Search

Βραβείο Ιατρικής Vexillum Sciacca 2024 στην Καθηγήτρια Ογκολογίας Linda Malkas

Η Linda Malkas είναι μια διακεκριμένη ερευνήτρια στον τομέα της ογκολογίας με βάση την Καλιφόρνια, γνωστή για το πρωτοποριακό της έργο στην έρευνα κατά του καρκίνου. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως καθηγήτρια και αναπληρώτρια πρόεδρος στο Beckman Research Institute του City of Hope, όπου κατέχει επίσης τη θέση της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Βασικής Έρευνας. Η Malkas συνέβαλε στη συνίδρυση του Προγράμματος Μοριακής Ογκολογίας στο City of Hope, το οποίο αποτελεί κεντρικό κομμάτι των συνεισφορών της στην έρευνα για τον καρκίνο.

Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της είναι η ανάπτυξη του αντικαρκινικού φαρμάκου AOH1996, μιας ελπιδοφόρας νέας θεραπείας που στοχεύει στη διακοπή της αντιγραφής του DNA στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα. Το φάρμακο έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε αρχικές δοκιμές, στοχεύοντας στερεούς όγκους με μειωμένη τοξικότητα. Το έργο αυτό διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες, και το όνομα του φαρμάκου τιμά τη μνήμη ενός νεαρού κοριτσιού που έχασε τη ζωή του από νευροβλάστωμα, τονίζοντας τη συναισθηματική δέσμευση πίσω από την έρευνα. Το AOH1996 βρίσκεται πλέον στη Φάση I κλινικών δοκιμών και, αν επιτύχει, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου.

Πριν την ένταξή της στο City of Hope, η Malkas κατείχε εξέχουσες θέσεις στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, όπου υπηρέτησε ως η πρώτη κατόχου της Έδρας Ογκολογίας Vera Bradley και συν-διηύθυνε το Ερευνητικό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο του Μαστού. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς και κατέχει περισσότερα από 23 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, γεγονός που αντανακλά την επίδρασή της στην έρευνα για τον καρκίνο και τη μοριακή βιολογία. Η Malkas έχει επίσης συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Έρευνας Καρκίνου των Ωοθηκών του Υπουργείου Άμυνας και λειτουργεί ως σύμβουλος για αρκετά σημαντικά κέντρα καρκίνου​.

από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close