Search

Ένα ταξίδι εμπειρίας και μαθημάτων ζωής: Ο πολυτάλαντος Emmanuel Bishop στην Ελλάδα

Ένα παιδί θαύμα… Ένα παιδί που αποδεικνύει σε όλους μας πως μια απλή “ιδιαιτερότητα” δεν είναι δυνατή να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα! Ο Emmanuel Bishop, πολυτάλαντος και πολύγλωσσος – καθώς μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και λατινικά – μετά από τη βράβευσή του στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca στις 27 Οκτωβρίου 2018 στο Βατικανό με το βραβείο Premio Musica, ήρθε να μας μαγέψει με το βιολί του και στην Ελλάδα.

Τα ταλέντο του έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, ενώ μετρά πολυάριθμες διακρίσεις και στον αθλητισμό. Άρχισε να διαβάζει ήδη από την ηλικία των 3 ετών, ενώ στα τέσσερά του χρόνια ήταν σε θέση να αναγνωρίζει αντικείμενα σε κάρτες στη γαλλική γλώσσα.

Ξεκίνησε να παίζει βιολί στα 6 του και πλέον στα 22 του χρόνια μετρά έξι παγκόσμια ρεκόρ κολύμβησης από το Παγκόσμιο Παιδικό Πρωτάθλημα για παιδιά με Σύνδρομο Down, πολλά χρυσά μετάλλια στο γκολφ από τα Special Olympics που διοργανώθηκαν στο Illinois, καθώς και πολλές βραβεύσεις του για την ικανότητά του στη μουσική.

Όταν συναντήσαμε εκείνον και τον πατέρα του, Victor, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, κρατούσε το αγαπημένο του βιολί και μια μικρή μαύρη βαλίτσα με τα ρούχα του. «Έρχομαι να δω τους φίλους μου», είχε πει στην Γενική Γραμματέα των Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη, όταν τους κάλεσε στην Ελλάδα. Όταν μας είδε ένα χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό του και μας αγκάλιασε. Ο Παναγιώτης, στον οποίο τρέφει μεγάλη συμπάθεια ο Emmanuel, μου είπε πως του αρέσει να κάθεται στη θέση του συνοδηγού και χωρίς δισταγμό του πρότεινα να καθίσει μπροστά και δέχθηκε χαμογελώντας. Ήδη από τα λίγα λεπτά που βρισκόταν στην Ελλάδα, ήταν ενθουσιασμένος να την ανακαλύψει, να τη ζήσει, να τη γευτεί.

Την πρώτη μέρα του στην Ελλάδα ο Emmanuel είχε τη χαρά να βρεθεί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, φορώντας την μπλούζα που του δόθηκε όταν τον κάλεσαν στα Special Olympics του Illinois.. Για την επίσκεψη, μερίμνησε η αρχαιολόγος, επικοινωνιολόγος και Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, κυρία Βίκυ Μπαφατάκη, ενώ το παρόν έδωσε και η κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου, πρώην πρόεδρος των Special Olympics Hellas.

Ο χαρισματικός νέος δε γνώριζε όμως πως η κυρία Δεσποτοπούλου δεν είχε έρθει με άδεια χέρια, καθώς του έκανε και ένα δώρο. Κάθε φορά που το κοιτούσε το πρόσωπο του έλαμπε. «Είμαι πολύ χαρούμενος», μας έλεγε συνέχεια. Η μπλούζα των Special Olympics του Άμπου Ντάμπι ήταν ένα ξεχωριστό δώρο ειδικά για εκείνον, για τους αγώνες που πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2019. Με θέα την αιώνια Ακρόπολη, συζήτησαν για το μέλλον του ως αθλητή, μουσικού, αλλά και ομιλητή.

Ο Emmanuel Bishop με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου

Η σημαντικότερή του στιγμή στη χώρα μας όμως ήταν το ρεσιτάλ βιολιού που έδωσε προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και πάλι με τις φροντίδες της κυρίας Βίκυς Μπαφατάκη.

Από αριστερά: Γιάννα Δεσποτοπούλου, Βίκη Μπαφατάκη, Emmanuel Bishop και Προκόπης Παυλόπουλος

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν ο νεαρός βιρτουόζος άρχισε σιγά σιγά να «κεντάει» τις νότες με το δοξάρι του. Η μαεστρία με την οποία χειρίζεται το βιολί, για πολλούς είναι ασύλληπτη και όταν τον ακούς να παίζει, ταξιδεύεις, όπως τα δάχτυλα του πάνω στις χορδές.

Ο Emmanuel Bishop στο Καλλιμάρμαρο φορώντας την μπλούζα των Special Olympics που θα διεξαχθούν στο Άμπου Ντάμπι τον Μάρτιο του 2019.

Δεν είχαμε όμως μόνο την ευκαιρία να περπατήσουμε μαζί του στους δρόμους της μουσικής, αλλά είχαμε και τη χαρά να τον ζήσουμε από κοντά όλες τις μέρες του στην Ελλάδα και να τον γνωρίσουμε ως άνθρωπο.

Περιπλανηθήκαμε παρέα στους πολύβουους δρόμους της Αθήνας και ανακαλύψαμε μικρές και μεγάλες γωνιές της πόλης κάτω από τον ήλιο, αλλά και κάτω από το φως του φεγγαριού. Γνώρισε την ιστορία, την κουλτούρα των ανθρώπων της και δοκίμασε ελληνικές γεύσεις, τις οποίες και λάτρεψε.

Μέσα στη Στοά του Αττάλου.

Σε αυτή την υπέροχη διαδρομή μας όμως είχαμε ξανά την τύχη να συναντήσουμε τους επίσης βραβευθέντες από τα Διεθνή Βραβεία, τον Tanishq Abraham, που έλαβε το Απόλυτο Βραβείο (Premio Soluto) και την Tiara Abraham, που της δόθηκε το Βραβείο Μουσικής, καθώς επισκέφθηκαν και εκείνοι τη χώρα μας τις ίδιες μέρες, Δειπνήσαμε όλοι μαζί στην ταράτσα του ξενοδοχείου “Acropolis Select” με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη τη νύχτα. Όλοι μαζί συζητήσαμε, γελάσαμε και δώσαμε την υπόσχεση πως σίγουρα θα συναντηθούμε και πάλι στο μέλλον.

Από αριστερά: Γιώργος Μαράτσης, Παναγιώτης Ανδρεάδης, Κατερίνα Σχοινά, Taji Abraham, Tanishq Abraham, Bijou Abraham, Emmanuel Bishop, Tiara Abraham, Victor Bishop

Μαζί του όμως δεν ταξιδέψαμε μόνο μουσικά. Με την ευγενική πρόσκληση του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού Έλενας Κουντουρά και της συνεργάτιδας της Μαρίας Καλλίτση και σε συνεργασία με την «Platinum Cruises», επιβιβαστήκαμε στο πλοίο «Cosmos» και ταξιδέψαμε στον Αργοσαρωνικό. Καταγόμενος από το St. Louis, που βρίσκεται στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, ο Emmanuel δεν έχει συχνά την ευκαιρία να δει τη θάλασσα και να νιώσει το αλμυρό δροσερό αεράκι στο πρόσωπο του. Όλη τη διάρκεια του ταξιδιού καθόταν στην κουπαστή του πλοίου και παρατηρούσε συνεχώς τα κύματα και την απέραντη θάλασσα.

Στο άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη στην Ύδρα.

Στην πρώτη μας στάση, την Ύδρα, περπατήσαμε στο γραφικό λιμάνι της και εξερευνήσαμε τα κρυφά σοκάκια της. Απόκοσμη ησυχία και γαλήνη κυριαρχούσε στο νησί, καθώς το χειμώνα στα νησιά μας το μόνο που μπορεί να ακούσει κανείς είναι μόνο ο ήχος των κυμάτων, κάτι που κανείς μας δεν παρέλειψε να αντιληφθεί. Χαρούμενος ο Emmanuel μας έλεγε πόσο πολύ του άρεσε το γραφικότερο νησί του Αργοσαρωνικού.

Στάση στον Πόρο μπροστά από τη φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δεύτερος προορισμός της μέρας μας ήταν ο Πόρος, με τα όμορφα σπιτάκια που βρίσκονται σε απόλυτη στοίχιση κατά μήκος του λιμανιού. Περιπλανηθήκαμε για λίγη ώρα στο νησί συζητώντας, ενώ εκείνο που αγάπησε περισσότερο και που του έκανε και τη μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που βρισκόταν αραγμένη στο ήσυχο λιμάνι.

Από αριστερά: Κατερίνα Σχοινά, Γιώργος Μαράτσης, Victor Bishop και Emmanuel Bishop.

Η μέρα μας έκλεισε όμορφα στην Αίγινα, όπου φάγαμε παγωτό φιστίκι υπό το φως του ηλιοβασιλέματος. Το ταξίδι μας σε Ύδρα, Πόρο και Αίγινα σίγουρα ήταν κάτι το αξέχαστο για εκείνον και τον πατέρα του, αλλά και για εμάς, που είχαμε την τύχη να τους γνωρίσουμε και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί με αυτήν την υπέροχη οικογένεια. Μας αποχαιρέτησαν με μια ζεστή αγκαλιά γεμάτη αληθινή αγάπη.

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του ήταν η πόλη των Τρικάλων. Θαύμασε την πόλη και επισκέφθηκε τα αξιοθέατα της, όπως το φρούριο και το Μουσείο Τσιτσάνη στα παλιά Τρίκαλα. Την επόμενη μέρα βρέθηκε στα επιβλητικά Μετέωρα.

Στο δημαρχείο της πόλης έδωσε και πάλι ρεσιτάλ προς τιμήν του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου και της αντιδημάρχου Σοφίας Αλεστά, όπου μάγεψε και πάλι τους ακροατές του με τη μοναδική δεξιότητά του του στο βιολί.

Ο Δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου δωρίζει στον Emmanuel ένα αγαλματίδιο του Θεού της Ιατρικής Ασκληπιού.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος του έκανε δώρο ένα αγαλματάκι του Ασκληπιού.

Ο Emmanuel Bishop με την Αντιδήμαρχο δημοσίων σχέσεων και υπηρεσιών Σοφία Αλέστα

Το παρόν έδωσαν και άλλα δύο παιδιά ελληνικής καταγωγής με αυτισμό μαζί με τους γονείς τους, για να γνωρίσουν τον Bishop και να τον ακούσουν, καθώς ο ίδιος είναι συνήγορος των παιδιών με Σύνδρομο Down και τα ενθαρρύνει να ακολουθούν τα όνειρά τους, αφού ο αυτισμός δεν αποτελεί εμπόδιο στις δεξιότητες και στις ικανότητες ενός ανθρώπου.

Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα ηθικό δίδαγμα για όλους μας από αυτήν τη διαδρομή είναι το εξής: Όλοι είμαστε ίσοι, σε έναν κόσμο με ίσες ευκαιρίες και όλοι είμαστε άνθρωποι με ταλέντα και χαρίσματα. Αρκεί να τα ανακαλύψουμε και να πιστέψουμε σε αυτά.

Γράφει ο Γιώργος Μαράτσης & η Κατερίνα Σχοινά

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δρ Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close