Search

Βραβείο Επιστήμης Sciacca: Έρευνας, Οικολογίας και εφευρετικότητας στον ιδιοφυή 16χρονο Peyton Robertson

Δεν είχε καλά-καλά προλάβει να «διασχίσει» την πρώτη του… ντουζίνα χρόνων εν ζωή, όταν ο μικρός Peyton είδε το σπίτι του στη Φλόριντα να απειλείται από τον τυφώνα Wilma. Τότε ήταν που αποφάσισε, ως ένας μικρός σούπερ ήρωας, πως δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά σε κανένα τυφώνα, σε καμία πλημμύρα, να καταστρέψει το μέρος που μεγάλωσε.

Άρχισε αμέσως, λοιπόν, να ψάχνει να βρει τρόπους και μέσα ώστε να αποτρέψει τις φυσικές καταστροφές. Αν και μόλις 12 χρονών, η πρώτη του εφεύρεση ήταν γεγονός: ένας σάκος άμμου, χωρίς άμμο (!), αλλά φτιαγμένος από αλάτι και πολυμερές, που ουσιαστικά συγκρατούσε τα νερά από τις πλημμύρες, και ήταν συγκριτικά με προηγούμενες δημιουργίες τέτοιου είδους, εύκολος και στη μεταφορά και στην αποθήκευση! Το πολυμερές από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι σάκοι, διαστέλλεται όταν έρθει σε επαφή με το νερό και έτσι ο σάκος γίνεται συμπαγής, το αλάτι λειτουργεί σαν βαρίδι έτσι ώστε το μείγμα να είναι πιο βαρύ από το νερό της πλημμύρας. 

Ο σάκος αυτός του χάρισε τη συμμετοχή του στο «Discovery Education 3M Young Scientist Challenge», καθώς και τον πρώτο του τίτλο ως «Americas 2013 Top Young Scientist». Φυσικά, θέτοντας στόχο ζωής να γίνει εφευρέτης και να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί το περιβάλλον και τον άνθρωπο, η ευφυία του όλο και… άνθιζε!

«Είναι απίστευτο. Είναι όνειρο. Είναι τιμή μου να γνωρίζω τον Clint Eastwood και τον Jimmy Walker, και είμαι ευγνώμων για τα λεφτά που μου δόθηκαν γιατί θα μπορέσω να τα αξιοποιήσω στους επόμενους στόχους μου. Ευχαριστώ ειλικρινά πάρα πολύ για αυτή την ευκαιρία που μου δίνετε!»

Τώρα, σε ηλικία μόλις 16 ετών, το βιογραφικό του περιλαμβάνει 7 ευρεσιτεχνίες για εφευρέσεις, και άλλες 5 που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο έρευνας. Το όνομα του βρίσκεται στη λίστα του 2018 για τους «30 UNDER 30» του Forbes, και είναι ο μικρότερος σε ηλικία νέος που έχει συμπεριληφθεί ποτέ σε αυτή τη λίστα!

Ωστόσο, εκτός από τη περίφημη λίστα του Forbes, ο Peyton είναι και ο μικρότερος στην ηλικία εφευρέτης που κέρδισε το βραβείο του STEM Education Award, το οποίο του δόθηκε για τα μαθηματικά και την προώθηση της καινοτομίας.

Συνεχίζοντας το δύσκολο έργο του να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, πρόσφατο εγχείρημά του αποτελεί η έρευνα πάνω στο πως μία παρεμβολή στο RNA (γενετικό υλικό) μπορεί να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στη λοίμωξη Zika. Οι πρώτες του εκτιμήσεις πάνω στο ζήτημα είναι δημοσιευμένες στο περιοδικό «Journal of Tropical Disease», και φαίνεται ήδη να έχουν βοηθήσει αρκετά τους επιστήμονες που ερευνούν τον ιό.

H εναασχόληση του, όμως, με τον ιό Zika, δεν τον σταματά από την μεγάλη του «μάχη» ενάντια στις φυσικές καταστροφές. Έχοντας αναπτύξει έναν αλγόριθμο που υπολογίζει τα σημάδια των ωκεανών, συνεργάζεται επί του παρόντος με το ίδρυμα XPrize, για να δημιουργήσουν μία συσκευή που θα προβλέπει τις φυσικές καταστροφές. Βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο, και όταν το εγχείρημα τους ολοκληρωθεί, θα βελτιώσει δραματικά την ακρίβεια πρόβλεψης των φυσικών καταστροφών και έτσι, θα μειωθούν σημαντικά οι ζημιές και οι απώλειες ζωής.

Γράφει η Ηρώ Σιδέρη 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close