Search

Ελληνική πρωτοβουλία η βράβευση του νεαρού Αμερικανού, ερευνητή Ιατρικής Jack Andraka από τα Sciacca

Ο 16χρονος Jack Andraka, μαθητής λυκείου από το Μέρυλαντ, βραβεύεται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στο Βατικανό από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, με το 1ο Βραβείο «Έρευνας & Ανάπτυξης».  Ο νεαρός εφευρέτης, έγινε διάσημος παγκοσμίως για το φτηνό και ευαίσθητο αισθητήρα που ανακάλυψε σε μορφή ράβδου για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα.

H πρόταση υποψηφιότητας του Jack Andraka τέθηκε στην Κριτική Επιτροπή από την Υπεύθυνη της Ελληνικής Γραμματείας, Φιλολόγου Κατερίνας Νίκου και όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του, δήλωσε ευτυχής για την παγκόσμια πρωτιά του μικρού αγοριού.
«Ο Jack είναι ένα πολύ ενθουσιώδες παιδί, ευγενικό και χαρούμενο. Ταξιδεύει μόνος του σε όλο τον κόσμο για να διαδώσει την ανακάλυψή του και να ενημερώσει τον ιατρικό κόσμο. Άξιζε αυτό το Βραβείο γιατί είναι διάνοια».

Η Γενική Γραμματέας, Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε «Ο Jack είναι ένα φαινόμενο. Έφερε επανάσταση στα ιατρικά δεδομένα.
Περνά την ώρα του μέσα σε ιατρικά εργαστήρια ‘ευεργετώντας’ την ιατρική επιστήμη και την ανθρωπότητα ενάντια στον καρκίνο”.

Χαίρομαι γιατί από την πατρίδα του Ιπποκράτη έφυγε η πρόταση για την βράβευση του Jack. Πολύ σύντομα θα έρθει να μιλήσει και στην Ελλάδα». Ο Jack Andraka, ανέφερε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καρκίνο του παγκρέατος πριν από 3 χρόνια, με αφορμή τον θάνατο ενός συγγενούς του.

Ανακάλυψε τότε ότι η διάγνωση εκείνου αυτού του καρκίνου γινόταν πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής και ότι το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια. «Είναι πιο γέρικο και από τον πατέρα μου» αστειεύτηκε. «Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο», πρόσθεσε. Για να πετύχει το σκοπό του, ο νεαρός στράφηκε «στους δύο καλύτερους φίλους ενός εφήβου: το Google και τη Wikipedia» και διαβάζοντας άρθρα έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί. Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι «τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα».

Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό είναι πάμφθηνο -στοιχίζει μόλις 3 σεντς- διαρκεί λίγα λεπτά και, όπως υποστηρίζει ο Αντράκα, είναι αξιόπιστο 100%. Η έρευνά του διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στο τμήμα Παθολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Sol Goldman.

Ο Jack βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις, τόσο στην Αμερική, όσο και σε όλο τον κόσμο.

O Jack Andraka με τον τέως Πρόεδρο των Η.Π.Α. Barak Obama

Υπήρξε ο νεότερος ομιλητής στη Σύνοδο Κορυφής Royal Society of Medicine. Είναι ήδη νικητής του Βραβείου Smithsonian American Ingenuity Award και έχει εμφανιστεί -μεταξύ άλλων- στο ABC World News Tonight αλλά και στο 60 seconds. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barak Obama, τον έχει συγχαρεί προσωπικά στον Λευκό Οίκο.

Ο Jack, όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, είπε: “Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και ευγνώμων για την τιμή που μου κάνετε! Με χαρά θα παραστώ στο Βατικανό, για να τιμήσω κι εγώ με τη σειρά μου τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca. Σας ευχαριστώ!”

από την Κατερίνα Νίκου

Οκτώβριος 2013

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close