Search

Χαρακτηριστικά και συμπεριφορά ενός κρυφού ναρκισσιστή

Ο κρυφός ναρκισσιστής (ή νάρκισσος με καλυμμένη ναρκισσιστική διαταραχή) παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού, αλλά με πιο συγκαλυμμένο ή εσωτερικευμένο τρόπο. Οι ναρκισσιστές αυτής της κατηγορίας δεν είναι τόσο εξωστρεφείς ή επιδεικτικοί όσο οι κλασικοί ναρκισσιστές, αλλά εξακολουθούν να έχουν έντονη ανάγκη για θαυμασμό και επιβεβαίωση. Τα κύρια χαρακτηριστικά και οι συνήθειές τους περιλαμβάνουν:

Χαρακτηριστικά του κρυφού ναρκισσιστή:

  1. Ευαισθησία στην κριτική: Αν και μπορεί να φαίνονται ήρεμοι και αδιάφοροι εξωτερικά, οι κρυφοί ναρκισσιστές είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε μορφή κριτικής ή απόρριψης. Μπορεί να αντιδρούν με αμυντικότητα ή να αποσύρονται.
  2. Αίσθηση ανωτερότητας: Αν και δεν είναι τόσο εμφανής όσο στους παραδοσιακούς ναρκισσιστές, οι κρυφοί ναρκισσιστές πιστεύουν βαθιά ότι είναι μοναδικοί και ανώτεροι από τους άλλους. Αυτό μπορεί να μην εκφράζεται άμεσα, αλλά αντικατοπτρίζεται σε υπόγειες συμπεριφορές ή βλέμματα περιφρόνησης.
  3. Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Συχνά κρύβουν πίσω από την ήρεμη τους εμφάνιση ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτός είναι ο λόγος που αναζητούν συνεχώς την επιβεβαίωση και την αναγνώριση των άλλων.
  4. Παθητική-επιθετικότητα: Αντί να εκφράσουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους, χρησιμοποιούν παθητική-επιθετική συμπεριφορά, όπως ειρωνεία, σαρκασμό, ή προσποιητή ανευθυνότητα.
  5. Έλλειψη ενσυναίσθησης: Παρότι μπορεί να φαίνονται ευαίσθητοι ή μετριοπαθείς, βαθιά μέσα τους δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να νοιαστούν πραγματικά για τα συναισθήματα των άλλων.
  6. Αυτοκαταστροφικές σκέψεις: Οι κρυφοί ναρκισσιστές συχνά τείνουν προς τη θυματοποίηση και έχουν μια πιο αρνητική ή μελαγχολική στάση για τη ζωή, συγκρίνοντας τον εαυτό τους αρνητικά με άλλους.
  7. Ανάγκη για επιβεβαίωση: Αν και δεν το εκφράζουν τόσο ανοιχτά, αναζητούν συνεχώς την αποδοχή και τον θαυμασμό των άλλων για να αισθανθούν καλά με τον εαυτό τους.

Τι κάνει συνήθως ο κρυφός ναρκισσιστής:

  1. Παίζει τον ρόλο του θύματος: Συχνά παρουσιάζεται ως το άτομο που έχει αδικηθεί, δεν τον εκτιμούν ή δεν του δίνουν την προσοχή που του αξίζει. Έτσι, προσπαθεί να προκαλέσει συμπόνια και θαυμασμό.
  2. Χειρισμός σχέσεων: Μπορεί να χρησιμοποιεί συναισθηματικούς ή ψυχολογικούς χειρισμούς για να κερδίσει τον έλεγχο και την προσοχή σε μια σχέση, χωρίς να το κάνει φανερά.
  3. Αποφεύγει τις ευθύνες: Προτιμά να αποφεύγει την ανάληψη ευθυνών, κυρίως σε περιπτώσεις που μπορεί να εκτεθεί ή να δεχτεί κριτική. Αυτός ο μηχανισμός τον προστατεύει από την αίσθηση αποτυχίας.
  4. Φαινομενική ταπεινοφροσύνη: Συχνά χρησιμοποιεί μια μορφή “ψεύτικης ταπεινοφροσύνης” για να τραβήξει προσοχή, λέγοντας πράγματα όπως “Δεν είμαι τόσο καλός σε αυτό”, ενώ περιμένει οι άλλοι να τον διαψεύσουν και να τον επαινέσουν.
  5. Κριτική και αποδοκιμασία: Αν και δεν φαίνεται ανοιχτά επιθετικός, μπορεί να υπονοεί με ύπουλο τρόπο ότι οι άλλοι είναι ανεπαρκείς ή κατώτεροι, χρησιμοποιώντας έμμεσες προσβολές.
  6. Δημιουργία σύγχυσης: Μπορεί να προκαλεί σύγχυση στους άλλους με την συμπεριφορά του, κάνοντάς τους να αμφιβάλλουν για την ίδια τους την κρίση, γνωστό και ως “gaslighting”.

Οι κρυφοί ναρκισσιστές μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, καθώς η συμπεριφορά τους δεν είναι πάντα εμφανής. Ωστόσο, οι παραπάνω συνήθειες και χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν τον εσωτερικό τους αγώνα για επιβεβαίωση και θαυμασμό, παρότι προσπαθούν να τον κρύψουν.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close