Search

Mε το κρασί του Κτήματος Βουρβουκέλη ευφράνθηκαν βραβευθέντες και καλεσμένοι στο Βατικανό

Το πολυβραβευμένο διεθνώς κρασί του Κτήματος Βουρβουκέλη έλαβαν ως δώρο όλοι οι βραβευθέντες το Σάββατο της 16ης Νοεμβρίου στην 12η Τελετή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, στο κρατίδιο του Βατικανό. Τον εξαίσιο οίνο των Αβδήρων είχαν την ευκαιρία να γευθούν και να ευφρανθούν όλοι οι καλεσμένοι στο δείπνο που ακολούθησε της εκδήλωσης.

Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, μέλος του οικογενειακού οινοποιείου του Κτήματος Βουρβουκέλη αφηγείται την ιστορία του Κτήματος… «Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από το Νίκο και την Φλώρα Βουρβουκέλη το 1999, στην περιοχή των Αβδήρων στο νομό Ξάνθης. Ιστορικός τόπος από αρχαιοτάτων χρόνων. Η αμπελοκαλλιέργεια στα Άβδηρα ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και αναπτύχθηκε με φήμη έως τους βυζαντινούς χρόνους και την οθωμανική αυτοκρατορία.

Έπειτα οι κάτοικοι της περιοχής στράφηκαν προς την καπνοκαλλιέργεια, λόγω της φύλλο ξηράς γνωστής ασθένειας της αμπέλου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πλάι δειλά δειλά κάποιοι άρχισαν να καλλιεργούν την άμπελο.

Η οικογένεια Βουρβουκέλη

Το 1999 με όραμα να αναβιώσουν τον αρχαίο φημισμένο αμπελώνα, οι γονείς μου Νίκος και Φλώρα φύτεψαν στην περιοχή τα πρώτα 20 στρέμματα αμπέλου. Σταδιακά, αυτός ο αμπελώνας έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στα 120 στρέμματα. Το 2005 ολοκληρώθηκε επίσης το επισκέψιμο οινοποιείο του Kτήματος, όπου κάποιος μπορεί να μυηθεί στη δημιουργία και γευσιγνωσία του οίνου.

Παράλληλα με την δημιουργία όλου αυτού του εγχειρήματος ο μεγαλύτερός μου αδελφός και εγώ ακολουθήσαμε σχετικές σπουδές πάνω στο αντικείμενο, όπως της Γεωπονικής, της Οινολογίας και του Μάρκετινγκ στο κρασί. Ο μικρότερός μας αδερφός ακολούθησε το δρόμο του πατέρα μας, ως γυναικολόγος. Σπουδάζει αυτή τη στιγμή Ιατρική».

Τα αδέρφια Βουρβουκέλη στο οινοποιείο

Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης αναφέρεται στη σχέση του με τη μάνα γη και το κρασί… «Προσωπικά, μεγάλωσα μέσα στο αμπέλι από τα δώδεκά μου χρόνια και στα πόδια των παππούδων και των γιαγιάδων μου στο χωριό κατά καιρούς. Η φύση είναι ουσιαστικά η δεύτερη μητέρα μου. Κανονικά θα έπρεπε να πω ότι είναι η μητέρα μου, αλλά τι να κάνουμε, αγαπώ πολύ την βιολογική μου μανούλα. Μεγαλώνοντας με τις όποιες δυσκολίες μέσα στο αμπέλι, καταλαβαίνει κανείς πόση αγάπη μπορεί κανείς να έχει γι’ αυτό που κάνει.

Το αμπέλι και το κρασί είναι κάτι το οποίο ή κάθεσαι και παλεύεις και το αγαπάς ή το παρατάς. Εμείς μαζί με την οικογένειά μου έχουμε καταφέρει το αμπέλι και το κρασί να είναι μέρος της οικογένειάς μας, και γι’ αυτό ευχαριστώ τον πατέρα μου που είχε το όραμα να ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Να προσθέσω, τέλος, ότι και ο ίδιος είχε ερεθίσματα από την οικογένειά του, αφού ο προπάππους του είχε οινοποιείο στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας, οπότε κάποια πράγματα πιστεύω ότι δεν είναι τυχαία».

Το οινοποιείο στο Κτήμα Βουρβουκέλη

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» για τον Οδυσσέα Βουρβουκέλη εστί… «Ένα πλατύ χαμόγελο σχηματίζεται πάντα στους ανθρώπους, όταν σερβίρω στις διάφορες εκθέσεις ή γευσιγνωσίες… Πιο απλά ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς, όταν ρέει ο οίνος, τα χαμόγελα περισσεύουν. Θα τονίσω, όμως, ότι παν μέτρον άριστον, διότι ανάμεσα σε όλα τα πράγματα της ζωής μας το σημαντικότερο όλων είναι η υγεία μας. Αυτό είναι Δομή στη δική μου ζωή».

Ο οινοπαραγωγός Οδυσσέας Βουρβουκέλης αναφέρεται στον συνδυασμό της γευσιγνωσίας, της τέχνης και της φιλοσοφίας του οίνου… «Όταν με τον καιρό ο αδερφός μου κι εγώ μεγαλώσαμε, ιδρώσαμε, κουραστήκαμε μέσα στο αμπέλι και την οινοποίηση, αντιληφθήκαμε, ότι για να καταφέρεις ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα ικανοποιήσει, τότε θα πρέπει να χειριστείς όλο αυτό που έχεις, ως ένας καλλιτέχνης. Άλλωστε, το λέει και η λέξη «οίνο – ποίηση».

Η πόση κι η γευσιγνωσία οίνου ήταν πάντα άρρηκτα δεμένη με τις διάφορες τέχνες, και, λόγος, θα έλεγα πως είναι βασικά το ίδιο το προϊόν από το σταφύλι, ο οίνος. Είναι ένα προϊόν, που απαιτεί δεξιότητες και φαντασία για να δημιουργηθεί.

Προσωπικά, είμαι ερωτευμένος με τις τέχνες, και συνεχώς, χρησιμοποιώντας ως όχημα τους οίνους μας, συμμετέχουμε ως χορηγοί σε εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, ακόμη και σε θεατρικές παραστάσεις, στον κινηματογράφο κι αλλού. Όταν αναγνωρίζεις με την προσφορά σου κάποιους ανθρώπους, που έχουν δημιουργήσει κάτι το πρωτότυπο, έτσι και αυτοί σου το ανταποδίδουν με αγάπη για αυτό που έχεις δημιουργήσει εσύ. Αυτή είναι η μαγεία της τέχνης και του οίνου».

Τα αμπέλια και το οινοποιείο είναι σε έναν τόπο με πλούσια ιστορία στο κρασί. Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλας αποκαλύπτει το μυστικό του τόπου… «Τα Άβδηρα είναι ένας τόπος ευλογημένος. Από αρχαιοτάτων χρόνων στον τόπο αυτό μεγάλωσαν και μεγαλούργησαν φιλόσοφοι, άνθρωποι της διανόησης και φυσικά η αμπελοκαλλιέργεια ήταν η κυρία ενασχόληση. Ο οίνος της περιοχής των Αβδήρων μαζί με αυτόν της Μαρώνειας ήταν φημισμένος στους αρχαίους, αλλά και στους βυζαντινούς χρόνους.

Πιστεύω πως δεν υπάρχουν μυστικά. Ένα στοιχείο είναι το μικροκλίμα, για να μιλήσω, ως γεωπόνος. Η τοποθεσία σε συνδυασμό με το κλίμα. Συμπληρώνω, ότι υπάρχει και κάτι το μαγικό σε αυτόν τον τόπο, κάτι, το οποίο προσπαθώ να ανακαλύψω ακόμη».

Τα συναισθήματα του οινοπαραγωγού για το γεγονός ότι το 2011 η αμπελουργική ζώνη της Θράκης και του κρασιού της ανυψώθηκε και αναδείχθηκε στην απαιτητική αγορά της Ευρώπης μέσα από την εκδήλωση, που διοργανώθηκε στην Ζυρίχη, είναι… «Είμαι περήφανος, που γενικότερα η Θράκη ακούστηκε και παρουσιάστηκε σε ένα μακρινό μέρος τους κόσμου. Ο σκοπός πάντα από την αρχή της δημιουργίας του Κτήματος Βουρβουκέλη ήταν και είναι να αναδείξει και να γνωρίσει στον υπόλοιπο κόσμο, σε όλα τα πέρατα του κόσμου, τον τοπικό οίνο Αβδήρων και μέσα από αυτόν να αναδειχθεί όλη η περιοχή, η κουλτούρα και οι παραδόσεις του τόπου μας. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι πέρα της Ζυρίχης, όπου ήταν μια θαυμάσια εμπειρία, οι οίνοι του Κτήματος, με υπερηφάνεια το λέω, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φιλανδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, και Ιαπωνία. Και φυσικά, συνεχίζουμε με υπομονή και επιμονή στο σκοπό που χαράξαμε».


Ο ηθοποιός Burak Hakki με κρασί από το κτήμα Βουρβουκέλη

Ο οίνος «Λαγάρα» κι «Άβδηρος» έχουν διακριθεί αποσπώντας μετάλλια παγκοσμίου βεληνεκούς και για αυτό ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης νιώθει… «Οι διακρίσεις που αποσπά ένας οινοποιός για τους οίνους του είναι φυσικά μια επιβράβευση πολύ σημαντική. Τον κάνει να νιώσει υπερηφάνεια και ότι με κόπο και επιμονή κάποια στιγμή επιβραβεύεται όλη του η δουλειά. Όμως, θα έλεγα ότι όσα μετάλλια και να αποσπάσει κάποιος, όσες διακρίσεις και να του δώσουν, αν στις παρέες εκεί έξω δεν ακούσει το μπράβο, τότε δεν αξίζουν τίποτα.

Αυτή η άποψη είναι καθαρά προσωπική άποψη. Ιδιαίτερα το Κτήμα Βουρβουκέλη έχει αποσπάσει πολύ σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς, όπως της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, του Μπέργκαμο στην Ιταλία, των Καννών στην Γαλλία, του Τορόντο στον Καναδά και πολλές άλλες σε Γερμανία, Βέλγιο και Αγγλία».

Ο οινοπαραγωγός Οδυσσέας Βουρβουκέλης αναφέρεται στην πρόσφατη Έκθεση στην Κίνα, που έλαβε μέρος, και μιλάει για την θέση που κατέχει το Ελληνικό κρασί στην παγκόσμια αγορά… «Η πρόσφατη εμπειρία μου στην Κίνα ήταν κάτι το καινούργιο. Πραγματικά, άλλος κόσμος, όπως τον ζούμε εμείς εδώ. Άλλη κουλτούρα, αλλά συγκεκριμένα οι Κινέζοι μας αντιμετωπίζουν με πολύ σεβασμό λόγω της πλούσιας ιστορίας μας.

Η θέση του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια αγορά όλο και ανεβαίνει, και ως ποιότητα, αλλά και ποσοτικά. Ως ελληνικό κρασί έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο, και αυτό είναι οι εκατοντάδες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Νομίζω ότι είμαστε στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με τις περισσότερες ποικιλίες. Αυτό και μόνο μας κάνει μοναδικούς. Καιρός είναι να το εκμεταλλευτούμε και να προσφέρουμε στον κόσμο ένα μοναδικό προϊόν. Έχουμε πολύ αγώνα ακόμη».

Το Κτήμα Βουρβουκέλη υπήρξε χορηγός της τελετής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca που έλαβαν χώρα στο Βατικανό στις 16 Νοεμβρίου 2013. Τα κρασιά έπλευσαν παρέα με τους λαμπεορύς βραβευθέντες στα πέρατα του κόσμου και συντρόφευσαν και το δείπνο αγάπης μετά το πέρας της τελετής. «Προσφέρω» για τον οινοπαραγωγό σημαίνει… «Είναι μια λέξη, η οποία έχει μεγάλο βάρος θα έλεγα, και αν δεν γίνει πράξη αυτή η σημασία της λέξεως, τότε δεν έχει νόημα. Προσωπικά, το να προσφέρω κάποιο άυλο υλικό, οτιδήποτε για να βοηθήσω να είμαι αρωγός, είναι η επιτομή της ζωής. Οπότε, προσφέρω σημαίνει ζωή».

To ροζέ κρασί Άβδηρος από το Κτήμα Βουρβουκέλη συντροφεύει το δείπνο της εκδήλωσης. Εικονίζονται ο ηθοποιός Burak Hakki, ο Πρόεδρος Bruno Lima, ο διάσημος Ιταλός τηλεπαρουσιαστής Savino Zaba, το ζεύγος Ciardiello, ο Vitalii Nechaiev και η Olga Nechaieva.

Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης δίνει τον δικό του ορισμό στην έννοια του εθελοντισμού… «Εθελοντισμός είναι μια πράξη ευθύνης, θα έλεγα, απέναντι στους συνανθρώπους μας, στη φύση, σε οτιδήποτε, απέναντι, τελικά στην ίδια τη ζωή μας. Είναι άρρηκτα δεμένη η έννοια του εθελοντισμού με την ζωή όλων μας. Αν χαθεί, τότε θα χαθεί και μια σπίθα από τη ζωή μας».

Ο οινοπαραγωγός Οδυσσέας Βουρβουκέλης αφηγείται πώς νιώθει που άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη μας, που έδωσαν το παρόν στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, δοκίμασαν τον οίνο από το Κτήμα Βουρβουκέλη, από τους αμπελώνες των Αβδήρων, καθώς και για το ότι το Κτήμα Βουρβουκέλη εκπροσωπεί την Ελλάδα διά μέσω των κρασιών που συνείσφερε στα Βραβεία… «Όταν πριν από λίγα χρόνια πρωτοδιάβασα τις αρχές και τις ιδέες των Βραβείων, κατευθείαν, χωρίς σκέψη, ήθελα να μετέχω σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Το κρασί Lagara κρατά γευστική συντροφιά στο δείπνο των Giuseppe Sciacca. Αχνά εικονίζεται ο 10χρονος Καθηγητής Πανεπιστημίου από την Ουκρανία Vitalii Nechaiev.

Για εμένα, φέτος, η προσφορά των κρασιών στην Τελετή βράβευσης στη Ρώμη ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Εύχομαι οι σημαντικότατοι άνθρωποι που τα γεύτηκαν, να τα απόλαυσαν, και έστω για λίγο να τους ταξίδεψαν στον τόπο μου, τα Άβδηρα. Τα συναισθήματα είναι πολύπλοκα και διάφορα, οπότε με λέξεις είναι δύσκολο να περιγράψεις, όταν βλέπεις έστω και σε φωτογραφίες σημαντικούς ανθρώπους να κρατούν ένα ποτήρι κρασί, το οποίο έχεις δημιουργήσει εσύ. Ελπίζω του χρόνου να είμαι και παρόν στην επόμενη βράβευση, να σερβίρω ο ίδιος το κρασί».

http://www.ktima-vourvoukeli.gr

από την Αγγελική Τριάντη

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close