Search

“Η Μάριελ δεν θα πεθάνει ποτέ”. Δολοφονήθηκε στο Ρίο η φεμινίστρια πολιτικός Marielle Franco

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο που βρίσκεται σε πένθος για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της Marielle Franco, δημοτικής συμβούλου που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και των ανθρώπων που ζουν στις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας.

«Ήταν σύμβολο της αντίστασης των μαύρων γυναικών»

Η Marielle Franco, μια από τις εξέχουσες φεμινίστριες πολιτικούς της Βραζιλίας, είχε στο κέντρο της πολιτικής της,τις φτωχές γυναίκες της χώρας της. «Εμείς οι γυναίκες βρισκόμαστε στο κάτω μέρος της πυραμίδας, με τους χαμηλότερους μισθούς, αν και εργαζόμαστε δύο φορές πιο σκληρά».

Η Marielle Franco μόλις είχε τελειώσει μια ομιλία «Νέες μετακινήσεις μαύρων γυναικών» και ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό της, ένα δεύτερο αυτοκίνητο καταδίωξε το δικό της όχημα και το χτύπησε με 13 βολές από πιστόλι 9mm. Η ίδια και ο οδηγός της, Anderson Pedro Gomes, σκοτώθηκαν ακαριαία.

Η Marielle υπερασπίστηκε με σθένος τα δικαιώματα των μαύρων και των νέων γυναικών σε φαβέλες και άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες του Ρίο. Μια έρευνα από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό RJTV κατέδειξε ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν από τους δολοφόνους, είχα πωληθεί αρχικά στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Μπραζίλ το 2006.

Ήταν μέλος του κόμματος για το σοσιαλισμό και την ελευθερία (PSOL), η Franco, ηλικίας 38 ετών, ήταν γνωστή για την ακτιβιστική της δράση σχετικά με γυναικεία και ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους των παραγκουπόλεων. Η ίδια καταγόταν από μια favela, την Maré, με 16 φτωχογειτονιές. Ήταν επίσης εισηγήτρια μιας επιτροπής παρακολούθησης παρεμβάσεων του στρατού στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ένθερμη αντίπαλος της αστυνομικής βίας στο Ρίο.

Η Franco προσπαθούσε να βελτιώσει την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες αμβλώσεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ένα άλλο έργο της ήταν να καταστήσει τα δημόσια νηπιαγωγεία και τα σχολεία ανοικτά ως αργά, ώστε να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι γονείς ή εκείνοι που σπουδάζουν σε νυχτερινά σχολεία.

Η Marielle Franco γεννήθηκε και μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές. Στην ηλικία των 18 ετών, γέννησε τη μοναδική της κόρη, τη Λουιάρα Σάντος, και έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο. Παρά τη δύσκολη ανατροφή της, κέρδισε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο, στον προπτυχιακό τίτλο των κοινωνικών επιστημών και μετέπειτα έκανε μεταπτυχιακό στην δημόσια διοίκηση. Εκλέχτηκε 5η στο δημοτικό συμβούλιο από 51 υποψηφίους με ε περισσότερες από 46.000 ψήφους.

Η Franco ζούσε με την κόρη της, 19 ετών, και τη φίλη της, τη Μόνικα Τερέζα Μπενέτσιο, με την οποία συζούσε σχεδόν 13 χρόνια και σχεδίαζαν να παντρευτούν τον επόμενο χρόνο.

“Αυτό που συνέβη είναι ένα τρομακτικό γεγονός και είναι ένα άλλο παράδειγμα των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία”, δήλωσε ο Jurema Werneck, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Βραζιλία.
Σχεδόν 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της Franco την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2017, η οποία ξεκίνησε από τη Νομοθετική Συνέλευση του Ρίο ντε Τζανέιρο και τελείωσε στην πλατεία Cinelândia, μπροστά από το Δημοτικό Συμβούλιο όπου εργάστηκε η Franco.

Ήταν σύμβολο της αντίστασης των μαύρων γυναικών, που έχουν ζήσει εδώ και δεκαετίες λέγοντας ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διαφορετική κοινωνία, όπου μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα σύμβολά μας και να μην ανησυχούμε για τη ζωή των παιδιών μας και των αγαπημένων μας” Δήλωσε ο Benedita da Silva, ομοσπονδιακός αναπληρωτής και πρώην κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ήταν σύμβολο της αντίστασης των μαύρων γυναικών, που ζούσαν καταπιεσμένες, οι οποίες επιθυμούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική κοινωνία με σεβασμό προς την γυναίκα και να μην ανησυχούν για τη ζωή των παιδιών και των αγαπημένων τους.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος

https://www.newsdeeply.com. Written by Kamille Viola

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close