Μια αρχαία μορφή κόμικ μέσα σε έναν τάφο στη βόρεια Ιορδανία ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους. Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου τάφου που υπολογίζεται ότι είναι του 1ου μ.Χ. αιώνα, έγινε το Νοέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών, καθώς γίνονταν εργασίες στο οδικό δίκτυο της πόλης Μπάιτ Ρας της Ιορδανίας.
Οι αρχαιολόγοι ερευνούν ολόκληρο το συγκρότημα που αποτελείται από δύο μεγάλους ταφικούς θαλάμους, στους οποίους υπάρχει μια σαρκοφάγος από βασάλτη.
Οι τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους της οροφής του τάφου, κέντρισαν το ενδιαφέρον του Γάλλου αρχαιολόγου Ζουλιέν Αλικό, οι οποίες απεικονίζουν εικόνες από την καθημερινή ζωή, αλλά και από τον κόσμο των θεών. Πρόκειται για διακόσιες εξήντα φιγούρες ανθρώπων (θεών και ζώων), κάποιες από τις οποίες συνοδεύονται από περίπου 60 μικρές λεζάντες που βρίσκονται δίπλα στα κεφάλια, κάτι που θυμίζει τα σημερινά κόμικ.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι πως τα περίπου 60 κείμενα που βρέθηκαν είναι στα αραμαϊκά, τη γλώσσα της περιοχής, όμως είναι γραμμένα με ελληνικά γράμματα, ανέφερε ο αρχαιολόγος Ζαν-Μπαπτίστ Ιόν, που ήταν επικεφαλής των ανασκαφών.
Σύμφωνα πάντα με τους αρχαιολόγους, οι σκηνές του κόμικ που βρέθηκαν στον τάφο, απεικονίζουν την κατασκευή της πόλης Καπιτωλίας, στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.