Search

«Γιατί σ’ αγαπώ;» της Τένιας Μακρή

Ζευγάρια έτοιμα να χωρίσουν και να ‘πέσουν στο χείλος του γκρεμού’ >, μιλάνε για τις ιστορίες τους στην σύμβουλο γάμου, με λεπτές, διακριτικές και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, φανερώνοντας κοινά σημεία για κάθε σχέση. Ο ανταγωνισμός, η προσπάθεια για την ‘εισβολή’ στις σκέψεις του άλλου (εάν με αγαπούσε, θα ήξερε ότι έχει άδικο), ο θυμός, και οι τρεις αρρωστημένοι τρόποι που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να τον χειριστούν. Και φυσικά το σεξ, αλλά και η εμπιστοσύνη. Πρώτα μιλάει εκείνη. Μετά αυτός. Ύστερα η σύμβουλος. Εσείς ακούτε τα πάντα.

Η πρώην του καταστρέφει τον γάμο μας, ο θυμός μας διαλύει, ο σύζυγός μου θέλει να κάνει ροζ τηλεφωνήματα. Δεν έχουμε τίποτα κοινό πια. Μια σειρά από ιστορίες ζευγαριών, που θα βοηθήσουν στην αναζωπύρωση του γάμου σας, αλλά και την επανεμφάνιση εκείνων που πιστεύατε ότι είχαν χαθεί, των συναισθημάτων, της αγάπης. Μία λέξη χρειάζεται μόνο! Σ’ αγαπώ! Και να ερωτηθείτε «γιατί σ’ αγαπώ;».

Η Τένια Μακρή μιλάει για την ενασχόλησή της με την συγγραφή των βιβλίων, αλλά και για την αγάπη… στην Αθανασία Πατσιούρα

Τί ήταν εκείνο που σας ώθησε να γράψετε βιβλία;

Ξεκίνησα το 2004, αφού πρώτα είχα αρθρογραφήσει πάρα πολύ σε εφημερίδες και περιοδικά. Ξεκίνησα να συγγράφω, αφενός από το ενδιαφέρον του κοινού που με διαβάζει από τα άρθρα στα περιοδικά και τις εφημερίδες, και αφετέρου εγώ είχα την ανάγκη όλα αυτά να τα κάνω πολύ πιο συγκεκριμένα σε βιβλία. Έτσι και με την βοήθεια μιας φίλης μου, δημοσιογράφου, ξεκίνησα πια να γράφω αυτά τα βιβλία για να αποτυπώσω τις εμπειρίες μου και όποιες γνώσεις είχα αποκομίσει και αποκομίζω συνεχώς, ώστε να γίνω κοινωνός όλων αυτών των γνώσεων και να τις μεταφέρω στους άλλους ανθρώπους.

Πώς σας βοήθησε η συγγραφή βιβλίων στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίσατε;

Δεν μπορώ να πω ότι συνετέλεσε αυτό. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η συγγραφή των βιβλίων μου είναι περισσότερο μια συντροφιά για εμένα, δηλαδή κάθε φορά που έχω ένα βιβλίο και το γράφω γίνεται φίλος μου εκείνη την εποχή και για αυτό όταν το τελειώνω από την μια χαίρομαι που το τελείωσα, αλλά από την άλλη νιώθω και μία λύπη που άφησα τον φίλο μου. Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά γράφω συγχρόνως δύο βιβλία για αυτό τον λόγο, δηλαδή την ώρα που γράφω ένα βιβλίο μου έρχονται ιδέες για κάτι άλλο και έχω παράλληλα ένα μπλοκάκι που σημειώνω αυτές τις σκέψεις. Όταν εκδοθεί, πλέον, το πρώτο βιβλίο «αποτοξινώνομαι» και αφού δω ότι διαβάζεται, μπαίνω στην διαδικασία να διαβάσω τις σημειώσεις μου και να αρχίσω να «επικοινωνώ» με τον καινούργιο μου φίλο.

Τι σημαίνει για εσάς η λέξη «σ’ αγαπώ;»

Το συναίσθημα της αγάπης είναι ένα υποκειμενικό συναίσθημα, δηλαδή όταν λέω υποκειμενικό συναίσθημα ο καθένας από εμάς αγαπάει με διαφορετικό τρόπο και αυτό, γιατί έχει αγαπηθεί με τον δικό του τρόπο. Άρα λοιπόν το «γιατί σ΄ αγαπώ» ή η «αγάπη» γενικώς που χρησιμοποιείται στα βιβλία μου είναι να δώσει αυτή την έννοια, ότι σ’ αγαπάω με τον δικό μου τρόπο.

Σ’ αγαπάω έτσι όπως εγώ νιώθω ότι μπορώ να σου δώσω το συναίσθημα της αγάπης. Κι αν εσύ αυτό το πάρεις, τότε οι δυο μας θα συναντιόμαστε στην γέφυρα της συγχώρεσης. Μπορείς και εσύ να με συγχωρέσεις, όπως μπορώ και εγώ. Η αγάπη δηλαδή είναι το συστατικό εκείνο που αφενός μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, μας κάνει να νιώθουμε την θετική μας προέλευση και αφετέρου η αγάπη είναι εκείνη η έννοια που τα συγχωρεί όλα, άρα λοιπόν όταν μιλάω για την αγάπη, μιλάω για το ελιξίριο της ζωής, από το οποίο εξαρτόμαστε όλοι μας ή όλη μας η χαρά ή η ευτυχία και είναι το πιο βασικό στην ζωή. Οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αγαπηθεί είναι πάρα πολύ δυστυχισμένοι και έχουν χάσει το σημαντικότερο συστατικό της ύπαρξής τους.

Τί θαύματα μπορεί να κάνει η λέξη «σ’αγαπώ» στους αγαπημένους μας;

Όταν λέμε σε κάποιον ότι τον αγαπάμε και τον αγαπάμε με ανιδιοτελή τρόπο και όχι εγωιστικά, οφείλω να πω ότι αυτό είναι μια θεραπευτική οδός. Όταν ο άνθρωπος μπορέσει να αλλάξει την νοοτροπία στάσης στη ζωή του, δηλαδή βάζει την αγάπη ως κύριο συστατικό και όχι τον εγωισμό, γιατί υπάρχει και εγωιστική αγάπη πέρα από ανιδιοτελή, πρέπει να πω πια ότι τότε βρίσκει και την γαλήνη στην ζωή του, αλλά και την χαρά των πραγμάτων του. Άρα, λοιπόν όταν λέμε σε κάποιον «σ’α αγαπώ» γίνεται ένα θαύμα μέσα του. Καταλαβαίνει έτσι ότι αναγνωρίζεται, ότι διακρίνεται, ότι αγαπιέται και το σημαντικότερο ότι συγχωρείται.

Τα βιβλία σας είναι κυρίως συμβουλευτικά για γάμους που εμπεριέχουν κάποιες ιστορίες από τα ζευγάρια που σας επισκέπτονται. Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε βάλει μία δική σας ιστορία και να είσαστε εσείς η πρωταγωνίστρια είτε με το δικό σας όνομα είτε με ένα μυθοπλαστικό πρόσωπο;

Σε όλα μου τα βιβλία έχω αναφορές της δικής μου ζωής. Μπορεί να μην έχω ένα βιβλίο που να έχει όλη την ιστορία της ζωής μου, αλλά σε όλα μου τα βιβλία μιλάω για διάφορες καταστάσεις ζωής και αναφέρω και δικές μου εμπειρίες. Αυτό υπάρχει σε όλα μου τα βιβλία. Δεν μπορείς να γράφεις για την ζωή των άλλων, χωρίς να γράψεις και για την δική σου. Δεν μπορείς να είσαι παρατηρητής μόνο για την ζωή των άλλων και να μην παρατηρείς την δική σου ζωή και για αυτό τα βιβλία μου είναι θεραπευτικά για εμένα, γιατί καταγράφοντας την ζωή των άλλων ανθρώπων, απορρέουν οι συμβουλές για έναν ωραίο, χαρούμενο και δίκαιο τρόπο ζωής.

Παραδείγματος χάρη το τελευταίο βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στο πως να θαυμάσω την μαμά μου, το οποίο θα κυκλοφορήσει, ελπίζω, μέσα στον Φεβρουάριο, είναι αφιερωμένο στην δική μου μητέρα. Αποκαλύπτω στο βιβλίο και την δική μου σχέση με την μητέρα μου, οπότε τα βιβλία μου γίνονται παρατηρητές της δικής μου ζωής είτε ως παιδί, είτε ως ενήλικας, είτε ως παντρεμένη, είτε ως μητέρα.

Γιατί τα βιβλία σας είναι θεραπευτικά για εσάς;
Εννοώ ότι αφενός είναι η συντροφιά μου, όπως είπα και πριν και αφετέρου είναι και η προβολή της δικής μου της ζωής μέσα από την ζωή των άλλων ανθρώπων. Άρα λοιπόν και εγώ προτείνω δικά μου κομμάτια γιατί μέσα από την ζωή των άλλων ανθρώπων αναγνωρίζω και την ζωή, τα κομμάτια της δικής μου της ζωής οπότε είναι θεραπευτικό και για εμένα.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα…

Η Τένια Μακρή γεννήθηκε στον Βόλο. Αντλεί την καταγωγή της από το Πήλιο στο οποίο καταφεύγει για να δημιουργεί και να αναζωογονείται. Ζει στην Αθήνα και διατηρεί γραφείο όπου προσφέρει συμβουλευτική βοήθεια στην οικογένεια για προβλήματα σχέσεων μεταξύ των συζύγων, με τα παιδιά και με κάθε μέλος χωριστά. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Ελλάδα και στην Αμερική, και είναι κάτοχος M.Sc στην Επαγγελματική Αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρία. Μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρύτρια του τμήματος επαγγελματικής αποκατάστασης στους Η/Υ στο Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ίδρυσε τη Σχολή Γονέων στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και καθιέρωσε τον επαγγελματικό προσανατολισμό για τους μαθητές του Λυκείου στο ίδιο σχολείο. Αυτήν τη πρωτοπορία ακολούθησαν πολλά σχολεία της χώρας. Είναι πολύ γνωστή από την 20ετή και πλέον ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική πορεία της καθώς και για το πρόσφατο συγγραφικό της έργο, αφού τα βιβλία της «Αγάπη με το Ζόρι;», «Γιατί σ’αγαπώ;», «Φτάνει μόνο η Αγάπη;» και «Αφού Αγαπιόμαστε γιατί δεν τα καταφέρνουμε;» μπήκαν αμέσως στη λίστα των best sellers. Έχει μια κόρη, η οποία είναι μάχιμη ψυχολόγος στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στη συμβουλευτική εφήβων, στην κλινική ψυχολογική αξιολόγηση και στη σωματική ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο της Βιοσύνθεσης.

από την Αθανασία Πατσιούρα 

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close