Search

Λουσινέ Ναβογιάν: Το χειροποίητο κόσμημα είναι μοναδικό για κάθε γυναίκα

Ένα μικρό τυχαίο λιθαράκι μπορεί να είναι και το σημαντικότερο πρώτο βήμα για μία νέα αρχή. Αυτό αποδεικνύει η Λουσινέ Ναβογιάν καθημερινά με τη δουλειά της. Είναι Αρμένισσα στην καταγωγή, αλλά όλοι στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο Τυχερό Έβρου τη γνωρίζουν ως Δομπάρα Φωτεινή, αφού στην αρμένικη γλώσσα το Λουσινέ μεταφράζεται έτσι. Στην Αρμενία σπούδασε σχεδιάστρια ρούχων, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ, διότι έφυγε από εκεί μικρή. Βρίσκεται 19 χρόνια στην Ελλάδα μαζί με τις τρεις κόρες της και ασχολείται με τη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων, ενώ το ταλέντο της και η δουλειά της έχει προβληθεί και στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, αφού δημιουργεί τα κοσμήματα που φορά η Γενική Γραμματέας των Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη. 

Πότε και πώς ξεκινήσατε να φτιάχνετε κοσμήματα;

Είμαι αυτοδίδακτη. Ξεκίνησα να φτιάχνω κοσμήματα πριν από πέντε χρόνια, όχι για επαγγελματικούς λόγους, αλλά επειδή λατρεύω τα κοσμήματα και φορούσα πάντοτε πάρα πολλά. Άρχισα να δημιουργώ για ‘μένα και για τους φίλους μου. Δείχνοντας όμως στον κύκλο μου τα κοσμήματα είδα πως ενθουσιάστηκαν. Άκουγα τα καλά σχόλια και έτσι με ενθάρρυναν να το κάνω επάγγελμα. Μια πλάκα δηλαδή έγινε επάγγελμα! Στην πραγματικότητα ξεκίνησαν όλα από την κόρη μου, μια Πρωτοχρονιά όταν ήταν 3 ετών. Πήγα να ψωνίσω υλικά κοσμημάτων και εργαλεία για πρώτη φορά. Εκείνη τη νύχτα, ήταν άρρωστα τα παιδιά στο σπίτι και δε θα πήγαινα κάπου έξω για την αλλαγή του χρόνου. Έτσι, κάθισα όλη τη νύχτα και έφτιαχνα κοσμήματα! Αυτό που λένε πως όπως ξεκινήσει η χρονιά έτσι και θα κυλήσει συνέβη στην πραγματικότητα. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό κάνω. Ίσως βγαίνει η ψυχή μου μέσα από τη δουλειά μου! Όσο κουρασμένη κι αν είμαι από την καθημερινότητά μου είναι κάτι που με χαλαρώνει και με κάνει να ξεφεύγω από τα προβλήματα.

Οι επιρροές σας ποιες είναι; Τι σας δίνει έμπνευση;

Εμπνέομαι από παντού! Συνήθως θα δω μια κοπέλα και θα εμπνευστώ από μια προσωπικότητα, δηλαδή από το λουκ της, το πρόσωπό της και έπειτα φέρνω στο μυαλό μου τι θα της ταίριαζε. Μπορεί όμως να είναι και ένα λουλούδι, η φύση ή μοτίβα από ρούχα. Κάποιες φορές επίσης που δυσκολεύομαι να βρω σχέδιο κοιτάζω τα ρούχα μου και βλέποντάς τα εμπνέομαι ή βλέπω το ρούχο και συνδυάζω τα σκουλαρίκια με αυτόν τον τρόπο! Μου αρέσει όμως περισσότερο να μου στείλει μέσω Messenger κάποια κοπέλα ή κυρία το ρούχο της ή τη φωτογραφία της και να δημιουργήσω με βάση αυτούς τους άξονες. Θα δω μέσα από τη φωτογραφία το πρόσωπο και την προσωπικότητα που αποπνέει και θα καταλάβω αμέσως τι της ταιριάζει. Ειδικά αν μιλήσω μέσω τηλεφώνου και έχω πιο άμεση επαφή, καταλαβαίνω ακριβώς τις ζητάει η πελάτισσα και πως είναι ως χαρακτήρας. Βαριέμαι όμως να φτιάχνω δεύτερη φορά το ίδιο σχέδιο! Θέλω κάθε φορά να δημιουργώ καινούριο. Από μόνη μου δεν θα το ξαναφτιάξω, εκτός αν μου ζητηθεί να το κάνω για κάποια πελάτισσα μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook. Προτιμώ, βέβαια, να χρησιμοποιώ τη λέξη φίλη και όχι πελάτισσα.

Οι απαιτήσεις του κοινού στο οποίο απευθύνεστε είναι μεγάλες; Σας έχει τύχει κάποιο περίεργο περιστατικό;

Προσπαθώ να καλύπτω πολλά γούστα και προτιμήσεις γυναικών. Εννοείται όμως πως συναντάω γυναίκες που είναι δύσκολες και προσπαθώ να καλύψω τις απαιτήσεις τους.

Η Βίκυ Μπαφατάκη είναι από τις δύσκολες πελάτισσές σας;

Όχι, δεν μπορώ να πω ότι είναι δύσκολη πελάτισσα! Ίσως να καταλαβαίνω κι εγώ εύκολα πλέον τι θέλει, γιατί είναι μία προσωπικότητα δυνατή και μια γυναίκα εντυπωσιακή! Δεν μπορώ να της προτείνω ένα σκουλαρίκι που θα “χαθεί” πάνω της. Χρειάζεται κάτι που να την αντιπροσωπεύει και να την αναδείξει.

Προσφέρετε εθελοντικά τις υπηρεσίες σας στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca ως ένας από τους χορηγούς των βραβείων. Τι συναίσθημα σας δημιουργεί η σκέψη πως η δουλειά προβάλλεται σε διεθνές επίπεδο;

Είναι μεγάλη μου τιμή μια κυρία σαν τη κα Μπαφατάκη να φοράει τα κοσμήματά μου και να τα αναδεικνύει με τη λάμψη της, γιατί είναι μια πολύ λαμπερή γυναίκα. Φυσικά, είμαι πολύ περήφανη που τα κοσμήματα μου προβάλλονται και στο εξωτερικό, μου αρέσει πάρα πολύ! Είναι μια πολύ όμορφη διοργάνωση!

Σας αγχώνει η ιδέα της διεθνούς προβολής;

Με αγχώνει, γιατί καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τα γούστα της κυρίας Μπαφατάκη και δεύτερον γιατί κι εγώ θέλω να δείξω τον καλύτερό μου εαυτό!

Τι σημαίνει για εσάς η έννοια του εθελοντισμού;

Μέσα από τον εθελοντισμό βοηθάμε εκτός από τους άλλοις που είναι το πιο βασικό και τον εαυτό μας σε ψυχικό επίπεδο. Μπορεί για τους άλλους να είναι κάτι πολλοί μικρό, αλλά μου αρέσει να προσφέρω ακόμα και είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω. Τα Χριστούγεννα συμμετέχουμε σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς και βοηθάμε Συλλόγους που έχουν ανάγκη, όπως για παράδειγμα τον Σύλλογο ΑμΕα Σουφλίου και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Νομού Έβρου, που βοηθήσαμε ένα παιδάκι από την Ορεστιάδα που είχε ανάγκη. Κάποιο ποσό από τις πωλήσεις των κοσμημάτων το χαρίζουμε στους Συλλόγους.

Πού δραστηριοποιείστε και που μπορεί να δει κανείς τη δουλειά σας;

Δεν έχω κατάστημα, αλλά υπάρχουν συνεργαζόμενα καταστήματα που προωθούν τη δουλειά μου, αν και δεν είναι πολλά. Η σελίδα μου στο Facebook ονομάζεται «Διά χειρός Φωτεινής», ενώ το λογότυπο το φτιάξαμε με την κυρία Μπαφατάκη, διότι δεν της άρεσε αυτή η ονομασία. Όποτε φτιάξαμε το “Lucine Jewelry”, αλλά δεν μπορούσα να αλλάξω και την ονομασία της σελίδας, γιατί το είχαν μάθει όλοι ήδη έτσι!

Συνέντευξη: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close