Search

Ο εκτελεστής της μαφίας Cosa Nostra Joseph Barboza έσπασε τον νόμο της σιωπής… σιωπής;

Ο Πορτογαλικής καταγωγής, Joseph Barboza, ήταν γόνος μεταναστών από τη Λισαβόνα και γεννήθηκε στο New Bedford της Μασαχουσέτης το 1932. Ο πατέρας του ήταν πρώην επαγγελματίας boxer και εγκατέλειψε τη γυναίκα του αφήνοντας πίσω τον 12χρονο Joseph και τα τρία του αδέρφια.

Χωρίς κάποιο πατρικό πρότυπο, ο Joseph μεγάλωσε έχοντας προβλήματα θυμού. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ασχολήθηκε με το box και έδωσε τον πρώτο του αγώνα σε ηλικία 17 χρονών. Η αθλητική του καριέρα ήταν σύντομη καθώς ο τελευταίος του αγώνας ήταν το 1961 ενάντια στον Don Bale.

Η πρώτη του φορά στην φυλακή ήταν το 1950 και το 1953 ήταν ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης απόδρασης που είχε δει το Σωφρονιστικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης στα 75 χρόνια λειτουργίας του. Ο Barboza μαζί με άλλους 6 συγκρατούμενους του κατά τη διάρκεια της 24ωρης ελευθερίας τους, επιτέθηκαν σε αθώους περαστικούς, πήγαν σε μπαρ της Βοστόνης και έκαναν βόλτες στους δρόμους. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους έγινε η δίκη του Barboza και των συνεργών του.

Όταν εξέτισε την ποινή του, έφτιαξε μια μικρή ομάδα που ασχολούταν με εκβιασμούς, τοκογλυφίες, κλοπές αυτοκινήτων και παράνομα στοιχήματα. Όμως αυτά δεν ήταν αρκετά για τον Barboza, ήθελε να γίνει μέλος της Μαφίας. Εφόσον δεν ήταν Ιταλός αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς μέλη της Cosa Nostra γινόντουσαν μόνο οι Ιταλοί.

Ένας καυγάς σε μπαρ ήταν αρκετός για να του δώσει τη φήμη που ζητούσε. Δεν χτύπησε απλώς το θύμα του, του δάγκωσε το αυτί κόβοντας του κομμάτι. Εκείνο το βράδυ ο Joseph Barboza ονομάστηκε το “Ζώο” ή αλλιώς “The Animal”.

Παράλληλα η Cosa Nostra άλλαζε ηγεσία και Νονός θα γινόταν ο Raymond Patriarca. Εκείνος και η φαμίλια του είχαν το έλεγχο της περιοχής, New England. Το New England είναι η βορειοανατολική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και περιέχει το Κονέκτικατ, το Μέιν, τη Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσαϊρ, το Ρόουντ Άιλαντ και το Βερμόντ.

Το σκληρό παρουσιαστικό και ο αδίστακτος τρόπος με τον οποίο έκανε τη δουλειά του τον έκαναν έναν από τους διαβόητους εγκληματίες του New England. Φημολογείται πως το “Ζώο” είχε σκοτώσει 20 με 26 ανθρώπους.

Το 1960 το FBI άρχισε να το παρακολουθεί στενά μέχρι τη σύλληψη του το 1966 σε μια επιχείρηση “κεντρί”, για παράνομη οπλοκατοχή. Η Cosa Nostra μετά τη σύλληψη του, τον εγκατέλειψε. O Barboza πλέον είναι μόνος του σε ένα κόσμο γεμάτο εχθρούς, με τον Patriarca να προσπαθεί να τον σκοτώσει.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να μείνει ζωντανός αλλά και να αποφύγει την φυλάκιση, ο Barboza έγινε πληροφοριοδότης. Το FBI τον έβαλε στο πρόγραμμα υπεράσπισης μαρτύρων και μετακόμισε στη California.

Σε ηλικία 43 ετών το “Ζώο”, πέφτει νεκρό από σφαίρες καραμπίνας καθώς έφευγε από το σπίτι ενός φίλου. Ο άνθρωπος που τον σκότωσε ήταν ένας μαφιόζος εν ονόματι Joe Russo.

Δημοσιογραφική επιμέλεια : Γιώργος Μαράτσης

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close