Search

«Οι άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους» της Λίας Λάππα

Αναμφισβήτητα, η δουλειά για τον άνθρωπο, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιβίωσης και αυτοπραγμάτωσης και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί παράμετρο που ορίζει ακόμη και συμπεριφορές.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχές Ιουνίου του 2017 όχι σε βιβλιοπωλεία, αλλά σε κομμωτήρια και οπτικά και είναι μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της συμπεριφοράς των ανδρών, με βάση το επάγγελμά τους. Ομολογουμένως είναι ένα μεγάλο εγχείρημα με μεγάλο ρίσκο.

Η δημοσιογράφος Λία Λάππα, για 5 ολόκληρα χρόνια πήρε εκατοντάδες συνεντεύξεις από επιτυχημένους άνδρες που της εξομολογήθηκαν τα πάντα σχετικά με τη ζωή τους.

Η συγγραφέας μίλησε με πολλούς άνδρες από διαφορετικά background, καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων… Ανάμεσά τους… Πολιτικοί, γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές, σεφ, δημοσιογράφοι, αθλητές, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι όλοι με μεγάλη καριέρα. Της ανέλυσαν πως αντιμετωπίζουν τις γυναίκες, χωρίς ονόματα αλλά με πάθος…

Το βιβλίο εμπεριέχει, με χιούμορ και αμεσότητα, πολλά μικρά «μυστικά», μεγάλων ανδρών που μπορούν να εξηγήσουν τις συμπεριφορές τους ως προς το άλλο φύλο. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι «ειπωμένο» από άνδρες για να το διαβάσουν οι γυναίκες.

H Λία Λάππα σκέφτηκε κάτι ξεχωριστό… προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει συμπεριφορές ανδρών που μας «ενδιαφέρουν», παίρνοντας ως σημαντικό παράγοντα τη δουλειά που κάνουν, το χρονικό διάστημα, που εμείς εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας, για εκείνους.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα 

Η Λία Λάππα είναι από εκείνες τις γυναίκες που θα ήθελαν η ημέρα να έχει πάνω από 24 ώρες για να προλαβαίνει τις δραστηριότητες της. Είναι δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, εκπαιδεύτρια και προσφάτως συγγραφέας. Είναι απόφοιτος Ελληνικού Πολιτισμού του Ε.Α.Π και λατρεύει ό,τι προάγει το πνεύμα και την ψυχή.

Είναι γεννημένη μαμά και λατρεύει τα παιδιά, ενώ παράλληλα έχει γράψει παραμύθια για τον παιδικό διαβήτη. Η μικρή της κόρη, η οποία είναι 5 ετών ξέρει από τώρα τι σημαίνει δημοσιογραφία και ρεπορτάζ ενώ με τις ζωγραφιές της, θέλει να κάνει έκθεση έργων τέχνης!!!

Μόνο πρότυπο προς μίμηση θα μπορούσε να αποτελεί η ξανθιά δημοσιογράφος που παρά τους δύσκολους καιρούς, δεν αρκείται στην δημοσιογραφία που σπούδασε και αγαπάει, αλλά άνοιξε τα φτερά της για μία καινούρια σελίδα στη ζωής της…με τίτλο «Οι άνδρες κάνουν…την δουλειά τους».

Η συγγραφή αυτού του βιβλίου έφερε στο αποκορύφωμα την επαγγελματική της πορεία, η ίδια όμως παραμένει ένας απλός και προσιτός άνθρωπος της διπλανής πόρτας. «Οι άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους» είναι μια μεγάλη έρευνα από μεριάς της, για να καταλάβει το πόσο πολύ το επάγγελμα επηρεάζει τους άνδρες και τη συμπεριφορά τους σε όλα τα στάδια της ηλικίας τους. Το χρήμα, η εξουσία, ο λίγος χρόνος, οι πειρασμοί, είναι παράμετροι που συμπορεύονται με την καριέρα. Για να καταλάβουμε έναν άνθρωπο πρέπει να ανατρέξουμε στους γονείς του, στο περιβάλλον του και φυσικά στο επάγγελμά του.

Η Λϊα Λάππα αποκαλύπτεται στην Μαρία Λινάρδου 

Πως γνωρίσατε όλους αυτούς τους τύπους ανδρών που περιγράφετε στο βιβλίο;

Απλά, έπιανα μια επαγγελματική κατηγορία και η μία συνέντευξη με οδηγούσε στην επόμενη. Προσπαθούσα να συμπεριλάβω όλους τους τύπους των ανδρών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ποιόν από όλους τους τύπους θεωρείτε τον πιο επικίνδυνο για την ψυχολογία μιας γυναίκας;

Τον τύπο που δεν τον αγάπησε αρκετά η μαμά του ή οι γονείς του δεν του έδωσαν την απαραίτητη προσοχή ή τον κανάκεψαν υπερβολικά και αυτό το είδος του άνδρα υπάρχει σε όλες τις κατηγορίες.

Θεωρείτε ότι τύποι γυναικών έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τους αντίστοιχους των ανδρών;

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε έναν άνδρα με μια γυναίκα, από τη φύση τους είναι διαφορετικοί και οι ρόλοι τους δεν είναι ίδιοι αλλά συμπληρωματικοί. Σαφώς, όταν μιλάμε για τον τύπο του μαρκετίστα υπάρχουν και γυναίκες που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή που λειτουργούν με στόχους και αποδέχονται τις προκλήσεις. Ο άνδρας, όμως, από τα πανάρχαια χρόνια είναι κυνηγός και η γυναίκα συλλέκτης, ενώ η ίδια έμενε και στη σπηλιά πολύ για να μεγαλώσει τα παιδιά, πράγμα που δεν το έκανε ο άνδρας.

Η συμπεριφορά του άνδρα επηρεάζεται από την δουλειά του ή πιστεύετε πως το… «πρόβλημα» είναι γονιδιακό;

Είναι γονιδιακό το θέμα της δουλειάς του άνδρα, όταν το ανθρώπινο είδος ήταν στις σπηλιές, ο άνδρας έβγαινε για να βρει τροφή και η γυναίκα ήταν παρατηρητής και συλλέκτης αγαθών της φύσης. Είναι γραμμένο στο DNA των ανδρών, να ασχολούνται με τη δουλειά. Από τη σπηλιά μέχρι σήμερα ο άνδρας έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα και έκανε φίλες τη γνώση, την μεθοδολογία, τη στέρηση και άλλες έννοιες, οι οποίες για να τον βοηθήσουν του πήραν ή του πρόσθεσαν κάτι στον χαρακτήρα. Εδώ έρχομαι εγώ και μέσα από το βιβλίο που είναι μια μελέτη 5 χρόνων με συνεντεύξεις και συγκεκριμένες παραμέτρους, τους περιγράφω, τους αναλύω και τους κατηγοριοποιώ με χιούμορ για να ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας κάθε φορά.

Σας αποκαλούν «η Ελληνίδα Κάρι Μπράντσω». Εσείς προσωπικά ως μοντέρνα γυναίκα πώς αντιμετωπίζετε τους άντρες στην καθημερινότητά σας; Σας έχει κάνει και εσάς το βιβλίο σας πιο επιφυλακτική;

Δεν ξέρω τι συμβαίνει, από τον Ιούνιο που βγήκε το βιβλίο δέχομαι ανά ένα λεπτό αιτήματα φιλίας από άνδρες, τους φαίνεται γοητευτικό το ότι μια γυναίκα γράφει για αυτούς, αφού πρώτα έχει συζητήσει μαζί τους. Συνήθως οι γυναίκες δεν τους ακούν, παρόλο που μιλούν συνέχεια για αυτούς. Δεν είμαι επιφυλακτική απλά στα 5 λεπτά που θα δω κάποιον και μου πει τι δουλειά κάνει και ποιον θαυμάζει, ξέρω ποιον έχω απέναντί μου.

από την δημοσιογράφο Μαρία Λινάρδου

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close