Search

Τα “γλυπτά” του Στέφανου Σουβατζόγλου “πρωταγωνιστές” στην τελετή των G. Sciacca στο Βατικανό

Ο νεαρός γλύπτης Στέφανος Σουβατζόγλου ήταν η καλλιτεχνική αποκάλυψη της ετήσιας τελετής των φετινών Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca που έγιναν στο Βατικανό στις 16 Νοεμβρίου 2013. Σμίλεψε βραβεία που χαρακτηρίστηκαν έργα τέχνης… που θα συντροφεύουν για πάντα τους βραβευμένους και θα τους ταξιδεύουν στις θύμησες και στους συμβολισμούς του ταλαντούχου Έλληνα εικαστικού.

Κατάφερε μέσα από τις δημιουργίες του να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα των Βραβείων για την αγάπη των λαών, την ενότητα, την πίστη και την ελπίδα και τις αξίες της πλεύσης… Όσοι τον γνώρισαν στην τελετή στο Βατικανό, άνθρωποι από όλο τον κόσμο τον λάτρεψαν… για την ταπεινότητα, την ευαισθησία, την ευγένεια και το ήθος του.

Ο χαρισματικός Στέφανος σπάει τη σιωπή του καλλιτέχνη και μας αποκαλύπτεται με σεμνότητα: «Θεωρώ τον εαυτό μου έναν νέο με περίσσιο πάθος για ζωή, αλλά και δημιουργία. Προσπαθώ να προσαρμοστώ με τους δύσκολους, αλλά και προκλητικούς ρυθμούς τις εποχής μας, και σαν καλλιτέχνης, να επικοινωνώ μέσα από τα έργα μου με τον υπόλοιπο κόσμο».

O Στέφανος Σουβατζόγλου με τον Απόλυτο Νικητή 2013, τον 10χρονο Καθηγητή πανεπιστημίου Vitalii Nechaiev

Πτυχιούχος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας συστήνεται με τις καταπληκτικές του δημιουργίες που εκπέμπουν το φως ενός νέου με όνειρα και αρχές. «Παράλληλα με την σχολή μου ασχολήθηκα με αναθέσεις έργων, κυρίως γλυπτών, για το εσωτερικό διάκοσμο διαφόρων καταστημάτων. Από μικρός ασχολούμαι με όλες τις δραστηριότητες της Gallery, που έχει ο πατέρας μου, γλύπτης Γιάννης Σουβατζόγλου. Ο σκοπός μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ τέχνη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο απ’ όπου θα μπορέσω να φέρνω και άλλους ανθρώπους κοντά σε αυτήν».

Τα Βραβεία του Στέφανου Σουβατζ’όγλου που χαρακτηρίστηκαν μικρά έργα τέχνης

«Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», λέει η λαϊκή παροιμία και στην περίπτωση του Στέφανου είναι ακριβής… αφού η επιρροή του πατέρα του και σπουδαίου γλύπτη Γιάννη Σουβατζόγλου είναι μεγάλη… «Η ενασχόλησή μου με την τέχνη, ήταν ξεκάθαρα δική μου επιλογή. Το γεγονός, όμως, ότι και ο πατέρας μου ασχολείται με την τέχνη, λειτούργησε θετικά στο υποσυνείδητό μου. Μαγεύτηκα από τα υλικά, τις τεχνικές, τα εργαστήρια, τα έργα, καθώς όλα αυτά βρίσκονταν στην καθημερινή μου ζωή από πολύ μικρή ηλικία».

Αυτό που γοητεύει περισσότερο τον Στέφανο Σουβατζόγλου στην γλυπτική είναι… «Η τρίτη διάσταση, το στοιχείο αυτό, που το κάνει να διαφέρει από όλες τις άλλες μορφές τέχνης».

Η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη που βράβευσε τον Jack Andraka με τον Στέφανο Σουβατζόγλου και την Valeria Ciardiello

Όσο για την ενασχόληση του Στέφανου με τον εθελοντισμό δηλώνει πως… «Ασχολούμαι, γιατί έχω τη δυνατότητα να το κάνω μέσα από τα έργα μου. Ο σκοπός της τέχνης είναι να προσφέρει συναισθήματα και προβληματισμό στον παρατηρητή. Έτσι, όταν αυτό συμβαίνει, είναι μια άμεση επιβράβευση για τον δημιουργό, πολύ πιο σημαντική από τα χρήματα».

Ο Στέφανος Σουβατζόγλου είναι ο καλλιτέχνης, ο οποίος δημιούργησε τα βραβεία των νέων, αλλά και κάποια από τα τιμητικά βραβεία για τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca. Το όνομά του κάνει τον γύρο του κόσμου, κι ο ίδιος μιλάει για το πώς συναισθάνεται… «Δεν με ενδιαφέρει, αν το όνομά μου κάνει ένα παγκόσμιο ταξίδι. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της συμμετοχής μου. Εκείνο, όμως, που με ενδιαφέρει, είναι να ακουστεί το μήνυμα των Βραβείων». Παραθέτει τον συμβολισμό των βραβείων που φιλοτέχνησε…

Τάσος Θεοδωρακέας, Πρύτανης Anatoliy Kuzminskyy. Βίκυ Μπαφατάκη, Jack Andraka, ο Καρδινάλιος Peter Turkson, Vitalii Nechaiev, Στέφανος Σουβατζόγλου, Δώρα Αυγουλίδου και Κατερίνα Νίκου

«Ο συμβολισμός των βραβείων, που κατασκεύασα, εμπεριέχει μια σύνθεση νοημάτων. Το περίγραμμα του έργου αναπαριστά ένα βαρκάκι, το οποίο έχω μεταφράσει μέσα από το λογότυπο του θεσμού, που είναι ένα μεγαλεπήβολο καράβι. Με αυτήν την επέμβαση προσπάθησα να απλοποιήσω την μορφή του καραβιού, και παράλληλα, να υπογραμμίσω την έννοια της λειτουργίας του αντικειμένου, που είναι το ταξίδι. Κάτω από το βαρκάκι έχω τοποθετήσει κύματα, ενισχύοντας έτσι, την κίνηση του αντικειμένου, αλλά ακόμα περισσότερο, για να δημιουργήσω στην κάτοψη του έργου το σύμβολο της καρδιάς, που το νόημά της ενώνει όλους τους ανθρώπους. Στην κορυφή του έργου εμφανίζεται ένα πρόσωπο, που κοιτάζει τον προορισμό, και το οποίο είναι το φως. Για εμένα πολύ μεγάλη σημασία έχει η επικοινωνία του γλυπτού με τον αποδέκτη του βραβείου».

Jack Andraka, Cardinal Peter Turkson, Vitalii Nechaiev, Στέφανος Σουβατζόγλου

Το λιτό και συνάμα λαμπερό περιβάλλον της απονομής των Βραβείων στην Aula Magna του Πανεπιστημίου Pontificia Urbaniana του Βατικανό και η συνάντηση σημαντικότατων ανθρώπων από όλο τον κόσμο δικαίωσε την επιθυμία του Στέφανου να γίνει πρεσβευτής αγάπης με τα έργα του. Όταν η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, η Βίκυ Μπαφατάκη, κάλεσε από το βάθρο τον Στέφανο Σουβατζόγλου προκειμένου να παραστεί στην απονομή του βραβείου, που ο ίδιος φιλοτέχνησε, στον Jack Andraka…. τον πλημμύρισαν χειμαρρώδη συναισθήματα «Ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά που κατάφερα να παραβρεθώ στην διεξαγωγή των Βραβείων και να χειροκροτήσω όλους τους βραβευμένους, έναν προς έναν ξεχωριστά.

Έτσι και για τον Jack, για τον οποίο είχα και την ιδιαίτερη τιμή να σταθώ δίπλα του, κατά την στιγμή της βράβευσής του. Φαντάζομαι ότι το συναίσθημα της συγκίνησης, ήταν και το συναίσθημα, που πλημμύρισε όλους όσοι βρέθηκαν εκείνη την στιγμή στην αίθουσα της εκδήλωσης. Το γεγονός ότι βραβεύτηκε με το έργο, που φιλοτέχνησα, με κάνει να νιώθω ότι συμμετείχα και εγώ στην επιβράβευσή του. Με εξέπληξε και ο 10χρονος Καθηγητής Πανεπιστημίου Vitalii Nechaiev και αισθάνθηκα ότι τα δυο αυτά παιδιά εμπνέουν όλους μας για ένα καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας».

Ο διάσημιος τηλεπαρουσιαστής Savino Zaba, η Geurgana Lazarova – Dechaux (Βραβείο Νομικών Επιιατημών) και ο Στέφανος Σουβατζόγλου

Η συνάντησή του με την Βίκυ Μπαφατάκη, την πρώτη Ελληνίδα που βραβεύτηκε το 2005 από τα Giuseppe Sciacca… του έδωσε νέα κίνητρα δημιουργίας «Η γνωριμία μου με την Γενική Γραμματέα του θεσμού Βίκυ Μπαφατάκη ήταν μοναδική. Η συνεργασία μου μαζί της ξεκίνησε αρχικά σε ένα επίπεδο διαλόγου και συζήτησης πάνω σε θέματα τέχνης, πολιτισμού και εθελοντισμού χωρίς να μου αποκαλύπτει τις μελλοντικές προθέσεις της. Στην πορεία ακολούθησε μια εξαιρετική συνεργασία και για αυτό την εκτιμώ ακόμη περισσότερο. Στο διάστημα αυτό κατάφερα να την γνωρίσω καλύτερα και πραγματικά ομολογώ ότι η Βίκυ Μπαφατάκη είναι ένας φανταστικός άνθρωπος και εξαιρετική επαγγελματίας. Άνθρωποι σαν την Βίκυ, πιστεύω ότι κάνουν την διαφορά !!! Της οφείλω πολλά για την συνεργασία μου μαζί της και την ευχαριστώ δημόσια για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε».

Ως καλλιτέχνης ο Στέφανος Σουβατζόγλου έχει ασχοληθεί και με παιδιά με αναπηρία, κι αναφέρεται σε αυτή την εμπειρία του… «Είχα την χαρά να έρθω σε επαφή και να συνεργαστώ με άτομα με ειδικές ικανότητες πολύ πρόσφατα. Έλαβα συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ανάμεσα 2013 -http://www.festivalanamesa.com- το οποίο περιελάμβανε καλλιτεχνικές δράσεις με όλες τις μορφές τέχνης, με συμμετέχοντες κυρίως παιδιά και εφήβους, με και χωρίς αναπηρία, από πολλές πόλεις της Ευρώπης. Διηύθυνα το εργαστήριο, που αντιστοιχούσε στις καλές τέχνες, την ζωγραφική και την γλυπτική. Παράλληλα με τα εργαστήρια, που πήρα μέρος στην Αθήνα και το Παρίσι, παρακολούθησα και το εργαστήριο χορού, και πραγματικά κατάλαβα την εσωτερική δύναμη, που κουβαλούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν μπορώ να κρύψω τον θαυμασμό μου για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και την έμπνευση, που μου μεταδίδουν, καθώς σε πολλά από τα έργα μου τοποθετώ εικόνες από τις χορευτικές τους κινήσεις».

Ο παρουσιαστής των Βραεβίων Giuseppe Sciacca, Savino Zaba και ο Στέφανος Σουβατζόγλου

Ο Στέφανος Σουβατζόγλου μιλάει για το πώς νιώθει, που η Ελλάδα προβάλλεται παγκοσμίως με τα δύο βραβεία στην επιστήμη και στον αθλητισμό… «Η Ελλάδα αυτή την στιγμή τοποθετείται ως το μαύρο πρόβατο στον παγκόσμιο χάρτη. Παρατηρώ με θλίψη το γεγονός ότι ως βασικό κριτήριο έχει θεσπιστεί το χρήμα και όχι το πνεύμα. Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη μας, δηλαδή οι πολυεθνικές, κι οι χρηματοοικονομικές αγορές αποφασίζουν για το μέλλον μας. Οι ποσότητες της παραπληροφόρησης που δεχόμαστε καθημερινά είναι τεράστιες. Υπάρχει πολύ μεγάλος αποπροσανατολισμός γύρω μας, που πολλές φορές αυτό μας κάνει να ξεχνάμε το πόσο σημαντικό… είναι να είσαι Έλληνας!!!

Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμαι ρατσιστικά, καθώς σέβομαι όλους τους πολιτισμούς του κόσμου και για να γίνω πιο σαφής, «Έλληνα» θα ονομάσω αυτόν, που μέσα του έχει συνειδητοποιήσει και κατανοήσει την αίσθηση του μέτρου. Μπορεί να μην υπάρχει οικονομική άνθηση σε αυτόν τον τόπο, αλλά νιώθω ευλογημένος που έχω την δυνατότητα να σηκώνω το κεφάλι μου ψηλά και να αντικρίζω το θαύμα που ονομάζεται Ακρόπολη, όπως επίσης, και να συνοδεύω την ιστορία αυτού του τόπου στο υποσυνείδητό μου, το θεωρώ τεράστιο δώρο. Από μεριάς μου προσπαθώ να κάνω ορθή χρήση της πληροφορίας, που περιβάλλεται γύρω μου, και να εκμεταλλευτώ το φως και την σοφία, που έχει γεννήσει η παγκόσμια πρωτεύουσα του πολιτισμού, η Ελλάδα».

Ο ταλαντούχος Στέφανος Σουβατζόγλου, ο δικός μας Στέφανος – όπως τον αποκαλούμε στα Βραβεία – είναι αναμφισβήτητα ένας έξοχος καλλιτέχνης, που διά μέσω των δημιουργιών του εκφράζει, κι αποτυπώνει την αγάπη του για την δημιουργία, την τέχνη, κι εν γένει για τη ζωή. Ο εικαστικός με την εθελοντική του συνεισφορά στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, φαίνεται περίτρανα ότι απελευθερώνει, κι αποκαλύπτει στο φως τις αρετές και τις αξίες ενός ανθρώπου, που μεταδίδει ανά την υφήλιο το μήνυμα της ζωής για αγάπη και μοίρασμα.

Website: www.artstefanos.com

Από την Αγγελική Τριάντη

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close