ. Νικολέττας Τσιτσιανούδη-Μαλλίδη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διδασκαλία της ελληνικής εν μέσω κρίσης, η έκθεση “Ελληνικές Κεφαλές” του γνωστού γλύπτη Γιώργου Πετρίδη, οι μουσικές παραστάσεις του “Ανατολιάμα” με τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη έλληνα κλαρινετίστα Μάνου Αχαλινοτόπουλου, οι εκθέσεις φωτογραφιών “Κυκλάδες” (της Elena Borsein) και “Όλες οι όψεις του Παρθενώνα” (του Πέτρου Γαλάνη), και η επίδειξη μόδας των ελληνικών οίκων Παρθένη και Τσίγκαρου.

Από το γραφείο της διευθύντριας μετακινηθήκαμε για να δούμε το “καφενείο” του Κέντρου δίπλα στην βιβλιοθήκη που σχεδιάστηκε σε στύλ lounge και να πιούμε ένα παγωμένο φραπέ. Εκεί είδαμε μητέρες να περιμένουν τα παιδιά τους να τελειώσουν τα μαθήματα ελληνικών χορών απολαμβάνοντας τον καφέ τους, φοιτητές να διαβάζουν ή να χαλαρώνουν με τις παρέες τους, αλλά και μητέρες με μικρά παιδιά να παίζουν σε παρακείμενο χώρο. Ρωτήσαμε περί τίνος πρόκειται. “Μα, η φιλοσοφία του Μαλιωτείου, σύμφωνα και με τις επιθυμίες των ιδρυτών του, Κώστα και Μαίρης Μαλιώτη, πού ίδρυσαν το Μαλιώτειο πριν 50 χρόνια, ήταν να γίνει το Κέντρο το σπίτι του Ελληνισμού στη Βοστώνη,” μας απάντησε η Χρυσούλα Κουρκουντή, εξηγώντας μας ότι υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά και για φοιτητές, όχι μόνο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού -που χρησιμοποιούν το Μαλιώτειο ως φοιτητικό κέντρο- αλλά και για όλους τους έλληνοαμερικανούς και έλληνες φοιτητές της Βοστώνης. Άλλωστε, οι δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν διαλέξεις και συνεργασίες με τα πανεπιστήμια Harvard, Boston University, Boston College, Tufts και Emmanuel College καθώς και διοργάνωση σεμιναρίων από τον επιφανή ελληνοαμερικανό κ. Δρακούλη Μπεχράκη, εξοικείωσης ελλήνων φοιτητών που βολιδοσκοπούν τη συνέχιση των σπουδών τους ή την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στις ΗΠΑ.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω, είπε η διευθύντρια, ξεναγώντας μας στις πτέρυγες του πρώτου ορόφου όπου στο παρελθόν παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής με έργα διαφόρων γνωστών καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τα βιβλία του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι,  ενώ τώρα εκτίθενται εικαστικά έργα ελληνοαμερικανών δημιουργών, ότι πέρα από τις καλλιτεχνικές συνεργασίες το Κέντρο μας δίνει σημασία και στην καλλιέργεια της διανόησης, φιλοξενώντας εκλεκτούς ομιλητές και παρουσιάζοντας διαλέξεις ευρύτερου ενδιαφέροντος.  Ξεχωριστής σπουδαιότητας υπήρξε η εκδήλωση “Η Χαμένη Μουσική της Αγίας Σοφίας” από τους υπευθύνους του συνόλου Capella Romana της Βοστώνης, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Thea Hallo, “Not Even my Name”, για την αρμενική γενοκτονία, από την Καθηγήτρια του Harvard και σύμβουλο του Μαλιωτείου Δρ. Ευριδίκη Γεωργαντέλη, η ανοικτή συζήτηση με το κοινό του διάσημου ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη και τηλεοπτικού παραγωγού George Pelecanos, η διάλεξη για τη μεσογειακή διατροφή του ελληνοαμερικανού Δρ. Στέφανου Κάλη, καθηγητή του Harvard, η παρουσίαση της διασήμου ανθρωπολόγου Jane Goodall και του  Δρ. Κωστή Δασκαλάκη του ΜΙΤ με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, από τον Δρ. Ιωάννη Χρυσαυγή, διευθυντή του Huffington Ecumenical Institute της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Φυσικά υπήρξαν και δεκάδες άλλες, τα χρόνια επαναλειτουργίας του Κεντρου, μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατεβαίνοντας από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο και μπαίνοντας στο τεχνολογικά ανακαινισμένο αμφιθέατρο, πληροφορηθήκαμε ακόμα ότι το Μαλιώτειο Κέντρο υποστήριξε την έλευση του έλληνα μαραθωνοδρόμου Αθανάσιου Καρβουνιάρη, ο οποίος συμμετείχε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Επίσης, στο κέντρο έγινε η παρουσίαση της έκθεσης “Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών” με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική εθνεγερσία, η οποία προετοιμάστηκε από καθηγητές του Ελληνικού Κολλεγίου και του Stockton University και η οποία παραμένει ως μόνιμο έκθεμα στους χώρους του Μαλιωτείου. Το φθινόπωρο του 2022 φιλοξενήθηκε η έκθεση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αξιοσημείωτη ακόμη υπήρξε και η διοργάνωση έκθεσης φωτογραφιών υπό τον τίτλο “Οι Καλοί Ποιμένες,” του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, με θέμα την διάσωση ελλήνων εβραίων κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα από Ορθοδόξους αρχιερείς σε συνεργασία με έλληνες αρχιραβίνους, η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Hellenic Initiative, του Behrakis Foundation και των Γενικών Προξενείων της Ελλάδας και του Ισραήλ στη Βοστώνη.

Τι γίνεται όμως στο Μαλιώτειο αυτές τις μέρες και τι θα γίνει στο μέλλον; Πολλά και ενδιαφέροντα! Για αυτά μας μίλησε η Χρυσούλα Κουρκουντή στον καταπράσινο υπαίθριο χώρο, στην πίσω πλευρά του Κέντρου. Εκεί αντικρύσαμε τραπέζια κήπου και ομπρέλες και μία επαγγελματική ψησταριά για τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου των φοιτητών, αλλά και για το ετήσιο πασχαλινό γλέντι με μουσική, χορό και σουβλιστά αρνιά, που συγκεντρώνει ομογενείς και έλληνες φοιτητές απ’όλα τα πανεπιστήμια της Βοστώνης,

”Φαντάζεστε αν κάποτε γίνει εφικτή η διαμόρφωση ενός υπαίθριου αμφιθεάτρου στο λοφίσκο που βρίσκεται μπροστά μας τι δυνατότητες θα έχουμε για εξωτερικές πολιτιστικές δράσεις το καλοκαίρι;“ μας ρωτά. Ή αν μπορέσουμε κάποια στιγμή να διαμορφώσουμε ένα roof garden στην ταράτσα του κτιρίου; “Όλα μπορούν να γίνουν -συνεχίζει-  αν κοντά στους μέχρι σήμερα χορηγούς μας συστρατευτούν και άλλοι ώστε το Μαλιώτειο να γίνει οικονομικά επαρκές, προκειμένου να συνεχίσει και να αυξήσει τις δράσεις του στα επόμενα χρόνια.”

Όσο για το τί γίνεται αυτές τις μέρες, η διευθύντρια μας έφερε φυλάδια για εκδηλώσεις σχετικά με τον ελληνοαμερικανό ήρωα, την περίοδο του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, καπετάν Κορβοκορέση, για  μια βραδιά εξερεύνησης της ελληνικής δημοτικής μουσικής, από τον συγγραφέα, μουσικό επιμελητή και  βραβευμένο με Γκράμι Christopher K. King, για μία διάλεξη της Δρ. Σταματίας Ντόβα με θέμα “Οι Ιωνες στον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα” κ.α.

Τη σταματήσαμε -είχε να μας πει και άλλα- υποσχόμενοι να ανανεώσουμε το ραντεβού μας με αφορμή το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα και τα ομογενειακά ΜΜΕ ανά τον κόσμο, που η Δρ. Νικολέττα Τσιτσιανούδη-Μαλλίδη και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ξαναδιοργανώσουν στο Μαλιώτειο Κέντρο, με τη συμμετοχή πολλών χορηγών.

από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close