Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής έχει πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια όπως η κλοπή των αρχαίων από το Μουσείο της Κορίνθου, ο εντοπισμός του πίνακα του Ρούμπενς, τα αρχαία της Σκοτούσας, κ.ά. Έχει συμπληρώσει είκοσι ένα χρόνια στον πόλεμο κατά των αρχαιοκαπήλων.
Στις σελίδες του βιβλίου του φιλοξενείται το παρασκήνιο μερικών από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασε σε συνδυασμό με άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες που αφορούν σε όλες τις δύσκολες ιστορίες που έζησε και περιγράφει.
Παράλληλα στο βιβλίο καταγράφονται εντυπωσιακά στοιχεία από τις έρευνες για την σύλληψη των λαθρεμπόρων που σπάνια αποτυπώνονται στις δικογραφίες για διάφορα ποινικά αδικήματα.
«Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μουσείο, που σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει ξέφραγο αμπέλι. Η πολιτιστική κληρονομιά μας δυστυχώς βρίσκεται στο έλεος των αρχαιοκάπηλων και θεωρώ ότι η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική μειοδοσία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ιράκ είναι οι χώρες που θεωρούνται ιδανικός προορισμός για τα διεθνή οργανωμένα και αδίστακτα κυκλώματα που ασχολούνται με την αρχαιοκαπηλία.
Tsoukalis1Σε πολλά σημεία θυμίζουν αυτά των ναρκωτικών καθώς το κέρδος από τις παράνομες αυτές υποθέσεις είναι ανυπολόγιστο. Για παράδειγμα ένα αντικείμενο του οποίου η μουσειακή τιμή είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ στην ελεύθερη αγορά μπορεί και να δεκαπλασιαστεί» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής.
Ο Γιώργος Τσούκαλης «ομολογεί» για το πρώτο του μυθιστόρημα «Λαθρέμποροι ιστορίας»…
Η ενασχόλησή σας με την αρχαιοκαπηλία σας έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθείτε με τους αρχαιοελληνικούς συναρπαστικούς θησαυρούς. Αυτή η τεράστια προσπάθειά σας να επιστρέψουν τα αρχαία εκεί όπου ανήκουν έχει ανελίξει την ψυχή σας;
Σε μεγάλο βαθμό, δύσκολα κάποιος μπορεί να ‘διαβάσει’ την ψυχή μου την ώρα που σώζεται ένας θησαυρός…
Θεωρείτε ότι ο Έλληνας έχει άγνοια για όλη αυτή την ανυπέρβλητη πολιτιστική του κληρονομιά;
Πιστεύω ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αρκεί να αναφέρω ότι πολλοί θεωρούν ‘μαγκιά’ την αρχαιοκαπηλία. Και δεν μιλώ για αγράμματους ανθρώπους γιατί σε εκείνους δίνω ελαφρυντικά. Μιλάω για ψηλά ιστάμενα πρόσωπα (βλ. Έλληνας Συνταγματάρχης που συνελήφθη, γιατί ζητούσε 5.500.000 Ευρώ για αρχαιότητες).
Ποια είναι η υπόθεσή που ξεχωρίζετε και γιατί; Υπήρξαν στιγμές που κινδυνεύσατε στην επίλυση μιας υπόθεσης;
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια, γιατί ξαγρύπνησα, κινδύνευσα και μάτωσα οικονομικά. Σίγουρα, όμως, η υπόθεση του Μουσείου της Κορίνθου και τα 1.600 αρχαία στη Ρόδο έχουν ελαφρώς προβάδισμα στη μνήμα μου. Κινδύνευσα στην υπόθεση με τον Ρωσοπόντιο και την Σκοτούσα.
Η καταγραφή των 20 περιστατικών αρχαιοκαπηλίας ήταν εσωτερική ανάγκη σας να μοιραστείτε την εμπειρία σας ή να δώσετε κι ένα διαφορετικό πολιτιστικό μήνυμα; Θέλω να στείλω ένα περιεκτικό μήνυμα ότι καταρχάς η αρχαιοκαπηλία ίσον εθνική μειοδοσία. Κατά δεύτερο λόγο δεν κρύβω την εσωτερική μου ανάγκη να μοιραστώ την εμπειρία μου, καθώς και να ευχαριστήσω ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου στην προσπάθεια αυτή.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος του Δήμου Ιωαννίνων. Ο παππούς του αθλητής βαλκανιονίκης και Καθηγητής φυσικής αγωγής.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική σχολή Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές μου δούλευα στον Ιππόδρομο αλλά και σε οικοτροφείο στην πλατεία Μεταξά στον Πειραιά.
Το 1981 μετά το τέλος των σπουδών του, δούλεψε ως διευθυντής πωλήσεων στη Ρικομέξ. Εργάζεται ως ιδιωτικός ερευνητής από το 1976. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα του σε ελληνικά και ξένα έντυπα. Τα κείμενα αυτά έχουν άμεση σχέση με το ερευνητικό του έργο ειδικά σε θέματα αρχαιοκαπηλίας.
Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη
Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος