Το νέο του βιβλίο με τίτλο “Ο Διμερής Οικουμενικός Διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών υπό την πραγματικότητα των δυσχερειών της Ουνίας και του Πρωτείου” παρουσίασε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης Απόστολος Καβαλιώτης την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο N.J.V. ATHENS PLAZA (Πλατεία Συντάγματος) παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου, πλήθος μητροπολιτών, επιστημονικού και πολιτικού κόσμου.
Το βιβλίο του παρουσίασαν οι: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. κ. Γαβριήλ., Γεράσιμος Αρσένης, πρώην Υπουργός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, Αλέξανδρος Κατσιάρας, διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Γεώργιος Μανωλάκος σύμβουλος επικοινωνίας και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός.
Η Ορθόδοξος Εκκλησία και η Εκκλησία της Ρώμης βρίσκονται για περισσότερο από έναν αιώνα σε μια διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων που προκάλεσε το Μεγάλο Σχίσμα των Εκκλησιών και κοινής διερεύνησης των διαφορετικών δρόμων που χάραξε η κάθε μία εκκλησιαστική παράδοση έκτοτε. Πεπεισμένες,ωστόσο ότι η Παράδοση της Εκκλησίας είναι Μία, Αγία και Αποστολική, αποφάσισαν να αναπτύξουν τον διμερή διάλογο που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις ελπίδες τους, στην αποκατάσταση της Κοινωνίας της Εκκλησίας, η οποία πλήττεται όσο οι αδελφοί Χριστιανοί εξακολουθούν να είναι διηρημένοι.
Η πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ενότητας των Εκκλησιών ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και χρονολογείται στο 1902. Από τότε χρειάστηκε διανυθούν σημαντικά βήματα και να διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις των Ρωμαιοκαθολικών, που έδειξαν μεγάλη μεταστροφή ως προς τις απόψεις τους για τις σχέσεις των Εκκλησιών από τη Β’ Βατικανή Σύνοδο και εξής. Ωστόσο, η θεωρητική εξέταση ενός ζητήματος και οι καλές προθέσεις δεν επαρκούν για την επίλυσή του, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και επάνω από όλα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Συχνά ορισμένες ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα αυτό και ενδεχομένως αποτελούν την τροχοπέδη για την πορεία των συζητήσεων.
Τα δύο αυτά ζητήματα εξετάζει ο τόμος του Δρ. Αρχιμ. Απόστολου Καβαλιώτη, επιχειρώντας να εκτιμήσει πόσο δυνατή είναι η μελλοντική αποκατάσταση της Κοινωνίας των Εκκλησιών υπό την απειλή τους, καθώς μια νέα περίοδος στασιμότητας φαίνεται να έχει επέλθει στις διμερείς συζητήσεις.
Ορισμένες προτάσεις του γράφοντος ίσως θα βοηθούσαν τον Οικουμενικό Διάλογο να εξελιχθεί ομαλότερα και να καταστεί μέριμνα όχι μόνο της εκκλησιαστικής ηγεσίας αλλά και των Χριστιανών, τους οποίους η διαίρεση αφήνει απροστάτευτους σε έναν κόσμο με απειλούμενο μέλλον εξαιτίας πολέμων, ανισοτήτων, καταπιέσεων και προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα
O συγγραφέας, Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης γεννήθηκε το 1965 στην Ελευθερούπολη του Ν.Καβάλας. Πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Σχολή και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Είναι Δρ. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι κάτοχος masters: 1) στη Ειδική Αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στον αυτισμό και στην νοητική υστέρηση, 2) στο Σχεδιασμό Εκπαιδευτικών Μονάδων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με ειδίκευση στην ισότητα των φύλων και 3) στη Γλώσσα και Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με εξειδίκευση τις Παρευξείνιες χώρες.
Παρακολούθησε Eκκλησιαστικό Δίκαιο στο Βατικανό με υποτροφία του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ.Προκόπιου. Εξειδικεύτηκε στον αυτισμό στο Πανεπιστήμιο του Harvard U.S.A και στην αντιμετώπιση του πόνου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Υπηρέτησε στην εκπαίδευση για 28 χρόνια, εκ των οποίων 7 ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Αν. Μακ. Θράκη, Σέρρες, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.
Συμμετέχει με εισηγήσεις σε Διεθνή Συνέδρια και Ημερίδες, ενώ δημοσιεύει άρθρα σε εφημερίδες και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το 2007 κλήθηκε από την πολιτεία του Τέξας να συμβάλλει στην ηλεκτρονική διασπορά της γνώσης για τον αυτισμό και το καλοκαίρι του 2013 και του 2014 κλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ως ερευνητής σε Διεθνές Πρόγραμμα για το σύνδρομο Αsperger. Εθελοντής του Ο.Η.Ε. εδώ και 30 έτη, έλαβε μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου, ανάμεσα στις οποίες στην Ινδία πλησίον της μητέρας Τερέζα ( 1984-1987 ). Η Κυβέρνηση της Ινδίας του έδωσε τον τίτλο του «Πολίτη της Αγάπης».
Πρωτοστάτησε για την καταπολέμηση της παιδικής πορνείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό(1990-1994), για την κατάργηση των βομβών στη Γιουγκοσλαβία(1993), ως μέλος της ομάδας της Πριγκίπισσας Diana. Συμμετείχε ως εθελοντής στους αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων στο Γιοχάνεσμπουργκ (καλοκαίρι του 1992 για δύο μήνες).
Για το πολύπλευρο ανθρωπιστικό του έργο τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το Δεκέμβριο του 2007.
Το 2010 αναγορεύτηκε από την Πρόεδρο των Special Olympics Hellas κα Γιάννα Δεσποτοπούλου «Κήρυκας του Εθελοντισμού» των Special Olympics στη Ελληνική Επικράτεια.
Το 2011 και το 2012 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο των Special Olympics Dr. Shriver-Kennedy για την κινητοποίηση των Ελλήνων πολιτών.
Τον Μάρτιο του 2014 τιμήθηκε από το Δήμαρχο Παγγαίου – Ελευθερούπολης κ. Β. Ξουλόγη και το Δήμαρχο Καβάλας κ. Κ.Σιμιτσή για το κοινωνικό, ανθρωπιστικό, επιστημονικό και συγγραφικό έργο του.
Υπήρξε: α) Αν. Πρόεδρος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων του Ν. Καβάλας,
β) μέλος της επιτροπής σοφών του Υπουργείου Εργασίας για την μεταναστευτική πολιτική, γ) επί πολλά έτη μέλος επιτροπών Παιδείας της Νομαρχίας Καβάλας,
δ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ανατ. Μακ. Θράκης, Β. και Ν. Αιγαίου.
Είναι: α) μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής IAC UNESCO, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ της Αλεξανδρούπολης, β) αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του Εφετείου Θράκης, γ) μέλος της επιτροπής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μ
ελετών ( I.S.G.E.S.I. – Ρώμη) και δ) της Μεταναστευτικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας.
Ως Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ δια της Διεύθυνσης ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας, ίδρυσε Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, Ειδικά
Νηπιαγωγεία και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Τον Ιούλιο του 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε ειδική μνεία, ως την καλύτερη σε Παγκόσμιο επίπεδο, για την έρευνα για τον μητρικό θηλασμό του Δρ. Απόστολου Καβαλιώτη.
Στις 5 Νοεμβρίου 2014 ήταν μέσα στις 50 Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που δέχτηκε ο Πάπας στο Βατικανό και στις 8 Νοεμβρίου 2014 τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca με έδρα το Βατικανό τον βράβευσαν με το 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Παιδαγωγικής Επιστήμης για τις έρευνες του για τον αυτισμό, το Σύνδρομο Down και τον μητρικό θηλασμό.
Στις 16 Ιανουαρίου 2015 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον παρασημοφόρησε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, που αποτελεί την ανώτατη διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τον βράβευσε για το έργο του με τον τίτλο “ Όπου υπάρχουν άνθρωποι”. Έτυχε τεράστιας ευεργεσίας από τον πνευματικό του πατέρα, εφοπλιστή Φρίξο Βασ. Παπαχρηστίδη και το γιό του Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη, οι οποίοι αποτελούν και την πνευματική του οικογένεια.
Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και διδάσκει εθελοντικά στο Επιστημονικό Επιμορφωτικό Της Πρόγραμμα, «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»: Αυτισμό και Σύνδρομο Down, επιμορφώνοντας έως τον Σεπτέμβριο του 2014, 3000 άτομα.
Έργα του: “Φρίξος Βας. Παπαχρηστίδης, ένας Μεγάλος Έλληνας”(2007),«Στρατηγικές υποστήριξης και διδασκαλίας παιδιών σε φάσμα αυτισμού»,(2009), «Το σύνδρομο DOWN στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, ανιχνεύσεις και μέθοδοι διαχείρισης»(2010) «Δυσλεξία και Εκπαίδευση: Προσεγγίσεις και τεχνικές αντιμετώπισης»(2010), «Η Γυναίκα Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»(2011), «Το γυναικείο φύλο και η επαγγελματική απασχόληση στις Μουσουλμανικές κοινωνίες του Νομού Ροδόπης (2012) «Σύνδρομο Αsperger, ιστορία της έρευνας, συμπτωματολογία, προοπτικές υπέρβασης(2013), «Ο διμερής Οικουμενικός διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών υπό την πραγματικότητα των δυσχερειών της Ουνίας και του Πρωτείου)»(2014).
από την Τζώρτζια Νικολάου