Search

Hotlin Ompusunggu: Χρήση οδοντιατρικής για τη διακοπή της αποψίλωσης

Η οδοντίατρος και οικολόγος Hotlin Ompusunggu είναι μια από τους 14 αναδυόμενους εξερευνητές της National Geographic για το 2017.

Η Ompusunggu συνδυάζει την οικολογία με την υγεία μέσα από κοινωνικά προγράμματα, με αποστολή της να σπάσει τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της παράνομης ξυλείας στην Ινδονησία. Η καινοτόμα προσέγγιση της έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους, αλλά και στο περιβάλλον. Με αυτή την προσέγγιση, οι τοπικές κοινωνίες που επιδεικνύουν φροντίδα για το δάσος του Borneo που στεγάζει τους υπό εξαφάνιση, ουρακοτάγκους, παίρνουν ως ανταμοιβή ιατρικά προνόμια στην κλινική του προγράμματος. Προς αναγνώριση των επιτευγμάτων της, η Hotlin κέρδισε το χρυσό βραβείο του Whitley Fund of Nature, το 2016.

Η Hotlin είναι συνιδρύτρια του Alam Sehat Lestari (ASRI), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Δυτικό Καλιμαντάν της Ινδονησίας. “Η ανθρώπινη υγεία και η περιβαλλοντική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες. Το κλειδί για την παγκόσμια υγεία είναι η προστασία της σχέσης μεταξύ της ανθρώπινης υγείας και της περιβαλλοντικής υγείας – σε τοπικό επίπεδο, ” λέει η ASRI στην ιστοσελίδα της. Η ΜΚΟ συνεργάζεται με τις κοινότητες περίπου 60.000 ατόμων που ζουν μαζί με το Εθνικό Πάρκο Gunung Palung στο νοτιοδυτικό Βόρνεο. Το Gunung Palung φιλοξενεί πολλά απειλούμενα είδη, περίπου 2.500 άγριων οραγγουτάνων, περίπου το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου επιβιώσαντος πληθυσμού. Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το πάρκο και αυτά τα ζώα είναι η παράνομη υλοτομία.

Η διασταύρωση της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που οδηγεί την Hotlin. Ελπίζει ότι η επιτυχία της ASRI μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο σε άλλες απειλούμενες κοινότητες και περιβάλλοντα παγκοσμίως. Η Hotlin έδωσε συνέντευξη στο National Geographic Voices για τη φιλοσοφία και το έργο της.

Τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Πώς άλλαξε η επιθυμία σου και γιατί;

Πάντα ήθελα να είμαι σαν τη Margaret Thatcher όταν μεγαλώσω. Ήταν το πρότυπο μου για μια γυναίκα που έσπασε τα στερεότυπα: γενναία, ηγέτης με μια δύναμη που οι γυναίκες συνήθως δεν μπορούν να επιτύχουν. Έσπασε πολλές παραδόσεις. Θυμάμαι που διάβασα πως όταν πήγαινε σπίτι με τον πατέρα της και πέρασαν πολλά παιδιά παίζοντας, ο πατέρας της, της είπε: “Κάνε πράγματα επειδή θέλεις πραγματικά να τα κάνεις, όχι γιατί τα κάνουν οι άλλοι”. Θυμάμαι να διαβάζω έναν κανόνα της για τη ζωή: “Αγάπα τον γείτονα σου όπως αγαπάς τον εαυτό σου”.

Ωστόσο, ο θαυμασμός μου για εκείνη έφυγε όταν έζησα για ένα χρόνο στην Αγγλία. Μου είπαν πως κατά τη διάρκεια της θητείας της, ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε ενώ ο καπιταλισμός άνθισε.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά και γιατί;

Η εποχή όπου η τεχνολογία επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται ιδέες χωρίς όρια θα φέρει μια νέα δύναμη για να τροφοδοτήσει τις ενέργειες που απαιτούνται για να πάρει και να συνδέσει ανθρώπους πέρα από τα όρια, όπου είναι δυνατή η σύνδεση. Ο καθένας μπορεί να γίνει καλά ενημερωμένος. Κανείς δεν είναι απομονωμένος.

Ποιοι ήταν οι ήρωες και οι μέντορες; Αγαπημένοι συγγραφείς και κινηματογραφιστές; Ποιος θα θέλατε περισσότερο να συναντήσετε;

Είχα πολλούς ήρωες μεγαλώνοντας, ειδικά τους γονείς μου, που μου διδάξανε να πιστεύω στον εαυτό μου και πάντα να κάνω το καλύτερό που μπορώ. Οι γονείς μου με δίδαξαν το πάθος και τη φροντίδα για τους άλλους. Μεγαλώνοντας, εμπνεύστηκα επίσης ιστορίες ακοής των εφευρετών, πώς άνοιξαν τα μυαλά τους και τις καρδιές τους για να βρουν νέες λύσεις.

Πρόσφατα συνάντησα δύο νέους ήρωες: τον Sir David Attenborough προωθεί την απρόσκοπτη διάσωση του περιβάλλοντος. Τον συνάντησα λίγες μέρες πριν από τα 90α γενέθλιά του και ήταν ακόμα πολύ παθιασμένος και γεμάτος ενέργεια, καθώς μου έλεγε για το ταξίδι του στο Μπορνεό της Ινδονησίας. Ένας άλλος ήρωας τον οποίο συνάντησα πρόσφατα είναι ο κ. Sadiman από την Κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας, ο οποίος φύτευε δέντρα για περισσότερα από 20 χρόνια και ο αντίκτυπος του έργου του ωφελεί τώρα την κοινότητα. Ο κ. Sadiman αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είστε διάσημοι ή πολύ μορφωμένοι για να σώσετε το περιβάλλον μας. Τώρα πολλοί άνθρωποι τον θαυμάζουν και μάλιστα μαθαίνουν από το έργο του.

Αγαπημένος συγγραφέας: James Herriot, συγγραφέας του “All Creatures Great and Small”. Αγαπώ τον έξυπνο και αστείο τρόπο που εκφράζει και συσχετίζει τα ζώα με τα ανθρώπινα όντα.

Ποια είναι η καλύτερη ιστορία που λέτε για τον εαυτό σας, ένα διδακτικό μάθημα ή μια αξέχαστη (τρομακτική ή συναρπαστική) εμπειρία στον τομέα;

Στις αρχές του 2005, περίπου δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή του Aceh από το τσουνάμι, προσφέρθηκα εθελοντικά να οργανώσω ιατρική ομάδα. Βρήκα τόσες πολλές οργανώσεις που προσέφεραν ιατρική βοήθεια. Μία μέρα μίλησα με έναν άντρα που βρισκόταν σε κατασκήνωση για τους εκτοπισμένους στο Sigli, Aceh, που μου είπε: «Έχω χάσει τα πάντα στη ζωή μου, το σπίτι μου το πήρε η θάλασσα και τώρα πρέπει να μείνω σε αυτή την κατασκήνωση, να κοιμάμαι πάνω σε ξύλα και να είμαι καλυμμένος με άμμο. Και μπορείτε να φανταστείτε πόσο άθλια είναι η ζωή μου τώρα, όταν έχω και πονόδοντο; “Ανακάλυψε ότι είμαι οδοντίατρος και έμαθα ότι κανείς δεν προσέφερε οδοντιατρική φροντίδα σε αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι όταν επέστρεψα από την Ατσέ, είπα στην ομάδα μου ότι σκέφτηκα να αρχίσουμε να δίνουμε οδοντιατρική φροντίδα σε αυτούς τους ανθρώπους. Συμφώνησαν, και σύντομα προσλήφθηκαν οδοντίατροι από τις ΗΠΑ και την Ινδονησία για να βοηθήσουν. Βοηθάμε όχι μόνο τους ανθρώπους του στρατοπέδου αλλά και τους τοπικούς εργάτες ακόμη και τον στρατό. Έμαθα πως, όταν βοηθούμε, πρέπει να ακούμε, γιατί η αντίληψή μας για το τι πρέπει να γίνει μπορεί να διαφέρει από αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι άνθρωποι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος και γιατί; Το αγαπημένο σας μέρος στον πλανήτη;

Δεν έχω ένα ιδιαίτερο αγαπημένο είδος. Αγαπώ τις κοινωνίες των ειδών – πιθήκους, γάτες, όλοι αποτελούν μέρος της κοινωνίας. Δεν είμαι άνθρωπος πολύ προσανατολισμένος στα ζώα, αλλά έμαθα ότι τα ζώα και τα ανθρώπινα όντα πρέπει να ζουν αρμονικά προς όφελος και των δύο. Είμαστε όλοι αλληλένδετοι. Τα αγαπημένα μου μέρη στη Γη δεν αφορούν τόσο τον ίδιο τον τόπο, αλλά και τις σχέσεις, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Δύο μέρη όπου έζησα ή επισκέφθηκα μου θυμίζουν πόσο όμορφη είναι η ζωή όταν τα ανθρώπινα όντα ζουν αρμονικά με τα ζώα, ακόμα και τα άγρια και δηλητηριώδη ζώα.

Ποιοι είναι οι φόβοι και οι ελπίδες σας για το μέλλον;

Όταν ήμουν στο Σιάτλ, πήγα να δω ένα ποτάμι που είχε στεγνώσει για χρόνια, μέχρι που οι άνθρωποι φύτευσαν δέντρα για να προσπαθήσουν να φέρουν το ποτάμι πίσω. Ήμουν μάρτυρας του σολομού που τώρα κολυμπά στον ποταμό. Ομοίως, κατά την εργασία μας αναδάσωσης στην ASRI, είδα ότι η αναφύτευση και η φροντίδα για το δάσος κατάφεραν να φέρουν πίσω κάποιες από τις απώλειες και περιστασιακά έχουμε εικόνες ουρακοτάγκων και άλλων σπάνιων ζώων από τις κάμερες μας. Αυτό μου λέει ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάτι! Φοβάμαι όμως ότι αν δεν δουλέψουμε αρκετά γρήγορα, θα χάσουμε πάρα πολλά και δεν θα μπορούμε να τα επαναφέρουμε. Πάρα πολύ σκέψη και πολύ μικρή δράση.

Τι πρέπει να κάνουν οι νέοι αν θέλουν να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία σαν τη δική σας;

Πραγματικά βγείτε έξω από το κουτί και τα στερεότυπα! Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να κάνουν το καλύτερό τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Δεν θέλω να τους ζητήσω να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία σαν τη δική μου, γιατί θα περιορίσουν τις ενέργειές τους. Πρέπει να κάνουν κάτι που πιστεύουν, να κάνουν συνδέσεις, να συνεργάζονται με άλλους και να δρουν για πραγματικούς σκοπούς.

Πείτε μας κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην ξέρουν για σας;

Πάλεψα μια δασική πυρκαγιά το 2013, μαζί με την ομάδα μου. Ένα Σάββατο μου είπαν ότι υπήρξε πυρκαγιά στην περιοχή αναδάσωσης μας. Κάλεσα το φορτηγό και προσπαθήσαμε να νικήσουμε τη φωτιά με οτιδήποτε είχαμε. Ως οδοντίατρος δεν έχω καμία κατάρτιση για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, αλλά ήξερα ότι το προσωπικό με χρειαζόταν, μαζί με την υποστήριξή μου και την ενθάρρυνση ως ηγέτη τους. Τρέχω μαραθώνιους. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης μου, μια φορά ξεκίνησα στις 2 το πρωί και γνώρισα πολλά πράγματα που δεν είχα δει ποτέ στο χωριό, όπου είχα ζήσει εδώ και χρόνια. Οι άνθρωποι στο χωριό είναι ως επί το πλείστον ξυπνούν νωρίς, και έτσι είναι και τα ζώα τους. Αλλά 2 π.μ. ήταν ακόμα πολύ νωρίς, και μερικές φορές ξύπνησα τις αγελάδες, οι οποίες ήταν λίγο μπερδεμένες και έτρεχαν μαζί μου για λίγο!

Ποιο είναι εκείνο που θα ήθελες ακόμα να δεις ή να κάνεις;

Θέλω να δω την επιτυχία που είχαμε στο Borneo, να επαναλαμβάνετε σε άλλα μέρη της Ινδονησίας, όπως η Raja Ampat και η Aceh. Πρόκειται για ένα απειλούμενο οικοσύστημα και εργάζομαι με την Health in Harmony (αδελφική οργάνωση της ASRI) για να βρω όλες τις λύσεις.

Μετάφραση-κείμενο: Έλενα Νίκα 

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης

Πηγή:https://blog.nationalgeographic.org/2017/06/12/national-geographic-emerging-explorer-hotlin-ompusunggu-using-dentistry-to-stop-deforestation/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close