Search

Γιατί η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα;

Ως Bασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, η Ελισάβετ, έχει ταξιδέψει πολύ. Για την ακρίβεια έχει επισκεφθεί 196 χώρες. Σε αυτά όμως τα 64 χρόνια στο θρόνο, δεν έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα, τη χώρα μάλιστα που γέννησε τον σύζυγο της, Φίλιππο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φίλιππος γεννήθηκε από Ελληνική και Δανική Βασιλική οικογένεια το 1921 στην Κέρκυρα.

Γιατί λοιπόν η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει ακόμα επισκεφθεί τη χώρα του ήλιου και της Δημοκρατίας που απέχει μόλις τρεις ώρες από τη Μεγάλη Βρετανία;

Την απάντηση έρχεται να δώσει ο ιστορικός με ειδίκευση στη Βασιλεία, Χιούγκο Βίκερς, ο οποίος μίλησε στην Daily Mail για το εν λόγω θέμα και είπε ότι για αυτήν την απαξίωση προς την Ελλάδα φταίει η κακή πορεία και η κατάρρευση του θεσμού της Βασιλείας, γεγονότα που έβλαψαν τον Φίλιππο.

Όπως αναφέρει ο Βίκερς, το 1922 όταν ο Φίλλιπος ήταν ακόμη μωρό, η οικογένεια του επέλεξε να διαφύγει στη Γαλλία γιατί ο πατέρας του, στρατηγός του ελληνικού στρατού εκείνη την εποχή, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη βαριά ήττα της Μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησε στην καταστροφή της Σμύρνης και όπως ήταν λογικό, κρίθηκε υπεύθυνος. Προκειμένου να κρύψουν τη ντροπή που έφερε το όνομα της οικογένειας, το άλλαξαν σε Μάουντμπάτεν.

Επιπλέον, ο ιστορικός αναφέρει ότι ο Φίλιππος αντιπαθεί την Ελλάδα γιατί δίκασε τον πατέρα του, Πρίγκιπα Αντρέα, και παραλίγο να τον στείλει για εκτέλεση, λόγω των ευθυνών που έφερε για τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο 92χρονος σύζυγος της βασίλισσας έχει επίσης να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα από το 1950, έπειτα από πρόσκληση του Βασιλιά Παύλου.

Από την άλλη πλευρά, ο Βίκερς πιστεύει ότι ο βασικός λόγος απουσίας ταξιδιού της Βασίλισσας στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχει λάβει ποτέ επίσημη πρόσκληση από κάποιον Έλληνα Πρόεδρο.

Γράφει η Θεατρολόγος – Δημοσιογράφος Τζιώρτζια Νικολάου

Πηγή: e-daily.gr, newsbomb.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close